Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Africké savaně vládne ke spokojenosti všech zvířat král Mufasa. Právě se mu narodil syn Simba a celé království s radostí vítá nového následníka trůnu. Jen králův bratr Scar je touto zprávou nemile překvapen. Chce se sám stát králem a Simba je překážkou. Scar vymýšlí plán, jak se nenáviděného Mufasy a jeho synka zbavit. Dá příkaz, aby hyeny splašily stádo pakoňů a ti Simbu zadupali do země. Na poslední chvíli ho zachrání jeho otec, je ale zraněn a umírá. Prohnanému Scarovi pak nedá moc práce přesvědčit vyděšeného Simbu, že je zodpovědný za otcovu smrt a měl by neodkladně uprchnout! A tak se Scar konečně dostane k moci. Simba si najde nové zvířecí přátele a vyroste do majestátné lví podoby. Mezitím země jeho otce strádá. Když v říši nastane hlad, vydává se mladá lvice hledat pomoc. Cestou narazí na Simbu a přemlouvá ho, aby se vrátil. Ten o tom nechce vůbec slyšet. Teprve opičák, který sloužil jeho otci, Simbu přesvědčí, že by měl zachránit říši krále Mufasy. (TV Nova)

(více)

Recenze (754)

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

32. Disney // Mozna nejdojemnejsi disneyovka vsech dob s nadhernou hudbou Hanse Zimmera (za kterou dostal sveho kupodivu jedineho oscara) a nemene skvelymi pisnickami, vc. opet oscarove "Can You Feel the Love Tonight" od Eltona Johna. V 90. letech se jeste neocenovaly animovane filmy jako takove, jinak by urcite vyhral i tuto sosku. Prvniho spise "technologickeho" oscara ziskalo az "Toy Story" o rok pozdeji a samostatnou kategorii maji animaky az od r. 2002, kdy ji jako prvni vyhral "Shrek". "Lvi kral" je ale legendou devadesatek. Ciste "zvireci" film bez lidskych postav, ale s emotivnim pribehem ala "Hamlet". Krasne animace pohybu zvirat - majestatni lvi (at uz Mufasa-James Earl Jones nebo Simba-Matthew Broderick), ulisne hyeny a kraluv bratr Scar-Jeremy Irons, ale i osvezujici vtipne vsuvky se zoborozcem Zazu-Rowan "Bean" Atkinson nebo dvojkou surikata a prase bradavicnate, neboli Timon a Pumba. Do toho vkusna love story, ale hlavne krasne momenty o vztahu otec-syn, o zodpovednosti, kolobehu zivota. Film ma jeste dve 2D-animovana video-pokracovani (jak u disneyovek casto byva), videohru, 3D verzi a pak kompletni CGI remake z r. 2019. [2x Oscar 1995: Hudba, Pisen "Can You Feel the Love Tonight"] ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele

"Everything you see exists together in a delicate balance. As king, you need to understand that balance and respect all the creatures, from the crawling ant to the leaping antelope." ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Animovaný Lví král z roku 1994 se zařadil ke klasikám Disneyovské produkce a musím říci, že oprávněně. Jako pohádka pro děti funguje na výbornou a navíc je i skvěle řemeslně zpracovaná. Lvího krále nechci moc hodnotit z pohledu dospělého, protože to by se tam některé nedostatky našly a já zkrátka nejsem cílová skupina a jako dítě jsem jej neviděl. Proto jako výsledné hodnocení ponechávám čtyři hvězdy a rád se na něj někdy s dětmi znovu podívám. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Krásna animovaná legenda, ktorú som si dnes znovuzhliadol po dlhočizných takmer 27mich rokoch. Veru, od premiéry som ju nikdy znovu nezhliadol. Dnes to bolo preto, lebo som si to pozrel so svojou sedemročnou dcérkou, chcem s ňou pozrieť celú oficiálnu trilógiu, aby sme si mohli pozrieť aj hraný film, podobne ako sme to urobili pri Knihe džungle. Krásne melódie, má to svoje srdce a dušu, jednoducho skutočný klenot medzi animákmi zlatej deväťdesiatkovej éry. ()

thorewi 

všechny recenze uživatele

Dílo, které ani po mnoha letech neztrácí nic ze svého kouzla. Dílo, na které se člověk rád podívá i několikrát a vždycky si chtě nechtě pobrečí. A také jeden z nejlepších animovaných amerických filmů, možná i nejlepší. ()

