Reklama

Reklama

O zakletém králi a odvážném Martinovi

(TV film)
  • Slovensko Vianočné želanie (více)

Obsahy(1)

Král je těžce nemocný a když se jeho jediná dcera, princezna Michaela, dozví o zázračné koruně krále Svaroga, která by mohla jejího otce uzdravit, vydá se najít Svarogovo začarované království. Cestou se zastaví v jedné vesnici, protože potřebuje okovat koně a nabrousit meč. Kovářem je tu Martin, dobrosrdečný a pracovitý mládenec, který se princezně na první pohled líbí. Když pochopí, že je slepý, o to větší obdiv k němu pocítí. Po pár dnech se ve vsi objeví kůň bez jezdce a Martinovi dojde, že princezně se něco zlého přihodilo. Vezme koně a vypraví se hledat princeznu Michaelu. Cestou se k němu přidá šikovný skřítek, který mu za sladkou buchtu poskytne dobré rady a veselou společnost. Přestože Martin nevidí, dokáže si poradit se všemi překážkami, které mu mají zabránit dojít až do Svarogova království, se zákeřnou ježibabou i se svým největším protivníkem, mocným čarodějem Vlkanem, původcem všeho zla. Martinův handicap se v rozhodující chvíli paradoxně stane výhodou... (Česká televize)

(více)

Recenze (260)

