Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Africké savaně vládne ke spokojenosti všech zvířat král Mufasa. Právě se mu narodil syn Simba a celé království s radostí vítá nového následníka trůnu. Jen králův bratr Scar je touto zprávou nemile překvapen. Chce se sám stát králem a Simba je překážkou. Scar vymýšlí plán, jak se nenáviděného Mufasy a jeho synka zbavit. Dá příkaz, aby hyeny splašily stádo pakoňů a ti Simbu zadupali do země. Na poslední chvíli ho zachrání jeho otec, je ale zraněn a umírá. Prohnanému Scarovi pak nedá moc práce přesvědčit vyděšeného Simbu, že je zodpovědný za otcovu smrt a měl by neodkladně uprchnout! A tak se Scar konečně dostane k moci. Simba si najde nové zvířecí přátele a vyroste do majestátné lví podoby. Mezitím země jeho otce strádá. Když v říši nastane hlad, vydává se mladá lvice hledat pomoc. Cestou narazí na Simbu a přemlouvá ho, aby se vrátil. Ten o tom nechce vůbec slyšet. Teprve opičák, který sloužil jeho otci, Simbu přesvědčí, že by měl zachránit říši krále Mufasy. (TV Nova)

(více)

Recenze (752)

Houdini 

všechny recenze uživatele

NFR 2016, Oscar 2 : Hudba, Píseň - "Can You Feel the Love Tonight" + 2 nominace: Píseň - "Circle of Life", Píseň - "Hakuna Matata" ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Slušná rodinná podívaná s opravdu výbornou hudbou Hanse Zimmera (velmi chytrý tah tvůrců, popravdě hudbu standardně "disneyovského"Alana Menkena si v tomhle filmu představuji stěží) a skvělými písněmi Eltona Johna. Nechybí zde nic, co by v rodinném mělo být - humor, napětí, láska a zábava (vše samozřejmě v přiměřeném poměru studia Walta Disneye ;-)). ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Teda... nic proti Eltonu Johnovi nebo roztomilým mluvícím zvířátkům, a joj, kde jsou ty časy, kdy jsem v kině při ukázkách na další film z disneyovské produkce nemusel říkat "Disney je mrtvej"... ale mnohem radši než tuhle dětinskou radovánku s nemožnou dvojkou hakuny a matláka mám mladší kousek, který taky doprovází hudba Hanse Zimmera - Spirit, Stallion Of Cimarron;) V kině a v mladším věku by to asi byl větší žvanec, na tom domácím je to fakt vcelku o ničem. Update po třinácti letech (31.1.2019): Až v dospělosti - a možná i vlivem letitých zkušeností s poněkud devalvující úrovní toho, co se dá vypustit do kina jako velký animovaný film - dokážu ocenit tu úžasnou hudbu a "voice acting" včetně dabingu, a animátorské !tehdy ještě stále plně ruční! řemeslo, které Lví Král představuje. Ale kupodivu na mě po stránce emocí víc působí až druhý díl. Jednička je pro mě stále "jen" úžasné řemeslo, o kterém je co do příběhové stránky a hlavně "povinných" pasáží "správného rodinného filmu s roztomilými mluvícími zvířátky" škoda mluvit. Technicky kvalitním věcem někdy dávám i 80%, a faktem je, že Lví Král je svého druhu milníkem. Takže ano, 80%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Lví král se inspiroval Hamletem, Starým zákonem a dokonce i filmy Leni Riefenstahlové, akorát místo kralevice dánského, Josefa, Mojžíše a nacistů dosadili tvůrci zástupce rozmanité říše zvířat, s jejím králem v čele. Malý Simba přichází o otce - krále, bere na sebe vinu a vládu nad svou domovinou přenechává zrádnému strýčkovi Scarovi. V džungli potkává svéráznou dvojku tvořenou bradavičnatým prasetem a lasičkou, aby následně zjistil, jaká je jeho úloha v koloběhu života. Jistě, je tu spousta moralizování, pár chytlavých písniček, neředěná dávka patosu a hromada infantilních vtípků, ale tvůrcům nechyběla odvaha vypořádat se v podobně laděné pohádce s otázkou života a smrti („tati, proč jíme antilopy?“) a jako bonus pro všímavé diváky přihodili několik vizuálních metafor. Oscarová hudba Eltona Johna společně s výborně vybranými hlasy jednotlivých postaviček (Jeremy Irons, James Earl Jones, Rowan Atkinson) pak dotváří „oblažující“ dojem z celého veledíla. Je radost se na Lvího krále – poslední velkou disneyovku – dívat stále zas a znovu. I po těch letech stále umí okouzlit. 80% Zajímavé komentáře: Dan9K, genetique, Turiec, Gardenboy ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ale jo, malé dcerce jedné mé přítelkyně se to jistě bude líbit. Kdyby šlo o mě, písničky se mi zdály docela nudné a nepotřebné a moralizování...ale to už tam asi patří. Disney. Děti. Výchova. Nevím... :-) ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $45miliónovTržby USA $328,541,776Tržby Celosvetovo $786,200,000Tržby z VHS a DVD predaja a požičovní Celosvetovo $1,500,000,000 (z toho v USA predaných viac než 30miliónov VHS/ tržby s požičovní v USA $173,057,000 / Celosvetovo $531,722,000)║ Soundtrack počet predaných kusov 7,000,000║ __+obnovená premiéra celkové tržby__ ║Rozpočet $45miliónovTržby USA $422,783,777Tržby Celosvetovo $987,483,777Tržby za predaj Blu-ray vydanie z roku 2011 v USA $112,593,467Tržby za predaj DVD vydanie z roku 2011 v USA $110,630,368║ Úžasný zážitok z kina, neopakovateľné. /videl v kine: 100%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tento film je snad už legenda. Pamatuju si když mě rodiče usadili a předemnou se odehrál barevný svět plný všeho včetně neuvěřitelně roztomilých a hloupých postaviček :o)) Nejlepší dětská zábava své doby. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Krásná hudba Hanse Zimmera (Oscar, Zlatý glóbus), písně Eltona Johna (Oscar a Zlatý glóbus pro Can you feel the love tonight), vizuálně úchvatné scény a hamletovský, na dětský film docela temný příběh - to jsou hlavní aktiva tohoto filmu. Splašené stádo mi dodnes vyráží dech a imbecilní hyena je dodnes k popukání. Navíc Zlatý glóbus za nejlepší film. Nyní nově možnost vidět tuto skvělou záležitost na obrovském plátně IMAXu - neváhejte! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Hakuna Matata! Jeden z posledních opravdu vyvedených klasických Disneyovských animáků pro celou rodinu. Písničky jsou většinou stravitelné, "hamletovský" příběh je pro děcka poučný a animace dokonalá. K tomu nádherná hudební složka od Hanse Zimmera. Navíc skoro všechny postavy jsou nehorázní sympaťáci. Samozřejmě v čele se Timonem a Pumbou, kteří to dotáhli až k vlastnímu seriálu. ♫ Hodnocení písničkového OST: 3/5 ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Môj prvý vôbec videný film v Kine a bol to pre mňa strašne pekný zážitok ktorý si pamätám až do dnes a to som mal asi 7 rokov. Veľmi pekný príbeh aj keď miestam veľmi smutný a určite aj zábavný, tiež nádherný soundtrack či v angličtine alebo češtine proste celí Leví Kráľ je Krásna rodinná rozprávka. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Je příjemné si v dospělosti připomenout zapomenuté. Nádhernou animaci s neokoukaným dějem a s hrdiny, které si musí oblíbit i kus kamene. Utírám nostalgickou slzu (i rýmičkou, která se mi během filmu pořád spouštěla) a za pár let si to se svými dětmi (jestli nějaké budou) určitě velice ráda opět připomenu. Hakuna matata :o) ()