Rssa 

všechny recenze uživatele

Lví král byl první film mého života, který si pamatuji, že jsem ho shlédl v kině. A byl jsem nadšený, nečekaně. Klasické "Disneyovky" jsou vždy řemeslně výborně zpracované, téma pochopitelně zacíleno hlavně na rodinné hodnoty, ale v únosné míře. Simba! ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Standardně kvalitní disneyovská klasika, kterou sice osobně moc nemusím, ale i tak jí hodnotím pěti hvězdami. Příběh, hudba, to vše funguje a navíc si citlivější povahy i popláčou, co chcete víc. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších Disneyovek a já ji zhlédnul až letos.. Jen jsem si na konci říkal, jestli to pro děti není krapet temné :) Každopádně výborný animák, jehož hodnocení je ale u mě ovlivněno tím, že jsem ho viděl dabovaný. U postav bych to přežil, ale u těch písní jsem trpěl...7.5/10 ()

Michalechal 

všechny recenze uživatele

Pěkné, milé a klasické. Já už jsem bohužel asi moc poznamenaný animáky s "humorem pro dospělé" ... ale určitě bych tenhle film svým dětem pouštěl rád :-) ()

adam9 

všechny recenze uživatele

Kdybych Lvího krále viděl před deseti lety, tak zajisté ocením všechny jeho kvality, kterými bezesporu oplývá. Ale v roce 2014 pro mě tento revoluční animák není ničím jiným než jen dalším do sbírky dobře odvedených z produkce Disneyho. Hvězdičku navíc přidávám z respektu a kvalit, které však nedokážu plně docenit, protože éra nových filmů z 21. století mi tohle nabídla už nesčetněkrát. ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Disneyovka s písničkami. 32. animovaný film vznikl v období ´renesance´ Disneyho studia. Hudbu k písním složil Elton John. ()

Neshika 

všechny recenze uživatele

Tohle je prostě animák, co se do mého dětství zaryl snad nejvíc. Nejen krásným zpracováním zvířat (mají zprávné proporce a nechodí vzpřímeně), ale i skvělá hudba a jemné zpracování drsné reality potravního řetězce z tohohle filmu dělá prostě legendu. Ke skvělýmu příběhu se přidaly úžasný písně, který ve vašem srdci zůstanou navždy. Hakuna Matata. ()

Merkin 

všechny recenze uživatele

Nejkrásnější myšlenka, na níž jsem v poslední době narazia, a že jsem utopená ve filosofických textech až po uši, se objevila právě v nesmrtelném snímku od Disneyho. Jakkoliv totiž Simba pohlédl na lesklou hladinu a v odraze nespatřil víc než svoji skleslou tvář, metaforicky jej pak mistr opičák upozornil na to, že jeho otec žije v něm (v tom se povrch zčeřil a na synka hleděl z jezera Musafa). Když se občas zamyslím nad svým ručním písmem, nebo schopností vypít čaj jakkoliv jej zalijí vařicí vodou apod., uvědomím si, že i ve mně žije má rodina :) ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

L: Hudebně jedna z nejpovedenějších pohádek od Walta Disney (<3 Elton). Ztvárnění pohybů zvířat se mi taky moc líbilo, skoro jako bych se dívala na dokument od National Geographic. Všimli jste se, že v Disneyovských pohádkách skoro vždycky umře nějaký rodič? Pro děti mi to přijde skoro drastické, já ale Lvího krále zbožňuji. ()

Související novinky

Disney100: Koncert

Disney100: Koncert

27.03.2023

Oslava 100. výročí která se nebude nikdy opakovat, proběhne přesně na den po sto letech od chvíle, kdy bratři Disneyové založili nejslavnější studio animovaných filmů na světě. Velkolepá narozeninová… (více)

Guy Ritchie chystá Aladina

Guy Ritchie chystá Aladina

12.10.2016

U Disneyho zabodovali s hranou Popelkou i Knihou džunglí a příští rok dostaneme Krásku a zvíře. K tomu se chystají předělávky Mulan, Dumba nebo Lvího krále a teď se celovečerního kříšení dočká i… (více)

Jon Favreau chystá remake Lvího krále

Jon Favreau chystá remake Lvího krále

29.09.2016

Režisér prvních dvou Iron Manů si letos dopřál velký comeback. Jeho hraná/digitální Kniha džunglí vydělala 965 milionů dolarů, což znamená jediné - už se dávno pracuje na pokračování. Favreau ho měl… (více)

Reklama

Reklama