Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sofistikovaná akční komedie z dílny scenáristy a režiséra Guye Ritchieho Gentlemani sleduje příběh britského drogového krále Mickeyho Pearsona (Matthew McConaughey), který se snaží prodat svoje impozantní drogové impérium dynastii oklahomských miliardářů. (Vertical Entertainment)

Recenze (942)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ritchie se vraci ke korenum a je to hodne velka pecka, i kdyz ke genialite Podfucku a Prachu tu jeste neco chybi. Scenar je radne zamotanej, i kdyz neco clovek precijen predem odhadne, dokaze udrzet v napeti az do konce. Skoda, ze je film misty zbytecne moc ukecanej na ukor nejakejch vizualnich paradicek, je mi jasny, ze tenhle typ filmu nema bejt o akci, ale obcas trochu zvysit tempo by nicemu neuskodilo. Film ale samozrejme tahnou postavy, kterejm Ritchie napsal skvely dialogy a tak maj vsichni prostor to poradne rozjet. Nema smysl je vyjmenovavat vsechny, protoze vsichni jsou naprosto perfektni a charismaticky. Za me velka spokojenost, ale k maximalnimu hodnoceni mi precijen neco chybi. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Bylo velice zajímavé sledovat to v návaznosti na Ritchieho předchozí tvorbu Sbal prachy a vypadni, v podstatě stejný žánr, ale přesto dva zcela odlišné filmy. První Ritchie byl drzý, nelítostný, stylový i vtipný. Uměl si pohrát s hudbou a dělal kouzla s kamerou. Oproti tomu poslední Ritchie působí dospěleji, jeho protagonisti už nejsou vždy o krok pozadu, ale naopak. Možná i proto byl tentokrát tah na branku o něco menší, byť to finále za to furt stálo. Herci si to navíc očividně užívali a styl si Ritchie definitivně zachoval, za mě tudíž velká spokojenost, ještě podpořená překvapivě slizkým Grantem a znovu vynikajícím Hunnamem. Kéž už by ten sympaťák konečně dostal nějaký komerční hit. 8/10 ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Má sice tak vlažný rozjezd, až jsem se zapochyboval, načež ale “tykrávo” vše následující: herci, postavy, energie, nápady, nahoru dolu, srdce, vtip. Jeden z nejzábavnějších filmů za hodně dlouho -- nechť Ritchie už dělá jenom gangsterky. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Je to kurevsky coolovo natočené a napísané, je to návrat ku koreňom ale starý dobrý Guy Ritchie je preč. Je to šialene prekombinované, niektoré obrazové hrátky samoúčelné, až mám dojem že Guy chce s divákom až tak za každú cenu vyjebať, že finálna márovačka je tak trochu deus ex, na rozdiel od jeho predchádzajúcich filmov, kde bola skôr zhodou neuveriteľných náhod. Ale hlavne je to strašne uhladené a chýba tomu tá živelnosť a úžasný rozprávač z Lock, Stock a Snatch. Ešte jedna takáto ritchieovka a budem sa pri jeho filmoch nudiť a nezachráni to ani jeho samožerstvo v podobe odkazov na predchádzajúce filmy. Charlie Hunnam je v tomto filme excelentný psychopat snažiaci sa celú dobu držať svoj temperament na uzde. 102. najlepší film ani náhodou. 