Reklama

Reklama

O zakletém králi a odvážném Martinovi

(TV film)
  • Slovensko Vianočné želanie (více)

Obsahy(1)

Král je těžce nemocný a když se jeho jediná dcera, princezna Michaela, dozví o zázračné koruně krále Svaroga, která by mohla jejího otce uzdravit, vydá se najít Svarogovo začarované království. Cestou se zastaví v jedné vesnici, protože potřebuje okovat koně a nabrousit meč. Kovářem je tu Martin, dobrosrdečný a pracovitý mládenec, který se princezně na první pohled líbí. Když pochopí, že je slepý, o to větší obdiv k němu pocítí. Po pár dnech se ve vsi objeví kůň bez jezdce a Martinovi dojde, že princezně se něco zlého přihodilo. Vezme koně a vypraví se hledat princeznu Michaelu. Cestou se k němu přidá šikovný skřítek, který mu za sladkou buchtu poskytne dobré rady a veselou společnost. Přestože Martin nevidí, dokáže si poradit se všemi překážkami, které mu mají zabránit dojít až do Svarogova království, se zákeřnou ježibabou i se svým největším protivníkem, mocným čarodějem Vlkanem, původcem všeho zla. Martinův handicap se v rozhodující chvíli paradoxně stane výhodou... (Česká televize)

(více)

Recenze (260)

otík 

všechny recenze uživatele

Premiérově vysíláno 26. 12. 2018. Kterak slepý Jánošík zachraňuje princeznu a bílý čaroděj z Pána prstenů bojuje proti tomu černému, přičemž trpaslík se umí teleportovat (odkaz na Star Trek?), má rád maxi buchty a je nechutně digitální. Do děje zasáhne ještě čarodějnice z Mrazíka, která si dojí mlíčko ze vší. Chybí už jen kung-fu od opilého mistra s bílým vousem. No je to pohádka skutečně se vším všudy, parádně exteriérová a výpravná, hudba přímo halywúdovská (bohužel totální kopie soundtracku The Englishman Who Went Up a Hill But Came Down a Mountain od Stephena Endelmana) a režie poctivá. Ale hodnocení? Těžké jak perníková střecha baby Jagy. Pro koho ta pohádka měla být? Malé děti se budou bát, teenageři se na to nedívají a pro dospělého je tam mraky rádoby vtipných scén, které na dospěláka prostě nefungují. Škoda určité nedotaženosti a chybějící silné ruky dramaturga. Ale na druhou stranu - Slováci to zvládli a natočili fungující a koukatelnou pohádku, která vánoční svátky nemůže pokazit. A to neumí každý! ()

panMartin 

všechny recenze uživatele

Letošní vánoční pohádky se teda nevyvedli. Opět princezna úplně o ničem, primitivní scénář. Vůbec to nemělo spád, vtip tam nebyl, hlavní představil Richard Autner, byl tragický. Herci buď tragicky přehrávají nebo se přetrapně pitvoří. "Vyvrcholení" boje s čarodějem je tak ukrutně slabé, rychlé a nezajímavé, až to bolí. Nejvíc se mi líbila příroda. Chyběla tomu jiskra. Oceňuji snahu tvůrců a věřím, že své fandy si tato pohádka našla a najde. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Rozmýšľam, či to nie je náhodou najlepší Bebjakov film - myslím v kontexte. Keďže slovenská kinematografia sa ešte stále nemôže ani náhodou považovať za kvalitnú, vyzretú či originálnu, musíme jej diela/produkty hodnotiť v porovnaní so vzormi, ktoré nasledujú alebo napodobňujú. V žánri televíznej rozprávky sa O ZAKLIATOM KRÁĽOVI A SLEPOM MARTINOVI vyrovnáva aj zahraničnej televíznej produkcií a drvivú väčšinu domácej (českej a slovenskej) hravo prekonáva... ()

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Vianočné želanie je spočiatku priemernou rozprávkou so sympatickým hrdinom (ktorému som skoro neveril že je slepý, musel to každých 10 minút niekomu povedať aby sme nezabudli) postupne však ulieta do väčšej a väčšej infantilnosti, až skončí preplácaným šťastným koncom, ani sa nenazdáte. Najmocnejší černokňažník na svete to má po konfrontácii s hlavným hrdinom a obkecávaní aký je neohroziteľný zrátané na prvú šupu... A čo je ďalej nemá ani zmyseľ komentovať. Pekné farby a vizuálne efekty skrátka nestačia :) Jedno ale tento film dokázal. Dokázal, že na nakrútenie dobrej súčasnej rozprávky prostriedky máme :) 40% ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Tato vcelku příjemná pohádka trochu napravila vztek diváků na českou televizi i když hlavním tvůrcem byla RTVS. Už výběr herců a jejich výkony, originální příběh, výprava a hlavně přírodní krása exteriérů převyšovala průměr. Trochu mě mrzí uspěchaný závěr, jako by tvůrcům někdo naporučil, aby natáčení urychleně ukončili. Taky kouzelné kouřové efekty byly na dnešní digitální dobu poněkud jednoduché. Pěkné, ale na Perinbabu to nemá. ()

