Reklama

Reklama

Sedmilhářky

(seriál)
  • USA Big Little Lies (více)
Trailer 1
USA, (2017–2019), 11 h 48 min (Minutáž: 44–59 min)

Tvůrci:

David E. Kelley

Předloha:

Liane Moriarty (kniha)

Scénář:

David E. Kelley

Hudba:

Sam Williams

Hrají:

Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Alexander Skarsgård, Laura Dern, Adam Scott, Zoë Kravitz, Parker Croft, James Tupper, Sarah Baker (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(14)

Obsahy(1)

Minisérie Sedmilhářky je adaptací stejnojmenné knižní předlohy australské spisovatelky Liane Moriartyové, která obsadila první místo prestižního žebříčku bestsellerů New York Times. Temné komediální drama, v němž několik předních hollywoodských hvězd podává mimořádné herecké výkony, se odehrává v kalifornském městečku Monterey a začíná podezřelou vraždou na benefiční akci základní školy. Přestože totožnost oběti i pachatele zpočátku zůstává záhadou, vše nasvědčuje tomu, že v pozadí zločinu stála rivalita a tajemství obklopující trojici matek – Madeline (Reese Witherspoon), extrovertní a živelnou ženu v domácnosti, která v srdci chová zášť vůči exmanželově nové mladší ženě Bonnie (Zoe Kravitz), instruktorce jógy se zenovým přístupem k životu; dále Madelininu nejlepší kamarádku Celeste (Nicole Kidman), bývalou právničku žijící ve zdánlivě dokonalém manželství s mladším mužem (Alexander Skarsgård); a Jane (Shailene Woodley), svobodnou matku s temnou minulostí, kterou Madeline a Celeste vezmou pod svá ochranná křídla. Děj příběhu je prokládaný scénami z výslechové místnosti, v níž ostatní rodiče a školní zaměstnanci vypráví zákulisní drby o spojenectvích a rivalitách mezi místními obyvateli, především pak o Madeline a její úhlavní nepřítelkyni, vlivné a úspěšné pracující matce Renatě Kleinové (Laura Dern). V průběhu sedmi napínavých, černě humorných epizod vychází najevo, jaké tajemství každá z žen skrývá, a postupně se dostáváme až k oné osudné noci. (HBO Europe)

(více)

Recenze (330)

neo93 

všechny recenze uživatele

Perfektní seriál o ženách, matkách, rodiných vztazích a jejich problémech. Hned v úvodu seriálu však vidíme klíčovou scénu, ve které pozorujeme místo zločinu, k němuž nás vede celý příběh, tedy ke smrti někoho, koho ještě vůbec neznáme. Sledujeme pětici matek s vyšší společenské třídy, které žijí svůj život plný osobních problémů a těžkostí. Všechny tyto ženy mají odlišné starosti, povahy, muže, ale jedna hlavní věc je spojuje (kromě toho, že jsou všechny bohaté a majetné; až tedy na Jane). A to jsou jejich milované děti, které jsou ve stejném věku a chodí do místní školky. Jejich bezvýhradná láska k nim, je dovádí k činům, které by jinak nikdy neudělali. Všechno to, co dělají, je především pro blaho těchto svých synů a dcer, pro ně jsou schopny obětovat cokoli i za tu nejvyšší cenu. A právě tyto děti jsou středobodem celého příběhu. Důležitým apesktem, který se objevuje od první do poslední epizody, jsou scény, které nám ukazují vyslýchající učitele ze školy a další lidi z okolí. Což nám má stále připomínat událost, kterou jsme viděli hned na začátku prvního dílu, a tím nás současně vybízet k tomu, že se máme ptát na to, co a komu se stane. Všechno se dokonale protne na maškarním plese v konečné epizodě. Naprosto výborně zvladnutý mini-seriál, ze skvělým obsazením, atmosférou tak i bezvadným soundtrackem. ()

