Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři lidé, kteří všichni mají důvod nenávidět producenta Jonathana Shieldse (Kirk Douglas), se sejdou u telefonátu z Paříže, ve kterém jim vyřízený Shields nabídne nový projekt. V retrospektivě vyprávějí o kariéře, v níž se vypracoval od píky a vzpomínají, proč ho tak strašně nenávidí. (Hans.)

Recenze (23)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

K hollywoodské tvorbě jsem byl dříve skeptický a přestože u této její zlaté éry uznávám jisté kouzlo, vyhledávám jí spíše sporadicky a pár klasik (např. noir-filmy s Bogartem) mě v minulosti i zklamalo. Město iluzí je ale jeden z případů, pro který se mi oplatilo zahodit veškeré předsudky, stejně jako v Sunset Boulevard ocenit jedinečnou možnost doslova se podívat do tvorby z téhle továrny na sny či iluze v až netypicky otevřené sebereflexi a užít si tento výlet stejně jako samotný příběh a herecké výkony. Na to, jaké jsem měl dříve o této tvorbě mínění (ač je zajímavé, že zatímco existence tohoto filmu ho spíše vyvrací, jeho samotný obsah paradoxně spíše potvrzuje :o)), neubránil jsem se zase překvapení. Vyzdvihnout musím už jen to, jak uvěřitelně působí i postavy, které zde rozhodně nejsou černobílé. Průbojný producent Jonathan je všemi za své jednání s lidmi, které po skončení jedné spolupráce neváhá zahodit pryč jako použitý papír, nenáviděn, na druhé straně všem těmto lidem pomohl se dostat na výsluní a jeho tvůrčí a režisérská práce se skvěje řemeselnými kvality či novátorskými nápady. Kirk Douglas tuto postavu ztvárnil úžasně a působil chvílemi až odpudivě, zároveň však po celou dobu charismaticky a po Esu v rukávu mě v rámci stejného období tady dostal Douglas už podruhé (a asi bych se měl s ním podívat na více filmů), ale skoro stejně mě dokázali upoutat hereckým výkonem a kouzlem své osobnosti Barry Sullivan a Dick Powell. Dvouhodinové vyprávění z filmařského zákulisí mělo minimum slabých míst, možná se chvílemi táhlo během romantické linky, ale na své úrovni, zajímavosti či napětí ani tehdy moc neztrácelo. Zážitek. [90%] ()

