Reklama

Reklama

Diego Maradona

  • Velká Británie Diego Maradona (více)
Trailer 3
Dokumentární / Sportovní
Velká Británie, 2019, 130 min

Obsahy(1)

Diego je usměvavý kluk z předměstí, který miluje fotbal a svou velkou rodinu. Díky obrovskému talentu plní sny sobě, svým blízkým i stovkám milionů fanoušků po celém světě. V Neapoli, kde by i ďábel potřeboval bodyguarda, se Diego stává Bohem. Fanatický obdiv a slávu je těžké ustát a Diego skrývá svou lidskou tvář čím dál víc pod masku Maradony. Tomu nejsou cizí divoké večírky, nevěry, podvody, kokain ani pletky s mafií. Zničující spirála se roztáčí. Strhující portrét jedné z nejslavnějších a nejvíce kontroverzních osobností vůbec poskládal držitel Oscara Asif Kapadia (Senna, Amy) z více než 500 hodin záběrů z Maradonova soukromého archivu. (Aerofilms)

(více)

Recenze (192)

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Ptal jsem se, proč mě to vlastně tak nudí. Nepřišlo mi to nijak zvlášť zajímavé. Jenom to klouže po povrchu. Diego je skvělý hráč, Diega miluje celá Itálie, Diego zapřel své dítě, lže své ženě, propadl koksu, obrátil se proti Itálie a ta se obrátila proti němu. Diego byl skvělý hráč fotbalu a současně kokot - hlubšího poznání jeho osobnosti se mi nedostalo. Formálně ten dokument neoslní a současně jsem měl pocit, že se mu nedařilo pořádně proniknout k jádru věci a určitý situace dostatečně rozvést. Prostě archivní záběry a krátká vyjádření se k tomu, co je na obrazovce. Během posledních 30 minut jsem však zjistil, že se mi to vyloženě protiví. Všem bylo jedno, co Diego dělá, dokud Neapoli, tý chudinský díře, vyhrával titul a zvyšoval prestiž. Všichni ho tam milovali. Ne proto, jaký byl, ale proto že vedl k vítězství jejich tým. Snad nejsem jedinej, komu to přijde povrchní, křehké a hloupé. Fanoušci fotbalu jsou těžká verbež. Diego jim dal 6 let života, oni ho měli za Boha a když chtěl vyhrát mistrovství světa za svůj národní tým Argentinu a porazil Neapol, tak se proti němu obrátili a stal se nejnenáviděnějším člověkem k zemi (více nenáviděným než politici a Diktátoři). Smýšlení fotbalových fanoušků je těžce zavrženíhodné. Pro ně je alfou a omegou jen jejich tým a fotbal. Možná, že kdyby uvažovali líp, nemusela by se jejich země stát takovou špinavou zkorumpovanou dírou. To, že začali Maradonu považovat za dábla, mi přišlo naprosto stupidní. Úplná kokotina. Nepřiliš dobrej dokument prezentuje údálost, kterou lze považovat za protivnou šaškárnu. ()

kamil.i 

všechny recenze uživatele

Dokument svojou filmovosťou pripomína Scorseseho eposy a jeho síce veľmi dobre známu, no dokonale vyšperkovanú schému rýchleho úspechu a strmého pádu po ktorom nasleduje bolestivá katarzia. ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument mapující Maradonovo angažmá v Neapoli, kde byl na začátku přivítán jako Bůh, ale na konci to byl pro všechny pouze zrádce a podvodník. Fakt, že tu můžeme vidět různé záběry, které by díky tomuhle dokumentu třeba ani nikdy nevyšly najevo (odposlechy, Camorra...) to tu berou úplně do jiných výšin. Potěší jeho samotné začátky v Neapoli, nároďák, tahanice s Camorrou, drogová závislost, Boží ruka až po proměněnou penaltu proti Itálii, kde si podepsal ortel. Všechny části rozhodně zaujmou (i ty, které jsem nezmínil) a řekl bych, že to je více strhující než většina dnešních akčních filmů. Pro někoho je to hrdina, pro někoho zrádce... vybrat si musíte Vy. Lepší 4* ()