Primavera 

všechny recenze uživatele

Feminizmus, ktorý ma nenaštval ako obvykle, ale pobavil. Zločin, ktorý ma nepohoršil, ale fandila som mu. Predvídateľný záver, ktorý ma nerozladil, ale ešte viac navnadil na to, ako to tie potvory ženské zvládnu. A zvládli to na výbornú. Nebolo čo vytknúť, skvelý seriál. ()

Anayka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Dostaneš, co potřebuješ." A ano, dá se říct, že na konci každý dostal, co potřeboval. Já jsem sice od Sedmilhářek dostala něco úplně jiného, než jsem čekala, ale taky to nebylo na škodu. Minisérie má hodně zajímavý feeling, dá se říct až "skandinávský". Ovšem ty školní absurdity, ty jsou total americké a nejhorší na tom je, že to tam tak asi fakt chodí. Chlapeček dá holčičce pusu a je z toho drama přes dva díly. Ale budiž, nenechte se odradit, vztahová linka vám to bohatě vrátí. ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele

Tak s těmadle v okolí bych opravdu žít nechtěl, to bych si radši šel hodit...Partička žen/matek, co vládnou městu a mají svá tajemství. Výborně zahrané, výborná kamera a střih, hlavně super nápad, že na začátku se stane vražda, nevíte kdo je mrtvej a kdo ho zabil. Tak sledujete životy těchto paniček, co se dělo a vedlo k následné vraždě..Hlavně díky tomuhle, jsem to chtěl zkusit. Ze začátku mě ty ženský pěkně vytáčeli, ale překousl jsem to, dokoukal a konec pěkné. Jo, nesedne to každému, ale za tu N.Kidman(už myslím za tu roli i něco vyhrála) 8/10 ()

vikino1 

všechny recenze uživatele

Tak s klidem můžu říct, že Sedmilhářky mají nejnudnější PILOT v hystorii seriálů. Pokud to se serošem nevzdáte, s přibývající stopáží se dočkáte pár opravdu zajímavých scén a dialogů. Dvě ze tří překvapení jsem uhodl už pár dílů předem, ale to vůbec nevadí. :-). Jo a světe div se, hodně podobných postav znám ze svého okolí. Silné 3,5* ()

Forty- 

všechny recenze uživatele

Toto novodobé Beverly Hills s extrémne iritujúcou hlavnou protagonistkou mi fakt nesadlo. Žiadne napätie, nudné intrigy, nič čo by ma držalo. ()

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Osobní, intimní, nepodbízivé, a to nejsem ženská.:) Knihu jsem nečetl, ale intuitivně se domnívám, že jde o velice povedenou adaptaci, což není vždy lehká disciplína. Minisérie se zkrátka stávají centrem pozornosti talentovaných filmařů více, než klasické filmy. Jen tak dále. ()

Sweat55 

všechny recenze uživatele

Čerstvě dokoukáno a jsem opravdu nadšen. Tak skvělé budování napětí jsem v seriálu už hodně dlouho nezažil. Perfektní herecké výkony vedené výbornou režií a hodně zajímavým scénářem vytvářejí jeden z nejlepších seriálových zážitků poslední doby. A to budování atmosféry? S otevřenou hubou jsem byl v úžasu, jak seriál z menších problémů dělá problémy větší a větší, až všechno přeteče v totální průser. Poslední díl je tak napínavý, že se vám z otázek "jak, kdo, kým a proč" bude kouřit z hlavy. A vyvrcholení je perfektní. Stejně jako soundtrack! Jedinou výtku mám k jedné nedokončené příběhové lince, ale čeká nás druhá série, takže s klidem odpouštím. ()

araBaraB 

všechny recenze uživatele

Kniha bude doufam lepsi, nez serial, ktery mohl byt natocen jako celovecerni film a celkove by to vsemu spise prospelo. Nejak mi nesedlo celkove prostredi a navic nechapu, jak se mohlo tolik zvlastnich existenci zjevit v jednom mestecku na pobrezi oceanu. Ovsem vykony hlavnich postav byly na jednicku, s tim souhlasim. ()

