Reklama

Reklama

Diego Maradona

  • Velká Británie Diego Maradona (více)
Trailer 2
Dokumentární / Sportovní
Velká Británie, 2019, 130 min

Obsahy(1)

Diego je usměvavý kluk z předměstí, který miluje fotbal a svou velkou rodinu. Díky obrovskému talentu plní sny sobě, svým blízkým i stovkám milionů fanoušků po celém světě. V Neapoli, kde by i ďábel potřeboval bodyguarda, se Diego stává Bohem. Fanatický obdiv a slávu je těžké ustát a Diego skrývá svou lidskou tvář čím dál víc pod masku Maradony. Tomu nejsou cizí divoké večírky, nevěry, podvody, kokain ani pletky s mafií. Zničující spirála se roztáčí. Strhující portrét jedné z nejslavnějších a nejvíce kontroverzních osobností vůbec poskládal držitel Oscara Asif Kapadia (Senna, Amy) z více než 500 hodin záběrů z Maradonova soukromého archivu. (Aerofilms)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (192)

verbal 

všechny recenze uživatele

Lidstvo satanžel z větší části tvoří vyrachtaná banda primitivních hovad. Když takhle pošli Lauterbur nebo Mansfield, neštěkl nikde ani pes. Ale když pojde vypatlaná poloopice, prvotřídní arogantní debil, agresivní mentál a narkáč, v Argentině vyhlásí týdenní státní smutek a málem zakotví v retardkalendáři Velikonoce 2, přičemž se světová masmédia můžou posrat, jaký že to byl Bůh, génius, prvotřídní jedinec a nenahraditelná ztráta. Tak jistě, co je taky vynález magnetické rezonance, neustále zachraňující milióny životů, proti přínosu tupého kokota, který světospásně skvěle čutal, a banda lopat si tak mohla o nedělích zařvat gól a dát si do držky, že ano! Čili jsem čekal tklivou ódu na jednomuňku, která kdyby veřejně nečutala, je z ní neméně přínosný Mistr světa v kopání kabelových rýh, absolutní vítěz světové popelářské ligy nebo uznávaný kariérní kriminálník. Naštěstí se toho chopili falklandským stigmatem a házenkářským zmrdstvím postižení Velcí Britové a uplácali z archivních píár záběrů a foteček s Gomorrou portrétek, jaký si Vypatlanec junior rozhodně nebude pouštět každé Vánoce. A to musím aspoň trochu ocenit, protože jinak to bylo pro mě něco, jako kdybych sledoval žonglujícího cigánského cirkusáka nebo petriho misku s velmi rychlou salmonelou. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Obecně mám dokumenty o osobnostech daleko raději než hrané filmy, pokud jsou zajímavě zpracované. A tenhle Kapadiův zajímavý rozhodně je. Maradonu jsem neměl už jakožto dávný dětský fanda mezi oblíbenci - čtvrtfinále s Anglií v 96 a jeho Božská ruka, jak trapné...Dokument, jak už to tak bývá, nabízí možnost nahlédnout na objekt zájmu filmařů trochu jinou optikou a trochu si názor poopravit. Režisér má co nabídnout hlavně díky unikátním záběrům z Maradonova soukromí, z nichž některé jsou emočně velmi vypjaté. Ale nejen ty – sledovat neuvěřitelně nadopovanou atmosféru na italských stadionech i mimo ně nebo pozorovat neutěšenou situaci tehdejší Neapole je pohledem na jiný svět než dnes, agresivnější, nepřátelský, vyhrocenější, ale i jaksi životnější a sebevědomější. Dnes se takové písničky, jaké si zpíval Maradona s týmem po vitězství v kabinách těžko zpívají. Kapadiův dokument mě s Maradonou smířil, člověk najednou tak nějak trochu chápe jeho temnější, nedospělou stránku, včetně lhaní a podvádění, jako u mnohých ho mlel neuvěřitelný psychický tlak, se kterým se pral, jak mohl.K dokumentu mám jen jednu připomínku - lehce bych zkrátil stopáž nebo bych ji ponechal,ale přidal něco z postfotbalového období (chování v Rusku, Mexicu, politická prohlášení na Kubě aj) Ale i tak: Pro fotbalové fandy povinnost, ostatní by se rozhodně nudit neměli. ()

