Reklama

Reklama

Vykoupení - Zrození Kingdom Come: Deliverance

  • angličtina Deliverance: The Making of Kingdom Come
Trailer

Obsahy(1)

Kingdom Come je unikátní české RPG zasazené do realistického světa středověké Evropy. Cesta k jeho zrodu byla extrémně komplikovaná, hra byla odmítnuta vydavateli jako příliš riskantní a vznikla jen díky podpoře fanoušků na Kickstarteru. I poté čekalo tvůrce, kvůli celé řadě netradičních idejí a mechanismů, při vývoji mnoho úskalí. Dokument představuje více než šest let dlouhou trnitou cestu od založení Warhorse po vydání hry. (ČSFD)

(více)

Recenze (10)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dokument o tom jak se rodila nejen jedna z nejvýraznějších her, které čeští vývojáři dali světu, ale i o vzniku samotného studia Warhorse. S odkazy do minulosti, zejména k Mafia: City of Lost Heaven;) Takže tu vedle mluvících hlav máme i dobové materiály, ze kterých si především moje generace může dobře uvědomit, jak je stará:) Je to informačně nabité, s řadou záběrů ze zákulisí vývoje, samozřejmě i něco (více čiméně uvěřitelných) historek páně Vávrových, to vše kvalitně natočeno a nastříháno i ozvučeno. A je tu také přidaná hodnota - a tou je příběh o tom, co to všechno stojí, dát dohromady svoji vizi... a pak se srovnat s tím, že se Vám jí z objektivních důvodů úplně nepodařilo dosáhnout, protože nežijeme v ideálním světě, ale máme své závazky, a byznys (i fanoušci, kteří jsou pořád zákazníci, ne že ne) je neúprosný. Dobře strávená hodina čtyřicet, a to bych měl asi dodat - i když jsem vývoj KCD sledoval a věnoval svůj čas i různým gamesplayům, nehrál jsem ze hry ani minutu, neb není mým pohárem vína;) Pro snímek o její tvorbě mám ale schováno 80% ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Z dokumentu je patrné, že tvůrci mířili možná trochu výš, zdaleka ne všechno dopadlo podle představ, ale zaplaťpánbůh za to, protože zlaté české ručičky a my těm AAA přece ukážeme. A keď nemám jinou možnost, napíšu sem ještě něco: hra Kingdom Come Deliverance mě svou filmovostí zaujala víc, než většina českých filmů za posledních dvacet let. Ve spojení s hudbou je to perfektní žánrový kousek. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Viz můj komentář k neplacenému dokumentu zde. To tento placený i po dvouletém odstupu na mě nijak zásadně lepší dojem neudělalo, dokonce jsem si registroval totožné sekvence v obou a co si tak z toho Epilogu pamatuji, přišel mi údernější, lepší, možná méně profesionálně zpracovaný a rozhodně jej vidělo mnohonásobně více lidí. Ale za těch pár korun na Steamu to stojí, i když nepřináší nic extra nového, pokud máte hodně načteno...7/10 ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Díky Bohu za Daniely Vávry a jim podobné, že svým přínosem zachraňují skomírající herní svět. Se hrou samotnou jsem strávil hrubě přes 100 hodin a byl jsem nadšený. Nikdy nepochopím ty rádoby kritiky (čti zakomplexované čuráky), kteří hru odsuzují za slabší technickou stránku, glitche a bugy. To jsou tak neuvěřitelně nepodstatné prkotiny, které jsou způsobeny v podstatě pouze nedostatkem času a prostředků (finančních i lidských) při vývoji. Obrovskou poklonu skládám za celou filozofii hry. To je něco, co žádný patch neopraví. Ta když je na hovno, tak je v prdeli celá hra. KCD bych neoznačil ani tak za RPG, jako spíš za velice důkladný simulátor života ve středověkém Česku. O simulátor nejvěrnější, jaký dosud spatřil světlo světa. Celé pojetí hry, příběh, historické zasazení, historické postavy, inovativní a velice propracovaný bojový systém, naprosto pohlcující atmosféra, kdy máte pocit, že se skutečně procházíte středověkou českou krajinou... Mohl bych tu jmenovat do rána. Zkrátka je to produkt s obrovským srdcem a duší, který si zaslouží maximální uznání a byl bych moc rád, kdyby se hry více ubíraly právě tímto směrem. Moc bych si přál, aby tato hra vytyčila jakýsi nový herní směr, jehož obdivovatelem se chci stát. Jo a dokument byl zpracovaný moc hezky. 98 minut napumpovaných zajímavostmi. Dana Vávru a spol, bych dokázal poslouchat celé hodiny. Opravdu mimořádně zajímavé pozadí vzniku celé hry. Nezbývá než doufat, že THQ Nordic bude Warhorse nechávat v jejich konání volné ruce. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Dokument o vzniku české hry Kingdom Come: Deliverence budu hodnotit spíše z obsahové stránky, než z té formální, i když i ta je dobrá a zasloužila by si také chválu. Hned na začátku musím vyseknout hlubokou poklonu tvůrcům samotné hry, že do toho šli a přes chladný postoj producentů svůj projekt prosadili. Muselo to být neskutečné odříkání, jak ostatně v samotném dokumentu mnohokrát zaznívá. Viděl jsem i několik rozhovorů s Danielem Vávrou a dokument o hudební složce, která je mimochodem rovněž vynikající. Jsem překvapený a hrdý, že něco podobného vzniklo v České republice. Navíc hra samotná představuje světu barvitou českou historii tím nejlepším způsobem (viděno v herním měřítku). Neváhal jsem, hru si pořídil (byla to pro mě nová počítačová hra po opravdu dlouhé době), dohrál ji a byl plně spokojený. Také proto dávám zcela subjektivních pět hvězd. Ale není to (jen) hodnocení hry. Těch pět hvězd je za skvělou prezentaci České republiky, její historie a za odvahu dotáhnout svůj projekt, kterému nevěří nikdo jiný než samotní tvůrci - gratuluji a děkuji. ()