novoten 

všechny recenze uživatele

"Simbo......" Možná nejvelkolepější disneyovka vůbec se skvělým soundtrackem a dojímavým slaďákem od Eltona Johna. Dramaticky pointovaný příběh, ve kterém ale najdeme klasické téma o oklamaném jedinci s traumatem v srdci, který získá zpátky to, co mu patří a asi nejzářnější příklad toho, že Disney umí myslet stejně tak na děti jako na rodiče. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Prasa?! PRASA?! Hovoria mi PÁN Prasa!“ Úplná nádhera. Perfektný vizuálny šat, skvelé pesničky, jednoduchý ale pôsobivý príbeh, Zlo a Dobro, podarené komické postavičky, nezabudnuteľné scény (úvod, skala, duch). Viac dych berúci úvod z disneyoviek mal už len mladší TARZAN. Dojemné, milé, nežné, ale prekvapivo i kruté. Kruté ako divočina. Snáď len pesničiek mohlo byť menej. Keď som na tom bol v kine, ľudia si zaplatili aj za sedenie na schodoch. Kino Považan 1994 ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Proc neni ten film delsi? Kdyby to melo aspon o pul hodiny vic, aby se mohly charaktery dokonale vykreslit, a vyhodily se ulitby detem, tak by Lvi kral mohl bez problemu konkurovat vrcholnym anime. Skoda, ze se Disney nezabyva i tvorbou pro dospele divaky. Presto je to netradicne hlubokomyslna disneyovka s nekolika vrcholnymi momenty, ktere stoji na nadprumernych zakladech. Za zminku stoji rovnez krasna oscarova hudba Hanse Zimmera (inspirace Morriconeho The Mission sice bije do usi, ale... :-)) a majestatni hlas Jamese Earla Jonese. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Půvabný rodinný snímek a rodinný klenot studia Disney. Co jsem kdysi hltala jedním dechem coby dítě, dnes obdivuji jako dospělá (tedy úředně dospělá), protože vynikající animace a vypracovaný příběh neztrácejí kouzlo ani v silné konkurenci Pixaru. Hudba a písně jsou neošizenou polevou na chutném dortu. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Vynikající rozlučka s klasickou 2D animací. Moudrý a epický velkofilm v Disneyho chytlavě kýčovitém provedení, jaké už dnes nevznikají. Ano, má to neduhy Disneyho, ale to měly pohádky vždycky, no ne? ()

Související novinky

Disney100: Koncert

Disney100: Koncert

27.03.2023

Oslava 100. výročí která se nebude nikdy opakovat, proběhne přesně na den po sto letech od chvíle, kdy bratři Disneyové založili nejslavnější studio animovaných filmů na světě. Velkolepá narozeninová… (více)

Guy Ritchie chystá Aladina

Guy Ritchie chystá Aladina

12.10.2016

U Disneyho zabodovali s hranou Popelkou i Knihou džunglí a příští rok dostaneme Krásku a zvíře. K tomu se chystají předělávky Mulan, Dumba nebo Lvího krále a teď se celovečerního kříšení dočká i… (více)

Jon Favreau chystá remake Lvího krále

Jon Favreau chystá remake Lvího krále

29.09.2016

Režisér prvních dvou Iron Manů si letos dopřál velký comeback. Jeho hraná/digitální Kniha džunglí vydělala 965 milionů dolarů, což znamená jediné - už se dávno pracuje na pokračování. Favreau ho měl… (více)

Reklama

Reklama