Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Africké savaně vládne ke spokojenosti všech zvířat král Mufasa. Právě se mu narodil syn Simba a celé království s radostí vítá nového následníka trůnu. Jen králův bratr Scar je touto zprávou nemile překvapen. Chce se sám stát králem a Simba je překážkou. Scar vymýšlí plán, jak se nenáviděného Mufasy a jeho synka zbavit. Dá příkaz, aby hyeny splašily stádo pakoňů a ti Simbu zadupali do země. Na poslední chvíli ho zachrání jeho otec, je ale zraněn a umírá. Prohnanému Scarovi pak nedá moc práce přesvědčit vyděšeného Simbu, že je zodpovědný za otcovu smrt a měl by neodkladně uprchnout! A tak se Scar konečně dostane k moci. Simba si najde nové zvířecí přátele a vyroste do majestátné lví podoby. Mezitím země jeho otce strádá. Když v říši nastane hlad, vydává se mladá lvice hledat pomoc. Cestou narazí na Simbu a přemlouvá ho, aby se vrátil. Ten o tom nechce vůbec slyšet. Teprve opičák, který sloužil jeho otci, Simbu přesvědčí, že by měl zachránit říši krále Mufasy. (TV Nova)

(více)

Recenze (752)

swed 

všechny recenze uživatele

"Lvího krále" jsem viděl až nyní, 15 let od jeho premiéry, proto se nemůžu obracet na svoje nostalgické vzpomínky, mohu jenom posoudit, jak a jestli vůbec tento film funguje i dnes. Hned z úvodu je poznat, že v 90. letech se animované snímky točily trochu jinak. Zvolené výtvarné technologie se dnes už téměř nepoužívají, stejně jako muzikálové vsuvky, ale to neznamená, že by to filmu nějakým způsobem škodilo, právě naopak - vizuální zpracování je ve všech směrech nádherné. Co se příběhu týče, poměrně dětské vyprávění v sobě nese mnoho vážných podtónů a motivů, z nichž jasně dominuje bratrovražda a pocit ze zaviněné smrti. Být film hraný, klidně z něj mohl vzniknout psychologický thriller :) Charaktery postav jsou přesně takové, na jaké jsme u Disneyho zvyklí, tzn. ničím překvapivé, ale pro děj dostačující. Jedna změna tu ale je, vedlejší postavy tu jsou mnohem zajímavější (komické duo a Scar vedou), než ta hlavní . Lvíče Simba je ještě snesitelné, nikoliv už jeho dospělé já, trpící přílišnou jednotvárností a předvídatelností. Neříkám to často, ale pár minut navíc by nebylo naškodu, některé dějové linie by tím dostali větší prostor a já bych mohl udělit 5*. Ale co, tak dám o něco méně, třeba 8/10 ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Dokonalý a na kilometre sa ligotajúci briliant animovanej kinematografie. Najlepšie dielo, aké Disney kedy vytvoril a to netvrdím len preto, lebo Leví kráľ do značnej miery ovplyvnil moje detstvo. Je to stopercentný zážitok aj na 1001. pozretie. (10/10) ()

katuska138 

všechny recenze uživatele

Tohle je prostě moje dětství. Simba byl mým největším hrdinou. Nostalgie mi nedovolí hodnotit méně než plným počtem hvězdiček. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Film z doby, kdy se u Disneyho ještě soustředili na to, aby příběh nesl nějaké poselství, ne na to, aby se do filmu podařilo nacpat co nejvíc pop-kulturních odkazů a ujetých hlášek. Film z doby, kdy počítačová 3D animace byla ještě v plenkách a nikomu nechyběla. Film z doby, kdy jste si mohli do českého dabingu dovolit zapojit opravdová esa jako Jitka Zelenková, Miroslav Moravec, Stanislav Fišer a Stanislav Zindulka. Film z doby, kdy hudba Hanse Zimmera ještě nebyla synonymem pro sebevykrádání a přeexponovanost. (907.) ()

