Reklama

Reklama

Diego Maradona

  • Velká Británie Diego Maradona (více)
Trailer 2
Dokumentární / Sportovní
Velká Británie, 2019, 130 min

Obsahy(1)

Diego je usměvavý kluk z předměstí, který miluje fotbal a svou velkou rodinu. Díky obrovskému talentu plní sny sobě, svým blízkým i stovkám milionů fanoušků po celém světě. V Neapoli, kde by i ďábel potřeboval bodyguarda, se Diego stává Bohem. Fanatický obdiv a slávu je těžké ustát a Diego skrývá svou lidskou tvář čím dál víc pod masku Maradony. Tomu nejsou cizí divoké večírky, nevěry, podvody, kokain ani pletky s mafií. Zničující spirála se roztáčí. Strhující portrét jedné z nejslavnějších a nejvíce kontroverzních osobností vůbec poskládal držitel Oscara Asif Kapadia (Senna, Amy) z více než 500 hodin záběrů z Maradonova soukromého archivu. (Aerofilms)

(více)

Recenze (192)

JasonCZ 

všechny recenze uživatele

V té Neapoli pěkně zvlcel 😂😂 "když sem přijel do Neapole vítali mě 85000 fanoušků, když sem odjížděl z Neapole, tak sem byl sám"... ()

campix 

všechny recenze uživatele

Asif Kapadia tyhle životopisné dokumenty opravdu umí a po Sennovi a Amy Winehouse následuje příběh Diega Maradony. Opět opravdu velký a zajímavý životní příběh, který na ty více než dvě hodiny určitě vydá a vydal by i na více, ale takhle se alespoň udržela určitá údernost. Nejsou zde žádné mluvící hlavy a všechno je odvyprávěno pomocí tuny původních záběrů. Film se soustředí především na Maradonovo působení v Neapoli, jelikož tam se odehrává vše stěžejní a to, co předcházelo a následovalo, je uvedeno jenom v rychlosti. Jako stěžejní moment je vyobrazeno utkání Argentiny s Anglií, které perfektně definovalo Maradonovu osobnost. Dvě tváře - Diego a Maradona. Části, které spolu nemohou moc dobře fungovat, ale zároveň nemohou fungovat bez sebe. Opět velmi zajímavý a perfektně řemeslně vystavěný dokument. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Maradona prozil tezce srovnatelny zivot s kymkoliv jinym. A Kapadia, stejne jako u Senny natocil vyjimecny dokument, ktery neopomiji nic podstatneho. Je prehledny, objektivni a divacky velmi atraktivni. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Film sestříhaný z dobových záběrů a ze soukromých archivů o jednom z největších fotbalistů světa...Diegovi Maranohovi, Matonohovi....no o někom takovým ;-). A zároveň film o tom, že lidi jsou lidi....závistivé, nepřejícné a zlé svině. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Po hypu, který tenhle dokument dostal, jsem byl natěšen na to, abych konečně uzřel true story génia, kterého si i neapolská Camorra oblíbila a následně s velkou grácií vyobcovala. Místo brilantně zpracovaného dokumentu jsem pod nos dostal vyčpělý a neatraktivně sestříhaný dokument o Argentinci, který chlastal, fetoval a žral jak nenažranej. 60 % Celosvětový příjem k 5. 12. 2019: $2,617,806 ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Trochu mi vadilo že je dokument moc dlhý, no ako prierez životom kontroverzného futbalistu u mňa obstál. Je to dobre postrihané a vystihuje to Diegovu nejednoznačnú povahu. Geniálny futbalista, na druhej strane aj problémový človek ktorí si prešiel bársčím. ()

Yoda sama 

všechny recenze uživatele

Schopnosť Kapadiu a tímu okolo neho vytvoriť z rozhovorov, prameňov a archívnych záberov tak živelné, nekompromisné a intenzívne dokumentárne filmy profilujúce jedinú výraznú osobnosť je natoľko obdivuhodná, že by mi ako divákovi nevadilo, keby venovali celú svoju kariéru len tomuto formátu. Futbal nesledujem, o Diegovi som vedel pramálo, no celé dve hodiny som sledoval jeho cestu s napätím takmer trilerového efektu, takže klobúk dolu. ()

