Reklama

Reklama

Diego Maradona

  • Velká Británie Diego Maradona (více)
Trailer 2
Dokumentární / Sportovní
Velká Británie, 2019, 130 min

Obsahy(1)

Diego je usměvavý kluk z předměstí, který miluje fotbal a svou velkou rodinu. Díky obrovskému talentu plní sny sobě, svým blízkým i stovkám milionů fanoušků po celém světě. V Neapoli, kde by i ďábel potřeboval bodyguarda, se Diego stává Bohem. Fanatický obdiv a slávu je těžké ustát a Diego skrývá svou lidskou tvář čím dál víc pod masku Maradony. Tomu nejsou cizí divoké večírky, nevěry, podvody, kokain ani pletky s mafií. Zničující spirála se roztáčí. Strhující portrét jedné z nejslavnějších a nejvíce kontroverzních osobností vůbec poskládal držitel Oscara Asif Kapadia (Senna, Amy) z více než 500 hodin záběrů z Maradonova soukromého archivu. (Aerofilms)

(více)

Recenze (192)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Život jak stvořený pro film, nebo minimálně vynikajícím způsobem sestříhaný a odvyprávěný dokument o tom, že prachy a sláva vážně nejsou všechno, stejně jako fotbal se tato vysoká hra nedá hrát navěky a lidé jsou vážně divná stvoření, stačí jim málo, aby milovali či nenáviděli. Souboj Diega s Maradonou určitě stojí za zhlédnutí i když třeba tu kopanou vůbec nemusíte. [Kino Citadela - Litvínov] ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Na dokument o něčem natolik nudném, jako je fotbal, to nedopadlo špatně. Asif Kapadia vyhrabal dostatečné množství starých fotbalových záznamů dokazujících talent mladého Argentince. Pak samozřejmě dojde i na Camoru a kokain i monstrózní zjev bývalého sportovce v současnosti. Marně přemýšlím, proč jsou vlastně Kapadiovy filmy oblíbené... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný dokument. Pro mě hráče a fanouška fotbalu best. Snažím se učit mistrovy kličky. Jsou zde všechny důležité zápasy, trocha Maradonova soukromí. Co jsem se bavil s Italem z Neapole, nikdy na něho ve městě nezapomenou. Neapol je nyní věčně druhá za Juve. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Najlepší hráč histórie. Pre mňa ani náhodou. Najkontroverznejší ale určite. A keď už má byť niečo najlepšie, tak je to tento podrobný dokument. Asi lepší o Maradonovi ani natočený nebol. Celá kariéra i osobný život sa v ňom prelínajú a spájajú v jeden vysoko zaujímavý celok, ktorý nechá spoznať túto osobnosť dosť hlboko. Na viac materiálu by už bolo treba celý seriál. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Asifovy dokumenty mám v oblibě, i tento pochválím. Fotbal jakožto takový doma odedávna hrdinsky ignorujeme, nagelované, pokérované, přeplacené, zadýchané princezničky, které se procházejí/válejí hodinu a půl po trávníku si od nás žádného uznaní nikdy neužily, protože kopaná je hra pro holky a když fotbal, tak jedině americký. A jasně, ten také nehrají žádní myslitelé, však aspoň je to hra chlapská, na kterou se dá dívat. No ale Maradona je natolik kontroverzní postava, kterou zná skutečně asi každý, že jsem na dokument vyrazila s chutí. A nelituji. Stále platí, že Kapadiho pojetí by se mělo vyučovat, přes dlouhou stopáž mě to zajímalo celé a ani mi nevadilo jemné stranění argentinskému klukovi, který se v životě jednak parádně prosadil, ale také ukázkově narazil. ()

