Reklama

Reklama

Diego Maradona

  • Velká Británie Diego Maradona (více)
Trailer 2
Dokumentární / Sportovní
Velká Británie, 2019, 130 min

Obsahy(1)

Diego je usměvavý kluk z předměstí, který miluje fotbal a svou velkou rodinu. Díky obrovskému talentu plní sny sobě, svým blízkým i stovkám milionů fanoušků po celém světě. V Neapoli, kde by i ďábel potřeboval bodyguarda, se Diego stává Bohem. Fanatický obdiv a slávu je těžké ustát a Diego skrývá svou lidskou tvář čím dál víc pod masku Maradony. Tomu nejsou cizí divoké večírky, nevěry, podvody, kokain ani pletky s mafií. Zničující spirála se roztáčí. Strhující portrét jedné z nejslavnějších a nejvíce kontroverzních osobností vůbec poskládal držitel Oscara Asif Kapadia (Senna, Amy) z více než 500 hodin záběrů z Maradonova soukromého archivu. (Aerofilms)

(více)

Recenze (192)

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Když má chlap to správný nabuzovadlo, tak je jednička ;) … Ne, jasně, že úplně tak jednoduché to není. Ale k filmu: Klobouk dolů. Je to výběr z dokumentů, takže ovlivněné jen tím samotným výběrem, ale bez přikrášlení a podobných kudrlinek, o které by si řekla filmová fikce. Tento dokument přesně vystihuje důvody, proč preferuji dokumenty před filmy. Je tam příběh, který nevymyslíš. Jsou tam dovednosti, které nejsou trikové. Jsou tam emoce, které jsou skutečné. Vůbec nejsem fotbalový fanoušek, takže spoustu situací z tohoto "filmu" nedocením, protože tomu zkrátka nerozumím. Ale strašně ráda se dívám na lidi, kteří dělají špičkově něco líp než ostatní, něco, pro co se narodili. A tady jsem uviděla fotbalistu vybaveného nečekanou stabilitou. Nejen, že při pohybu na hřišti snadno měnil směr, ale už jako mladý dokázal na dotěrné, až agresivní otázky novinářů odpovídat s překvapivou vyrovnaností. Přitom byl živočišný. Nesmírně zajímavá sonda, a oceňuji odvahu D.M. i jeho rodiny, že do toho filmu takhle šli. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí snímků Ronaldo a Pele - Zrození legendy přidávám ještě jednu hvězdu...nejblíže to mělo k ideálu. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Obecně je to příběh známej (aby taky ne, když se jedná o jednoho z nej fotbalistů historie), ale je to zpracovaný moc hezky a hlavně se na to může podívat kdokoliv, nejen fanda. Dobový záběry tady hrajou prim a ten sled událostí, který jsou tady vybraný, pěkně zobrazujou zásadní etapy a situace, který Diega ovlivnily. Ať už v dobrým, nebo špatným. Ten tlak (mediální, fanouškovskej, dokonce i mafiánskej) musel být příšernej a vlastně se pak nikdo nemůže divit, že to tak dopadlo. Není to první a ani poslední případ (ve sportu, ve filmu, v hudbě), tím si můžeme být jistí. K tomu jeho divoká nátura a různý okolnosti... až se na to v závěru skoro ani nedívá dobře. Jako dokument moc povedený, tohle se povedlo! ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Díky České televizi jsem se konečně k tomuto dokumentu dostal. Jde o výtečný počin o možná nejlepším fotbalistovi v dějinách vůbec. Jeho kontroverzní osobnost si o podobné zpracování doslova říkala. Maratonu v časech jeho největší fotbalové slávy jsem bohužel už nezažil, a proto jsem byl rád za celý jeho příběh. Když se člověk dozví, odkud pocházel, jaké měl dětství a co všechno se kolem něj dělo, dívá se na něj jinak. Jeho jednání a motivace dokáže lépe pochopit. Vysoce cením snahu uvádět všechno v kontextu. I jeho božskou ruku to staví do jiného světla. Ano, je to stále podvod a nefér hra, ale pochopit se to dá. Asi jako jediný fotbalista dokázal zvednout podprůměrný klub a dvakrát s ním vyhrát titul v tehdy nejlepší lize světa. Tlak na něj v té době musel být nepředstavitelný a nikdo by to nedokázal vydržet bez nějaké té újmy. Líbilo se mi i naznačení, že Maradona byl stále stejný. Kontroverzní a nenáviděnou osobou se stal především tím, že proměnil penaltu proti Itálii a tím ji vyřadil z domácího mistrovství světa. Drogy bral už předtím, ale přišlo se na to až právě o vyřazení Itálie. Bylo to nesmírně pokrytecké a samotný zákaz fotbalu bylo to, co Maradonovi zlomilo vaz. Dokument rád doporučím všem a to i lidem, co fotbal nesledují. Maradonu určitě totiž znají. Mám jen jednu výhradu a to rychlý konec. Rád bych viděl i to, co se s ním dělo v posledních dvaceti letech. Jak se pokoušel o návraty, jak se se vším vyrovnal, jaký byl trenér? Po tom zlomu a zákazu fotbalu, dokument skončí cca do pěti minut a jsou už zobrazeny jen dva krátké fragmenty z jeho pozoruhodného života, což je škoda. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Film-dokument ukazuje že Maradona bol taktiež ako my len človek so všetkými slabosťami a nedokonalosťami, všetkým čo robí člověka človekom. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Technicky stejně jako Senna dokonalé. Problém je, že tenhle sestřih Maradonova domácího videa zas až tak nebaví. Je to jen fain dokument o kontroverzní osobě. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Zajimave. Pro me jako neznaleho to bylo fakt zajimava sonda do hlubin cloveka, ktereho znam jen jako jmeno. Chytlave, svizne, zajimave. Ale Senna me oddelal vic. ()

