Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jaký je život rozvedených mužů, oddělených naštvanou exmanželkou od stolu, lože a účtu? Jak zapůsobí rozvod na jejich morálku a sebevědomí? Hlavní hrdina Rudolf (Marek Vašut), noblesní šarmantní světák, je po rozvodu způsobeném nerozvážnou milostnou avantýrou nucen přestěhovat se z přepychu velkoměsta do venkovského hotelu, který vlastní se svým prostopášným bratrem Arnoštem (Miroslav Etzler). Rozladěn nastalou situací zmítá se Rudolf mezi odhodláním usadit se v klidném monogamním vztahu, a svody, jež mu denně servíruje notorický flamendr a sukničkář Arnošt. A jako by za trest nestačila kocovina, musejí se pánové vypořádat i s protivnou a všeho schopnou majitelkou sousedního hotelu (Jitka Čvančarová), které tak nějak omylem vyhlásili válku. Díky vytrvalému výchovnému působení hotelové recepční Nikoly (Berenika Kohoutová) se Rudolf ovšem přece jen pokusí navázat monogamní vztah, z něhož se ke všeobecnému překvapení vyvine vážná známost. Svět je ale malý a lež má krátké nohy. Obzvláště když role „deux ex machina" připadne Rudolfově exmanželce Marii (Vanda Hybnerová). Stranou dění ovšem nezůstane ani Rudolfův a Mariin podivínský syn Bohdan (Vincent Navrátil), který svým rodičům nedaruje vůbec nic. (Bohemia MP)

(více)