8/10 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"S námi si nemůžeš hrát na dravce, protože jsi kořist." Gangstery nemám rád, ale když se podají v luxusní úpravě s vymazlenou přílohou, tak se s nimi dají strávit příjemný dvě hodinky. Během nich jsem se leccos dozvěděl o hledání vlastních lordů, krytí si zad i o gangsterský etice. A taky jsem se skvěle bavil s vyděračem Fletcherem, řešičem problémů Rayem a hlavně s Koučem a jeho hochy. Totálně mě dostalo, když Kouč vysvětloval svýmu černýmu svěřenci, proč oslovení "černej šmejd" není rasistický. To bylo skvělý a v dnešní době i dost odvážný. Klobouček dolů. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Osvěžující a ve vší vážnosti vtipná kriminálka, která spolu s Podfu(c)kem patří mezi to nejlepší, co Guy Ritchie natočil. Příběh je tak akorát zamotaný a trošku překombinovaný, aby dokázal v důležitých místech překvapit, ale přesto zůstal i při své nadsázce "realistický", a tedy nepůsobil jako totální fantasmagorie. Líbí se mi způsob vyprávění a nejvíce mě oslovily postavy. Nejde o nějaký vývoj charakterů, na to není prostor, jde o to, jak skvěle charaktery padly na tělo jednotlivým hercům. Sledovat krále Matthew McConaugheyho, jeho nejskvělejšího pobočníka Charlieho Hunnama, sexy Michelle Dockery, jakož i vtipálky Hugha Granta a Colina Farrella je čiré potěšení. 9/10 ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Měl jsem z toho dojem, že Guy Ritchie si jednoho dne vzpomněl na svoje starý filmy, něco ještě vykrad z Pulp Fiction a trochu horkou jehlou z toho spíchnul toto dílo. Asi se z toho nikdy nestane žádná kultovní záležitost, asi žádná hláška z filmu nezlidoví, asi to prostě navždy zůstane ve stínu třeba Podfu(c)ku a když se řekne film Gentlemani, tak si asi hned tak nikdo nevzpomene, že to je něco od Guye Ritchieho. Ale ten film je prostě zábavnej a plnej černýho až brutálního humoru a to já mám rád. Určitě se na to někdy časem podívám znovu. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Původně jsem dal tři, ale už teď (po měsíci?) ani pořádně nevím, o čem to vlastně bylo. Kdyby to nebyl 129. nejlepší film na csfd a kdyby to na mě pořád odněkud nelezlo, nechal bych to být. Ale takhle prostě nelze. Tři hvězdičky jsem dal Shawshanku, a na ten si i teď (po více než čtvrt století) pořád matně vzpomínám. ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Jedno z největších filmových překvapení. Dlouho jsem se v kině takto dobře nebavil. Film táhne vhodně zvolené obsazení, scénář a hlavně výborné dialogy. Nechybí vtip, napětí, chytrost a přestože se ve filmu slov f*ck řekne asi milionkrát, neobsahuje žádné nechutnosti a zbytečné násilí. Nejlepší Guy Ritchie co jsem zatím viděl! 90% ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Další Ritchieho bezchybný zářez. Je neuvěřitelně znát, že jako tvůrce vyzrál a promítá se to i do scénáře a především postav. Stylový posun je markantní, současně ale obsahuje všechny klasické ritchiovské propriety, pracuje s nimi ale zase trochu jinak a výsledkem je neskuteně zábavný, inteligentní a rafinovaný film. Nejplnohodnějtší divácký zážitek v kině za hodně dlouhou dobu. ()

