Reklama

Reklama

Řezná hlava

(festivalový název)
  • Dánsko Cutterhead (více)
Trailer

Obsahy(1)

Pri výstavbe metra v Kodani prichádza mladá mamička Rie (Christine Sønderris) vykonať rozhovory s miestnymi pracovníkmi. S ich pomocou sa dostane aj ku strojom, ku ktorým sa nepovolaná osoba za normálnych okolností dostať nedokáže. To sa jej stáva osudným, keď po nehode spolu s dvoma pracovníkmi uviazne v uzatvorenej miestnosti a v okolí sa nenachádza nikto, kto by im dokázal pomôcť. Rie sa musí spojiť s osobami, ktoré spoznala len pár minút pred touto katastrofickou udalosťou, aby spoločne dokázali prežiť. (Marceloo)

(více)

Recenze (15)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Snaživý klaustrofobický thriller z Dánska. Film se zaměřuje na reportérku, která jde navštívit podzemí Kodaně, kde probíhá výstavba metra, ale spustí se alarm a je nucena se zavřít do přetlakové komory s dvěma dalšími lidmi. První hodina je taková pomalejší a nic moc zajímavého se neděje, ale poslední půl hodina je slušné klaustrofobické a tísnivé terno, které má nepředvídatelný konec. Kdo trpí klaustrofobií a má rád podobné thrillery, tak by filmu mohl dát šanci. 5.5/10. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Pri výstavbe metra v Kodani prichádza mladá mamička Rie vykonať rozhovory s miestnymi pracovníkmi. S ich pomocou sa dostane aj k strojom, ku ktorým sa nepovolaná osoba za normálnych okolností dostať nedokáže. To sa jej stáva osudným, keď po nehode spolu s dvoma pracovníkmi uviazne v uzatvorenej miestnosti a v okolí sa nenachádza nikto, kto by im dokázal pomôcť. Rie sa musí spojiť s osobami, ktoré spoznala len pár minút pred touto katastrofickou udalosťou, aby dokázali spod zeme vyviaznuť nažive. - Keď niekto natáča horor v klaustrofobickom prostredí, nemusí mi zhliadnutie ponúkať dvakrát. Zo začiatku sa mi ani nezdalo, že by sa to postupne mohlo do nejakej hororovej roviny dostať, ale v druhej polovici sa dej tak vystupňuje, že tá stiesnenosť postáv na obrazovke začne prechádzať aj na diváka. A je to fakt nepríjemné. Za najväčšiu výhodu celého filmu považujem herečku v hlavnej úlohe, pretože pôsobí úplne prirodzene, hrá nadpriemerne a v neposlednom rade je práve ona tou osobou, ktorá pri najväčšom nebezpečenstve prevezme iniciatívu, čo u ženských hororových hrdiniek milujem už od Storm Warning a je to stokrát lepšie ako úbohá Hollywoodska viktimizácia žien vo filmovom priemysle. Objaví sa tu tiež viacero zaujímavo spracovaných zvratov, ktoré oceňujem, pretože v prípade týchto filmov odohrávajúcich sa na jednom mieste vždy treba pridať okrem napätia medzi jednotlivými postavami aj psychologické prvky. Ako režijný debut je to zvládnuté s prehladom, režisér očividne vie čo robí a čo tým chce dosiahnuť a dokonca sa film objavil aj na festivale v Bratislave, za čo som rád, pretože štúdio, ktoré film vlastní, momentálne chystá viacero ďalších nádejne vyzerajúcich hororových projektov od európskych tvorcov a bol by som rád, keby sa tu objavili tiež. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Cutterhead je minimalistickým thrillerem. Pro klaustrofobiky film může být v určitých pasážích i hororem. Snímek si vystačí se třemi lidmi a minimem prostoru. Film nemá nikterak závratný tempo a ani není nabitej akcí. I přesto dokáže diváka(nebo alespoň mě) udržovat v napětí až do nepředvídatelnýho konce. Slabší 3hvězdy dám. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů, ta dánská holka zahrála tu svou kancelářskou nánu tak dobře a věrohodně, že jsem ji celou dobu upřímně nesnášel. Umím si to úplně živě představit, jak podobná blbka přijde v kozačkách za náma do lesa, protože jí tam pošle nějakej pitomec z vedení co se chce zalíbit tisku, čumí na nás a fotí si nás jako zvířata v zoologický, dává nám naprosto pitomý otázky, všude se motá, překáží, zdržuje, pořád vám do něčeho kecá a pak jí třeba jebne nějaká větev na šišku, zvrtne si nohu nebo něco podobnýho a vtom začne hysterčit a vynucovat si pozornost a bude mít za to, že jsme všichni povinný tancovat kolem ní, protože je střed vesmíru. Tahle filmová verze je ovšem ještě horší. Emancipovaná sebestředná hysterka, tedy kus na odstřel. Neustále v komoře ječí a snaží se hejbat všelijakejma kohoutama... Nechtěl bych někdy skončit s někým podobným v podobný situaci. Představa, že vám taková neužitečná kreatura leze na nervy a vydejchává kyslík a vy jí ze společenskejch důvodů ani nemůžete zakroutit krkem, je děsivější než klaustrofobie, vzrůstající teplota a nedostatek vzduchu... Skvěle napsáno, skvěle zahráno, vcelku realisticky natočeno, při sledování jsem chvílemi mimovolně šetřil s dechem. Doufám, že do podobný hnusný situace se nikdy nedostanu, takovouhle práci dělat leda s pohotovostní kapslí kyanidu. ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Novinářka Rie co ráda fotí a zpovídá zahraniční dělníky při práci se rozhodne vyzpovídat zaměstnance firmy razící tunely v podzemí a to se jí málem stane osudné.Novinářka sice vypadá jako Agnetha zpěvačka ze skupiny ABBA,ale místo zpívání pokládá dělníkům stupidní otázky jako třeba:,,Jak se vám žije daleko od rodiny" a podobné otázky na které se člověku odloučeném daleko od domova těžko odpovídá.V přetlakové komoře se zakecá s mechanikem Ivem a s černošským dělníkem Bharanem.Najednou se spustí poplach,okolo kouř a nějaký údržbář Rii zavře do přetlakové komory k Ivovi a k Bharanovi.Od 25.minuty začíná hodně klaustrofobický film.Vedro,nedostatek kyslíku,atmosféra jako v mini ponorce a nezbývá než čekat na zázrak.Ten skoro nastane když se u okénka objeví záchranný tým,který je ale po pár vteřinách rozmetán nenadálým výbuchem a šance na přežití se tím značně zmenší.Vyhrocená situace na pár metrech čtverečních si vynutí i emoční komplikace které začnou ukazovat pravou tvář přeživších.Zase stejně jako v životě tak i zde musí žena převzít iniciativu,aby se vůbec něco pohnulo.Rozhodnou se dál nečekat na záchranu a slézt z komory dolů skrz řezací hlavu,ale mechanik Ivo spadne dolů a zemře.Zbyde jen novinářka Rie a černoch Bharan.Tento zdánlivě nesourodý tandem dál pokračuje v objevování cesty ven a to plazením,hrabáním a také za pomoci rozsvíceného mobilu.Novinářka neztrácí naději hlavně díky mobilu ve kterém si pouští video kde si hraje se svou malou dcerou.Na pokraji vyčerpání jsou zachráněni a v dekompresní komoře načerpávají sílu k životu.Po čase zase jiný druh filmu takže se na to dalo koukat. ()

bourec odpad!

všechny recenze uživatele

Filmy podobnýho ražení nemám v oblibě. Koukat na jednu scénu bez pohybu dvě minuty, pak se obrázek mírně změní, a znovu dvě minuty bez pohybu,je šíleně ubíjející.Jediný řešení týhle útrpný nudy by bylo, aby na začátku u vchodu do tunelu někdo tý lesbě vysvětlil,že tam nic zajímavýho neuvidí,a bylo po filmu.0%. ()

oveckaoa odpad!