Reklama

ghatos 

všechny recenze uživatele

Napolitani umyjte se! Neapol je žumpa a největší hanba Itálie! Malý snědý parchant ze slumu, co "trochu" podvádí. Spojení chudého italského města a Argentince bylo fatální pro všechny. Dokument se věnuje hlavně italské kapitole, což ovšem není úplně dobře, protože to nepodává ucelený obraz Maradony. Samozřejmě to má celkově vysoké kvality, ale trošku (nezasloužená) malá domů na konci pro Diega tam je. Těch průserů a nesmyslů se nadělal (nejen) na fotbale daleko více. 78% /Kino Světozor/. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"S Diegem bych šel až na konec světa. S Maradonou ani kousek." Jsem velkej fanda fotbalu, takže jsem si dokument o Maradonovi nemohl nechat ujít. Když si vodil obrany soupeřů, tak jsem se královsky bavil a obdivoval jeho fotbalovou genialitu. Jakmile se Diego začal proměňovat v alkoholika, feťáka a cvičenou opičku mafie, tak jsem se začal znechuceně nudit. Chápu, že obojí patří do jeho života, ale já jsem skromnej a mně by stačil jen ten fotbal. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Díky České televizi jsem se konečně k tomuto dokumentu dostal. Jde o výtečný počin o možná nejlepším fotbalistovi v dějinách vůbec. Jeho kontroverzní osobnost si o podobné zpracování doslova říkala. Maratonu v časech jeho největší fotbalové slávy jsem bohužel už nezažil, a proto jsem byl rád za celý jeho příběh. Když se člověk dozví, odkud pocházel, jaké měl dětství a co všechno se kolem něj dělo, dívá se na něj jinak. Jeho jednání a motivace dokáže lépe pochopit. Vysoce cením snahu uvádět všechno v kontextu. I jeho božskou ruku to staví do jiného světla. Ano, je to stále podvod a nefér hra, ale pochopit se to dá. Asi jako jediný fotbalista dokázal zvednout podprůměrný klub a dvakrát s ním vyhrát titul v tehdy nejlepší lize světa. Tlak na něj v té době musel být nepředstavitelný a nikdo by to nedokázal vydržet bez nějaké té újmy. Líbilo se mi i naznačení, že Maradona byl stále stejný. Kontroverzní a nenáviděnou osobou se stal především tím, že proměnil penaltu proti Itálii a tím ji vyřadil z domácího mistrovství světa. Drogy bral už předtím, ale přišlo se na to až právě o vyřazení Itálie. Bylo to nesmírně pokrytecké a samotný zákaz fotbalu bylo to, co Maradonovi zlomilo vaz. Dokument rád doporučím všem a to i lidem, co fotbal nesledují. Maradonu určitě totiž znají. Mám jen jednu výhradu a to rychlý konec. Rád bych viděl i to, co se s ním dělo v posledních dvaceti letech. Jak se pokoušel o návraty, jak se se vším vyrovnal, jaký byl trenér? Po tom zlomu a zákazu fotbalu, dokument skončí cca do pěti minut a jsou už zobrazeny jen dva krátké fragmenty z jeho pozoruhodného života, což je škoda. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Celosvětová premiéra proběhla 19. května 2019 na filmovém festivalu v Cannes. (ČSFD)
  • Bývalý anglický brankář Peter Shilton řekl, že spolu s několika dalšími bývalými anglickými hráči odmítl pozvání k účasti na britské premiéře filmu, protože hráli šipky. (ČSFD)
  • Dokument obsahuje potitulkové scény. (Duoscop)

Reklama

Reklama