Houdini

všechny recenze uživatele

NFR 2002, Oscar 5 : Herečka VR - Gloria Grahame, Kamera ČB, Výprava ČB, Kostýmy ČB, Scénář + 1 nominace: Herec HR - Kirk Douglas ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„You’re bussiness, I’m company.“ Po vzoru Občana Kanea skládačkovitě vyprávěný příběh o temných zákoutích továrny na sny. Kromě hektického tempa a mimořádně cynického vhledu do světa nenaplněných ambicí, v němž je práce nadřazována rodině a peníze životu, zaujme Město iluzí uplatněním konceptu nespolehlivého vypravěče. Žádný ze tří vzpomínajících k Shieldsovi, zosobňujícímu mravní zkorumpovanost Hollywoodu, nechová velký respekt, čemuž odpovídají jejich kritická stanoviska. Jak ovšem vyplyne z jízlivé pointy, po celou dobu mohlo jít z jejich strany o výsledek snahy popsat sebe samé v lepším světle a nedat najevo, nakolik svůdný jim showbyznys ve skutečnosti připadá. Zpětně jsme tak nuceni přehodnotit například cynismus hned prvního vypravěče, který se zdá být vůči hollywoodskému pozlátku netečný a navenek jej vnímá jako hru bohatých, slavných, ale méněcenných. Srovnatelná míra sebestylizace je patrná také ze způsobu vyjadřování dalších dvou vyprávějících, stejně neúspěšných ve snaze prorazit. Pojetí Hollywoodu jako místa produkujícího smyšlené příběhy a neupřímné emoce je tím obsaženo také ve formálním uchopení tématu. 80% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Výborný Douglas a jeho dravý producent, chytrá zápletka tří postav co k němu mají cítit vděk i nenávist, tohle je překvapivě drsný a lidský Minnelliho pohled na tehdejší hollywoodský byz se vším všudy a rozhodně film, co stojí za větší pozornost. Extra pokud máte slabost pro téma hořkosladký starý Hollywood, od Sunset Blvd., přes Day of the Locust až po letošní Babylon. Nedej se zmást na první pohled s nějakou banální a přeslazenou romancí... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, ale jeho potenciál zůstal nedorovnán. Hlavně kvůli odbyté gradaci. Struktura se odhalí po půl hodině a od té chvíli už snímek nikam neroste, jen naplní očekávání. Douglas samozřejmě vynikající., ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Vida, v roce nádherného Zpívání v dešti vznikl ještě jeden povedený film o filmu, který by v diváckých seznamech 'chci vidět' určitě scházet neměl. Pyramidově vystavěný příběh, směřující skrze tři retrospektivní roviny k vyvrcholení a ke kousavému vyobrazení továrny na sny a jejího mocenského papaláše (Kirk Douglas se tu zase našel), sice nedokáže přijít s nějakým zásadním překvapením ve své odhadnutelné výstavbě, ale to ani moc nevadí. Skvěle se na to kouká, herci jsou výborní a jednotlivé epizody dostatečně zajímavé, aby pozornost publika bez klopýtání udržely. Klasický Hollywood ve své plné kráse, byť zvnitřka hořce obrácené naruby. 80% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Podľa na to nie je najlepší film ani Douglasa, ani Minneliho. A niektoré filmy o Hollywoode a jeho temných stránkach ma emocionálne zasiahli viac. Ale musím zohľadniť fakt,že sa scenár inšpiroval Selznickovým životom a niektorými reálnymi historkami hollywoodskych tvorcov. Hlavnú postavu vnímame z väčšej časti ako negatívnu, na druhú stranu ale dáva svojim antagonistom pocítiť, o čom je život z lepšej aj horšej stránky. Proste ak by ho od začiatku brali takého, aký je, respektíve by o ňom vedeli viac, nemuseli byť až tak sklamaní tak z jeho ľudskej stránky a viac by si vážili jeho podiel na ich úspechu. Ja by som bol ale samozrejme tiež v ich pozícii urazený :) 70% ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Tri príbehy v jednom. Sledujeme osudy herečky, režiséra a scenáristu, ktorý z celej duše nenávidia svojho bývalého priateľa ( skvelý Kirk Douglas) a snažia sa vyrovnať z jeho pracovnou ponukou. Film je majstrovsky natočený a ponúka pohľad na hollywoodsky filmový priemysel z tej negatívnej stránky. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Film ze starého Hollywoodu reflektující starý Hollywood. Nádherná podívaná plná skvělých herců a mistrných narážek na skutečné herce a filmy. Škoda, že to mělo tu přesně danou tří povídkovou strukturu a chyběl tomu větší spád, který by byl ke konci určitě potřeba. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Pripomína to poviedkový film, ktorý má síce jednu dejovú líniu, ale nekompatibilné príbehy. Snáď možno herecké výkony pomôžu k lepšiemu výsledku snímku, ale nie veľa. Veľa sa tu vraví o tom, že je to jeden z najlepších filmov o Hollywoode. To by ste mali ale vidieť ALL ABOUT EVE, SUNSET BOULEVARD či ED WOOD. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Na to jaká je to klasika, tak je dost nedostupná. V televizi to snad ani nehráli zatim, což je dost s podivem. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jedná se vlastně o tři povídky, které jsou vyprávěny třemi lidmi, kteří se setkali s producentem Jonathanem Shieldsem, kterého skvěle zahrál Kirk Douglas, který tak opět ukázal, jak je velkým hercem. Ty tři lidi spojuje i nenávist k tomuto producentovi. Setkali se před právníkem a vyprávějí mu příběhy toho, proč ho tak nenávidí. Mají k tomu důvody, ale někdy je třeba se na všechno dívat i z jiné stránky. Skvělý pohled do srdce amerického filmového průmyslu. Závěr je pak nádhernou ukázkou lidského pokrytectví. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ze dalsi film o filmarskom zakulisi ? Pch, no ... ani ne. U ma suverenne vedu La Nuit Americaine, Sunset Boulevard a este da sa povedat aj Boggie Nights s Burtom Reynoldsom. Toto je len taky priemer . v pod/priemernych kulisach sa stretli traja ludia a cely film je o tom , jak spolu kecaju. Nic sa nedeje, ani vylety von, ani sa z dialogov nic dolezite nedozviem...... pre ma n neskutocne nadhodnotene spolocenska konzervacka : 60 % ()

