Reklama

Reklama

Šílený Max

Trailer

Ve zpustošené zemi blízké budoucnosti vládne silnicím divoký motorkářský gang. Řádí v ulicích, terorizuje nevinné civilisty a strážcům zákona se jen směje do očí. Jednoho policistu ale podcení. Když motorkáři brutálně napadnou nejlepšího přítele a rodinu Maxe Rockatanskyho (Mel Gibson), změní se Max v běsnícího šílence, který žije jen pro jediné - pro pomstu. (Magic Box)

(více)

Recenze (617)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ale pozice Šíleného Maxe v historii australské kinematografie mě ani o jediný stupeň neuhnula z kurzu nastoleného prvním záběrem na hlavního záporáka a jeho bandu, která má představovat ultimativní zlo ekvivalentní čtyřem vyšinutým smažkám v čele s tím blonďákem v Carpenterově Okrsku 13 (1976). Psychopatičtí motorkáři totiž víc než co jiného vypadají a chovají se jako teplí šerifovi pomocníci ve Vůni Cibule (1975). Nemá smysl tu řešit nějaké herectví, ve filmu jde hlavně o honičky a bouračky, a až v poslední čtvrthodině dojde na Maxovu pomstu. Té předchází záběr na Gibsona opřeného o futra nemocničního pokoje, s vyvrácenou hlavou a nepřítomným pohledem - toť vše k přerodu policajta s obavami, aby se nestal takovým "jako oni". Uznávám, že první scéna se zapalovačem, stejně jako první scéna v nemocnici, jsou působivé a nepříjemné, ale do očí bijící celková lacinost snímku, ve spojení s extrémně chabým scénářem respektive jeho režijní realizací, které nesahají legendárním revenge movies jako Přání Smrti (1974) ani po kolena, zabíjejí celého Mad Maxe tak dokonale jako Pokémon, Beyblade, DigiMon a spol. dětské mozkové buňky. Nedočkáte se tu ani vysvětlení, v jakém světě se vše odehrává - všechno vypadá celkem normálně, třeba nemocnice dokonale současně, jen je všude podezřele málo lidí, po silnicích jezdí krom policajtů a magorů asi dvě auta "civilů" a jedna cisterna, a toť vše. Čili varování pro ty, kdo se těší na postapo, které se stalo vzorem třeba i pro design zbrojí ve Falloutu a stovkách dalších děl - BORCE S BROKOVNICEMI A OŠTĚPY NAVLEČENÉ V KOŽENÝCH BUNDÁCH A KYRYSECH S OSTNATÝMI NÁRAMENÍKY UVIDÍTE AŽ VE DVOJCE:) Z toho vyplývá, že první příběh "Mad" Maxe Rockatanskyho je dobrý jen jako ukázka, co že se to vlastně hlavnímu hrdinovi přihodilo, než se z něj stal Road Warrior, který se pustil do křížku s pozdějším Bennettem z Komanda;) Odmítám se kdykoliv podívat ještě byť jen na kousek z tohohle těžce nepodařeného filmu, a odmítám i jeho kultovní status. Z dnešního pohledu jen upřímně doufám, že se George Miller od svých nezralých 34 let za těch v mezidobí uplynulých dalších 35 něčemu naučil, a nepromrhá účast Toma Hardyho na novém Šíleném Maxovi. Jelikož ale filmografii pana Millera "zdobí" po prvních dvou Maxech kromě výborných Čarodějek Z Eastwicku a zřejmě slušného dramatu Lék Pro Lorenza (neviděl jsem) jenom Happy Feet a Prasátko Babe, docela se výsledku obávám. Snad bude mít schopného aspoň druhého režiséra, a bude se krom Charlize Theronové s holou hlavou na co dívat:) Pro prvního Mad Maxe mám ale schovaných slabých 50%. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Devadesátiminutový revenge movie s více než hodinovým prologem je bohužel výsledkem režijní nevyrovnanosti snímku, která se o prostinký scénář nemůže opřít ani omylem, ale spíše se soustředí na aranžmá honiček mezi gangem motorkářů a policií. Těch je ve filmu požehnaně, ale jejich kvalita je značně rozporuplná. Některé záběry s jasně odhadnutelným kameramanským postupem dnes přece jenom působí trochu kostrbatě. Přesto klobouk dolů před profesionálními řidiči a kaskadéry, kteří odvedli výborný kus práce. Lacinost je zde přiznaná a tak se na snímek nelze hněvat, ale spíše vzhledem k rozpočtu uznale pokývat hlavou. Ale ten soundtrack je otravný jako nikdy. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $350,000Tržby USA $8,750,000Tržby Celosvetovo $100,000,000Tržby za predaj Blu-ray v USA $820,898 //počet predaných kusov 27,524║ po kino projekcii prehodnocujem svoj prvý dojem z pozretia v TV, v kine to bola úplne iná atmosféra a zážitok /videl v kine: 80%/(filmový festival Cinematik 2014) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Má tento snímek něco společného s druhým dílem? A co s post apokalyptickou budoucností? Sakra a co vlastně s Mad Maxem? Nemohu si pomoci, ale je to daleko za očekáváním... Nudný béčkový snímek, v kterém je jediný opravdu kvalitní Mel Gibson. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Když jsem Maxe viděl poprvé, ještě jsem nebyl úplně připraven. Líbil se mi což o to, ale stejně jsem nedokázal docenit tu sedmdesátkovou syrovost (dělalo se mi z toho tak nějak blbě). Ty stylové honičky a nemalou dávku drsného násilí. Prstořez a jeho gang jsou strašlivě znepokojující, člověka z nich opravdu mrazí. To vše zabalené v "blízké budoucnosti" která působí spíše westernovým dojmem, ale s nabouchanejma autama. Že to občas ztrácí spád, a k dokonalosti je dotažená až dvojka tvrdím stále. Jenže teď dokážu ocenit i tu upřímnou neučesanost jedničky. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Šílený Max připomíná Lego různých sad v rukou nepříliš nadaného dítětě, kostičky jsou mnohdy prvotřídním výrobkem, ale celek z nich složený zví kočkopsa. Tvrdé bouračky jsou výborné. Vstup Maxe na scénu pojal George Miller nádherně machisticky bezcitně - stříhá mezi slunečními brýlemi, řvoucím motorem, exhalujícím výfukem, ječícími pneumatikami, černými rukavicemi a periodou majáku. Tůrovaný motor střídaný rozpálenými asfaltkami, ubíhající pruhy na silnici přeskakující na zpocenou, dílem unavenou i bezvýraznou Maxovu tvář - to vše sálá žízní, která šahá po divákově hrdle. Prstořez si půjčuje alespoň kousíček kouzla Alexa DeLarge. Technika, silnice, klima (ne tak zcela prostředí) a bezcitnost či bezcitovost - v nich vidím silné stránky Millerova rukopisu. +++++ Když však dojde na obsah hlav a srdcí postav, objeví se tuctovými důvody motivované násilí, nelogické jednání, tuctová idylická láska, tuctové extatické šílenství - tuctovostí se to ve filmu hemží víc než v mém komentáři. Film sice umí předvést řemeslně ucházející hororovou scénu v lese, ale ta působí nejlépe jako slušná kopie, podobně je se mstitelským koncem, u romantické části už ani nelze mluvit o slušnosti a vysloveně nedůvěryhodně působí napětí mezi motivy policejního státu, od občanských institucí odtrženého gangu a "právníkokracie". Neprůměrný průměr. Slabé ***. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Sorry, toto ma nikdy nebavilo (na rozdiel od dvojky a štvorky) Absencia financií je fakt (ne)vidieť. Jasné, pokúsili sa z toho urobiť plus, čiže všetko je lacné, zničené, v dezolátnom stave. Ale so mnou nevybabrali, pre mňa je to po vizuálnej stránke škaredý, lacný film. Dravé autonaháňačky sú fajn, ale všetko nezachránia. Na Šialenom Maxovi je najlepšie zákulisie. Historky o komplikovanom nakrúcaní a o tom, ako Mel Gibson, ktorého vtedy nikto nepoznal, získal jednu zo svojich najslávnejších rolí (na konkurz prišiel opitý a zmlátený, čo režiséra značným spôsobom oslovilo). ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Před 40 roky vtrhl poprvé do kin Šílený Max a kinematografie od té doby nebyla už nikdy jako dřív. První film ještě z větší části vycházel z dobového brakového žánru thrillerů o pomstě, ale aktualizoval ho prostředím společnosti hroutící se do zkázy. Právě originální a působivé dějiště spolu s charismatickým hrdinou, který propadá zkáze, udělalo z filmu mezinárodní hit. V prvním filmu ještě Max Rockatansky pracuje jako silniční policista a stará se o svou rodinu. Jenže svět kolem něj ovládá bezpráví a město i dálnice terorizuje nelítostný motorkářský gang. Jak dlouho dokáže člověk vzdorovat hrůze kolem sebe, než sám propadne šílenství zloby a pomsty? _____ Série Šílený Max ustanovila podobu žánru postapokalyptických akčních filmů a zanechala nesmazatelný otisk v prachu silnice světové popkultury. Současně ale také její jednotlivé části představují polemiku s dobovými trendy nejen akčních filmů, ale vůbec celého hlavního proudu kinematografie. Zatímco jiní filmaři Maxe kopírovali, jeho autor, režisér a scenárista George Miller svého hrdinu neustále přehodnocoval a posouval dál do nových směrů. Spolu s tím také pokořoval vypravěčské hranice žánru i praktické možnosti akčních filmů. Millerovi se podařilo vytvořit čtyři diametrálně odlišná a vždy zcela originální pojetí postavy osamělého bojovníka, ale také světa po konci civilizace a nových společenstev, které vyrůstají na starých troskách. Jeho ambiciózní vize ožily do dech beroucích podob díky kaskadérským mistrům a choreografům akčních scén, ale také profíkům z oddělení výpravy a kostýmů, v jejichž práci se posléze zhlédla celá subkultura. Spíše než jeden pokračující příběh představuje série Šílený Max čtyři uhrančivé a osobité variace na téma hrdiny, postapokalypsy, sváru temnoty a naděje, ale také silných žen i samotných důvodů, které člověka nutí bojovat. (anotace pro maraton série v kině Aero, 2019) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jednoznacne nejslabsi film z cely trilogie, ale porad docela obstojna zabava. Film se ze vsech tri dilu bere asi nejvic vazne, taky se jeste odehrava vicemene v soucasnosti. Nejvetsi problem asi je, ze to cely pusobi desne lacine a kdovijak napinavy to taky neni, i kdyz se tu najdou i drsnejsi sceny. Nicmene je tu jedno velky plus a to fakt, ze tenhle film nakop Gibsonovo karieru. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nelíbilo, zklamalo. Těšil jsem se na nějakou apokalyptickou zápeltku, ale o tom se člověk dozví úplný hovno. Co se děje týče, po hodině a čtvrt se stane to, co se mělo stát hned na začátku, a co tomu předchází je vlastně nic. Toporný a měkký Mel Gibson, gang čůráků, sem tam nějaká honička, romantický sračičky. Možná jsem to nepobral? ()

