Reklama

Reklama

Projekt Modrá kniha

(seriál)
  • USA Project Blue Book (více)
Trailer
Historický / Mysteriózní
USA, (2019–2020), 14 h 33 min (Minutáž: 42–45 min)

Tvůrci:

David O'Leary

Hudba:

Daniel Wohl

Hrají:

Aidan Gillen, Michael Malarkey, Laura Mennell, Ksenia Solo, Neal McDonough, Michael Harney, Jill Morrison, Nicholas Holmes, Ian Tracey, Robert John Burke (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Na pozadí studené války a atomové éry pojednává tento napínavý seriál inspirovaný skutečným programem Project Blue Book amerického letectva, který byl zaměřen na vyšetřování UFO. Geniální astrofyzik dr. J. Allen Hynek je s kapitánem Michaelem Quinnem zapojen do přísně tajného programu. Dr. Hynek se pokouší přijít na kloub řadě záhadných pozorování. Brzy mu však dojde, že se ocitl ve středu rozsáhlého a nebezpečného pokusu o ututlání pravdy, díky němuž se on sám i jeho nejbližší ocitnou v nebezpečí. (Viasat)

(více)

Recenze (52)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónov║ Môže byť, máme tu doslova návrat Aktov X, založených na skutočne riešených prípadoch UFO z 50.,60. rokov. Herecká dvojica dobre vytypovaná, súhra funguje, riešené prípady strhnú. Som zvedavý na druhú sériu, kam sa to uberie. /80%/ ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Na začátek je nutné zdůraznit, že seriál je inspirovaný skutečnými událostmi asi stejně volně jak volná jsou varlata starce o letních pařácích. Project Blue Book je nejsilnější v pasážích, ve kterých Hynek vědecky vysvětluje možné racionální alternativy v pozorování UFO a pokud by se v tomto duchu odehrával celý seriál s lehkým nádechem tajemna, které by to kořenilo, byl bych blahem bez sebe. Racionalita a fakta ale dnes nikoho nezajímají, zvláště ne konzumní diváky televize, takže místo budování skeptické stránky (o které Modrá kniha vždy byla) nastává octově-alobalový Disneyland a prim hraje výhradně konspiračně-špionážní drama, fyzičtí mimozemšťané naložení v nádržích na amerických leteckých základnách nebo muži v černém pronásledující hlavního hrdinu. Tvůrci dávají okázale najevo, že seriál se zakládá na skutečných událostech, ale skutečný je na něm jen fakt, že Hynek byl v minulém století poradcem v několika po sobě jdoucích projektech zkoumajících fenomén UFO, jinak je vše kompletní fikce a mix dnešních všudypřítomných konspiračních teorií o mimozemšťanech a jejich pozadí. Přesto je Gillen v roli Hyneka natolik zábavný a Malarkey v roli smyšleného kapitána Quinna tak debilně správně americký, že to funguje. Funguje to ovšem výhradně díky nim a zhruba patnácti minutám v každém díle, ve kterých přichází ke slovu skepticismus. Potenciál námětu ležel úplně jinde než v konečném výsledku, ale co čekat od (pseudo)History produkující vedle tohoto seriálu třeba Vetřelce dávnověku. Historii? 70 % ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po prvej sérií môžem povedať, že ma seriál milo prekvapil a dokonca viac než som čakal. Aidan Gillen v hlavné úlohe úplne skvelý. Nechcem zase nejak preháňať, ale tento seriál môžeme považovať za "nextgen" alebo taký reboot Aktov X. Je to o blízkych stretnutiach tretieho druhu a navyše v atraktívne retro dobe. V dobe, kedy fičala Area 51. Neviem či brať za plus alebo mínus to, že v každej epizóde sa venujeme vždy inému prípadu. To môže znamenať, že niektorá časť môže mať raz nudný príbeh. Ale je pravda, že v 1.sérií sa to ešte nestalo. Ja sa ako milovník tejto doby, v ktorej je seriál zasadený, môžem len kochať či už vozovým parkom, alebo kostýmami. Očakávam 2.sériu. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Po dvou zhlédnutých sériích musím konstatovat, že jsem byl vcelku mile překvapen o tom, co jsem ještě nevěděl z předchozích seriálových počinů a la Akta X, ve kterých se nás tvůrci snažili seznámit o různých aspektech nadpřirozených jevů a to nejen z oblasti UFO a USO. V této sérii se seznámíme se sympatickým brýlatým pánem Josefem Allenem Hynekem, který se narodil českým rodičům v americkém Chicagu již v roce 1910 léta páně. Svůj život zasvětil zkoumáním a bádáním zejména po takzvaných neidentifikovatelných létajících objektech, které všichni známe pod zkratkou UFO. Společně se svým kolegou z letectva Michaelem Quinnem byl pozván jako vědecký poradce k tomuto projektu nazvaném Modrá Kniha o kterém zajisté slyšeli všichni skalní příznivci kultovního seriálu Městečko Twin Peaks a to díky majoru Briggsovi, který tento název nesčetněkrát jmenoval v druhé sérii. Po trošku seznamovacích úvodních dílech, kdy se hlavní protagonisté asi teprve rozkoukávali a kde jsme se stali svědky mnoha nevysvětlitelných záhad, které nám byli trapně vysvětleny, že by tomu nevěřil snad ani Neználek ve Slunečním městě se tento seriál rozjede na plný pecky a my se postupně stáváme svědky všelijakých konspirací, které jsou všeobecně známy a mnohokrát zfilmovány. Namátkou připomenu Roswellský incident, Muži v černém, Pitva mimozemštana, různé záhady kolem oblasti 51 a konečně taktéž incident, díky kterému se natočil sci-fi trhák Stevena Spielberga Blízká setkání třetího druhu na kterém sám pán Hynek spolupracoval jako poradce, protože i díky němu známe pojem Blízká setkání a to jako klasifikační systém těchto nevšedních setkání. Samozřejmě zde tvůrci zamotali strach ze Sovětského svazu a to hlavně v té podobě, že za všechno nevysvětlitelné můžou soudruzi ze SSSR, ale díky vědeckým machrům, kteří je dokázali takzvaně opíjet rohlíkem se svými fascinujícími vysvětleními nevysvětlitelných jevů můžeme být dodneška rádi, že spoušť, která na nás mířila bezmála čtyřicet let nebyla spuštěna. Taktéž mě pobavili díly, kde vláda USA strašila lidi až do té míry, že vykupovali obchody a stavěli si protiatomové kryty, které by jim asi moc nepomohli, protože mi připadali jako z papíru. Od konce první série a hlavně v akčně nabité druhé sérii jsem doslova nespustil oči z obrazovky a jen doufám, že tyto příběhy, které jsou prý inspirovány skutečnými událostmi budou pokračovat v minimálně tak kvalitním vyobrazení. Prozatím po druhé sérii dávám zasloužených 90%. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Taková retro Akta X. Zatím viděna pouze první série, ale velice povedené, zábavné a s parádní atmosférou. Jen ty mimozemšťany bych asi řešil trochu jinak. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První seriál z produkce kanálu History, který jsem dosud viděl. A musím přiznat, že jsem nečekal až tak vysokou produkční hodnotu. Herecké obsazení není protkáno hvězdami, přesto jsem nikdy neměl pocit, že sleduji herce hrající pouze role. Každý představitel seděl dokonale na své místo. Samotný seriál je zcela očividně připraven pro televizní vysílání, o čemž svědčí velmi časté přechody do tmy s napínavou hudbou, které mají za úkol udržet diváka u televize, což funguje naprosto dokonale :). Zajímavé téma bylo využito na maximum, k nejvyššímu hodnocení chybí opravdu kousek. Oceňuji především menší počet epizod. Tvůrci se očividně snažili vybírat jen ty nejzajímavější případy a zbytečně seriál nenatahovaly. Po produkční stránce seriál překoná mnohé hollywoodské etudy. Výborná kamera, střih i lokace. Kdyby si seriál zachoval stejnou kvalitu, umím si představit, že bych sledoval klidně deset sérií. Škoda, že se nedočkáme ani té třetí, protože History zrušil další pokračování. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