E lan 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený seriál. Zpočátku trochu zdlouhavý, pak člověk pochopí co je účelem hry a je doslova pobaven originálním způsobem vyprávění příběhu. Navíc herecké výkony jsou vyloženě nadstandardní, z některý typů jde vysloveně hrůza a závěr opravdu stojí za to. Druhou sérii si nenechám ujít! ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Všem se to líbí! Znamená to snad, že já jsem blbec? Ani náhodou, klidně si mě ukamenujte. Seriál je velkým zklamáním. Spousta zbytečného času, kdy se nic neděje a neposouváme se k podstatnému. Problém je v tom, že nezáživné scény jsou stále dokola a na to mají možná čas postavy, které nemusí pracovat a věnovat se opravdovým problémům a to mě fakt nemusí bavit. A dále tam byly scény trapné, stupidní a vymaštěné. Prostě dalších 50 odstínů … Kdybych seriál sledoval při vysílání v TV, tak jsem to rozhodně vzdal po prvním díle, protože ten rozhodně nectil základní pravidlo, že má vzbudit pocit potřeby, podívat se na pokračování. Takže jedna hvězda za příjemnou úvodní znělku a za poslední epizodu, na kterou už se dalo dívat. ()

ForGump 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nezastírám, že mám s podobným typem seriálu velké potíže. Myslím tím, takové jako Sex ve městě, Zoufalé manželky atd. Prostě ty feministické, což není nic šovinistického, ale nějak mi většinou dialogy nejdou přes uši. Sedmilhářky nejsou úplně to samé. Jednak je to všechno ve scénáři, který zdobí vztahová zápletka plná rodičovských a partnerských roztržek spojená s krimi, na kterou nás to připravuje. Používají se flashforwardy (povětšinou výslechy + záblesky a útržky), podle nichž si každý divák může různě vymýšlet a konstruovat, jak, kdo a proč udělal, to co udělal. Navíc jen v prvním díle nabídl důsledné prokreslení postav a jejich chování z několika úhlů. Druhak mají štěstí, že je dostal do rukou Jean - Marc Valleé, což není v žádném případě žádný nazdárek. Režijně jeden z nejlepších lidí, který ví velmi dobře, jak zapůsobit na diváka a servíruje působivou vizuální stránku plnou řemeslných nápadů. A do třetice štěstí v obsazení. Reese Witherspoon, Nicole Kidman (manžela jí hraje můj oblíbený Alexander Skarsgard) nebo Laura Dern jsou jak jinak, než skvělé (navíc skvěle do svých rolí padnou), ale také Shailene Woodley, která podstoupila docela skok od rolí v teenagerovských filmech a vypořádala se s tím se ctí. Všechny hrají bohatší matky v různých fázích života, jejichž nejhlavnějším zaměstnáním je starost o děti, ale mnohdy se chovají hůř než ony, žijící ve lži v určité fázi rozpuku. UPDATE: Vskutku grandiózní finále velmi ale velmi výborného a mimořádného seriálu, který nelze nedoporučit. Skvostný scénář (perfektní stavba vyprávění, napínavé a gradující), vypiplané dialogy, dokonalá režie, střih (především ten závěr měl grády), hudba (poslední díl s Elvisem) a přesné herecké výkony (navíc i pěvecké aneb Zoe Kravitz otce nezapře), skládají mozaiku dokonalého seriálu. ()

pushover 

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu jsem byl trochu rozpačitý, ale vyplatilo se pokračovat. Výborná, nenápadná, pomalá eskalace, skvělé herecké výkony všech zůčasněných (včetně dětí) a navrch prostředí maloměsta na západním pobřeží dělají z tohohle seriálu silný nadprůměr. ()

