Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Africké savaně vládne ke spokojenosti všech zvířat král Mufasa. Právě se mu narodil syn Simba a celé království s radostí vítá nového následníka trůnu. Jen králův bratr Scar je touto zprávou nemile překvapen. Chce se sám stát králem a Simba je překážkou. Scar vymýšlí plán, jak se nenáviděného Mufasy a jeho synka zbavit. Dá příkaz, aby hyeny splašily stádo pakoňů a ti Simbu zadupali do země. Na poslední chvíli ho zachrání jeho otec, je ale zraněn a umírá. Prohnanému Scarovi pak nedá moc práce přesvědčit vyděšeného Simbu, že je zodpovědný za otcovu smrt a měl by neodkladně uprchnout! A tak se Scar konečně dostane k moci. Simba si najde nové zvířecí přátele a vyroste do majestátné lví podoby. Mezitím země jeho otce strádá. Když v říši nastane hlad, vydává se mladá lvice hledat pomoc. Cestou narazí na Simbu a přemlouvá ho, aby se vrátil. Ten o tom nechce vůbec slyšet. Teprve opičák, který sloužil jeho otci, Simbu přesvědčí, že by měl zachránit říši krále Mufasy. (TV Nova)

(více)

Recenze (752)

Mark1983 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejpovedenějších klasických disneyovských animovaných projektů, u nichž se zadívá nejen dětský divák. Je to relaxační, úsměvná a zároveň imponující pohádka. Samotní přátelé Simby byli též k popukání. ()

hawa 

všechny recenze uživatele

Spoiler. Na Lvím králi jsem vyrůstala a nikdy mě neomrzí. Disneyho animaci mám moc ráda - i když uznávám, je divné, že čtyři různé lvice jsou tak rozdílně zbarvené, navíc je každá prakticky jednobarevná, jako by ji někdo natřel štětcem, což pro mne ale pokles na kvalitě filmu vůbec neznamená. Úžasný na Lvím králi je příběh, který není kvůli vraždě dvou postav až tak nevinný, prakticky celou dobu cítíme určité napětí a smutek téměř každé z postav, žádný okamžik není tak úplně šťastný. Dokonalým film činí zimmerovská hudba, která mne zatím nezklamala v žádném snímku. Vystihuje atmosféru každého okamžiku a umožnuje nám vcítit se do Simbova tragického příběhu. Jestli byl Hamlet opravdu inspirací k natočení Lvího krále, mě moc nezajímá. Shakespeare mě svými hrami nikdy nedokázal chytit za srdce tak, že bych se po dočtení jeho tragédie rozplakala, což se ale Lvímu králi povedlo. Snad je to hudbou, Simbovým charakterem, atmosférou plnou deště nebo Mufasovým duchem, který pyšně shlíží na svého syna; zkrátka když Simba vystupuje na Pride Rock, aby dokázal, že si zaslouží být král, rozbrečíte se. A kdo ne, ať zůstane u Frozen, trapné moderní feministické kopie Lvího krále. ()

B.e.r.n.y 

všechny recenze uživatele

K tomuhle nenacházím dostatek slov. Boží animace, boží příběh (Přesto jednoduše stravitelný dětmi) a hlavně dechberoucí hudba Hanse Zimmera. Věk při sledování tohohle počinu absolutně není překážkou. ()

D1705 

všechny recenze uživatele

Posledný film natočený za klasického Disneyho. O rok nato už prišla konkuretná PIXAR s 3D tvorbou a systém 2D animácií, ktroý vyše 60 rokov stelesňovalo Disneyovky začal upadať. A neskôr to začalo-DREAM WORKS, 20th Century Fox, UNIVERSAL a COLUMBIA, len bokovky sú ich animované filmy, ale sú. Úspešný film levej trilógie. Hans Zimmer zložil jednu z najznámejších zvučiek a jeho krásné piesne, sprevádzali filmom a vytvorili príjemnú atmosféru. Príbeh cti, statočnosti, zrady, pýchy, chamtivosti, lásky a svetla stelesnilo Disneyho tvorbu prvej polovice 90-tych rokov. Som rád. Už to nie je niečo, kde sú princezné a slušné mravy, revolučný film sa hodí. Odhodili sa v animovanom filme zábrany jazykové a aj fyzické. Afrike vládol milý a dobrý kráľ Mufasa, ktorého jeho závistlivý brat Scar zabil, jeho syn Simba, ktorého Scar obvinil z vraždy, utiekol aby zabudol na minulosť, no starý pavian Rikiki mu ju pripomenul a urobil dobre, T&Pumba nekomnetujem, Nala, mladá odvážna levica priviedla k rozumu statočného Simbu a stará dobrá Sarabi, ktorá stále dúfala a vpriečila sa a nakoniec tu máme Zazua, radcu. Krásny film z tvorbby amerického sna ()

Bumkybunny 

všechny recenze uživatele

Tohle je něco jako můj ideál pohádky pro děti. Má to neodolatelnou kresbu a srdcervoucí děj. I když je tento film asi spíš pro mladší publikum, myslím, že neuškodí ani už trošku odrostlejším dětem a dospělým. ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Můj první velký zážitek z kina, takže hodnocení v sobě bude asi vždy skrývat trochu nostalgie. Každopádně před psaním komentáře jsem si Lvího krále pustil znovu, řekl bych, že s odstupem skoro 20 let a poprvé v originále. Disneyho animace balancující tradičně na hraně kýče mě vždy dostávala a ani po tolika letech se na tomto nic nemění. Příběh se dospělému může jevit až moc přímočarý a naivní bez nějakého překvapivého momentu, ale Lví král je přece jen spíš dětský film než rodinný. Silné momenty ale nechybí a mně dokonce i po těch letech párkrát přeběhl mráz po těle, což jsem ani v nejmenším nečekal. Po zásluze jeden z animovaných snímků, který patří do zlatého fondu a získává si fanoušky v dalších a dalších generacích. ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Úvodná sekvencia s vychádzajúcim slnkom a africkým hudobným sprievodom je tým najlepším openingom, aký som videl pri animovanom filme. Leví kráľ našťastie po ňom neskončil a predniesol obľúbený a dnes už klasický príbeh a stal sa jedným z najlepších animákov vôbec. Nikdy (ani v detstve) ma však až tak úplne nechytili všetky tie spievané časti, s ktorými mám dlhodobý problém pri animovaných filmoch, inak by som mu dal určite najvyššie hodnotenie. ()