classic 

všechny recenze uživatele

DIEGO MARADONA v športe (vo futbale) je niečo na spôsob božskej Marilyn Monroe v kinematografii, t.j. talent na trávniku, pred kamerou, ale v súkromí, v zákulisí to bolo plné drog a alkoholu... Akoby bol tento futbalový Boh rozdvojená osobnosť, čiže Diego, ako chudobný, skromný chlapec z lanúskeho (argentínskeho) slumu s darom (talentom) od Pána Boha, že sa stane najväčšou futbalovou osobnosťou (IKONOU) všetkých čias, až zatieni i takého legendárneho Brazílčana-Pelého, ale zase keď neskôr zaúraduje pravý, nefaľšovaný MARADONA (jeho horšie Ja), tak to už s NE/obyčajným Diegom nemá vôbec nič spoločné ! Charakterizoval by som ho takto: „Diego/Maradona” , a pritom je to jeden a ten istý človek ! _ Dokumentárny virtuóz-Asif Kapadia je špecialistom na tento čoraz viac vyhľádavaný (obľúbený) žáner, keď so strihačom Chrisom Kingom zostrihali obdivuhodnú koláž archívnych záberov (obraz býva miestami rozostretý, a to kvôli menej kvalitnému, kamerovému záznamu) s božským Diegom od začiatku až do konca. Nevyhýbajú sa ani šteklivým pikoškám, ktoré mu maximálne znepríjemnili vlastnú existenciu, keď ho už ani mafia nechránila. Áno, mal s ňou veľké styky, a preto bol tak spokojný, chránený. _ Pred Marekom Hamšíkom, ešte keď hviezdil v talianskom mančafte-SSC Neapol, tak tu v polovici 80. rokov prišiel (dorazil) práve Maradona po prestupe z Barcelony, keď sa MODRÁ DESIATKA stala synonymom monumentálnej popularity (slávy), ktorú neuniesol na svojich pleciach. Mexiko-1986 iba udrel klinček po hlavičke ! Po Taliansku-90 nastáva pád po predchádzajúcom vzostupe. _ Extra dobre som netušil, čo je vlastne Diego Maradona zač, teraz to už veľmi dobre viem, že môj obdiv k nemu, ako k športovcovi-neutícha, neprestáva, a i napriek tomu, ako búrlivo na druhej strane žil, až sa normálne čudujem, že si to dokázal všetko skonsolidovať... Majstrovský doc. , ktorý odporúčam nielen fanúšikom futbalu, pre mňa to bol nepredstaviteľný zážitok ! Priam, božské ! Pinto sa náramne blysol (vyznamenal). ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Hezky zpracovaný příběh, který stojí na dualitě osobnosti hlavního hrdiny. Na jedné straně jemný a introvertní Diego a na druhé jeho maska Maradonu, která stále více pohlcuje starého Diega. Kdo vyrůstal na fotbale přelomu 80. a 90. let, musí si tohle vychutnat. Vytknul bych snad jen stopáž... Ale celkově se mi to líbilo moc. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

I když fotbal (i jakýkoliv jiný sport) pohrdavě ignoruju, Maradona byl pro mě v -nácti samozřejmě obrovský pojem. A když nedávno umřel, googlil jsem si ho a našel tenhle dokument. Dovolím si tedy pár vcelku banálních postřehů: Není se čemu divit, že chudému klukovi ze slumu peníze a sláva zamotaly hlavu, což je dost běžný model a většinu z nás by to jistě taky nějak poznamenalo. Ono tzv. "rozštěpení" jeho osobnosti na "Diega" a "Maradonu" je hezký názorný příklad Jungova učení o Personách a žádná schizofrenie, jak tady kdekdo omílá. Ale nic nového pod Sluncem, takových Person má většina lidí několik. Nekritická adorace Maradony prostými Neapolitánci, která dle dokumentu postupně přerostla v nenávist(*), nám krásně ukazuje přelétavost a mělkost v mínění/postojích obecného lidu, jak už ostatně ukázala historie nesčetněkrát. Z toho by se měl poučit každý idealista, který za nějaký ten nekonkrétní "lid" hodlá nějak bojovat, nebo který se odvolává na jeho "vůli". Žvásty, lid je ve své většině stádo tupého dobytka bez pevného názoru (viz např. současnou covidovou hysterii). Lze ho využít k prosazení své Vůle (Alexander, Napoleon, Hitler), lze jím opovrhovat a stranit se ho, ale chtít se za něj bít či obětovat se, je čiré hlupáctví nebo naivita. Cítím zklamání, že dokument se nevěnoval i pofotbalovému Maradonovi, na kterého jsem byl původně nejvíc zvědavý (kokainista, kritik katolické církve, přítel/známý Castra a Cháveze atd). (* dokument to ale myslím trochu tendenčně zjednodušil a smíchal tady Neapolitánce a ostatní Italy, tipnul bych si, že nenáviděný byl hlavně mimo Neapol) https://m.youtube.com/watch?v=ZlSm-wMf2yk ()