LEGACY

všechny recenze uživatele

Velká legenda, která nás pár dní zpět opustila. Mě se věhlas této osoby tolik nedotkl, každopádně tak jak si bude moje generace navždy pamatovat Messiho a Ronaldo jako suvénně dva největší fotbalisty těchto dekád tak jejich předchůdci byl Pelé a právě Maradona. Poslední roky tohoto excentrického, ale vynikajícíího fotbalisty už nebyly žádná sláva, každopádně nemůžu mu upřít ani píď. Nejlepším fotbalistou všech dob bych jej nenazval, ale když se člověk podívá na to jak obcházel hráče a jak chytře hrál, spadne brada všem. Odešla legenda a fotbalový svět podobného hráče sotva najde, zkrátka přes všechny své vzestupy a pády Maradona zůstane pouze jeden jedinný. Gracias ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Poutavě seskládaný střihový dokument (tzn. žádné "mluvící hlavy") uceleně mapuje 7sezónní působení kontroverzního / geniálního fotbalisty v italské Neapoli a jeho průlom na mistrovství světa. Staví do rozporu 2 protichůdné osoby: skromného rodinného kluka Diega a úspěchem opitou celebritu Maradonu. I když se ale o kokainu, napojení na zločinecké podsvětí či nevěře zmiňuje (nelze jinak), zcela jasně stojí za svým hrdinou, zde spíše obětí vlastní slávy a zbožštění (obráceného do nenávisti) od fanoušků. Řekl bych, že ve skutečnosti byl Maradona větší kvítko. ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

My máme svého kokota božího Petra Gabriela, Argentina má svou ruku boží a Diega Maradonu. Pravda, Diego nemrzačil spoluhráče jako Péťa a dokázal se i přes rauš zorientovat na hřišti tak dokonale, že málokdy čutal do vlastní brány nebo přihrával protihráčům do jasných gólovek, ale asi chápete, jak to s tím srovnáním myslím - aní na jednoho z nich fotbaloví fanoušci a fotbaloví kolegové jen tak nezapomenou a budou se o jejich skutcích na pažitech vyprávět ještě dlouho legendy. Film i těm největším diegologům nabídne mnohé, co ještě neviděli a nevěděli,  ovšem otázka Jak moc mohl být Diego dobrý, kdyby nefetoval, nechodil na swingers párty osmkrát do týdne a nežral jako protokolář Forejt? zůstává a nebude nikdy zodpovězena, ač tento film napovídá, že Diego mohl být lepší o dost (může být vůbec dokonalost dokonalejší?). Jeden z nejlepších sportovních dokumentů a soundtrack je snad ještě lepší. *****D10S*****_________ Zde uvedená chyba k filmu V české verzi dokumentu je chybně uveden popisek „Juventus Turín - SSC Neapol“ k zápasu, ve kterém ale Diego Maradona a SSC Neapol prohráli 3:0 s Turín FC.: Turín FC v době, kdy hrál DM za Neapol, neexistoval. Existoval klub Turín (Calcio), původně Turin AC. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