simonK 

všechny recenze uživatele

Strhujúci portrét veľkého človeka, ktorý pri ceste za svojim snom nezvládol vlastnú slávu a stal sa karikatúrou seba samého. 10/10 ()

Junglista 

všechny recenze uživatele

Jakožto dlouholetý nefanoušek jakéhokoliv fotbalu (s drobnou odchylkou okolo Eura 2004) se na dokument dívám neovlivněn božskorukým Diególem. A i tak jsem si ho vychutnal od začátku do konce. Z dnešního pohledu už pravěké VHS záznamy skvěle nastiňují dobu a ostatní účastníci se zjevují pouze ve formě audiokomentářů na pozadí, což je skvělá věc a nerozsekává to pozornost na kousíčky. Těch 130 minut uteklo, sestříháno bylo skvěle bez nudných pasáží a velké významné plus je i to, že narozdíl od Senny se Kapadia nebál to temné období do dokumentu vpálit jak kopačákem do kulí. Diego Maradona je tím pádem jedním z nejobjektivnějších životopisů, co jsem viděl. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Uff co napsat?? Tohle bylo veledílo o největším kopáčovi všech dob. Maradona se stal po Pelém první velkou hvězdou kterého řadili nad BOHA. Vůbec se nedivím že se chudákovi z chatrče zamotala hlava a skončil tak jak skončil. Chudák zaplatil za svoji slávu nemalou daň. Tenhle škrček dokázal s balonem neskutečný věci a vytáhl Neapol na výsluní. Když byl na vrcholu tak mu u nohou ležel celý svět. Při některých momentech ve filmu jsem měl na krajíčku a pěknou husinu. Byl to prostě Bůh. ()

angloumene 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nepatřím mezi fanoušky fotbalu a asi jediné, co jsem o Diegovy věděla, byla jeho Boží ruka a to že je... no že je to celkem idiot. Snímek se nijak nesnaží očistit Maradonovu špatnou reputaci. Naopak nic neskrývá a diváka seznamuje s jeho záletnictvím, zapřeným synem, drogovou závislostí a také nečestností. Na druhou stranu také nabízí příběh o zázračném chlapci ze slumu, kterého pohltil velký svět. Co si po zhlédnutí odnesete, to už záleží na každém divákovi. Ať už je závěrečné poselství jakékoliv, vše je předáno zábavnou, pro fotbalového ignoranta pochopitelnou a uvěřitelnou formou. ()