golfista 

všechny recenze uživatele

Jako by Babiš nestačil. Ještě natočí slováci nejkoukatelnější českou televizní pohádku posledních let. Ďakujem pekně :) .... Hvězdičku navíc za neokoukanou sympatickou ústřední dvojici. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tak i Peter Bebjak točí pohádky! V souvislosti s touhle mě napadá jen jediné slovo - důstojná. Výprava, triky, herci, námět není vyloženě plagiát, stopáž v normě, neokoukané mladé tváře se snaží a Slováci mají letos v české TV znovu lepší zářez než my. 70%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Po dnešním mediálním výstupu pana režiséra Zelenky, ve kterým nás tak "krásně" urážel za hodnocení jeho pohádkového super šlágru Žito se pomalu bojím hodnotit, aby nás nehonili po ulicích nasraní herci a režiséři, ale naštěstí Peter Bebjak je sympaťák ze Slovenska a arogance a urážky lidí jsou výsadou českých umělců. No, ale ponechme stranou naše české režiséry, kteří rok co rok sbírají za své pohádky ceny na všech prestižních světových festivalech a jen pitomci z csfd to nevidí, protože jsou zlý a nepřející, bezcharekterní nuly ze čtvrté cenové kategorie, krásně jste nás vystihl pane Zelenko, to jsem celý já. Doufám, že jste mezi urážkama uživatelů našel čas, pane Zelenko a koukl na tuhle pohádku, protože ač nebyla dokonalá, měla v sobě hnusný, zlo, krásně čistý dobro, sympatický casting, nějaký to kouzlo, moudrého krále, pohádkovou zápletku,prostě to co od pohádek očekávám, ale i když jsem nula ze čtvrtý cenový kategorie, nikoho urážet nebudu, naopak držím Peterovi palce ať příští dostane o nějaký ten groš navíc, aby mohla vypadat ještě lépe. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Maštaliar s nakreslenou líniou vlasov bol srandovný a celé to malo ten vyžmýkaný televízny vizuál (fakt dúfam, že Trhlina bude vyzerať filmovejšie), ale na rozdiel od tých ostatných (ne)dejových chaosov z minulých rokov mala aspoň jasný "quest", sympatického hrdinu a znesiteľné komické postavičky. A, na rozdiel od všetkých českých rozprávok po roku 1990, nevystupoval v nej Lucifer a čerti, za čo som fakt ohromne vďačný. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Celou dobu, co koukám na pohádky, si říkám, jak je v nich obrovský nádech fantazie. A čím jsem starší a poznávám různé fantastické světy (především z knih), tak si uvědomuji, jak moc jsou pohádky s fantazií provázané. No a čeští tvůrci (až na pár výjimek) to dlouho nechápali, speciálně pan Zdeněk Zelenka. Ten točí miliardu průměrných až špatných pohádek, neustále se nechává dotovat Českou televizí, cpe do svých filmů Bohdalovou s pocitem, že u filmu vyřeší veškerá úskalí, premiéry si nechá vysílat na Štědrý den a pak se naprosto neracionálně honosí tím, že mu na pohádky čumí čtvrtina národa. To, že si na ně (až na Nesmrtelnou tetu) v následujících letech nikdo nevzpomene, to je věc druhá. Podle něj jsem sice bezcharakterní nula, která nerozumí filmové pohádce a patřím do čtvrté cenové, ale na druhou stranu si myslím, že když vidím dobrou pohádku, tak ji dokážu ocenit. No a takovou dobrou pohádku dokázal natočit pan Bebjak ve stejném roce jako pan Zelenka dokázal urazit půlku českého národa. Pan Bebjak tu totiž zakomponoval naprosto skvělý námět, který je silně pohádkovský, ale zároveň v něm je obrovský kus skryté fantastiky, který každý fanoušek musí ocenit. K tomu jsou tu neokoukaní herci, výborné nápady (například s kocourem), nádherná kamera, prostředí, efekty, vlastně i průběh pohádky nemá chybu..Vlastně nemám slov. Tento film je přesně to, co jsem si ve štědrovečerních pohádkách posledních let rok co rok přál, že Česká televize jednou udělá. Perfektně zkombinovala pohádkové motivy s kvalitní filmařinou. A já tvůrcům za to obrovsky děkuji! Tak šťastný jsem dlouho nebyl! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Konečně hodně povedená vánoční, tentokrát česko-slovenská koprodukční pohádka s velmi sympatickým hlavním hrdinou a vhodně zvoleným a i do děje zakomponovaným motivem slepoty ve variaci klasické české pohádky o Neohroženém Mikešovi Boženy Němcové, která vešla ve známost i ve své filmové adaptaci O statečném kováři... Po včerejším Waterloo kouzelníka Žita/Ječmínka balzám na bolavou veřejnoprávní divákovu duši... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„CO MI OSUD VZAL NA ZRAKU, VRÁTIL MI NA CITU, HMATU A…“ /// Po Kouzelníkovi Žitovi jsem letos o Vánocích čekal cokoliv. Naštěstí dialogy nejsou nijak debilní a děj… je normální. Takový obyčejný, televizní… aby se prej na vánoce všem dobrým lidem splnila tajná přání. Proč ne. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Když mi vyhládne, uždíbnu si z chaloupky. 2.) Jsem slepej. Ne blbej!. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