Rohy212 

všechny recenze uživatele

V jednu chvíli byl bohem, v druhé ho lidé nenáviděli víc než diktátory. Asif Kapadia zachycuje život Diega Maradony jako devastující pád kluka nadšeného pro fotbal, kterého pohltila sláva a role, kterou před světem sehrával. Tak intenzivní, že to semele i nepříznivce fotbalu. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Dokument na podobné úrovni jako Amy a trochu kvalitativně za Sennou. Nepochybně to je jeden z nejvýznamnějších fotbalistů historie, ale paradoxně v dokumentu není mnoho z jeho fotbalového umění.. ruka.. nejslavnější solo. Pár záběrů ze zápasů, ale nic uplně highlightového. Vlastně mě dost překvapilo, že po fotbalové stránce to zas taková zábava nebyla a že Maradona vlastně ani tak zajímavý nebyl, tedy ne na dokument, který má přes dvě hodiny. ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Za mě skvělý dokument, který dá divákovi hodně odpovědí na to, proč věci v živote Maradony byly tak jak byly - pád z vrcholu na dno. Velká část je věnovaná nejpodstatnějším epizodám života Diega - Neapol, MS světa (slavná božská ruka), ale i život plný neřestí mimo stadion. Je možná škoda, že některým pasážím života tu nebylo věnováno mnoho prostoru - angažmá v Barceloně a dětství. Hold ustát tlak, kdy Vás všichni mají za poloboha není jen tak a slavný malý Argentinec za to zaplatil svého času docela vysokou daň - dá se říct, že se v různých malérech topil až do konce svého života - odpočívej v pokoji Diego...9/10. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o hovězím klukovi ze slumu, který uměl pár let moc hezky čutat do meruny a lidi mu to strašně žrali. Tak trochu jsem čekal další nekriticky vyčpělou ódu na nedotknutelnou osobnost, ale nakonec se z toho vyloupl velmi koukatelný portrét amorálního pokrytce se slabou vůlí. Z biografického triptychu Senna-Amy-Diego Maradona je to kus nejslabší, o to více však poodkrývající lidské neřesti v celé své kráse i ohyzdnosti. ()

