Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Německo roku 1957. Vrchní prokurátor Fritz Bauer získá klíčové důkazy o místě pobytu Adolfa Eichmanna, hlavního "architekta holocaustu". Podplukovník, který je odpovědný za masovou deportaci Židů, se údajně skrývá v Buenos Aires. Bauer, který je sám Žid, se od svého návratu z dánské emigrace snaží dostat zločiny Třetí říše před soud. Zatím však bez úspěchu, neboť Německo je pevně odhodláno potlačovat svou neblahou minulost. Kvůli nedůvěře v německý soudní systém se Fritz Bauer rozhodne kontaktovat izraelskou tajnou službu Mossad, čímž se dopustí vlastizrady. Bauer ale neusiluje o pomstu za holokaust – jde mu především o budoucnost Německa. (Cinemax)

(více)

Recenze (28)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Německo si před vlastním prahem nezametá, ale doslova luxuje. Film se soustředí na Fritze Bauera a jeho buldočí snahu dát Německu zpět ztracenou tvář důveryhodné země, která i mnoho let po válce nebyla schopaná ukázat na svoje nácky. Upřimně řečeno vůbec mně nebavila Karla Angermanna, celý to dění kolem ní bylo hodně nasilně připsané, nemluvě o tom, že Ronalda jsem viděl ve třech filmech a ani v jednom mně nepřesvědčil, že umí víc než vypadat hezky. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Fritz Bauer byl vcelku vtěrka. Já vím, že to myslel dobře a měl chuť se pomstít zrůdám tehdejšího Německa. Ale tak nějak se vtíral do práce Mossadu a úplně nepochopil, že život se netočí jen kolem Fritze, ale především kolem všech nejen v jeho okolí. Film by to tak mohl být zajímavý, kdyby ale příběh Fritze nepůsobil, jak kdyby tu Fritz byl vlastně tak trošku navíc. Daleko zajímavější jsou totiž filmy, které ztělesňují Adolfa Eichmanna se všemi jeho myšlenkovými pochody. V porovnání s tímto působí příběh Fritze Bauera dost nezajímavě. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Fascinuje ma ako sa Nemci dokážu vyrovnávať s vlastnou minulosťou kým my tu dookola točíme tie isté Pelíšky, Pupendá a Učiteľky. 9/10 P.S. ako tá denacifikácia dopadne, keď sa na to už mládež nevydrží pozerať a vezme to zostra si môžte pozrieť v Baader Meinhof komplex. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Možná víc snahy jako filmového umění. Téma je to však velmi důležité, i když po německu klopotně zpracované. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Scénář se blíží k zajímavé politické detektivce, ale zpracováním se jedná spíše o místy zajímavé drama. Takhle silný příběh si zaslouží i silného režiséra, což se bohužel v tomhle případě nekonalo. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Ak niekto čakal film o Eichmannovi, tak mohol zostať sklamaný. Toto bol totiž film výhradne o Bauerovi. Príbeh dostatočne zaujímavý, spracovanie celkom slušné, herecky môže byť. 3,5* ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Klaussnerovo velkolepe predstaveni, kterym zdramatizoval historicky prispevek Fritze Bauera. Film pomalu plyne a naladu mu dodava vyborna kinematografie. Jsou videt i soudobe politicke nazory. V americkych zpravodajskych sluzbach bylo opravdu hodne byvalych nacistu, protoze americka mentalita je fasismu podobna. Misto Adolfa Hitlera vyzaduje viru ve Svaty Dolar. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

"Keby sme z tých 10,3 miliónov vyhladili 10,3 miliónov, vtedy by som bol spokojný a povedal by som:"Dobre, zničili sme nepriateľa". Splnili by sme tak našu úlohu pre našu krv a pre slobodu nášho národa. Lenže aj ja mám podiel vinny na tom, že zamýšľaná eliminácia nášho nepriateľa, nemohla byť úplne dokončená. Nebol som dostatočne motivujúci. To je môj podiel viny. Vlastne som toho mohol urobiť oveľa viac..." (Adolf Eichman). Vďaka Fritsovi Bauerovi bol aspoň tento nacistitcký tvorca konečného riešenia postavený pred súd. Síce nie podľa jeho predstáv, ale predsa. Komorný film s výbornou atmosférou. Hviezdičku navyše prihadzujem, pretože podľa môjho názoru, je tento film momentálne percentuálne podhodnotený. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Role Fritze Bauera je v Eichmannově případě značně nedoceněná, takže jsem rád, že se to Němci snaží napravit, ale výsledek je přeci jenom trochu rozpačitý. Nejde ani tak o celkové vyznění, ale spíš o filmařskou stránku. Na mě to bylo zkrátka moc suchopárné, zbytečně ukecané a homosexuální vsuvka mi přišla vyloženě navíc. Naopak se mi líbil Burghart Klaußner v hlavní roli, který si umanutého a protivného prokurátora střihl vyloženě s chutí a oceňuji i nastínění doby, kdy se Německo snažilo zapomenout, ačkoliv tady se dalo přitlačit na pilu. Hodnotím na 60%, ale jednu hvězdu navíc si Bauer zaslouží. ()

tomeš 

všechny recenze uživatele

Film pro mě táhne parádní výkon Burgharta Klaußnera a skutečné události, kolem kterých se vše točí, vč. queer "kultury" Evropy 50. let. Taková témata zpracovávat! Čistě filmařsky je to poněkud slabší, ale na prima večer v letňáku dobrý. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