vraj historický, vraj inšpirovaný skutočnými udalosťami !!! Pche !!! Skutočnosťou bolo, že aj Rusi aj USA súťažili kto má väčšiu atómovú bombu, a kto ich má viacej, utajovali všetko a popritom sa navzájom tajne sledovali. Nevysvetliteľne vesmírne javy sa museli "zviditeľňovať" aby nebodaj druha strana neobjavila niečo utajené. Vrcholom bol predaj a stavba atómových krytov do domácností vyrobených z drevotriesky. Po treťom diely to vzdávam. Neviem či sa sem vrátim :( ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Akty X odohrávajúce sa v divácky vďačnejšej dobe s tým že kvalita jednotlivých dielov nie je tak kolísavá ako tam, hlavne v neskorších sériách. Ústredné duo spolu funguje, od Aidana Gilena som nečakal že mu rola tak sadne kedže ho mam zafixovaného stále ako Littlefingera, no ukázal že je pán herec. Keď si odmyslíte že príbeh je často pritiahnutý za vlasy a máte radi mysteriozno, tak vám Bluebook stopercentne sadne. 1. séria 7/10 2. séria 8/10 ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nová Akta X. Dobová, zatraceně stylová a podle skutečných událostí. Těmi se sice Akta X občas inspirovala taky, ale Modrá kniha je přece jen skutečně historicky věrnější a Hynek je v Malíčkově podání sympaťák. Jednotlivé epizody jsou všechny fakt zajímavé, serializovaná zápletka je povedená a Neal McDonough je zde vyloženě skvostný. Atmosféra je skvostná a natočeno je to špičkově. Takhle se dělá retro! Zápletky jednotlivých epizod jsou taky parádní. Začínám litovat, že je jen dvacet dílů, tenhle seriál klidně mohl mít delší životnost. Je fakt stylovej a nabízí všechno, co od tohoto tématu očekávám. Krásná chvilková závislost. 90%. ()