ClimbVibe 

všechny recenze uživatele

Nejlepší dokument o slavné osobnosti, jaký jsem kdy viděl. Od začátku strhující, dramatické, emotivní. Výborná práce. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument má takový drive, že mi ani nevadilo, že Maradona je pro mě jen "ten fotbalista, co dal kdysi někde góla rukou". ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Unikátní dokument ve své podobě složen pouze z autentických záběrů snad nejdivočejšího života jednoho z nejlepších fotbalistů této planety. Na tohle nemá Messi, Ronaldo ani Ibra s Pelém dohromady. 85% ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Filmový životopis fotbalisty Diega Maradony v podobě chronologicky seřazených dobových filmových materiálů občas doplněné výpovědí pamětníky z okolí maestra. Nemá to vypravěče ani mluvící hlavy, ale velmi unikátní jsou záběry z jeho počátků kariéry, třeba když dostal od klubu poprvé byt, kam nastěhoval svou sedmičlennou rodinu, která do té doby žila v boudě v chudinské čtvrti. Druhými unikátními materiály jsou fotky Diega a jeho přátel z Camorry, která mu uspořádala malou rozlučku. Třetím unikátním materiálem jsou policejní odposlechy , jak si ten prcek objednává fet a prostitutky. Více než dvouhodinový dokument, který uplyne ve velmi svižném tempu. ()

ac3r 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument co uběhne jak voda, ale dost mi vadí, že dokument přeskočí události po 91 a vypadá to, jak kdyby v tom okamžiku sekl s fotbalem a vůbec se nevěnuje jeho dalšímu působení v Seville, MS 94 nebo jeho trenérské činnosti, proto jen za 4. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Obecně mám dokumenty o osobnostech daleko raději než hrané filmy, pokud jsou zajímavě zpracované. A tenhle Kapadiův zajímavý rozhodně je. Maradonu jsem neměl už jakožto dávný dětský fanda mezi oblíbenci - čtvrtfinále s Anglií v 96 a jeho Božská ruka, jak trapné...Dokument, jak už to tak bývá, nabízí možnost nahlédnout na objekt zájmu filmařů trochu jinou optikou a trochu si názor poopravit. Režisér má co nabídnout hlavně díky unikátním záběrům z Maradonova soukromí, z nichž některé jsou emočně velmi vypjaté. Ale nejen ty – sledovat neuvěřitelně nadopovanou atmosféru na italských stadionech i mimo ně nebo pozorovat neutěšenou situaci tehdejší Neapole je pohledem na jiný svět než dnes, agresivnější, nepřátelský, vyhrocenější, ale i jaksi životnější a sebevědomější. Dnes se takové písničky, jaké si zpíval Maradona s týmem po vitězství v kabinách těžko zpívají. Kapadiův dokument mě s Maradonou smířil, člověk najednou tak nějak trochu chápe jeho temnější, nedospělou stránku, včetně lhaní a podvádění, jako u mnohých ho mlel neuvěřitelný psychický tlak, se kterým se pral, jak mohl.K dokumentu mám jen jednu připomínku - lehce bych zkrátil stopáž nebo bych ji ponechal,ale přidal něco z postfotbalového období (chování v Rusku, Mexicu, politická prohlášení na Kubě aj) Ale i tak: Pro fotbalové fandy povinnost, ostatní by se rozhodně nudit neměli. ()

Reklama

Reklama