Reklama

Reklama

Šílený Max: Bojovník silnic

  • Česko Šílený Max 2 (více)
Trailer

Jen málo snímků v historii akčních filmů se může rovnat Šílenému Maxovi 2. Nabitý dobrodružstvím, rychlostí i krveprolitím vás vystřelí do světa, kde se post-katastrofická budoucnost setkává s mytologií minulosti. Nebo jednodušeji, jeden z nejúžasnějších kaskadérských filmů vůbec. Před sérií Smrtonosných zbraní a Maverickem (1994) se Mel Gibson proslavil jako Max, osamělý hrdina brázdící australské silnice v nikdy nekončícím pátrání po palivu. Proti němu a hrstce obránců skladu s palivem stojí bizarní válečníci pod vedením Humunguse, který nebere žádné zajatce. Když začne bitva, není cesty zpět, „divoká zábava a fantastický zážitek z filmu." (Sheila Benson, Los Angeles Times). Se Šíleným Maxem na vaší straně nebude o akci nouze. (Magic Box)

(více)

Recenze (591)

POMO 

všechny recenze uživatele

Dych berúci postapokalyptický akčňák, pri ktorom cítite všadeprítomných prach až vo vlastných ústach. Perfektne vytipované lokácie, dynamický a silnou atmosférou vybavený dej, unikátne akcie s autami. Ešte o triedu lepšie než veľmi dobrý prvý Mad Max. Čo by som dal za to, zhliadnuť to na veľkom plátne! ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Sádra-malta a k tomu ropa, to nemůže neklapnout, řekl si zřejmě George Miller (v traileru k Fury Road drze titulovaný jako "Mastermind"... WTF?). A dá se říct, že to tak v podstatě je, ale opět to není zásluha režiséra a scénáristy v jedné osobě, ale jen a pouze kameramana Deana Semlera (který se poté podílel na mnoha a mnoha filmech, z nichž nejde nezmínit Tanec S Vlky, za který sám dostal Oscara). No dobře, možná svoji roli sehrává i charakterní australský honácký pes:) Anebo možná taky Gibson, který předvádí svůj part westernového osamělého pistolníka slušně. Vlastně celou zápletku jde popsat jako ryze westernovou, takovou tu "gang zlých pistolníků obléhá hodné osadníky, a náhle přijíždí On". Čili opět vykrádačka, jejíž jediné originální prvky se týkají rekvizit. Nicméně na rozdíl od jedničky druhému Mad Maxovi jeho legendární statut rád přiznám, protože byť je to slepenec klišé, jakž takž to má hlavu a patu, a hlavně výborně natočené akční scény, v nichž tentokrát opravdu je (díky zmíněnému Semlerovi) na co se dívat. Mad Max 2 je po zásluze částí popkulturního dědictví, a zpodobnění nájezdníků z pustiny se stalo vzorem pro téměř každý další film (a nejen film, viz třeba Fallouty) z postapokalyptického prostředí - nebo alespoň pro ty, které chtěly být tak či onak "zábavné". Navíc je nutné říct, že třeba finále Doomsdaye (2008) kopíruje styl Mad Maxe, ale působí neskutečně dementně - tady ty honičky a kolize fungují výborně, a taky jich tam je výrazně víc než v prvním dílu. Není to umění, a vzpírám se dát čtyři hvězdy, ale červených sedmdesát rád přiznám. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Poušť, auta, kamiony, benzín, drsně oblečení maníci ... všechno, co nemám rád. Přesto jsem od kultovního Mad Maxe, který se jako vzor mírně klišovitě klade snad všem postapokalyptickým filmům, čekal slušnou zábavu. No nedorazila, bohužel. Uznávám ten film jako silnej inspirační zdroj, ale jinak ... slabé, velmi slabé. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od prvního dílu se už režisér „obtěžoval“ i s tím, aby alespoň trochu načrtnul vizi postapokalyptického světa. Přesto se nejedná o nic světoborného a hrubý sestřih válečných scén z dokumentů je tou nejjednodušší cestou. Ani ve scénáři se rozhodně nedočkáme ničeho světoborného, takže hromada kupících se klišé nemusí být současnému divákovi po chuti a i těm tolerantnějším dá námahu skousnout přílišnou teatrálnost pronášených dialogů. To vše je naštěstí vyváženo naprosto unikátními akčními sekvenci, jejichž natočení je v dnešní době nemyslitelné, protože při některých kaskadérských číslech by hollywoodští pojišťováci vyletěli z kůže. Kameraman Dean Semler bravurně nasnímal rozlehlou pouštní pustinu a takové prachové trajektorie zůstávající za auty se z obrazovky doslova sypou i na samotného diváka. Mel Gibson v hlavní roli přitvrdil, soundtrack už není tak otravný a laciná béčkovost se posunula na šílený úlet (kostýmy tvůrci ukradli v sado-maso salonu!), který je však od první do poslední minuty bez hluchého místa a jeho sledování je svým způsobem trochu zvrhlá zábava. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2miliónyTržby USA $24,600,832Tržby Celosvetovo $49,000,000║ tie diaľničné boje ma vždy dostanú, dokonale kaskadérske kúsky, delikatesa /videl v kine: 85%/(filmový festival Cinematik 2014) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zvětšilo se vše. Akce, atmosféra, herecké obsazení a i rozpočet. Naštěstí se také zlepšila kvalita filmu. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Opravdovej nářez. Celkově o hodně moc lepší než jednička a to ve všech směrech. Atmosféra je mnohem zkrachovalejší. Mel Gibson coby Max je neuvěřitelně cool. Akční scény jsou dotaženy k naprosté dokonalosti, ten vetší rozpočet je prostě vidět a je to dobře. Záporáci jsou asi lepší, mnohem nebezpečnější, než v prvním díle, ale chybí jim taková ta znepokojivost. Prstořez a jeho gang byli banda ultimátních pošuků. Dvojka ale určitě válcuje skvělou už tak skvělou jedničku. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