všechny recenze uživatele

Strašná píčovina je mám na dánské filmy vyloženě štěstí. Tak, že ženská jde dělat rozhovor do podzemí kde se staví metro. Po cestě se seznámí s černouškem z Eritrei , který jí řekne svůj smutný osud (nemohly si to prostě odpustit musely tam rvat kecy o pašerácích,válce a jaký je to chudák asi to sponzorovala Evropská Unie hold ) a s Chorvatem, který vypadá, že mu je vše totálně u prdele a to až do takové velké míry, že kdyby tam někdo pustil plyn vybuchlo to tak mu by to nevadilo. Vlivem špatných okolností tam zůstanou uvězněni a snaží se z tama dostat. Ženská je hnusná do takové míry , že Marfuša z Mrazíka je proti ní miss navíc je z neznámých důvodů chytřejší než oba dva chlápci, kteří tam dělají roky zatímco ona je tam tak hodinu (jako nic proti ženským hrdinkám, ale tady je to tlačené na silu, že to až není normální) . Korunu tomu nasadí konec kdy nejsympatičtější postava umře a přežijou jen dvě následně se jedna z postav pokusí zavraždit druhou (ačkoliv předtím vypadala, že každou minutou umře) a přežijou oba. Kdyby zde dal režisér konec s přežitím toho posledního dal bych hvězdu jelikož ne odpad. Nejsympatičtější postava v celém filmu je malá holka, která se tu objeví na videu z mobilu cca 5 minut smutné. ()

adam9 

všechny recenze uživatele

Precizně natočený debut režiséra Rasmuse Klostera Broa nebude pro klaustrofobiky snadnou podívanou. Reportérka Rie se vydává do podzemí Kodaně, kde se snaží zachytit pozoruhodné lidské příběhy dělníků, kteří se do dánské metropole sjíždějí z různých koutů Evropy, aby za dobrou finanční odměnu postavili metro. Všechno se zprvu tváří jako zajímavý náhled do prostředí, které normální člověk nenavštíví. V momentě, kdy se však kvůli úniku CO2 spustí alarm, začne boj o holé přežití a rozhodně to není pěkná podívána… Režisér dokonale využívá stísněného prostředí, které už je za normálních podmínek znepokojující, ve stavu nouze se však stává až hororovým místem. Filmu se zároveň skvěle daří kombinovat dramatickou stránku plynoucí z katastrofické nehody s vykreslováním lidské psychiky, která v Rie a dalších dvou dělnících odhalí to pravé, nefalšované já. Chování postav působí autenticky a je zcela přirozené, zejména u hlavní herečky. Řezná hlava není příjemným filmem, v rámci svého hororově-katastrofického žánru s výrazným psychologickým přesahem jde však o velmi kvalitní práci. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Uz dlhsiu dobu som nevidel nejaky katastroficky film,takze tento dansky thriller ma potesil,neodporucam to sledovat ludom s klaustrofobiou,lebo je dost neprijemne vidiet skupinku ludi v tak malych priestoroch,k comu dopomaha vyborna kamera,cele je to kvalitne a autenticky natocene a aj po hereckej stranke je to bez problemov,aj ked uz hrozne dlho som nevidel tak nesympaticku zenu,akou je Christine Sonderris,ale zase zahrala to velmi dobre,cize tuto intenzivnu psycho zalezitost hodnotim slabsimi piatimi hviezdickami...:-) ()

Vabr 

všechny recenze uživatele

První polovina dost dobrá, to jsem ani tbh nečekal. Hlavní 3 hrdinové jsou všichni dobří. Atmosféra je také dobrá. Škoda, že 2. polovina je o něco horší, ale díky kratší stopáži to nebylo tak hrozné a díky tomu dávám horší 4. VYHODNOCENÍ: JDU SE VYCHCAT ()

Shanen29 

všechny recenze uživatele

Spíše psychothriller,kde člověk opravdu v podzemí si šahá na dno svých sil.Dobrá kamera která sleduje vše,co člověk ten moment vnímá a dělá.Herecky opravdu kvalitní obsazení a scenář,který podává divákovi intenzivní zážitek . ()

Reklama

Reklama