Duotone28 

všechny recenze uživatele

Odporucam pozriet Maradona in Mexico, na Diega uz s inymi zivotnymi hodnotami ktory po tom vsetkom co zazil sa na svet uz pozera trochu inak. Nazdar ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Bůh i ďábel, milovaný i nenáviděný, přesně takový byl a je muž, o němž úplně všechno vypoví pouhé tři minuty ze zápasu Argentiny s Anglií v semifinále Mistrovství světa ve fotbale v roce 1986 - na jednu stranu člověk, který bez problémů dá gól rukou, nepřizná se k tomu a oslavuje jako bláznivý, na druhou stranu génius, který udělá sólo přes půl hřiště, obejde několik protihráčů a nekompromisně zavěsí. Asif Kapadia dostal k dispozici rozsáhlý archiv, kterým se probral a za sebe sestříhal velké množství záběrů, na jejichž základě vypráví příběh o muži, který byl Bohem, aby se později stal ďáblem a jedním z nejnenáviděnějších lidí v Itálii. Autor nepotřebuje mluvící hlavy, aby zapůsobil, stačí mu opravdu pouze archivní záběry, dramatická hudba a výtečné vystavění jeho života, které korunoval penaltový rozstřel na Mistrovství světa 1990, kde na "svém" stadionu v Neapoli popravil Italy a poslal je domů. I když je rozjezd hodně pomalý a zdá se, že nebude o čem vyprávět, závěr pak pomalu graduje a končí poměrně smířlivě, i když určitá pachuť zůstává. A vlastně vůbec nevadí na dokument dost dlouhá stopáž, která asi mohla být o něco kratší, protože uprostřed se snímek dost vleče, závěr to ale dost kompenzuje. Je možná škoda, že tvůrce alespoň textově nedoplnil, co se s Maradonou dělo po odchodu z Neapole, to ale asi nebyl ani jeho úmysl, takže ho za to asi nelze moc kritizovat. Kapadia má každopádně dar natočit dokument o někom z jakéhokoliv prostředí tak, aby bavil i ty, které zrovna ono odvětví moc nebaví a to se rozhodně cení. 80 % ()

kajas 

všechny recenze uživatele

"Gooool! Diegoool!" Jméno Maradona znají i lidé, kteří sledování fotbalu zase tolik neholdují. Na to zřejmě vsadil režisér Kapadia, který se probral tisícovkami hodin Maradonova soukromého videoarchivu a sestavil z toho svým způsobem zajímavý, ale ničím nevyčnívající a trochu moc dlouhý dokument o vzestupu a pádu velké sportovní hvězdy. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Kapadia je pre mňa kráľom dramaturgie, nie len že si vyberá dychvyrážajúce príbehy a osobnosti (čo je vždy len polovica úspechu) ale vie chytro a cieľovedomo postrihá nové a neokukané zábery a rozhovory s takou presne skonštruovanou emocionálnou linkou, že upúta divákovu pozornosť prinajmenšom rovnako ako kvalitný hraný film. A to mi futbal nemôže byť viacej ukradnutý. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument. Pro fotbalové fanoušky skoro povinnost a i pro ostatní myslím velmi zajímavý počin :-). Kapadia evidentně umí. Vyzdvihnu třeba práci se zvukem - předpokládám, že je zesílen nebo jinak modulován oproti originálnímu snímání, ale je skvělý. Jak někdo trefně popisoval, je tam minimum mluvících hlav někde ve studiu, proto to má takovou sílu... Osoba DM jistě štěpí veřejnost velmi výrazně, ale než někdo vyřkne soud, měl by tohle vidět. Řekl bych, že takový tlak by ustála jen opravdu velmi silná osobnost ( kterou DM mimo hřiště není ). K disputaci o nej fotbalistovi historie bych podotkl, že těžko hodnotit individuální dovednosti v průběhu desetiletí, ale aby jeden fotbalista takhle vytáhl repre, a hlavně provinční klub - takto výrazně to myslím nikdo nedokázal... Mohl bych psát spoustu dalších vjemů a osobních prožitků, ale omezím se už jen na konstatování, že Kusturicův počin ve světle tohoto díla zbledl ještě mnohem víc. A jsem opravdu zvědav koho dalšího AK poctí svým umem! ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Ve své době jsem i já měla fotku božského Diega ve svém pokojíčku - proto bylo nostalgické se podívat na celý jeho život zpátky a v kostce. Sice mě trochu lidsky zklamal, jak hloupě a dlouho se odmítal hlásit ke svému synovi, ale ani to jeho fotbalové parádičky nijak nesnižuje. Silný dokument. ()

Reklama

Reklama