Toyotomi 

všechny recenze uživatele

Upřímně, na rozdíl od disneyovky Herkules jsem Lvího krále nikdy moc neprožíval... pak jsem se dozvěděl o existenci seriálu Kimba the White Lion, kterého autoři Lvího krále očividně vykradli v množství větší než malém a tím pro mě tenhle film úplně ztratil na zajímavosti. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších animáků, co jsem kdy viděl. Jakoby tu Disney popřel sám sebe a přichází s vážnou parafrází na Shakespeara. Jeho postavy mají hloubku a všechny mají svůj význam. Vtipy jsou vtipné, nejsou infantilní a hlavně i dospělí si tu najdou to svoje. Moralizování je přesně na hraně snesitelnosti a nevnucuje se tolik jako v ostatních disneyovkách. Překvapí také parádní a dost akční kamera, která se v animáku jen tak nevidí. Možnosti 2D animace využity na maximum - zvířata naprosto věrohodná, africká krajina nádherná, opět balancující na hranici kýče. Eltona Johna nějak zvlášť nemusím, ale písně ze Lvího krále se mu povedly na výbornou a titulní pecka, kterou si budete zpívat několik dní, aniž byste se styděli, si Oscara určitě zaslouží. Plusem je taky povedený dabing s relativně hvězdnými jmény (mluvim o originále), i když třeba Atkinsona jsem nepoznal. Hlasy jsou ale vybrané dokonale, včetně Jamese Earla Jonese :) Za zmínku stojí také fantastická Zimmerova hudba. Hvězdu ubírám z důvodu pomalejšího začátku a těžkopádnějšího seznamování se s postavami. Ale to jsou jen malé výtky. Možná, že po další projekci chybějící hvězdu přidám. 85%. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Ze Simby se stal opravdu švihák, ale nejlepší byl stejně záporák Scar. Jeho hlášky hlavně v první polovině filmu neměly chybu. Pumba a Timon byli naopak poměrně nevýrazní, jediné co mě na nich zaujalo byla Hakuna Matata. Písničky v českém znění mě moc nechytly, ale i tak je to na Disneyovku výborný počin (tzn. ne moc okatě výchovný). ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru vůbec nejlepší animovaný film všech dob s nejlepším soundtrackem Hanse Zimmera, Leba M. a Eltona Johna. Nová "hraná" verze nesahá téhle kreslené klasice ani po kotníky. Určující dílo, kde se pohádková nevázanost potkává se širokou emocionální škálou, nejen pro generaci 90s. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Animovaná klasika klasík. Hoci som práve prvého Levieho Kráľa videl až v staršom veku. Nejako sa mi to vždy vyhlo (Hral som akurát MSdosovú hru Lion King hehe) No ani v staršom veku to vôbec nestráca na sile. Má to skvelý scenár plný akcie, epickú hudbu, je tu plno intríg ale aj poučení zo života, ktoré dieťaťu dajú niečo naviac, než len pohľad na animované postavičky. Bavilo ma to až tak, že som siahol na pokračovania ktoré mi už vyfučali z hlavy. Bola to chyba. Čoskoro som zistil, že Leví kráľ nepotreboval pokračovanie hádam menej ako všetci tí šrekovia a madagaskari. . ()