ditrue 

všechny recenze uživatele

| 99% | Ritchieho styl jsem si zamiloval už v jeho prvotinách Sbal prachy a vypadni a Podfu(c)ku, pak přišlo zklamání v podobě Revolveru a bohužel se Guy nedokázal v mých očích vykoupit ani RocknRollou. Poté co přesedlal ze svého oblíbeného krimi žánru, začínal jsem mít nepříjemný pocit, že už se od něj asi nikdy nedočkám tak ujetých a propletených příběhů jako dříve. Jsem velmi rád, že jsem se pletl. Gentlemani si berou to nejlepší z dřívějších hitů a navíc přidávají opravdu hvězdné herecké obsazení. Hned od prvních minut mě královsky bavil Hugh Grant, který si svou vyloženě ne-Grantovskou postavu totálně užívá a jeho popichování Charlieho Hunnama, patřilo k tomu nejlepšímu co zde lze najít. Tím se dostávám k Farrellovi, který i když měl méně času na plátně, kradl si pro sebe každou scénu a já se ho nemohl nabažit. Celkově jde poznat, že se Ritchie trochu zklidnil a film působí o dost dospěleji, ale když chce, pořád to umí pořádně rozjet - ať už svými typickými rychlými střihy, nečekanými zvraty nebo perfektně vypointovanými dialogy. Všechno je na svém místě a já s radostí přidávám tenhle film k tomu absolutně nejlepšímu od tohohle britského mistra. Abych mohl dát čistých 100%, chybí už jen nějaké to menší cameo Vinnieho Jonese. "Will you play a game with me, Ray?" ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Gentlemani jsou návratem k Ritchieho počátkům, tedy rozjíveným gangsterkám prošpikovaným spoustou podrazů a špinavých zákulisních her, natočených se zjevným nadhledem a s vědomím, že svého diváka chce režisér na prvním i druhém místě bavit. Jak Guy stárne, stárnou a proměňují se i jeho hrdinové. Už to nejsou drzí malí hráči posedlí ambicemi, co by se rádi přiživili u zavedených machrů galerky, ale mocné postavy podsvětí, které se pohybují mezi společenskou smetánkou a přemýšlí o vycouvání z nelegálního byznysu, aby jejich nákladně budovaná reputace neutrpěla jakoukoli újmu. Jenže velký šéf přitahuje pozornost těch, co by rádi zaujali jeho místo v potravinovém řetězci, a tak se poslední kšeft jeho kariéry nečekaně zkomplikuje. Místo spokojeného gangsterského důchodu je nucen odrážet útoky ze všech stran. Ritchie dokáže obvykle přicházet se zábavnými neotřelými figurami, a ani tentokrát mě nezklamal. Vedle dílem okázalého, dílem ležérního šéfa gangu je to především všivácky zkažený prodejný bulvární novinář v přímo lahůdkovém podání Hugha Granta. Ten se kdysi proslavil sterotypními hezounky v romantických komediích, aby se k stáru přeorientoval na noblesní padouchy, obvykle zahrané s jemným ironickým nadhledem a vyznačující se extrémně rozvinutou ješitností. Abych to shrnul, bavil jsem se, a to velmi. Doufám, že Guy Ritchie ještě neřekl poslední slovo. Celkový dojem: 90 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Mě prostě Ritchieho gangsterky nebraly a neberou. Hravé a sexy jsou, ale necvrkám si z postav ani dialogů a chybí mi tam silnější scény, víc akce, svižnější tempo a větší tah na branku. A Gentlemani nejsou výjimkou. Škoda, druhý trajler na ně byl super. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když velkoproducent marihuany hodlá sbalit prachy a vypadnout, musí očekávat nejeden podfu(c)k.. Občas tam v některých konverzacích padlo o něco více slov, než bylo potřeba a i kvůli nepříliš výraznému hudebnímu podkresu to nepřekypuje tolik energií, nicméně Ritchie se svým dvěma kultům z konce milénia významně přiblížil a zároveň do s detaily se mazlícího Toff Guys obtiskl vývoj svůj, doby i filmařského řemesla jako takového. Farrellův tréňa úžasný od výchovné lekce gangu mladistvých až po gesto čtvrtého strikeu.. P.S.: Repríza po pár dnech přináší pátý strike, protože Paul Jones a jeho Free Me. Který trouba tady psal o nepříliš výrazném hudebním podkresu..? ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Ať ta dodávka hned zmizí. Já vás varuju, Russ umí karate!“ - „Opatrně chlapci, Russ umí karate! Russi, jestli víš, co je pro tebe nejlepší, zalez hned do auta.“ - „Sorry šéfe, mám jen modrý pásek...“ Kvůli tomu, že mě kdysi Snatch příliš nenadchl, podvědomě jsem se Ritchieho filmům vyhýbal. Gentlemani ale nezklamali. Mají švih, noblesu, pomrkávající narážky („Jen sem nás chtěl trošku pobavit. V každým filmu musí být nějaká akční scéna, ne?“), převládající nadhled, solidní postavy, povedené dialogy, obstojný konec…jen toho humoru jsem čekal víc. Divák se sice několikrát zasměje, ale u některých scén bylo cítit, že se snaží být tak moc „cool“, až se z nich skoro vtip vytratil. Jinak ale můžu tuhle svižnou jízdu s klidem doporučit. „Nazval mě právě černým zmrdem?“ - „Jo.“ - „To nemůže. To je rasistický!“ - „Ale ty seš černej a seš zmrd, Ernie. Takový sou fakta. Nemyslím, že Primetimea zajímá, k jaký rase patříš.“ - „To, že sem černej, nemá nic společnýho s tím, jestli sem zmrd.“ - „On neříkal, že černoši sou zmrdi, Ernie. Směřoval to na tebe.“ ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