fantassia 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je na pohádkách to krásné, žádné zlo není definitivní a rozdíl mezi princeznou a ježibabou je evidentní, člověk je hned v obraze, kdo je klaďas a kdo záporák. Ženatí pánové, kteří by chtěli objasnit jak se z princezny stane ježibaba si to nechají pro jiný žánr.Celkem příjemná zábava a pointa ať se všem dobrým lidem splní jejich nejtajnější přání, je ryze vánoční. Kluk má čapku, coby bumerang, pentle dívčete není k zahození, děti mají dětská přání,maminka jedno nesobecké a tak to má být, každý si přeje přiměřeně svému rozumu a na zemi pokoj lidem dobré vůle. Na plný počet to není, ale těch tři a půl a že jsou ty Vánoce, se to dá... ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Pohádka na mě ze začátku působila trošku moc temně, ale nakonec se z ní vyloupl pěkný a vcelku netradiční příběh. ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Nečekaně příjemná podívaná. Pěkný příběh, slušná výprava. Žádný vřískání a stupidní zpívání, jak bývá v poslední době zvykem. Zima vždy dodává pohádkám kouzlo. Milá princezna a statečný slepý kovář, který zachrání zakleté království. A samozřejmě pořádný záporák Vlkan v podání mého oblíbence Maštalíra. To se musíme spojit s našimi východními bratry, aby vznikla slušná pohádka? Smutné velmi. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Taká pekná, ľahká, rýchla rozprávočka so všetkým čo k tomu patrí. Takže s neherečkou, peknými lokáciami, mytologickými bytosťami a samozrejme šťastným koncom. Nemôžem povedať žeby som sa vyslovene bavil, ale rozhodne som po dopozeraní neostal znechutený. Do telky na Vianoce dosť vhodné. 2 z 5 ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Letos už uběhlo celých 9 let od vánoční premiéry Lásky rohaté, kterou jako poslední považuju za vydařenou pohádku v produkci České televize. Od té doby se k nám nahromadilo šílené množství dalších snaživých pokusů o úspěch mezi diváky, přeci jen byly roky, kdy ČT vyslala rovnou tři premiérová pohádková dobrodružství. Já jsem se kvůli ohlasům hrdinně všech zdržel a to letité přesvědčení jsem porušil až letos s filmem, který je stejně převážně ve vlastnictví našich sousedů. A díky tomu se zbořily rovnou dva mýty. Nejen ten o pohádkových propadácích, kterými ČT láká během svátků k televizi, ale zajisté ten o slovenské tvorbě, nad kterou jsem vždycky ohrnoval nos. Sice jsem tuhle povedenou milou odyseu viděl v českém dabingu, ta slovenská příroda, precizní horalská hudba a nádherná představitelka hlavní ženské role udělaly své. A já jsem po tak šíleně dlouhé době opět spokojený s premiérovou sváteční pohádkou. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Pokud tohle budu srovnávat s Kouzelníkem Žitem tak je to minimálně o 2 stupně lepší. Úvodní bitva vypadá jako nízkorozpočtový souboj mezi Sauronem a Gandalfem v Pánu Prstenů (i ten šedivý kouzelník vypadá jak Sauron asi inspirace, ale proč ne nemám problém) a je zde více lokací a pěkná příroda. Herci působí přirozeně a nepřišlo by mě nějak, že by těžce přehrávaly jako v Žitovi. Celkově to rychle i uteklo a nezačalo to nudit navíc kromě toho skřítka jsou všechny postavy stravitelné a není divákovi z nich blbě a největší plus nezpívá se tu k tomu připočtěte zhruba 2 vtipné hlášky a sympatickou postavu Martina. Hvězda dole za tu princeznu, která se zde mihne jen tak 15 minut a většinu filmu je z ní kamenná socha čekal jsem, že bude mít více prostoru a za to, že se tomu klukovi nesplnilo jako jedinému jeho přání a princeznu nesbalil (na druhou stanu chápu, že kdyby ji sbalil bylo by to úchylné vždyť by to mohla být jeho matka :) ) lepších 60. ()