movie 

všechny recenze uživatele

Takový apokalyptický western, který se pořádně rozjede až ke konci, ale stojí to za to, především díky takové té atmosféře nevědomosti - nevíte přesně kdy a kde se všechno odehrává, nebo proč svět Mad Maxe je takový jaký je ... Nicméně dvojka je nepoměrně lepší! ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Netradiční akční nářez 70. let. Mrazivý jak břitva, neuvěřitelně syrový. Upoutá diváka do sedačky po dlouhé minuty, než ho v téměř horrorové části nechá strachovat se o Maxovu manželku a dítě. Po smrti manželky přichází zešílení mladičkého poldy a další nářez v podobě pomsty, která je krátká, ale výstižná a jasná. Na svoji dobu velice odvážné scény, občas stačí tvůrcům naznačit a neukazovat vše a docílí se ještě silnějšího efektu (mužský zadek od krve, spálená ruka kamaráda a šílený pohled Maxových očí, kutálející se míček po dálnici, atd. ...). Film považuji jednoznačně za nejlepší z trilogie a spíše bych ho od dalších dvou, typicky postapokalyptických dílů trochu oddělil. Film vyniká perfektní a bezchybnou kamerou, špičkovými speciálními efekty a akcí na silnicích, fantastickou hudbou doprovázející napínavý děj, rychlým spádem a úžasným koncem... ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Tolik mi nevadí, když film začne mrtvolně, když postupně vygraduje až v monstrózní finále. Víc mne zase mrzí, když film je na začátku děsně nadupanej až se postupně ukolébá téměř k nudě. A šílený Max je bohužel ten druhý případ. Ale jinak respekt k této akční béčkové klasice! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Támhleto je Cundalini. A Cundalini chce svou ruku." Tak už to ve světě bronzáka Maxe Rockatanskyho zkrátka chodí. Někdo ztratí ruku, někdo čerpá naftu za jízdy z cisterny a někdo si řeže nohu pilkou na železo. Já se tedy přiznám, že bych se nechtěl dožít doby, kdy budou poldové s gaunery soutěžit v ulicích o to, kdo je větší psychopat. Nicméně kdyby k tomu došlo, tak jsem teoreticky skvěle připraven na to, abych autem rozkutálel motorkářský gang po silnici. Honičky na silnicích mě zkrátka bavily, ale s Maxem jsem se seznámil příliš pozdě na to, abych mohl pochopit, jaký to byl ve své době kult. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Jednička Maxe je rozhodně punková - chyb má sice dost (hlavně z hlediska dramaturgického není moc uspokojivá), každopádně nadšení pro věc a energie vládne. Už jen proto si zaslouží být v červených číslech. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Postapokalyptická, vyprahlá prérie, nekonečné silnice a vytuněné sedmdesátkové káry - to vypadá dobře! Honičky jsou poměrně zdařilé, béčková jednoduchost (příběhu, postav apod.) je zde spíše kladem, ale naopak Filmu podráží nohy béčková nedokonalost. Film není dobře dramaticky vystavěn, nejdříve nabudí, následně uspí a teprve až nakonec spustí vlastně to hlavní. Šílený Max je slušná dreagovačka, v jejímž podání bych si nechal líbit více honiček, drobných bizarností a možná i více smrtí, ale celkově dojmy nezůstaly příliš hluboké... 6/10 ()

Související novinky

Zemřel herec Hugh Keays-Byrne

Zemřel herec Hugh Keays-Byrne

02.12.2020

Ve věku 73 let včera opustil filmový svět australský herec Hugh Keays-Byrne. Informaci zveřejnil jeho zástupce a později ji na svém facebookovém profilu potvrdil i dlouholetý přítel a spolupracovník,… (více)

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

25.06.2014

Možná si ještě pamatujete, jaké kontroverze mezi českými novináři loni vzduzovaly politické názory Olivera Stona. Letošní ročník nejznámějšího českého filmového festivalu by mohl být podobně… (více)

Filmaři z Austrálie nezahálí

Filmaři z Austrálie nezahálí

22.06.2014

Asi nejvýraznější australský režisér a scenárista současnosti David Michod má napilno. Jeho očekávaný Rover, který Quentin Tarantino označil za mistrovské dílo a nejlepší post-apokalyptický film od… (více)

Pattinson je tak trochu Šílený Max

Pattinson je tak trochu Šílený Max

27.07.2012

Možná šílí i kvůli bulvárem propírané nevěře Kristen Stewart s režisérem Sněhurky a lovce Rupertem Sandersem, ale to nechme stranou. Filmy nás pořád zajímají víc než drby. Robert dělá všechno pro to,… (více)

Reklama

Reklama