If you wish to be the king of the jungle, it’s not enough to act like a king. You must be the king. There can be no doubt. Because doubt causes chaos and one’s own demise. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film tohoto roku a zároveň i to nejlepší z dílny Guye Ritchie. MConaughey a Colin Farrell jsou tady ti největší sympaťáci a divák si prostě musí zamilovat příběh i způsob, jakým je vyprávěn. PS: Na film jsem se neuvěřitelně těšil a měl od něj přehnaná očekávání, ale přesto mne film naprosto uchvátil. 96% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Výtečná promyšlená britská gangsterka, kterou Ritchie pojal o něco sofistikovaněji než má obvykle ve zvyku. Vyprávění slizkého homosexuálního novináře s tváří Hugha Granta přibarvené tak akorát, aby působilo filmověji zdůrazňuje obchodní cit protagonistů a důležitost kvalitních pomocníků. Herecké výkony jsou jedna báseň (McConaughey takovou roli potřeboval jako sůl) a Colin Farrell jim jednoznačně kraluje z role čestného trenéra, kterému nedělá radost podílet se na "gangster shit", ale své dluhy platí. Spousta citovatelných hlášek a dobré dvě hoďky poctivé britské zábavy. Mám náhodou v mrazáku trochu japonskýho hovězího. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

I po tolika letech neustále opakuji, že Guy Ritchie je jeden z nejlepších a nejosobitějších režisérů současnosti. Vždycky spíše sáhnu po Holmesovi, než po starých špinavých londýnských gangsterkách, které jsem nakoukával až zpětně, ačkoliv samozřejmě i z dnešního pohledu mají co nabídnout. Mě ovšem tématicky zajímají spíše jiné žánry, proto jsem od Gentlemanů rozhodně nečekal takové skóre, jaké tu i pár týdnů po premiéře visí. Ale po odchodu z kina musím místopřísežně stvrdit, že si jej tento film bez jakýchkoliv skrupulí zaslouží. Vlastně se mi tolik trefil do vkusu hlavně kvůli tomu, že jsem vždycky ve filmech sledoval raději vysoce postavené mafiány a gangstery než loosery z ulice, co šulí nižší tisícovky. Z tohoto důvodu fanoušci starších ritchieovek spíše sáhnou po Podfucku nebo Sbal prachy a vypadni, pro mě jsou Gentlemani patrně jeho vůbec nejlepší film! A mám velkou radost, že ačkoliv tento anglický rodák do filmu obsadil rovnou tři box office poisony (McConaughey, Hunnam, Farrell), nevyhořel tentokrát tolik komerčně jako několik let starý a neméně skvělý Man from Uncle. Nutno říct, že všichni tři jsou ve filmu vyloženě grandiózní, sekají hlášky a sprostou mluvu jak na běžícím páse a v případě potřeby bravurně vystřihnou nějakou groteskní situaci. V kombinaci s úlisným mimoněm Hughem Grantem (dlouho jsem jej nemusel, ale tady je taky k sežrání) dokonalá kombinace. Takovou RocknRollu si třebas vůbec nemám touhu znovu pustit (ač se mi libila), Gentlemany si pustím doma znovu bez problému a jsem strašně rád, že jsem je ještě stihl v kině, s odstupem několika měsíců dokoncd dvakrát...90% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Ritchie se tentokrát neutrhl ze řetězu a natočil vtipnou akčně-komediální jednohubku s instantním, typicky britským humorem, který ale není pro každého, sofistikovaným scénářem a alfa samcem McConaugheym, kterému těžko nebudete fandit. Film o drogách podaný tak, že je vlastně super a cool v tom podnikat. Pokud se to ovšem nezkomplikuje, jako v tomto případě. Přes několik suprově zahraných vedlejších rolí bych vyzdvihnul Hugh Granta jako TOP. Po šíleném zprasení klasiky Králi Artušovi je to konečně návrat do vod, kterým Ritchie rozumí a obdivuje. Podle toho vypadá i výsledek. ()

Související novinky

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

27.01.2024

Před deseti lety byl Matthew McConaughey na absolutním vrcholu. Hlavní role v nolanovce, která je jednou z nejlepších sci-fi poslední dekády. Za Klub poslední naděje vyfoukl DiCapriovi Oscara, navíc… (více)

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Seriálových Gentlemanů se ujme Netflix

Seriálových Gentlemanů se ujme Netflix

13.03.2022

Málokdy se stává, aby britský režisér Guy Ritchie (Rozhněvaný muž, Sherlock Holmes) oznamoval spin-off některého ze svých snímků, natož pak aby ho oznamoval takřka ihned po premiéře. Jenže svět… (více)

Reklama

Reklama