RETRO Silniční válečník. Muž, kterému říkali MAX…. Jeden s filmů, které pro mne nezestárnou. Miluju ty divný stroje, hrůzný padouchy a lidský zjevy. Osamělej chlápek bez budoucnosti, moc se nemluví. Skoro jako western, jen zde mají kožený oblečky. Neskutečná postava, výrazná, až protivná hudba a perfektně (na tu dobu) nasnímaná akce. Když NO FUTURE, tak s Bojovníkem silnic! ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

"Nevím, jakými zbraněmi se bude bojovat ve třetí světové válce, ale v té čtvrté to budou auta, samostříly a řemdihy. Taky uniformy asi budou legrační." Docela pěkné, do hloubky komponované záběry (let s Maxovou hlavou nad táborem, sledování tábora dalekohledy s gyrocaptainem) voní benzínem, písek vám z nich skřípe v zubech. Millerovi se podařilo vykouzlit několik opravdu dobrých momentů, zdejší automobilová honička patří k těm nejmonstróznějším z historie kinematografie - těžko zapomenout na bugatku vláčenou na řetěze tahačem. I první nájezd záporáků, jejž Max sleduje zdáli, nájezd bez zvuků, učí filmovosti. Detaily světa, různé drobnosti mají v sobě sympatické nápady, kupříkladu se tu bombarduje hady. +++++ Jakoby vlastně o nic jiného než kouzlo pouště, krve a ropy nešlo - jakoby mnoho nešlo o lidi. Jedni mají svůj sen o ráji, druzí tvoří peklo a Max mezi nimi postrádá motivaci jakoukoliv (možná navenek, možná doopravdy), což film dokonce reflektuje. Logika jednání postav není tak důležitá. +++++ Max druhý ovšem nerozumí svému světu. Nechápe, že ropa má smysl jen tam, kde je kam jet, s čím obchodovat. Nevnímá, že nájedznictví vzniká z nedostatku, z omezení zdrojů a nevidí, že ti, co pracují na ropném poli si ho přisvojili a nyní brání ostatním užít darů přírody. Pro liberály je to v pořádku - oni objevili a využili zdroje, tudíž jim patří. Ale to je jedno - Max pohádkaří o ochránci slabých, tvoří mýtus o hrdinovi, jenž zachránil kmen, mýtus o původu, smyslu i odkazu. Je vyprávěním malého pamětníka deformované jeho náhledem na svět. Dá se tím omluvit, že si film bere možnou hloubku a nahrazuje ji, domnívám se, spíše cítěnou a náhodnou reflexí divošství, než jeho obrazem promyšleným. Slabé ***. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Raději minimalismus a tíseň originálu, než přepálenou a řvavou akci v pokračování. Miller sice definuje postapokalyptický žánr v jeho samotné podstatě a otevírá tak dveře desítkám následovníků, ale mně jenom odpovídá na otázku, proč do podobných končin dobrodružství hledat nechodím. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Surový, nadupaný kúsok. Zaujme terminátorovsko-wolverinovský Gibson, ale aj ksicht Bruce Spence a nezabudnuteľný chlapec s bumerangom. Najlepší diel trilógie (zatiaľ). ()