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Dokument o hře Kingdom Come, která nedopadla tak, jak namyšlený Vávra chtěl. Jeho věčný protiargument k lidem, kteří věcně hru kritizují: "A jakou hru si vymyslel ty?" Je trapný. Já žádnou hru nevymyslel, ale já sem ten kterej ti za ní platí ty debile! O tom, že vývoj hry nebyl jednoduchý se bavit nemusíme. Líbí se mi, jak moc si dali záležet na zpracování prostředí ve kterém se hra odehrává. Je to pěkný náhled do středověku. Ta práce se soubojovým systémem je úžasná, ale na hovno. Soubojový systém v tý hře naprosto selhává při boji v omezeném prostoru, nebo s více než jedním protivníkem. Českých her je jako máku, a když už nějaká vyjde, tak je to bomba. Lidé měli i od této hry oprávněně vysoké očekávání, obzvlášť když jí dělal někdo, kdo stojí za Mafií a H@D. Beru jako povinnost takové vývojáře podpořit, proto jsem si hru koupil i s přídavky i přes to, že jsem projekt podpořil na Kicku. Ovšem, jako velký hráč nebudu pokrytec a nebudu chválit všechno český. A tuhle hru vůbec ne, protože mě zklamalo, jak se Vávra vybarvil a jak mu stoupla vývojářská sláva do hlavy. Ruku na srdce - ta hra je průměrná. A tento film o jejich obrovském počinu a typickému stěžování, jak to měli chudáčci těžký a co všechno museli udělat je zbytečný. Nikdo nemá na růžích ustláno a nic není zadarmo. Tahle hra měla na rozdíl od jiných her už od začátku obrovskou podporu fanoušků. Pro mě obrovské zklamání ze hry a proto i z tohohle filmu..... P.S. Ne že bych to potřeboval, ale Vávro od kolika prodaných kusů hry měl být český dabing? ()

FilipStinef 

všechny recenze uživatele

Dokument úžasně mapující vývoj dle mého názoru nejlepší české hry vůbec. Kluci z Vortexu si na kvalitě dali velmi záležet. V dokumentu mluví hodně lidí, každý mluví z trochu jiného úhlu o něčem jiném, dozvídáme se spoustu radostí i strastí, které vývojáři zažili, až to celé vypukne v uvědomění, že se čecháčkům podařilo i přes všechny skutečnosti vytvořit jednu z nejkomplexnějších her za poslední dobu. ()

Rorschach_SK 

všechny recenze uživatele

"V skutočnosti si myslím, že ta naša zvláštna cesta, ktorú sme zvolili - od samotného Kickstarteru až po jej vydanie, si myslím, že to je ten duch Kingdom Come: Deliverance, celý duch Warhorse studios". V našich, dovolím si povedať aj vo svetových merítkach, pomerne unikátny dokument. Po predkrme, v podobe nemenej hodnotného kúsku Epilogue: Kingdom Come: Deliverance - ktorý mapuje posledný mesiac pred vydaním hry a krátke obdobie po vydaní hry, nám chlapci z Vortexu (pozdravujem Jirku a Zdeňka) ponúkajú hlavný chod. Dokument nás sprevádza profesionálnym životom herných vývojárov od ich začiatkov, cez ich úspechy až po prvé profesné sklamania, ktoré ich paradoxne nakopli k tomu, že ešte viac tužili robiť hry, podľa seba. Zrod Kingdom Come: Deliverance bol strastiplný, to nie je žiadne tajomstvo. Teraz máme ale unikátnu možnosť nazrieť pod podkrievku čo prežívali vtedy a ako sa na ich cestu pozerajú s odstupom rokov. Bola to vskutku jazda ako na horskej dráhe a dúfam, že to ešte nebolo ani zďaleka splnenie ich profesionálnych snov - je ešte veľa príbehov, ktoré je potrebné vyrozprávať. ()

Gedzby 

všechny recenze uživatele

Nechápu, že se v závěru dokumentu tolik věnují negativním kritikům. Rozumím tomu, že některé komentáře bolí, ale vzhledem k úspěchu hry jim musí snad být jasné, že názor většiny je pozitivní. Jsou lidé, kterým prostě nemá smysl nic vysvětlovat. Sám jsem hru dohrál a přes nějaké "mušky" jsem byl nadšený! Tolik z historie jsem se nenaučil za celou základku :) ()

Karel321 

všechny recenze uživatele

Nudná sračka. Dívat se na samolibého tlustého týpka hodinu a půl v kuse rozhodně není můj šálek kávy. Dokument je neskutečně odbytý. Nemá děj, dramaturgie žádná, chybí důležitá fakta, která by divák chtěl vědět. Prostě sračka. ()

Reklama

Reklama