uiu 

všechny recenze uživatele

Pilotní díl mě nijak nezaujal, ale ok, řekla jsem si, že tomu dám šanci. Jenže oni mě nijak nezaujali ani další díly. Celé mi to přišlo jako nalinkované Akta X, kde každý díl se řeší nějaká neuvěřitelná událost, která má buďto logické vysvětlení nebo hm, mimozemské. Jenže místo agentů Muldera a Scullyové tu máme univerzitního profesora astronomie a leteckého pilota, jejichž hlavním úkolem je řešit případy logicky, aby veřejnost na mimozemšťany nevěřila, ale jak už to tak bývá, profesůrek chce znát pravdu, která je tam někde venku. Dá se na to dívat, ale že by mě to drželo u obrazovky a někdy bych se na to chtěla podívat znovu - nehrozí. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: Seriál, který se trochu nadějně měl zajímat o nadpřirozeno a mimozemskou tématiku. To se mu sice daří, ale trochu jinak, než bych sám chtěl nebo jak jsem si představoval. Seriál totiž mnohdy místo toho, aby vzal mimozemský problém a ukázal by ho ve faktickém světle, tak se vlastně ukáže, že to tak vůbec není, a že seriál se vlastně snaží dokázat existenci mimozemského života. Což i mně jako "believerovi" přijde dost přitažené za vlasy. Obecně vzato jde o docela zajímavou rychlovku, které má určitě, co nabídnout. Je to suprově a svižně odvyprávěné. Problém je někdy v tom, že někdy něco dává perfektní smysl, a poté zde máme něco, co jde úplně mimo. 2. série: Druhá série moc neslibovala. Obecně od tohoto seriálu se nedalo čekat téměř nic. Obecně vzato však o to víc, byla druhá série malým překvapením, když se tato série dokázala zabývat docela více faktickými a lepšími podmínkami. Najednou se tolik neřeší UFO samotné, které lítá po naší Zemi, ale nějaké lidské případy, které se dají logicky vysvětlit. Stále ale seriál balancuje mezi naprostou fantasmagórií a fakty, což vypadá dost zvláštně. I tak v tom dokáže nějak ladně přecházet a nějak ukazovat, že UFO je docela legitimní věc. A už tak dávno. O to více je zajímavé, že dnes je v tomto ticho po pěšině. Asi se nedá mluvit o nějakém extrémním zlepšením, ale postavy alespoň nedělají úplné nonsensy, příběh je ladný a dobrý, stejně tak výkony ve všech směrem. Minimálně lepší než dříve. Třetí série je otazník. Potencionálně má co nabídnout, ale History si to úplně nemyslí. Tak se uvidí. ()

Silwer 

všechny recenze uživatele

Skvely serial,skoda ze ho zarizli po dvou seriich… Docela by mne zajimalo co bude dal, na konci dvojky se to dost rozjelo… ()

Perry- 

všechny recenze uživatele

Začátek navnadí, ale pak je to pořád dokola stejné, rutinní a nudné. Navíc se nic nevysvětluje a jen se hromadí otázky. V polovině první sezóny jsem to vzdal. ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Vypadalo to docela slušně, herecké obsazení i námět jsou moc fajn. Provedení taky nebylo špatné. Některé epizody byly fajn, ale několikrát sem se u toho doslova nudil. Škoda, že to nedokázala trochu přitlačit. 65% ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Spociatku velmi zaujimave, ustredna dvojka v pohode a aj krovie okolo. Avsak, kazdym dalsim dielom je to len varenie z vody a obcas dokonca dost otravne. Divak sa nic nedozveda a jedina novinka k zaveru, je zrejmy prichod dalsej serie. Priemer a za mna sklamanie. Na priestore 10tich dielov ma serial musi rozhodne bavit viacej inak vyslovene nudi. Po druhej serii nesiahnem. Slabota, hoci filmarcina ako taka celkom fajn. ()

ddf76 

všechny recenze uživatele

Me to moc nechytlo, scenar se opakoval skoro stejne kazdou epizodu. Prestoze jsem fanda X-files, tak tohle byl slaby odvar. Moc tomu sanci, ze se budu divat na 2.serii nedavam, to by se museli scenaristi o dost zlepsit. ()

Reklama

Reklama