tron 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo fajn rozprávka bez zbytočných efektov, zato sústrediaca sa na dosť peknú výpravu lesov a okolitých dedín. Scenár je originálny najmä tým, že nemá hlavnú hrdinku, ale hrdinu a jednak tým, že je slepý (a v neposlednom rade oceňujem, že Richard Autner je taký v dobrom „obyčajný“ sympaťák, ktorý sa na nič nehrá, možno mu to zostane). Vcelku sviežo bol poňatý aj hlavný záporák v podaní obludne vlasatého Tomáša Maštalíra. Avšak ako u o rok mladšej rozprávky Čarovný kamienok, ani tu sa mi nepáčilo, že jedna z dôležitých postáv je slepá resp. nemá a na konci je z toho vyliečená. Ako sa asi majú cítiť ľudia s podobným postihnutím? Prečo tie postavy nemohli zostať slepé/nemé? Tým pádom by to nebol happyend? To mi príde nehnevajte sa, ale trošku zvrhlé a „zlé“. Toto by tvorcovia rozprávok nemali dopustiť, ak sú normálni. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jednoduché a naprosto přímočaré, proto však i docela účinné. Hlavní hrdina jde za jasným cílem (což v řadě moderních pohádek naprosto chybí) a tak jak to bývá, musí po cestě překonat určité překážky, aby nakonec zachránil krále a princeznu, jak to má být. Navíc měli tvůrci celkem šťastnou ruku při volbě jeho představitele, který působí (minimálně na rozdíl od toho tintítka Žita a většiny našich hošanů, s čestnou výjimkou Korunního prince) jako normální mládenec a i toho kováře jsem mu věřil. Chtělo to asi trochu delší cestu a kovář s princeznou potřebovali nutně strávit víc času pohromadě, aby se tam budoval nějaký vztah. Je to tak na tri celé peť. P. S. Opět se potvrdilo, že ty slovenské/koprodukční pohádky bývají obvykle o kus lepší než ty naše. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Poctivá, na nic si nehrající pohádka bez zbytečných digitálních exhibic a přiblblého diblíkování (choroši obrostlý škriatok se dá snést) a na rozdíl od posledních ryze českých kusů hlavní hrdina nevypadá, že by jej přerazil sopel a to dobré srdce mu lze snadno uvěřit. Kdyby se Bebjakovi podařilo dostat tam víc humoru a vyvarovat se poněkud rozplizlého konce, byl by výsledek ještě lepší. Apropo, Kassai v roli ježibaby zbytečně zaměstnal maskéry. Pokud chtěli dosáhnout tohoto výsledku, měli by to s Janem Krausem téměř bez práce.. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Mělo to hlavu a patu, tedy jasný začátek, konec a mezi tím souvislý vnitřek. Když se pohádce podíváme na útroby, najdeme sem tam vřídek, ne však nic zásadního, aby se pohádka jevila tak říkajíc vnitřně prohnilou. Hlavnímu hrdinovi člověk věří slepotu i kladivo, princezna má hezkou sponu a diadém, prý i tvářičku, tvrdí v komentech mužští diváci. Vzhledem k závěru je jen smutné, že chemie mezi kovářem a princeznou nefunguje ani v náznaku. Aspoň že fungují ty kovářovy makové buchty. ()

CANNIBAL 

všechny recenze uživatele

Opět mizerná pohádka se slaboduchým příběhem. Vůbec nic se zde neděje. Chabé výkony herců, režiséra i scénáristy. Odfláknutý celý děj i samotné vyvrcholení. Jediný co se povedlo, je akorát ta ježibaba, za což dávám jednu hvězdičku Pryč jsou ty časy, kdy česká televize tvořila opravdu hezké a dějově poutavé pohádky. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Zaspomínam si na svoju seminárnu prácu o bratoch Grimmovcoch a Charlesovi Perraultovi... Človek by neveril, do akej hĺbky sa dá pri analyzovaní rozprávok zájsť... Červená čiapočka znamená nastupujúcu menštruáciu a premenu dievčaťa na ženu a tak celkovo, Matka hus by sa asi divila, o čom tie jej rozprávky vlastne boli... Základných motívov je len pár, dobro musí vždy zvíťaziť nad zlom a podobné vzorce... Týmto sú tvorcovia rozprávok dosť limitovaní a raz sa tá studnica proste vyčerpať musí. Je to asi ako s hudobným štýlom trance, tí úbohí DJs už tiež posledných pár rokov len vykrádajú sami seba... No a je tu Štedrý deň 2018 AD. Po zhliadnutí Žita na ČT1 už som sa o nenávratnom vyčerpaní rozprávkovej invencie definitívne presvedčila. Zrejme v kontraste so spomínaným paškvilom pôsobí zrazu kováč Martin pomerne osviežujúco. Umiernená stopáž, pomerne inovatívne pôsobí hlavný hrdina s jeho zrakovým hendikepom. Taktiež mierne temnejšia struna, zaváňajúca Pavlom Dobšinským. Toto je možno jeden z posledných záchvevov určitej originality, osobne považujem televíznu rozprávku už za kompletne mŕtvy žáner. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Překvapivě milá podívaná s atraktivním prostředím, slušným námětem, dobrým hereckým obsazením a ideální stopáží. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Hezká většinově slovenská koprodukční pohádka. Kde je hrdinou sympatický šikovný slepý kovář, král mocný čaroděj je pojmenovaný po slovanském bohu (Svarog), princezna je sličná a chytrá (dle výběru partnera a některých činů). Zlo pěkně definované zlým čarodějem a jeho sestřenkou Ježibabou. Celkově hezký pohádkový příběh. Jsem laskavý divák pohádek dávám za čtyři hvězdy. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Překvapivě příjemná pohádka se skvělým a sympatickým hercem, který mě po dlouhé době donutil fandit hlavnímu hrdinovi. Roztomilý konec navíc zařadil "záverečnou pusinku" na jedno z předních míst princeznovsko/sedláckému závěru pohádek. Děj by mohl být delší, méně přímočarý a trošku rafinovanější, co se týče konce záporáka. Efekty se dostaly na úroven hollywoodu z přelomu devadesátých let, což je také pokrok. Za mě opravdu příjemná novodobá pohádka. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