SirAduard 

všechny recenze uživatele

Nemám slov. Animace překrásná, plná hravosti a života. Epický soundtrack od mistra Hanse Zimmera a popové legendy Eltona Johna, která pozvedá celé dílo a dodává jí extrémní hloubku. Mezi tím se rozplétá silný, dobře fungující příběh plný emocí a sympatických postav, které si hned oblíbíte. Je to prostě křišťál západní animace, zářící nad veškerými animačními díly a majestátně stojící na piedestalu mezi těmi nejjasnějšími klenoty, jež kdy přivedla animace k životu. ()

soukyd33 

všechny recenze uživatele

Už úvodem Vás tento film naprosto ohromí. Tohle se Disney povedlo, a dodnes je to jeho nejsilnější animovaný film. 👍 Všechno je TOP! Není zde co vytknout. Poznámka: Někomu může vadit český dabing, ale tak to může sledovat v původním znění s titulky. Ty písničky jsou ale také super. Co zpívá Timon. 😄 Poznámka: Film patří oprávněně na špičku animovaných filmů. Poznámka: Ty hlášky a scény jsou také TOP. 👍 😄 Doporučuji. Hvězdiček 5 ()

BigBen87CZ 

všechny recenze uživatele

Léta jsem se tomuto filmu vyhýbal ... když jsem totiž byl malý, byly obrázky lvího krále prostě na všem, co bylo pro děti mého věku "cool" ... prvně jsem tedy lvího krále viděl před pár měsíci (připomínám, že je mi 22) ... a napoprvé ... jen příjemná podívaná ... neurazí nenadchne ... to jsem ale nevěděl, že si s chutí fil zopakuju druhý den, postupně se naučím všechny písnicčky a prostě se do něj zamiluju ... znám ho nazpaměť ... i teď mi běží na pozadí. Musím ale podotknout, že se na film dívám v originále, nikoliv v dabingu. A rád bych, stejně jako u spousty dalších děl, rád poukázal na to, že v dabingu je to strašnej brak, zvláště písničky jsou v češtině opravdu zdraví škodlivé ... Takže hodnocení? Originál: 95%, dabing: 25%. ()

CrashHP 

všechny recenze uživatele

Veľmi emotívny príbeh so skvelým príbehom. V tomto filme je asi všetko: láska, priateľstvo, emócie, boj, strach z návratu a získania trónu, kopec zábavy(najmä vďaka Timonovi a Pumbovi). Najlepšia disneyovka jednoznačne. ***** ()

lord_zail 

všechny recenze uživatele

První film co jsem viděl v kině a dodnes jej miluji... Škoda, že další pokračovaní se vezlo na vlně úspěchu jedničky... ()

lenka155 

všechny recenze uživatele

Toto je moje oblíbená animovaná pohádka z dětství na kterou jsem se musela nedávno znovu po několika letech podívat. Nádherná hudba od Hanse Zimmera. Tenhle film je rozhodně pro celou rodinu. Krásné Africké prostředí. Úžasné postavičky Timon a Pumba nebo třeba Zazu a rozhodně Simba který je ze začátku filmu velmi roztomilým malým lvíčetem. Malé děti, ale určitě i rodiče by si tenhle animovaný film rozhodně neměli nechat ujít. ()

Novik 

všechny recenze uživatele

Tohle je bezkonkurenčně můj nejoblíbenější animovaný film! Když jsem byl malý, většinou jsem si hrál na Simbu, to moje řvaní přes celý pokoj, těch plakátů, těch postaviček atd. nezapomenutelné ... :) Písně jsou nádherné, animace skvělá a taky v té době byl skvělý dabing. Pro děti a dospělé jako stvořené. Lion King Forever! :) ()

Avventurato 

všechny recenze uživatele

Film je opředen mystikou a tím, že zde Disney zakódoval satanismus. Slavná je scéna kdy hvězdy na obloze utvoří nápis sex což je pro dětský film nepřípustné. Ale tahle pohádka je tak krásná, že mi to přijde jako další plus. ()

Související novinky

Disney100: Koncert

Disney100: Koncert

27.03.2023

Oslava 100. výročí která se nebude nikdy opakovat, proběhne přesně na den po sto letech od chvíle, kdy bratři Disneyové založili nejslavnější studio animovaných filmů na světě. Velkolepá narozeninová… (více)

Guy Ritchie chystá Aladina

Guy Ritchie chystá Aladina

12.10.2016

U Disneyho zabodovali s hranou Popelkou i Knihou džunglí a příští rok dostaneme Krásku a zvíře. K tomu se chystají předělávky Mulan, Dumba nebo Lvího krále a teď se celovečerního kříšení dočká i… (více)

Jon Favreau chystá remake Lvího krále

Jon Favreau chystá remake Lvího krále

29.09.2016

Režisér prvních dvou Iron Manů si letos dopřál velký comeback. Jeho hraná/digitální Kniha džunglí vydělala 965 milionů dolarů, což znamená jediné - už se dávno pracuje na pokračování. Favreau ho měl… (více)

Reklama

Reklama