V máji 1933 keď nacisti násilne prevzali moc, bol okrem iných aj Bauer zatknutý, ako opozičník a umiestnený do koncentračného tábora Heuberg. V tej dobe bol ešte neznámym mladým právnikom a tak bol prepustený na slobodu. Ako žid nemal v Nemecku žiadnu perspektívu a tak v roku 1936 emigroval do Dánska potom do Švédska. Späť do vlasti sa vrátil v roku 1949 (po vzniku Spolkovej republiky Nemecko 23.5.1949) a pracoval na významných postoch v súdnictve. Obrovskou mierou sa pričinil o chytenie Eichmanna, keď dostal typ na jeho utajený pobyt, ale nakoľko nemecké orgány, ani Interpol nekonali, tak v roku 1957 požiadal o pomoc Mossad, ktorý „Operáciu Eichman“ (film z roku 1961), dotiahol do zdarného konca, ale tu je jeho rola veľmi nedocenená (naopak bol za zradu súdený v Nemecku). Generácia po vojne v Nemecku nemala záujem na vyšetrení a potrestaní vojnových zločincov a tak ľudia, ako Fritz Bauer to mali v Nemecku neskutočne ťažké. O neprajnej situácii svedčí aj jeho výrok „keď opustím svoju kanceláriu, ocitám sa v cudzej a nepriateľskej krajine“. Po Eichmannovi sa Bauer s vervou pustil do procesov s dozorcami v koncentračnom tábore Osvienčim. Príprava na všetky 3 Auschwitz Prozess Frankfurt mu trvala 5 rokov. 1. proces (20.12.1963 až 19.8.1965) obžalovaných bolo 23 príslušníkov SS (6 trestov doživotne – najvyšší možný trest a zostatok smiešne nízke tresty). 2. proces (14.12.1965 až 16.9.1966) obžalovaní boli 3 príslušníci SS (1 trest bol doživotný) a posledný 3. (30.8.1967 až 14.6.1968) obžalovaní 2 príslušníci SS (1 doživotný trest). A tak sa mu podarilo aspoň niečo na čom po vojne tvrdo pracoval. Veľa si spokojnosti neužil, zomrel tesne po skončení 3. procesu 1.7.1968. Tak, ako bolo ukázané vo filme našli ho mŕtveho vo vani, pravdepodobne samovražda. Netvrdím, že film „Štát proti Fritzovi Bauerovi“ je najlepším politickým thrillerom z posledných rokov, ale je to ďalší z radov kvalitných nemeckých filmov, kde sa Nemci pokúšajú popasovať so svojou minulosťou. Ďalšou postavou vo filme právnik Angermann je síce vymyslenou postavou, ale jeho sexuálna orientácia nám nepriamo naznačovala akej orientácii bol samotný Bauer. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Souboj a konfrontace statečného židovského prokurátora s esesáky a gestapáky uhnízděnými všude ve vedení poválečného Německa. Doktor Bauer se snaží najít hlavního organizátora odsunu židů do koncentračních táborů, Adolfa Eichmanna a postavit ho před německý soud. Jakmile se to prozradí mezi justicí a médii, začíná Bauer dostávat anonymní vyhrůžky. Po boku je mu v tomto boji mladý právník Ackermann. I na něm však najdou nacisté slabinu a vydírají ho. Zdá se, že vše je ztraceno a Eichmann opět unikne spravedlnosti. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Po Tiche revoluci v kratke dobe druhy film Larse Kraumeho, ktery jsem videl. Celkem zajimave, ze se oba filmy odehravaji temer ve stejne dobe. Opet velmi zajimavy namet, zpracovanim a z divackeho hlediska mi vsak prijde prvne jmenovany film o kus lepsi. Kazdopadne mam pocit, ze Kraumeho ma smysl sledovat... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nemecké dejiny minulého storočia sú také pohnuté, že ani jedno pátranie po Adolfovi Eichmanovi nie je možné jednoducho podať jedným filmom. Zostal mi hlavne pocit, aké by to bolo, keby existovalo viac takýchto snaživých prokurátorov aj v dnešných časoch, ktorí by vedeli veci dotiahnuť do konca. Film ma ale veľmi neuchvátil, to rozprávanie príbehu bolo dosť kostrbaté, niekedy až nezrozumiteľné, a ako sa tam objavovala homo zápletka, to ma miatlo ešte viac. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Jestli chceme něco udělat pro svou zemi, tak ji teď musíme zradit..." Kvalitní drama o válečných zločinech a spravedlnosti. ()

Reklama

Reklama