O zakletém králi aneb Oslava průměrnosti. Já s novodobými pohádkami moc nekámoším. Proč? Jsou vesměs hrozně škrobené a nucené, zlo není skutečným zlem, ale jen karikaturou, objevují se tu žvatlající nebo piskvořivé postavy, chemie a vztah mezi princeznami a jejich budoucími je budován mizerně - princezna se zabouchne na první pohled a bez dalšího, aniž by si získal její srdce, se za něj s chutí provdá. Takže po zabouchnutí se do kluka přijde zbouchnutí? Nene, pohádky končívají v pravý čas. Tahle pohádka bohužel všechna tato negativa splňuje do puntíku. Je tu žvatlající skřet, tupá baba Jaga (její smysl tu byl jaký?), poměrně směšný záporák (záporáka nedělají černé mastné vlasy!), achjo achjo. Vaculíkovi ta běloba fakt nesedla, to by musel mít o dost více stařeckých vrásek, nebo žiletkou zkrátit bělý vlásek (jak by zaveršoval ten skřet). To by mě jen zajímalo, kde udělali soudruzi maskéři chybu, hmm? Simona Kollárová je krásná herečka a její putování by mě bavilo víc než slepého kováře. Zapomenutíhodný počin. Žel. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Nič moč. Protivné laciné "efekty", jimž vévodí královská koruna blikající jak vchod do vietnamské samoobsluhy, nenahradí chybějící spád, napětí, naraci. Naštěstí si klasicky pojatý příběh dobrosrdečného slepého (ta slepota je z nějaké předlohy, nebo vlastní vklad?) hrdiny vystačí sám o sobě no a ten hrdina je přesně takový, jak má být ze země, v níž má nějaký ten zakletý Kriváň za humny každá dedina, což ovšem oceníte pouze v původním slovenském znění (Martinův hlasový projev, v dabingu setřený). Čímž zase ztratíte originální hlas otce Fury Vaculíka, ale stojí to za to. Nevím, kolik dobrých důvodů má Česká televize k předabovávání původní slovenské tvorby, ale je to dobrý důvod vyhodit ji do povětří. Ježibaba dobrá, princezna líbila. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Ti Slováci se tak mají, natočí si původní pohádku, je sympatická, pohadková a v hlavní roli je pěkný kluk. A my máme Cinu, to je velice nespravedlivé. Dala bych pět hvězdiček, ale dokud bude v českých pohádkách exhibovat ten novotvar Cina a ve slovenskych budou sympatičtí a hezcí kluci, nedám. Nějak tu neférovou hru musím kompenzovat. ()

Reklama

Reklama