Dexter1 

všechny recenze uživatele

Jeden z Disneyovských vrcholov, ktorý ma v sebe skvelé skladby, nejaký ten humor a nadpriemerne otravného Simbu. Koniec koncov je to klasika ku ktorej sa vždy rád vrátim a s chuťou si to pozriem. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Zabijte mě, protože teprve včera jsem tenhle kultovní animák viděla. Věděla jsem samozřejmě, co mě čeká, jelikož disneyovských knížek jsem jako malá vlastnila na desítky. Smála jsem se, byla jsem dojatá, kroutila jsem hlavou nad animací, zamilovala jsem se do animované surikaty (Hakuna Matata!). Jenom mě trochu mrzelo, že v české verzi filmu nezůstaly originální písně. Aspoň jsem se Eltona dočkala při titulcích. Skvělá podívaná, mezi disneyovkami mám ale oblíbenější kousky. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Animáky jsem nikdy nevyhledávala, vlastně si ani neuvědomuju, že bych kreslené/animované pohádky (protože to většinou tyhle filmy jsou) nějak zvlášť sledovala jako malá. Lví král mi přesto nějakou dobu trčel na seznamu must see a vidět jsem ho chtěla, je to přece jenom klasika. A jelikož na něj nemám sentimentální vzpomínky z dětství, musím ho bohužel hodnotit kritickým okem. Typická disneyovka, která je pro děti jako dělaná, nese s sebou morální poselství, má jímavý příběh a vše je dokresleno podmanivou hudbou. Avšak třeba zdejší Zimmerova hudba, ač byla oceněna Oscarem, mi zrovna do okna nepadla. Nezaznamenala jsem tam extra hitovky, snad jen Hakuna matata. Možná to bylo tím, že jsem film viděla v češtině, kdy v češtině byly nazpívány i písničky. Ano, sem tam jsem se uchechtla, ale že bych se hluboce dojímala, to ne. Je mi líto, že Lví král ode mě dostane "jen" 80 procent, ale to máte tak, když máte velká očekávání a naopak nemáte nostalgické vzpomínky a filmy určené převážně dětem chtě nechtě musíte hodnotit okem dospělého. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Můj zamilovaný film. Scar namluvený Jeremy Ironsem je asi nejlepší záporná postava kreslených filmů co znám. "Long live the King" ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Velice pekná rozprávka - možno až príliš, zapáchajúca jemnou disneyovskou šablonovitosťou. Možno keby som na tom vyrastal to vnímam inak :) ()

Linda.csfd 

všechny recenze uživatele

Já vám nevím. Jako malá jsem z týhle pohádky měla fakt trojma. Nemyslím si, že je vhodné stavět celou pohádku kolem smrti rodiče. Já to jako malá celý probrečela a vím naprosto jistě, že nikdy víc se na Lvího krále dívat nebudu, ten pocit z dětství se mi vryl pod kůži až moc hluboko. ()

Katarine 

všechny recenze uživatele

Film mého dětství, který jsem měla tu možnost vidět nedávno s odstupem 12 let a i dnes má pro mne obrovskou hodnotu. Nevím, možná je to jen tou obrovskou nostalgií, ale já považuji Lvího krále za nejlepší animovaný film všech dob. Zbožňuji svět Simby, Mufasy, Timona a Pumby. Film se zařadil mezi mé TOP 10 a už tam navždy zůstane. ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Kultovní animák a možná vůbec nejlepší Disney. Na Lvím králi je mimo jiné vidět, jak je důležité míti Hanse Zimmera. Bez jeho a Eltonovy hudby by Lví král stěží fungoval stejně. ()

Související novinky

Disney100: Koncert

Disney100: Koncert

27.03.2023

Oslava 100. výročí která se nebude nikdy opakovat, proběhne přesně na den po sto letech od chvíle, kdy bratři Disneyové založili nejslavnější studio animovaných filmů na světě. Velkolepá narozeninová… (více)

Guy Ritchie chystá Aladina

Guy Ritchie chystá Aladina

12.10.2016

U Disneyho zabodovali s hranou Popelkou i Knihou džunglí a příští rok dostaneme Krásku a zvíře. K tomu se chystají předělávky Mulan, Dumba nebo Lvího krále a teď se celovečerního kříšení dočká i… (více)

Jon Favreau chystá remake Lvího krále

Jon Favreau chystá remake Lvího krále

29.09.2016

Režisér prvních dvou Iron Manů si letos dopřál velký comeback. Jeho hraná/digitální Kniha džunglí vydělala 965 milionů dolarů, což znamená jediné - už se dávno pracuje na pokračování. Favreau ho měl… (více)

Reklama

Reklama