Recenze (164)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Dlouhometražní reklama na všechno, co dalo producentům peníze občasně proložená scénkou s Vašutem. V jednom záběru až 4x různý Product placement (jak Marek Vašut tuká venku do ntb ) , to je neuvěřitelný pohrdání divákem, tohleto. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Sněžný levhart ráno vstal. Jako vždy pln sil a energie. Tu ještě posílil potravinovými doplňky." Jsem už trošku pokročilej a po zhlédnutí tohoto snímku mám chuť požádat o rozvod. Vždyť kdo by nechtěl dlouho spát, zdravě jíst, sportovat a po večerních opileckejch jízdách sněžnou rolbou klátit dvacítky? Tak teda já bych to tak úplně nechtěl, protože nesnáším zeleninu, ale jinak by mi to asi vyhovovalo. Ale konec snění. Ono to totiž bylo chvílema trapný, ale věčně nadržení bratři Andělové mě utvrdili v tom, že správnej chlap nikdy nedospěje a o to v životě jde. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Tvůrci vykradli koncept 20 let staré Lásky přes internet. Zarputile odmítají rok natáčení a nechají většinu postav blekotat buranské hlášky. Product placement není nutné ani označovat, protože diváka přetáhne přes obličej takovou silou, že to rozdýchává ještě půl hodiny. Možná právě kvůli ryzímu neumětelství se na ochotnický spolek okolo Marinovové snad ani nemůžeme zlobit a to, co tady předvádí Etzler, budoucí generace zaručeně nepoberou. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Kvůli stagnaci žánru rom-com z anglofonních zemí začínám být rád za každou alespoň trošku normálně natočenou českou šovinistickou komedii. A že těch špatných je stále dost a dle mého Román pro pokročilé do této kategorie nepatří. Takovým trademarkem tohoto našeho subžánru jsou typicky prostoduché scénáře a většina recenzentů se přes to zkrátka nedokáže přenést. Proto asi zde ty černá čísla. Ovšem já čekal zrůdnost, ale zároveň jsem měl jeden večer náladu na něco úplně nenáročného a překvapilo mě, jak dobře jsem se bavil. Marka Vašuta jsem měl vždycky rád, přibylo sice mnoho vrásek, ale charisma a důvtip zůstaly a s Etzlerem utvořili vtipnou bratrskou dvojici. Čísla na Netflixu hovoří jasně a já se vůbec nedivím proč. Jen zda by to chtělo tu modrou. Za mě 7/10. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Od Sezn@mky se Zita Marinovová vcelku posunula. Zjistila, že méně je někdy více a celý film postavila na menším počtu herců, na realistických situacích a normálních lokacích. Minimálně Vašut a Čvančarová hrají jako ve skutečném filmu, a je skoro až škoda, že podobně velké role nemívají častěji. Oba si umí poradit i s těmi nejhloupějšími dialogy a dokáží vytěžit z každé situace maximum. Celkově sice Rom@n pro pokročilé pořád spadá mezi amatérské parodie všech těch Románů pro ženy / muže, ale pokud bude mít Marinovová minimálně tolik energie jako Magnusek, skoro se začnu na ty její příští počiny těšit. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Krušná česká filmová zastavení pokračují. Marka Vašuta oškubala exmanželka, přesídlil proto do hor, kde společně s bratrem vlastní hotel. Stárnoucí pantátové popíjejí, paří a užívají si zvláštního zájmu mladých dívek. A ještě soupeří s majitelkou konkurenčního horského hotelu, se kterou se navíc Vašut tak nějak seznámí po síti. Proč duo Vašut a Etzler slaví u žen tak velké úspěchy, netuším. Prostě Pažout se vrací a zdaleka neoplývá takovým šarmem a intelektem. V praxi to totiž v jejich podání místy vypadá, jako když banda dědků (kteří si mylně myslí, že na to mají) sedí v létě na zahrádce u pátého oroseného a komentuje kolemjdoucí mladé maso slovy „ty vole, tu bych pořádně vohnul“. Já si holt mužnost představuju jinak. Tvůrci nám předkládají mdlý humor, strojené dialogy, spoustu zbytečných scén a buranskou prvoplánovost. A „těšení se“ na jednu zásadní zpravodajskou reportáž. Každopádně myslím, že u nás v posledních letech vznikly závadnější kusy. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Některé scény se povedly, jako celek je to v podstatě blbost, ale coby jednohubka se to pozřít dá, aniž by člověk vzápětí zvracel. Vašutovi role sedla, Etzler si svoji postavu očividně užíval a o zbytku se už nechci vyjadřovat. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nevím co kdo od tohoto druhů filmů očekává, ale nějaký zásadnější filmový zážitek lze pochopitelně čekat jen těžko. Pokud s tím rovnou k filmu přistupujete a neodradí vás ani Vašutovo špatně hrané padání na sněhovém poprašku, kde k tomu největšímu dnu už chybělo snad jen prdění a krkání - možná to i dokoukáte. Zápletka přiblblá, divák nemusí být zrovna milovníkem knih Arthura Conana Doyle aby si dal dohromady jedna plus jedna. Sem tam pobavil nějaký dialog, ale toť vše. V podstatě je celý film dlouhou a relativně nudnou reklamou na obleky firmy Bandi, která zřejmě zaplatila celý film... Toto lze doporučit jen jako úplnpou nouzovku, nebo pro skalní fanynky Marka Vašuta. Dávám za jednu petardu do komína - aha on tu žádný není! * ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Vašut měl občas skutečné herecké záchvaty, některé slohově zdatné monology dával dobře a Čvančarka si stále drží titul sex symbol současné české kinematografie, nicméně pokud budou, nejen oni, brát takovéto "příležitosti", v podobě prvoplánových, stupidně sexistických, scenáristicky impotentních a zoufale neftipných reklamách na sponzory, včetně nočních klubů, kteří dali vzniknout tomuto, nepochopitelně zbytečnému, pokusu o film, nemůže divák brát tvůrčí snahy kohokoli ze štábu, včetně Maxy (Ahoj, Ivane!), nikterak vážně. [Kino Citadela - Litvínov] ()

pornogrind odpad!