godycz 

všechny recenze uživatele

vadil mi ten permanentni VHS styl. jako dokument, pro nefotbalistu, obcas neukazany souvislosti. klasickej Kapadia. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Maradonu zná asi každý včetně lidí, kteří si o fotbalu myslí, že je to zábava pro omezené pitomce. Je to jednoduše fenomén, který překračuje hranice svého oboru. Režisér Asif Kapadia se jej rozhodl představit svým typickým způsobem, jako rozervaného muže, který má v sobě Jekylla a pana Hydea. Dost lidí má tak s Diegem Maradonou trochu problém, krom geniálního fotbalisty totiž měl v sobě i kus infantilního pitomce a zatímco tělo dovedl ve fotbalu takřka k dokonalosti, tak s hlavou to bylo o poznání horší. Inu, nebyl první ani poslední... Film je to podle mě hodně povedený, je za ním vidět mravenčí práce tvůrců, kdy museli procházet míle a míle filmových pásů (které dokážou přesvědčivě vtáhnout do osmdesátých let) a i když dokument samotný se zaměřuje jen na Maradonovo působení v Neapoli a na světové šampionáty v letech 1986 a 1990, tak vězte, že i tak je toho dost. Prakticky v žádném záběru nám Diego nesleze z očí, můžeme tak vidět slavného fotbalistů při jeho nejlepších akcích (druhý gól Anglii na MS86), kterak si hraje s dětmi, či kterak zmateně vychází z koupelny posilněn trochou koksu. Skrze Maradonu se ale můžeme také podívat na tehdejší Neapol prorostlou organizovaným zločinem, jehož špičkám se Maradona jakožto nejslavnější obyvatel města nemohl vyhnout. Kdo zná spisovatele Roberta Saviana a jeho knihu Gomora, tak asi ví o čem je řeč... Snímek Diego Maradona je také trochu nahlédnutím do mentality lidí v jižní části Itálie, kteří silně cítí opovržení, jež jim dává na odiv bohatý sever ("skvělé" jsou slogany, kterými hráče Neapole častovali fandové z Milána a Juventusu Turín - "umejte se", "ať vás umeje Vesuv svoji lávou", proti tomu je skandování na českých fotbalových stáncích "pražský kurvy x seno a vidle" slabý čajíček). Zároveň je to také místo, kde si náboženství podává ruku s fotbalem a vzájemně se tak propojuje do dost bizarních rovin (představa Maradony jako Ježíše na klíně Panny Marie). Z pohledu obyvatele české kotliny dost šílené. Každopádně se na to kouká dobře, jen nevím, jestli člověk ortodoxně fotbalem nepolíbený by si na snímku našel něco pro sebe. Minimálně v první polovině (kde hraje fotbal prim) by to asi měl dost těžké. ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Solidně sestavený dokument, který plasticky přibližuje všechny peripetie Diegova fotbalového života, zvláště tedy jeho působení v Neapoli. Slušně vyvážený, solidní nestranný. Diego se užil obojího, byl vynášen do nebes a posílán do pekla. Přitom měl v sobě pořád kus kluka ze slumu, kterému svět přinesl vzestup a pád, lásku i nenávist, velebení i zatracení. ()

HH 

všechny recenze uživatele

Dobře udělaný dokument, který mi připomněl spoustu fotbalových akcí a dějů, o kterých jsem jako kluk četl ve Stadionu, Gólu apod. Možná to mohlo být o něco kratší... ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Tento životopisný dokument má chybu jako většina životopisných filmů chybí zde kus života Maradony. Zkratkovitost z úvodu ukazuje dětství (i když k tomu se ještě Diego sám vyjádří), dospívání, kus kariéry, film pořádně začíná až angažmá v Neapoli, kde zažil své nejlepší období i svůj pád (toto slovo padá k konci filmu až nechutně často - jakoby ten "pád" neměl konec či pořád nezačal). Konec kariéry opět chybí či začátek trenérského života. Jeho "rozdvojenou" osobnost chápu, Diego chtěl hrát jenom fotbal, ale sláva si žádá obětování soukromí a odevzdání se veřejnosti a proto "vznikl" Maradona. Když se ho chtěli Italové zbavit resp. mafie, tak najednou dopingové testy obejít nešly. Vyzvedl bych i fotbalové zápasy, které byly velmi dramaticky podány. Prostě pestrý život a hlavně hromada autentického materiálu dalo vzniknout tomuto zajímavému dokumentu o životě fotbalisty, o kterém jsem měl jen kusé informace a proto byl pro mě film přínosný. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Takto má vyzerať dokument o niekom, koho poznajú milióny ľudí. Nič nevnucujúci, nazerajúci za oponu, ukazujúci rub aj líce slávy a jej dôsledky. Bez ohľadu na to, či ste Diegov fanúšik.. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Na dokument o Maradonovi jsem se hodně těšil a dopředu avizuji, že jsem nedostal, co jsem čekal ani zdaleka. Archivní záběry mají nevyčíslitelnou hodnotu a jejich použití si velmi cením, na druhou stranu celý film je v podstatě jen většinou moc nesouvisejícím sestřihem těchto záběrů. Chybí tomu pořádný a hlavně konzistentní vypravěč napříč celým filmem. Stopáž je na dokument strašně přepálená, řada záběrů je v podstatě zbytečná a jen natahují už tak dost nudný počin. Maradonův život považuji za natolik kontroverzní, že by si dle mého soudu ucelenější, přehlednější a hlavně lepší dokument zasloužil. 58% ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Ayrtonem Sennou a Amy Winehouse otřískaný Asif Kapadia se nám během 130 minut snaží odvyprávět příběh souboje chlapce z předměstí Diega a po úspěchu toužícího Maradony. Jeden z nejlepších fotbalistů naší historie je bezesporu kontroverzní osobností….jinak by si ho také Kapadia bezesporu nevybral….každopádně za mne tento dokument dává málo odpovědí a vynechává některé důležité okamžiky. Spíše se snaží diváka vehnat do pozice, věř, že za všechny eskapády „zlatého chlapce“ může to, to a to. To mafie, to Neapol, to oni….sebereflexe na bodě nula. Na druhou stranu musím vyzvednout nemalé množství hodnotných archivních záběrů….ty jsou však bohužel nahazovány lehce nekonzistentně. Ubral bych i na stopáži a snažil bych se vyprávění více ucelit. Každopádně pro fanoušky osobnostních dokumentů, kopané či samotného Maradony samozřejmě povinnost. ()