yeniczek 

všechny recenze uživatele

No vida, proč je vždy ta lepší pohádka až 26.? Ale je pravda, že na Štědrej večer pohádka slouží většině rodin jako kulisa. Svěží slovenská pohádka, kterou bych klidně rád viděl delší a s větším rozpočtem. Hlavní hrdina je, i díky své neokoukané (:D) indispozici, sympaťák a scénář toho využívá naplno. Co se navíc povedlo je i výprava a kamera. V porovnání s ostatními filmy zde na CSFD musím dát 3*, ale klidně bych šel v rámci pohádek výš. Možná i o hodně výš :) 7/10 a pravděpodobně jedna z těch, kterou bude ČT ráda opakovat. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Inklúzia zdravotne znevýhodnených je pekná a chvályhodná vec, akurát je v tomto filme dotiahnutá do absurdna. Nevidiaci bohatier a záchranca v rozprávke existovať môže, v reálnom svete ťažšie, ale aspoň sa autori pokúsili. Dieru do sveta táto rozprávka neurobí, pretože viac nudila ako bavila, ani herci sa veľmi nevyznamenali, ale zároveň okrem logiky v ničom neurazila, ale na to v rozprávke kašlať. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

No nic moc. Sice to mělo výpravu, ale například český dabing byl dost rušivý/špatný. Poměrně to bylo plané, chyběla tomu jiskra. 40%. ()

Dagoussek 

všechny recenze uživatele

Průměrná nenáročná pohádka o slepém Martinovi, který se rozhodne hledat princeznu. Pohádek s podobným tématem je vícero a přece je to jiné. Škoda jen, že nebylo více efektů jako na začátku a Vaculík, kdyby více exceloval bylo by to na vyšší úrovni. Oceňuji krásnou přírodu, pozvolný děj a sympatické tváře. ()

JustMeeKatie 

všechny recenze uživatele

Už jsem ani nedoufala, že bychom se letos dočkali něčeho lepšího než byl "Kouzelník Žito". Zmiňovaná pohádka mi sice nepřišla až tak hrozná, ale když to srovnáme s odvážným Martinem, tak je to vážně sto a jedna. V případě této československé pohádky jsme konečně dostali příběh, který měl hlavu a patu, něco se tam dělo a řekla bych, že v podstatě všechno mělo nějaký logický důvod. Hodně se mi i líbilo, že Martin byl slepý, vím, že bez toho by pak nefungoval konec, ale vážně, kolik jste viděli českých/slovenských pohádek, kde by měl hlavní hrdina nějaké postižení? Já si nevybavila ani jednu. Obsazení bylo vybrané na jedničku, stejně tak nemělo chybu ani prostředí, lesní tvorové (ať žije Ježibaba!) a krásná hudba. Jestli budou Martina dávat na Vánoce i příští rok, já si ho určitě nenechám ujít. ČT1 bych asi poradila, ať s našimi slovenskými přáteli spolupracuje častěji, rozhodně se to vyplatí. ()

KASUGI 

všechny recenze uživatele

Milá pohádka. Chtěl jsem dát tři hvězdy, ale po dlouhé době scénář, koncept (zvlášť kocourek), to je něco, co mi v současných pohádkách strašně chybí. Jistě, mělo to své mouchy a hodnocení je trochu ve stylu "mezi slepýma je jednooký králem" (ano narážím na Žita), ale berme v potaz, že se jedná o tv produkci. Rejža je schopný a scénárista jakbysmet, takže s penízkama na kinovou pohádku by příště mohla vzniknout vánoční klasika. ()

Specs 

všechny recenze uživatele

Hláška: (slepý) Martin: - "Při lezení po skalách se řídím základním pravidlem. Nedívat se dolů." ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Konečně Vánoční pohádka u které člověk zvažuje i hodnocení za 4*... Povedené herecké obsazení, slušný děj, povedené různorodé efekty, krásný kontrast zlo/dobro, krásná princezna... Pochvala. Samo jsou zde i nedotažené věci... Král jménem Svarog? Proč do pohádky cpeme jméno Slovanského boha? Určitě šlo vymyslet neutrálnější jméno... Vzhled Svaroga pomalu jak Sarumana z Pána prstenů? Opět přece to šlo udělat o něco jinak, aby nepůsobil jako laciná imitace. Slepec lezoucí po horách jak kdyby se nechumelilo to je taky přitažené za vlasy... ten "kouzelný mužíček" se zase zbytečně "pitvořil"... princezna fakticky od odjezdu ze zámku nebyla využitá až do koncovky, což je možná škoda.... právě tyto vady sráží hodnocení z 4* na 3*, ale mohu říci, že to nejsou nepřekonatelné chyby co nešly odladit. Škoda kdyby se tyto věci trošku dotáhly, tak mohlo být i celkové hodnocení vyšší. ()

Reklama

Reklama