85 %. Tento dokument není o Diegu ovi Maradonovi, je o mně a o mých klučičích letech. Je o snech a lásce k fotbalu. A nakonec je o jednom z nejlepších sportovců planety v celé její historii. Kdyby hrál Diego dnes, byl by jedním z nejlépe placených fotbalistů. Slovo "jedním" jsem použil proto, že dnes se vydávají obrovské peníze i za hráče, u kterých jejich výkonnost neodpovídá utraceným penězům. Ale dost. V tomto komentáři nechci posuzovat Diega Armanda Maradonu, chci psát o tom, co jsem při sledování tohoto dokuentu cítil. Tedy - cítil jsem vůni VHS. Znovu jsem se vrátil v čase a do dob, kdy jsem fotbal sledoval nejvic. Miloval jsem Anglii a její vyřazení ve čtvrtfinále MS 1986 jsem nesl těžce. Ale nikdy jsem Maradonu nenáviděl za jeho "božskou ruku". Prostě se to stalo. A komu jinému by to mělo projít než jemu. Je to určitý signifikant. Fotbalový bůh a božská ruka. Nelze proti tomu nic říct. Bez debaty. Jinak - na dokumentu se mi líbil hlavně fakt, že se jednalo o, žekl bych, sbírku domácích videí. Ano, pravdou je, že šest hvězd bych dal, kdyby se dokument věnoval i pofotbalovém životě této legendy. Beru to ale tak, že toto dílo je oslavou fotbalu a jedné z jeho nejvýznamějších postav. Pláču u filmů, když jsem opilý - mám zesílené citlivé vnímání. U tohoto dokumentu jsem měl vlhké oči ve stavu střízlivém. Děkuji tvůrcům, že jsem se mohl vrátit v čase a děkuji Diegu Armandu Maradonovi, že udělal fotbalový svět krásnějším. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Napolitani umyjte se! Neapol je žumpa a největší hanba Itálie! Malý snědý parchant ze slumu, co "trochu" podvádí. Spojení chudého italského města a Argentince bylo fatální pro všechny. Dokument se věnuje hlavně italské kapitole, což ovšem není úplně dobře, protože to nepodává ucelený obraz Maradony. Samozřejmě to má celkově vysoké kvality, ale trošku (nezasloužená) malá domů na konci pro Diega tam je. Těch průserů a nesmyslů se nadělal (nejen) na fotbale daleko více. 78% /Kino Světozor/. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Velký Diego Armando Maradona a jeho život to je sám o sobě nejlepší scénář jaký kdy mohl být napsán o věčném tématu o vzestupu a pádu. Takže tady fakt stačilo rejžovi jen ty archivní záběry správně sestříhat a nechat do nich promlouvat Diegovi nejbližší a i jeho samotného aby z toho vznikl skvělej dokument. Jak pro ty, kdo tuto dobu zažili a pro něž byl tenkrát fotbalovým bohem, tak i pro ty, kdo se třeba ani o fotbal nezajímaj a vemou to jen jako zajímavou sondu do jedné komplikované lidské duše. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Co si budeme, Kapadiovi dokumenty nejsou jedny z těch mých oblíbených. Přinesl zajímavý příspěvek o Sennovi, v celku nudný a nezáživný o Whinehouse a nyní máme opět sport s Maradonou. A ano, jednoznačně zde bylo co odvyprávět. Maradonův život je jednoznačně zajímavý a tak i jeho kariéra, která zde na plátno byla převedena v celku jasně, přímě, jednoduše a elegantně. Tak by to šlo. Stále mi nesedí úplně režisérův styl vyprávění jenom se starými záběry bez vstupů nějakých účastníků ze současné doby. Jako hele, je to originální, ale nesedí mi to. I tak si nemohu jinak extra stěžovat. Kupodivu i jako neforbalový fanda jsem toto dokázal dostatečně ocenit. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Božský Maradona si zaslúžil film, ide o dobrý dokument. Stále to je ale iba dokument. A povedzme si narovinu poriadne pridlhý a žlté anglicky titulky vadili. Tá stopáž ale utiekla celkom rýchlo,mne to prišlo zaujímavé a ako futbalového fanúšika potešilo že aj takéto dokumenty vznikajú. Predtým to bol Anelka, teraz Maradona. 4* ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Príbeh rebela, podvodníka, hrdinu, boha. Všetko, čo treba vedieť o Maradonovi, a ešte niečo naviac. Úspechy potešia, ale dokument nakoniec vyznieva skôr smutne ako veselo. Je to akoby nekrológ natočený ešte zaživa. –––– Diegův život byl zároveň báječný i šílený. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Absolutní paráda! Jeden z nejlepších dokumentů, co jsem kdy viděl. A navíc o jednom z nejzajímavějších sportovců... Film je perfektně rozloženej na dvě půlky. V tý první se s Diegem dostanem na absolutní vrchol. KDy se mu podaří vyhrát italskou ligu s Neapoli (po prvý v historii). Mazec bylo, že oslavy trvaly 2 měsíce a celý město bylo na nohách a tím se pro ně stal Maradona žijícím bohem, bez přeháňky... Taky dokázal s Argentinou vyhrát MS v Mexiku... No a druhá půlka, tak to je už šňup, šňup a veliký trable s mafií, která ho měla díky koxu ve svých rukách. Na konci mi ho bylo líto, když se rozbrečel v TV pořadu, fakt upřímně. No, ale pak si říkám, že tenhle bohém prožil tak strašně bujarej život, že mi ho líto vůbec bejt nemusí :o). Dokument fakt bombastickej! ()

Reklama

Reklama