všechny recenze uživatele

Včerejší sobotním večer měl patřit nějakýmu hororu. Nakonec jsem s manželkou koukal na Román pro pokročilé. A musím uznat, že to opravdu horor byl jen né takovej jakej bych si přál já. Další českej žumpoidní kousek. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Marek Vašut má po letech hlavní roli ve filmu. S obvyklou grácií hraje stárnoucího rozvedeného milovníka, kterému lusknutím prstu padají k nohám ženy ve věku jeho potenciálních dcer. Ovšem nějakým podivným řízením osudu a scénáře si založí profil na internetové seznamce, načež mu odpoví "virtuální" nápadnice bez fota, která o sobě uvede dost málo na to, aby nebylo patrné s kým má Vašut tu čest. Celý vtip je v tom, že autorce scénáře a režisérce v jedné osobě přišlo maximálně objevné "překvapivě" vypointovat to, co diváka ani v nejmenším nemůže překvapit. Takže skutečnost, že Vašut provozuje hotel a Jitka Čvančarová je majitelkou penzionu, přičemž si tito dva podnikatelé navzájem konkurují, dělají si schválnosti, nemohou se zkrátka vystát a navíc se osobně nikdy neviděli, ačkoliv jejich podnikatelské objekty spolu sousedí, a přesto tihle dva začnou spolu randit, to Zita Marinovová prostě nemohla myslet vážně. Ale kdepak, je to myšleno vážně, je to protkáno jalovým humorem, seštupováno vnitřními monology a završeno dementními scénami, kterak se Vašut probouzí do kalného rána s minimálně jedním mladým ženským ročníkem ve své posteli. A vše je podtrženo a sečteno okatým product placementem, kdy je mnohdy zábavnější tipovat, z jaké strany na diváka jukne obludná reklama. Autorka filmu má zřejmě nějakou úchylku na seznamku, neb i její předchozí film s ní pracoval a daleko to nedopracoval. Takže je sice fajn postavit celý film na tom, že dva protagonisté se hledají, najdou se (přes seznamovací inzerát) a jsou si sympatičtí a v pohodě spolu randí, ačkoliv mimo tuto sféru mají k sobě averzi, pokud jde o konkurenční boj v oblasti podnikání, načež netuší, že by se mohli znát v reálu, ovšem zcela dementně trvat na tom, že se tohle může proměnit v báječnou komedii plnou omylů a bláznivého humoru na jedinečné úrovni, tak to je opravdu troufalost. Dejme tomu, že Vašut by s lepším tvůrčím přístupem dokázal byt i vtipný a možná, že by i vtipně komentoval konfrontaci libida se svým stářím, co mu ťuká na prostatu, ale ve zvolené póze, kterou mu určuje paní režisérka, prostě jeho snažení o vtipné terno přijde vniveč. Pár hlášek z úst přece jen vypustí, takže to je pro film jen dobře, že jej hlavní hvězda podržela. Z dalších hereckých posil mně přišla (prostorově) výrazná jen Jitka Čvančarová, ostatní herci drtili průměr, prostě nikdo neutkví v paměti po skončení filmu. Postupně bylo zcela evidentní, že celé to přejde na sled více či méně dementních scén(ek). Dokonce se objeví i nějaká touha po originalitě, kdyby ale Mirek Etzler uměl lépe hrát, tak by takový status mohla získat jeho postava, respektive její konání, které občas má humorné tendence, sluší se dodat, že se jedná o bratra hlavního hrdiny. Dost zvláštně na mě působilo skoro všechno, co režisérka Marinovová ve svém druhém filmu podnikla. Občas je dobré tak úplně nepochopit tvůrčí záměr autorky. Na světě je zhola průměrné dílko, co si libuje v připitomělých scénách a sráží herecké kvality solidně zk(o)ušeného osazenstva. 5/10 () (méně) (více)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Pokud vás nevyděsí hodnocení, skryté poprsí Jitčino by mělo. Jenomže říkám to nerad, existují i horší věci. Totiž filmy české provenience. Dát do filmu Evu pornoCastelu a Dominiku Myslivcovou, to chce odvahu. Kromě vtipného Etzlera tu nejlíp vychází Vincent s Berenikou, oujé. A Maxa nám k tomu pěje. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Obehrane tema potrestany stary suknickar. Vasut by mohl mit ve scenari vice osobiteho vtipu, jaky mel v podobne taskarici Pres prsty Jiri Langmajer. Pritom se nabizelo vytvorit s Vasutem a Etzlerem sebeironicky tandem vypelichanych bohemu. Situacni humor jsou zde pady do snehu. Postavy prodavaji sponzorske vyrobky jako bary, letoviska, sekt, sperky, obleky...Jednu hvezdu davam za nekorektni hlasky o hledani zeny na vrakovisti aut, nebo vitez s mobilem v ruce. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Pokud Román pro pokročilé není nejvíc sexistickej film české kinematografie vůbec, je to rozhodně nejsexističtější českej film, kterej jsem kdy viděl. Ze všeho nejvíc v tom vynikají samozřejmě Etzler s Vašutem, jejichž postavy jsou vyloženě slizce oplzlé a vzbuzuje to ještě nechutnější dojem než u gerontofilního letošního Léta s gentlemanem, kde ten sexismus byl jenom hloupý. Marek Vašut opět hraje svoji jedinou roli světáckého chlapáka, kterému k nohám padají všechny ženy, akorát je to pořád na jedno brdo (kdy jste naposledy viděli Vašuta v jiné roli?). Film je ale průšvih i z jiných stránek. Třeba hudební, kterou zajišťoval Martin Maxa (taky mě překvapilo, že - minimálně umělecky - ještě žije. A zní pořád stejně unyle jako před skoro dvaceti lety v dobách největší "slávy" písně C'est la vie), nebo co se týká scénáře, protože postavy jsou špatně napsané karikatury v čele s ožrale-oslizle-nechutným bratrem hlavního hrdiny v podání Mirka Etzlera, děj celkem vykrádá zahraniční romantické komedie třeba s Tomem Hanksem a Meg Ryanovou a snaha o hlášky a humor je zoufale křečovitá. Buď to jsou otřepané staré vtipy, které všichni znají, nebo jsou šroubované a komplikované a nefungují, protože timing se taky musí umět. Kapitolou samou pro sebe je product placement, kterej zoufale nenávidím (pořád tvrdím, že když někdo nemá peníze na to, aby točil bez něj, tak ať radši netočí vůbec). Tady PP vedle mnoha dalších reklam dosahuje vrcholu, kdy na svatbě chválí ženichův oblek vyloženě reklamním sloganem, což vyvolává úplný WTF dojem. A být majitelem hotelu Monínec, jsem zděšen, protože po takové reklamě bych na to místo nepřijel, ani kdyby mi za pobyt chtěli sami zaplatit. Takže za co ta jedna hvězda? Jednak existují i horší české filmy a škála pěti hvězdiček neumožňuje takový rozptyl, jednak je na filmu sympatické to, že si na nic nechce hrát a má to být jen nevázaná taškařice bez jakékoli ambice (ovšem jasně, i taškařice se musí umět), jednak za některé scény, které se docela povedly a jako kdyby vypadly z vaudevillů francouzského typu (třeba když v závěru dojde k profláknutí jedné zápletky, vedle sebe stojí hrdina, jeho exmanželka, bratr, syn a hotelová recepční, všichni melou jen to svoje a vzniká nádhernej chaos jako třeba od Feydeaua nebo Vebera). Víc mě ale už nenapadá. ()