JFL 

všechny recenze uživatele

O dva roky po úspěchu svého průlomového debutu se režisér George Miller vrátil k postavě Šíleného Maxe s pokračováním, které zcela redefinovalo pojetí postapokalypsy v populární kultuře a navíc hodně vysoko posunulo laťku pro akční podívanou. Snímek s přízviskem Bojovník silnic se stal fenoménem, jehož styl a úspěch se následně pokoušely napodobit desítky jiných produkcí z celého světa. Jenže nikdo nedokázal na plátno dostat takové množství dravé energie, ani se nikomu nepodařilo vymyslet tak fascinující mikrokosmos vztahů. Post-nukleární budoucnost se potkává s mýty minulosti, když Miller oživuje prvky westernu za pomoci řvoucích motorů a do kůže a cárů oděných běsnících divochů ve světě, kde kapka benzínu má větší cenu než lidský život. (anotace pro maraton série v kině Aero, 2019) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No pribehove asi nejslabsi dil, ale jelikoz je celej film jedna velka honicka, tak se zaroven jedna o dil nejzabavnejsi. Navic Gibson uz tu je precejen vetsi drsnak a budoucnost je tu vykreslena docela solidne. Jinak uz k filmu neni moc co dodat, daleko lepsi nez prvni dil, asi nejlepsi z cely trilogie a paradni atmosfera, takze slusny 4*. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

No dobře, tímto si u mě MAD MAX trochu polepšil, pořád ale nepobírám ten jeho význam a kultovní statut. Už je mi ale jasné, kde vzal většinu inspirace DOOMSDAY... ()

movie 

všechny recenze uživatele

Podobný snímky mám rád.Brilantní atmosféra, režie...a tehdy ještě australský Mel...zábava, která se hravě překonává kultovní jedničku! ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Na projekt přes stříbrné plátno si můžu nechat zdát, tak přecházím na domácí projekt, který byl pro mě velkým zážitkem. Mel Gibson je výborný a baví mě. Šílený Max v prostředí písku, nedostatkem nafty, jídla a koncem civilizace na tomto světě v prostředí akční jízdě na MAXIMUM je velká podívaná! Klasika, která Gibsona vynesla do první ligy! ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Oproti jedničce má dvojka šíleného Maxe skutečnou atmosféru a více sveřejný a propracovanější příběh. Ale to je vše. Stejná písnička, co tu už jednou byla. ()

Související novinky

Šílený Max počtvrté!

Šílený Max počtvrté!

20.03.2007

Vůně benzínu, písečné exteriéry a jeden vyšinutý ex-policista.Vzpomínáte? Už je tomu bezmála osmnáct let, co se na velká plátna dostal silniční policista v podání Mela Gibsona. Rodinu mu zabili, při… (více)

Reklama

Reklama