Reklama

Reklama

Sakawa

(festivalový název)
  • Belgie Sakawa (více)
Trailer
Belgie / Nizozemsko, 2018, 81 min

Obsahy(1)

Kdo jsou lidé, kteří odesílají e-maily s oznámením, že jste vyhráli v loterii, a kdo se doopravdy skrývá za profily vnadných žen na internetových seznamkách? Režisér snímku se vydal do Ghany, kde si tímto způsobem přivydělávají celé komunity. Ve svém úsilí si dopomáhají všemi dostupnými prostředky – napodobováním ženského hlasu po telefonu i zapojením kouzelníků, černé magie a voodoo. Zábavný i velmi osobní dokument sleduje snahu několika postav vymanit se z chudoby tím, že lidem z bohatých zemí zprostředkovávají jejich nenaplněné touhy. (Jeden svět)

(více)

Recenze (4)

Harry_ 

všechny recenze uživatele

Nigérijské dopisy je pojem, který se dlouho používá v IT pro nevyžádanou poštu (spam), jehož cílem je vylákat z obětí podvodem peníze (to už je "scam", který má řadu forem a metod). Věděli jste ale, že nedaleká Ghana dovedla scam do vyššího levelu? Dokument ukazuje, jak fungují podvody na internetových seznamkách, kde se banda mladých mužů vydává za ženy a tahá peníze z důvěřivých Evropanů. Film má však (naštěstí) více vrstev! Naivní nejsou jen lidé ze Západu, ale i Ghaňané, akorát v jiné podobě - stále praktikují voodoo a snaží se pomocí něj dopomoci k penězům. Na první pohled bije do očí kontrast notebooků, mobilů a internetu a na druhé straně špína, chybějící silnice, infrastruktura a hlavně systémové vzdělávání. Stát naprosto selhává, lidé nemají rodný list, pas, školský systém, sociální nebo zdravotní zabezpečení.. Je lehké Afriku odsoudit, ale v těchto podmínkách by nikdo z nás žít nechtěl. Film je dost názorný, mísí se humor s ubohostí třetího světa a to za poblikávání mobilů, který má (aspoň v tomto dokumentu) každý (a zřejmě i s levnými daty ;-) Dokument jsem viděl v rámci festivalu Jeden svět 2019. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pořád ty jejich podvody stojí Evropu méně, než když se do ní co si zničí svou přírodu nasáčkují přímo. Jen první rok 2800 EUR na jednoho a polovina z nich nikdy nebude pracovat. Dokument mě vystrašil, jak na nás díky rozvoji komunikačních technologií najednou vidí. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Není to moc zajímavej dokument. Je to trochu nuda. Ty stejný věci pořád dokola. Běloši jako způsob přežití. A to je ten zásadní moment. O prachy vás (nás) na seznamkách nepumpnou rozmařilí milionáři, ale někdo, kdo z toho poplatí to nejnutnější z nutnýho. To, co tady považujeme za odsouzeníhodnou trestnou činnost, je tam seriózní byznys, o jehož potřebnosti a prospěšnosti nikdo ani v nejmenším nepochybuje, a kterej se stal důležitou součástí ekonomiky státu. A ten odlišný způsob vnímání tohoto fenoménu je ten stěžejní přínos tohoto filmu. “Britové s křestním jménem Peter jsou ti nejžádanější klienti, protože to bývají ti největší blbci.” ()

jasiska 

všechny recenze uživatele

Film bol veľmi zaujímavý hlavne preto, že bol o niečom, o čom buď ani nevieme, alebo si vieme predstaviť len veľmi zhruba. Navyše bol aj kvalitne nakrútený s pre mňa veľmi príjemnou dávkou irónie. 'Hrdinovia' sa zabávajú na tom, akí hlupáci to na tom internete sú, a potom zaplatia miestnemu voodoo kňazovi, aby vyriekol čarovné formulky, aby sa im lepšie darilo. ()

Reklama

Reklama