Reklama

Reklama

Projekt Modrá kniha

(seriál)
  • USA Project Blue Book (více)
Trailer
Historický / Mysteriózní
USA, (2019–2020), 14 h 33 min (Minutáž: 42–45 min)

Tvůrci:

David O'Leary

Hudba:

Daniel Wohl

Hrají:

Aidan Gillen, Michael Malarkey, Laura Mennell, Ksenia Solo, Neal McDonough, Michael Harney, Jill Morrison, Nicholas Holmes, Ian Tracey, Robert John Burke (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Na pozadí studené války a atomové éry pojednává tento napínavý seriál inspirovaný skutečným programem Project Blue Book amerického letectva, který byl zaměřen na vyšetřování UFO. Geniální astrofyzik dr. J. Allen Hynek je s kapitánem Michaelem Quinnem zapojen do přísně tajného programu. Dr. Hynek se pokouší přijít na kloub řadě záhadných pozorování. Brzy mu však dojde, že se ocitl ve středu rozsáhlého a nebezpečného pokusu o ututlání pravdy, díky němuž se on sám i jeho nejbližší ocitnou v nebezpečí. (Viasat)

(více)

Recenze uživatele Martrix k tomuto seriálu (6)

Fullerův letecký souboj (2019) (S01E01) 

Koho kdysi bavila Akta X, asi si příjde na své. Narozdíl od nich, byl sice Projekt Blue Book skutečný, ale dodnes nikdo neví, jestli bylo jeho účelem existenci UFO odhalit, nebo naopak utajit. Takže je otázka, kterou "pravdu" si tvůrci vyberou. Ale zatím se po první epizodě dá říct, že obsazení je fajn, scénáristicky je to na slušné úrovni a na výpravě se rozhodně nešetřilo. Stará auta, letadla...prostě spousta práce s dobovými reáliemi. Je v tom cítit poctivý kus filmařiny. Jsem zvědavý jakou cestou se bude seriál ubírat, takže mírné nadšení a jdu schroupat další epizody. ()

Příšera z Flatwoods (2019) (S01E02) 

Chris Carter se v Aktech X nechal inspirovat vším, co souviselo s fenomenem UFO, takže je zřejmé, že Blue Book nic moc nového přinést nemůže, ale přesto jsem po první epizodě věřil, že tvůrci vyrukují s něčím neotřelým, zajímavým... . Druhá epizoda mě ale vrací zpět na zem...konspirace, špionáž, likvidace svědků, šedé eminence, které ukrývají pravdu... . To už tady bylo a navíc s mnohem lepším scénářem, i protagonisty. Ale nejspíš se to dalo čekat a průšvih to určitě není...mlaďoši, pro které jsou X Files pravěký seriál, budou nadšení. ()

Únos (2019) (S01E09) 

Téma UFO je vyčpělé a vyčerpané, takže pokud jste se o tento fenomén trochu víc zajímali, nepřekvapí vás v Blue Book ani jedna epizoda. A stejně tak jako se nedozvíte nic nového, nenabídnou vám autoři ani žádnou novou, nebo zajímavější teorii. Zápletka s ruskými špiony je odfláknutá, stejně jako vztahy mezi postavami. Tento seriál vypadá dobře díky retrolooku, solidnímu obsazení, ale kvalitou scénáře nesahá Aktům X po kotníky. Normálně se na pokračování dobrých seriálů těším, ale tady mi to bylo vcelku jedno, protože můj zájem postupně opadal. Přestože je před námi ještě jedna epizoda, hodnocení 3* uděluji celé první sérii. A druhou si nechám ujít. Toto je fakt slabý čajíček. ()

Washingtonský kolotoč (2019) (S01E10) 

Poslední epizoda byla jednoznačně tím nejlepším, co tvůrci nabídli. Dokonce si myslím, že by bylo mnohem lepší, kdyby nevznikl seriál, ale jeden pořádný celovečerák, jehož třetinu by mohla právě tato epizoda tvořit. Šlo by o jakýsi prequel k Aktům X, které z Projektu Blue Book vychází a hojně čerpají. Osobně si myslím, že fenomenu UFO ve filmu sluší víc nejednoznačný postoj, který nabízí spoustu konspiračních odboček. Takto je tento seriál trochu tendenční, protože se existence UFO bere jako fakt a je vystavěn hlavně na tom, proč jsme se nedozvěděli pravdu a jestli "Oni" přichází v míru, nebo ne. Přesto spokojenost...v dnešní době je těch záhad nějak málo. ()

Roswellský incident ‒ 2. část (2020) (S02E02) 

Autoři vcelku moudře věnovali Roswellu dvě epizody, takže pokud se najde někdo, kdo o těchto věcech nic neví, bude spokojen a užije si i ten závěrečný twist. Pro UFOfily to bude spíš zklamání, protože i přes upozornění v úvodních titulcích, že jde o případ na základě skutečných událostí, je tento seriál sice zdařilá, ale pořád jen dramatizace událostí, které nebyly nikdy potvrzeny. Tzn jde o dramatizaci již zdramatizovaných a s největší pravděpodobností dnes už nedohledatelných událostí. A tak se vytváří konspirace v konspiraci, takže pravdu se nejspíš nikdy nedozvíme. Ale tak to bude v případě vetšiny podobných příběhů, ať už to byla Akta X, nebo Blue book. Zpracované je to hezky a podobný seriál tady chybí, takže jen tak dál...je potřeba připomenout dnešní mládeži že byly doby, kdy se mnoho věcí nedařilo ani vysvětlit, ani vyvrátit, což bylo pro mnoho snílků a fantastů velmi vzrušující a žijí tím doteď. ()

Oblast 51 (2020) (S02E03) 

Velmi příjemné překvapení. Po událostech v Roswellu plynule navazujeme do Area 51. Tvůrci se s tím moc nemažou, přestali chodit kolem horké kaše, jako v první řadě a tentokrát jasně prezentují svůj pohled na události kolem UFO. Pořád to není nic moc objevného, ale je to velmi pěkná rekapitulace, případně úhel pohledu, který potěší všechny ufany a ufanky. Jen tak dál...hlavně nezabřednout do překombinovaných konspirací. ()

Reklama

Reklama