honajz odpad!

všechny recenze uživatele

Podobným historkám se kdysi říkalo Bakaláři, jenže každá epizodka měla tak maximálně dvacet minut. Tohle je stejné, jen roztažené na hodinu a půl, s naprosto tragickou a statickou kamerou (kolikrát jsem měl chuť sám tu kameru přes svou neznalost práce s ní vzít a udělat alespoň švenk doprava nebo doleva, případně použít zoom) a tolika reklamními plky, až má člověk při vysílání na Nově problém odlišit, jestli ještě běží film, nebo začal regulérní reklamní blok (zvlášť ta motorová pila těsně před koncem uf!). Potěšily mne tady jen Poděbrady, ačkoliv jsou jen ve dvou záběrech a je na plácku dvacet krát dvacet metrů u hodin. Co mi to vlastně nakonec mělo říct, jsem nepobral, jen mi bylo líto herců, kteří jsou kvalitní, že nemají v Česku holt moc na výběr a musejí, pokud chtějí uživit rodinu, hrát v takových sra.čkách. A ne, fakt si nepůjdu z fleku koupit oblek Bandí. :-( Brr. Btw, celou dobu jsem čekal, kdy Vašut začne točit video Jak být chlapákem snadno a rychle a jak svézt holku do Liberce. Hraje totiž stejně jako v Comebacku. ()

Reklama

Reklama