Wolfinas 

všechny recenze uživatele

Napínavé a nenáročné. Obsazenost seriálu je vyjímečně bezchybné. Během pouhých sedmi epizod nabudete dojmu, že znáte postavy jako někoho kdo se opravdu pohybuje ve vašem okolí a to velmi oceňuji, jelikož se setkávám se spoustou seriálů a i filmů ve kterém se vám postavy časem odcizí, jejich vývoj chřadne nebo jsou zastíněny spoustou nepodstatných záležitostí. Za mě je to jednička s hvězdičkou letošního roku. ()

boo-boo 

všechny recenze uživatele

Nikdy som si nemyslel, že by ma mohol takto strhnúť náhľad do sveta žienok domácich v uzavretej komunite bohatých premotivovaných rodičov. Je to perfektne napísané, postavy sa odkrývajú pozvoľna a skutočne zaujímavo a (nielen) ústredné trio hrá vysoký nadštandard. Plus ako tu už niekto napísal, nemyslím si, že sa dá domáce násilie zobraziť mrazivejšie než skrz takúto civilnosť. ()

Talina 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý seriál s dobře propracovanou myšlenkou i provedením. Z počátku jsem z něj měla takový divný pocit, částečně i tou nestabilní kamerou a ne až tak poutavým dějem, ale s každým dalším dílem se to stupňovalo a nutnost pustit si další díl hned po skončení toho předchozího mě dostala až do famózního finále, které je teda opravdu famózní s velkým F. Údajně šlo o minisérii, takže už nebude pokračování v podobě druhé série, což je velká škoda vzhledem k hereckému obsazení a kvalitě tématu, ale na druhou stranu o čem by to pokračování bylo, když to skončilo takto. Dávám 4*, protože 5* si zaslouží jen poslední dva díly, které to sice nadnesly vysoko, ale musím brát v potaz i ty "nižší" epizody. ()

existimi 

všechny recenze uživatele

Fantazie. Takový společenský román skřížený s krimi. Mám rád, když může divák podle indícií vyvodit odhalení, což se zde stalo. Sice jsem nebyl pak tak v šoku, ale aspoň to nebylo tak nereálné, jako v jiných populárních detektivkách. Poslední díl byl - wow. Celou hodinu jsem v neskutečný křeči, abych zjistil, kdo s koho. Výborně natočený, skvělá práce se střihem, výborně podaný děj, prostě nemám co vytknout. ()

vZeč 

všechny recenze uživatele

9,5/10 a jeden z nejlepsich serialu, co jsem kdy videl. S pritelkyni jsme nebyli asi nikdy do niceho tak ponoreni a uprimne nechapu ty vytky ohledne pomaleho tempa, nam to prislo neustale vtahujici a sunouci se k hlavnimu pru*eru. Scenar, rezie, herci (deti!!!), kamera, strih, hudba... oh my, takova analyza socialnich vztahu tu jeste nebyla. Ten pulbod dolu je za malinkate zklamani z finale, kdy nekolik podzapletek vysumelo tak nejak pryc a pointou je zas takova prehnana nahoda, ze to nedokazu uplne prijmout. Intro paradni a soundtrack ted hodne pojede ()

Související novinky

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

27.12.2021

Velice nepříjemná zpráva nás zasáhla krátce před koncem roku – oceňovaný kanadský režisér Jean-Marc Vallée zemřel nečekaně v pouhých 58 letech. Filmař stojící za oscarovým Klubem poslední naděje,… (více)

Batman našel svoji Catwoman

Batman našel svoji Catwoman

15.10.2019

Můžete spustit fanfáry, Batman režiséra Matta Reevese totiž oficiálně obsadil Catwoman. Po mnoha spekulacích, kdy se o roli v Hollywoodu ucházela snad polovina atraktivních hereček pod třicet, totiž… (více)

Drama v pozadí úspěšných Sedmilhářek

Drama v pozadí úspěšných Sedmilhářek

13.07.2019

Kabelovka HBO našla v seriálové adaptaci Sedmilhářek od autorky Liane Moriarty nečekaný hit. A to až do takové míry, že po úspěchu na Emmy přemluvila spisovatelku, aby vymyslela pokračování. Hlavní… (více)

Reklama

Reklama