Reklama

Reklama

Výjezdní doložka pro Dubčeka

  • Slovensko Vycestovacia doložka pre Dubčeka
Slovensko, 2018, 82 min

Obsahy(1)

Ústřední postava pražského jara 1968 byla v letech 1970–1989 nepřetržitě sledována StB... Alexander Dubček byl v roce 1988 oceněn udělením doktorátu honoris causa univerzitou v Bologni, ovšem jeho cestě do Itálie a samotnému převzetí ocenění předcházely neuvěřitelné peripetie. Diváci se seznámí s mašinérií československých mocenských orgánů, které měly neomezenou moc a rozhodovaly i o tom, kdo dostane povolení vycestovat do západních zemí. Dubček byl od roku 1970 pod neustálým dohledem StB, jeho rodina vzpomíná na okamžiky bezmoci, hraničící s absurditou. Detailní pohled na druhou polovinu Dubčekova života dokreslují archivní záběry a hrané rekonstrukce okamžiků, kdy se rozhodovalo o jeho budoucnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Dobře pojatý dubčekovský dokument přibližuje řadu i zcela neznámých věcí z jeho pohnutého života a dokresluje jeho globální význam levice jako takové. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľmi chvályhodný počin Juraja Lihosita. Vidno, že ak nakrúca podobný typ dokumentu, ktorý sa snaží čo podať čo najviac informácií, tak starí majstri, ako naposledy Trančík v Svetlom mieste alebo Nvota v Inde, odvedú skutočne poctivú prácu. Dokument je príťažlivo nakrútený, Lihosit nám dáva totiž "vycestovaciu doložku" do Talianska, sleujeme ako dobové, tak súčasné zábery a tie sú "okorenené" inscenovanými scénami. No a bohužiaľ tu je ten najsilnejší a vlastne jediný kameň úrazu. Viacero týchto scén je veľmi slabo zahraná, dalo by sa povedať, že vyznievajú neprirodzene a výsledný tvar skôr rozbíjajú ako by mu pridávali rozmer navyše. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Dokument, ktorý sa venuje Alexandrovi Dubčekovi, keď bol v hľadáčiku Štátnej bezpečnosti. Otrasná doba, kde bolo možné všetko. Divák sa dozvie aj o pocitoch jeho rodiny, ktoré sa v literatúre faktu nedozvie. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Ty hrané pasáže opravdu působí dost rozpačitě, jak tady někteří píší, nicméně jsem ráda, že jsem se dozvěděla podrobnosti o okolnostech Dubčekova vycestování do Boloně a mohla vidět ukázky ze slavnostního ceremoniálu, při kterém mu byl doktorát udělen. Italská část, ač poměrně krátká, je dojemná a z celého dokumentu nejpovedenější. Doporučuji k přečtení knihu Josefa Banáše Zastavte Dubčeka!, která se jeho osobě věnuje velmi podrobně a po jejímž přečtení jsem nabyla přesvědčení, že autonehoda, jejímž následkům podlehl, skutečně nešťastnou náhodou nebyla. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Oslavný, trochu pomalý hraný dokument s komentářem a vzpomínkami pamětníků přínáší mnoho zajímavých záběrů z Dubčekova soukromí a jeho života po roce 1968. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Synové Dubčeka... Zajímavý dokument... nějak jsem měl pocit že Dubček celých 20 let nic nedělal a ejhle přece jenom něco.... Husák nezklamal, za ta desetiletí sem o něm nikdy neslyšel nic dobrého... ()

Peß 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument. Adorace Dubčeka je evidentní, nicméně i tak je tam spousta zajímavých informací. Ta krátká pasáž o jeho smrti je pro mě rozpačitá - najíždí bez hlubších (vlastně jakýchkoliv) argumentů na vlnu spekulací a konspirativních teorií. I tak doufám, že ten dokument ČT koupí; a pokud ho koupí, že ho nepředabuje. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Hrané pasáže v dokumentoch sú tradičným kameňom úrazu, hlavne keď sú prednášané amatérskymi hercami. Prichádzajú, našťastie, až v druhej polovici dokumentu, a dovtedy si film vystačí s čítanými úryvkami zo spomienok eštebáka. Napriek výhradám som sa dozvedel dosť, takže dokument splnil svoj účel, ale určite by na to stačila aj tradičná necelá hodina. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Kvalitní fundovaný dokument s množstvím neznámých záběrů, a to jak z totality, tak z Bologne. O tom, jak se pašovaly jeho příspěvky do světa a také výpovědi obou synů o otci. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

O Dubčekovi, co o něm nebylo známo. Především je třeba říct, že Dubček to myslel správně a to, že byl u toho komunistou byl jen duch doby. Takže fakt, že se k němu demokratický systém obrátil zády po revoluci je doslova ubohý. Těžko mohl být A. D. demokrat v 68 roce a otevřeně se k tomu hlásit, byť pod rouškou komunismu s demokracií vlastně přišel. Také mu nelze vyčítat, že v Moskvě podepsal. Jak sám říkal, nechtěl mít na rukou krev, také bych ji nechtěl. Pak už se k němu socialismus stavěl svým jasným způsobem. Namluvené přepisy záznamů nebo dobové záběry jsou zajímavé a dokreslují celkový pohled stejně jako výpovědi tehdejších pamětníků. Zvláště je fajn, že si Juraj Lihosit dal tu práci nechal mluvit i italskou stranu. To co je pro nás Havel je pro slováky Dubček. Je smutným faktem, a bohužel i jasnou výpovědí o demokracii 90. let, že jeho nehoda nebyla dosud vyšetřena. A to nemluvím o tom, že Havel ve své aroganci a touze po moci ignoroval Dubčeka jako osobnost v porevoluční době. Dubček totiž nebyl komunista, byl to demokrat v komunistickém režimu. Nebyl naivní a nebyl slabý, jak jasně zazní. Naopak byl rozhodný, ale klidný. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Toto je presne ten typ dokumentu, aký ja môžem. Sú tu citlivo a s vkusom podané fakty, dobové zábery a videá, priame svedectvá či už rodiny alebo ostatných protagonistov, ale hlavne je to príbeh o viere, nádeji, túžbe po slobode, ktorú Dubček reprezentoval. Je tu krásne vidieť eštebácke praktiky, ktoré na Slovensku fungovali dlhé roky a každý to prehliadal. Podobné dokumenty by sa mali premietať na hodinách dejepisu. Nebyť tých otrasných hraných scén, tak napálim plný počet. 75 % ()

VN85 

všechny recenze uživatele

Dokument o adoraci tragikomické figurky, kde si bývalí komunisti poplakali, jak byli dobří. A ten konec s tou "záhadnou" a "dosud nevysvětlenou" nehodou tomu jen nasadil korunu. ()

Reklama

Reklama