danecek24

všechny recenze uživatele

10. Zlatý Glóbus za rok 1952 - nominace (2) - Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Gloria Grahame, Nejlepší herec ve vedlejší roli - Gilbert Roland ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Typický Hollywood 50. rokov, so všetkým, čo k nemu patrí. Masívne poňatá štúdiovka, solídni herci na čele s Douglasom a veľké kvantum dialógového textu. Akurát ten príbeh prerozprávaný formou troch flešbekov, ktoré mi pri filmoch väčšinou nešmakujú, je taký menší kameň úrazu. Všetko je zasadené do filmárskeho zákusia, ktoré bohužiaľ pôsobí umelo, nablýskane a nie reálne. Chvalabohu za Douglasa, ktorý je vždy famóznym ťahúňom, má šmrnc a vie aj z nudnejších pasáží vyťažiť niečo viac. ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů o Hollywoodu. Vyniká na svou dobu neobvyklým způsobem vyprávění pomocí flashbacků, i hereckým obsazením. Zvláště se mi líbila Lana Turner, jako alkoholička proměněná na filmovou hvězdu. Zároveň si ale nemůžu pomoct: ačkoliv se postava Kirka Douglase nezachovala vždycky nejlíp, trojice vypravěčů mu vlastně vděčila za všechno a mohli přimhouřit oko. Ale přehnané emoce, pýcha a hrdost - to je Hollywood. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Víceméně neznámý, ale pětioskarový film jsem si nemohl nechat ujít a co jsem dostal? Výborný klasický hollywoodský film o klasickém Hollywoodu. Trojice úspěšných lidí - scénárista, režisér a herečka vzpomínají na Jonathana Shieldse, producenta, který jim nastartoval kariéru a v určitém okamžiku jim vrazil kudlu do zad, takže ho nenávidí k smrti. Jsou to vlastně tři povídky, ve kterých člověk čeká s napětím, co Shields provede a musím uznat, že to byly parádní prasárny. Nicméně Kirk Douglas nehraje Shieldse jen jako zákeřného hajzla, ale i jako vizionáře, umělce, člověka s velkým drajvem a tahem na branku, který ač trojici hrdinů emočně zdeptá, profesně je dostane ne vrchol. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[3,5*]     "You know, Jonathan, if we were married, I wouldn't take up much room."     Oscarová dráma zo zákulisia filmového biznisu, zaradená medzi 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete, zrejme jedna z najlepších hollywoodskych snímok o Hollywoode. Príbeh filmového producenta Jonathana Shieldsa (výborný Kirk Douglas) je atraktívne rámcovaný retrospektívnym rozprávaním, keď sa postupne o jeho živote dozvedáme z pohľadu troch osobností filmovej branže, ktoré majú nejaký dôvod ho nenávidieť. Film obsahuje plno trefných postrehov ("To direct a picture, a man needs humility. Do you have humility, Mr. Shields?") a má nádhernú záverečnú pointu. Z ďalších hercov ma zaujali Lana Turner (herecká hviezda Georgia) a najmä Gloria Grahame vo veľmi zaujímavej role Rosemary, roztomilo otravnej manželky úspešného spisovateľa.     "I like being successful author's wife. It took me a long time to learn the secret. His work comes first." ()

Reklama

Reklama