korok 

všechny recenze uživatele

Dokument o Maradonovi zaměřený na jeho kariéru v italském SSC Neapol, reprezentování Argentiny během tohoto angažmá a samozřejmě známé aféry. Škoda, že se dokument nevěnuje kompletně celé jeho kariéře, jak hráčské tak trenérské. Jeho začátky a kariéra v Boca Juniors a FC Barcelona jsou zmíněny pouze letmo, kariéře po odchodu z Neapole v dalších klubech a aférách (jako třeba na MS 1994 v USA) se již nezmiňuje vůbec. Vzhledem k délce stopáže, by to ale zřejmě vydalo na dva takové díly. I tak velice zajímavý a kvalitní náhled do nejzásadnější části jeho hráčské kariéry. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Nesmírně zajímavý film o asi nejlepším fotbalistovi všech dob. Jaký je člověk, to film dokládá dostatečně. Je jen jeden z mnoha slavných a hodně vydělávajících lidí, kteří svou slávu neunesl. Jeho konec je smutný, ale mohl si za to především sám. Fotbalista to byl geniální, ale na pivo bych s ním nešel. ()

Mara97 

všechny recenze uživatele

Maradonu rád nemám, patřím do toho tábora, který ho považuje za podvodníka a lháře. Ale když musím dokument objektivně zhodnotit, jedná se o skvělou práci, příkladný dokument profesionální dráhy fotbalisty. Od kariéry Maradony uplynulo pár let, přesto je film zcela naplněn původními záběry, které i v mnoha případech svou autentičností vyrazí dech. Lepší 4 hvězdy, 130 minut uběhlo rychleji jak hodina nudnějšího pořadu, takhle má vypadat dokument - Kusturica (dokument, 2008) by se měl učit. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Britský dokumentární film o jednom z nejslavnějších fotbalistů všech dob Diegu Maradonovi. Snímek se věnuje jeho fenomenální, i když krátké kariéře po přestupu z Barcelony do italské Neapole v roce 1984. Nepříliš úspěšný klub z chudého italského jihu dokázal tento argentinský hráč s vynikající technikou a velikou bojovností povznést ke dvěma titulům v Serii A v letech 1987 a 1990 a dokonce i vítězství v Poháru UEFA v sezóně 1988/89. Druhá polovina 80. let zkrátka patřila malému Argentinci pocházejícího z chudých poměrů, což ostatně jasně dokazuje vítězství Argentinců na mistrovství světa 1986 v Mexiku a finálová účast na italském mistrovství světa v roce 1990. Pochopitelně se dokument zabývá i mimofotbalovými aktivitami pouze 1,65m vysokého útočníka. Zde zcela jasně dominuje jeho drogová závislost, která mu ukončila kariéru, ale také jeho nemanželské dítě, divoké večírky a styky s obávanými vládci neapolského podsvětí zvaného Camorra. Zcela šokující bylo sledovat, jak se ze zbožňovaného miláčka italských fotbalových fanoušků stává Maradona nepřítel číslo jedna, a to jen díky tomu, že za svůj národní tým v semifinálovém penaltovém rozstřelu svůj kop proměnil a vyřadil tak Itálii na jejím domácím mistrovství. Tímto úspěšným penaltovým kopem začala jeho kariéra strmě klesat, neboť v okamžiku, kdy se k němu obrátila italská veřejnost zády, stále více propadal drogové závislosti, až nakonec, obviněn z distribuce drog a s vyfasovanou podmínkou, musel neslavně opustit Itálii. Kromě sportovních záběrů může divák sledovat i Diegovo soukromí, v němž se nejvíce objevuje jeho manželka C. Villafaňeová a jeho otec. Poutavému dokumentu, plnému původních záběrů, jenž se zabývá především vrcholovými momenty Maradonovy kariéry a jeho strmým pádem, mohu udělit plný počet hvězd. ()

Reklama

Reklama