Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sofistikovaná akční komedie z dílny scenáristy a režiséra Guye Ritchieho Gentlemani sleduje příběh britského drogového krále Mickeyho Pearsona (Matthew McConaughey), který se snaží prodat svoje impozantní drogové impérium dynastii oklahomských miliardářů. (Vertical Entertainment)

Recenze (944)

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Pocitově pro mě momentálně asi nejlepší Ritchie vůbec. McConaughey, Hunnam (!), Farrell i Grant, který mě neskutečně překvapil.. Ti všichni (samozřejmě i díky úžasnýmu scénáři) poskládali a neuvěřitelně stylově odvyprávěli nejelegantnější odpočinkovou pecku posledních let. Takhle královsky jsem se v kině už dlouho nebavil.. 95%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľne rozvravený a v histórii umenia mnohokrát variovaný príbeh ako jeden obalamutil druhého za pomoci nevyspytateľného tretieho. Alebo jadrnejšie vyjadrené posolstvo, vo filme vypovedané v úvode i závere vzletnými slovami hlavného hrdinu o hrdinskom levovi: "Silnejší pes jebe.". S dobrými hercami a pár zábavnými momentami, no to je zhruba všetko. 50%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Přinášet historky z gangsterského podsvětí tenhle chlapík umí, i když Guy Ritchie často odskakuje k velkým produkcím (Sherlock Holmes, Král Artuš, Aladin). Promyšlená hra mezi britskými skupinami zločinců začíná návštěvou Hugh Granta u Charlieho Hunnama, který je pravou rukou marihuanového krále Matthewa McConaugheyho, předhodí mu nabídku, která ovšem hned několikrát změní „význam“. A především samotný boss McConaughey hodlá svůj celoživotně budovaný obchod prodat, což rozhýbá řadu situací. Celé je to složitě propracované a zamotané, pak se navíc (dle očekávání) ukáže, že mnohé je úplně jinak. Postavy mluví ve zběsilém tempu, ztvárňují je navíc výteční herci, přičemž nejvíc mě potěšili Hugh Grant a Colin Farrell. Evidentně si navíc natáčení ohromně užili. Občas jsem se ztrácel, občas si připomněl, že Ritchie nikdy nepatřil mezi mé oblíbence, ale celkově musím uznat, že ty čtyři hvězdy jsou poctivé. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jako by se Guy Ritchie omlouval za Aladina a natočil přesně to, co jeho fanoušci chtěli vidět. A navíc ho to očividně bavilo. Ačkoliv nepatřím k těm, kteří jsou s Ritchieho tvorbou posledních let nespokojeni, Gentlemany jsem si velmi užil. Chytrý a vtipný scénář (celý film je vlastně velká anekdota s pointou v podobě jedné téměř závěrečné scény), skvělí herci v čele s perfektním Matthewem McConaugheym v roli novodobého Vita Corleoneho, jistá a dravá režie... Co víc chtít? ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem to odkládal, ale na základě komentu od Laca jsem to dal a nejsem zklamaný. Taková Ritchieho labutí píseň a celkem vyvážený zábavný kousek. Úplné nadšení se nekoná, ale lepší nadprůměr dám.65% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Celkom fajn gangsterka s výborným obsadením, ale na zadok som z nej nespadol. Niektoré dialógy, prekladané vysvetľujúcim obrazom pôsobili trochu trápne a ak sa chcel vyrovnať Tarantinovi, tak má Ritchi ešte rezervu. Spočiatku sa to na diváka sype, množstvo postáv a mená, v ktorých sa máme orientovať, ale postupne sa to vyjasní. Humor tam bol, ale chcelo by to viac, príležitostí na to bolo dosť. Hudba vo filme skvele funguje a v podstate to klape presne v štýle G. Ritchie, ale napr. Podfuck sa mi páčil o dosť viac. 80%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Velmi stylove, dokonale obsadene a neustale hrave. Ale takisto aj o dost dospelejsie, nez je u Ritchieho zvykom. 8/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Mám tě v poslední době nakoukaného Guyi a stejně jsi mě docela překvapil. Ten divoký Guy je fuč a najednou je z něj Gentleman, už minule jsem to zmínil u RocknRolly, ale ten člověk ve svých britských gangsterkách pěkně systematicky stoupá neustále směrem vzhůru. Kdysi malí podvodníčci (Sbal prachy a...), v Gentlemanech lidé co už se nemusejí bavit ani s politiky. Gentlemani se rozjíždějí dosti ztuha a těch styčných bodů (rozuměno herců) s předchozími režisérovými filmy moc není, vlastně nikdo. Nevyskočí na nás ani Statham, Butler, Hardy a už vůbec ne Flemyng s Fletcherem. Zkrátka, všichni jsou noví a rovnou řeknu že skvělí. Zamiloval jsem si Farrella v roli Coache, slizkého Hugh Granta. Úmyslně si nechávám na závěr hvězdu večera, všemu a všem vládnoucího Matthewa. Ten chlap je prostě ďábel! Takže Gentlemani zcela určitě jsou jedním z filmů roku a dalším z řady potvrzení, že kdykoliv se Guy vydá do Anglie, já u toho zkrátka nesmím chybět. 85% ()

sepp 

všechny recenze uživatele

První půlka vlažný průměr. Ale jak to začne do sebe zapadat, tak se to i docela rozjede. Příjemnej biják a jako vždy skvělej McConaughey, ten chlap prostě nikdy nezklame. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

G.R. filmy umí, ale tento opět nic nenabízí, jen baví pomotanou zápletkou, kde ale vše směřuje stejně k jasně čitelnému konci a potrestání ústředního chytráka... ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Mal som pocit, že sa Uwe Boll snaží natočiť Pulp Fiction 2. Plné kecov, ktoré však nefungujú ako u Tarantina. Viac časových pásiem pri ktorých ak raz žmurknete, tak sa stratíte. Niektoré scény stoja za to, sem tam sa pousmejete, ale ako celok je to strašné. A hlavne stopáž. Ja hodnotím filmy aj podľa toho, či mám chuť si ich pozrieť niekedy znova. Kľudne len kvôli jednej scénke. Toto si však rozhodne nepozriem už nikdy viac. Jeden zo snímkov, u ktorých platí, že hviezdni herci nie sú všetko. Na záver sa pýtam, či tam vôbec bola jediná pesnička. Neutkvela mi v pamäti ani jedna. A vlastne áno. Tá "hija hija hou". Celé zle. Hviezda za McConaugheyho a Farrella. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Ďalší vybrúsený kúsok s dielne Guya Ritchieho. Priznám sa, že som sa v tom zo začiatku trošku strácal, Richtie a jeho šialený strih, preskakovanie zo scény do scény, z príbehu do príbehu, od postavy k postavy sa hneď s kraja ťažko vstrebáva, no časom, keď vám začne byť jasné o čo tu beží a kto je kto, to začne byť obzvlášť zaujímavé. Hlavne druhá polka ponúkne štýlové scény ako býva od Richieho zvykom, no aj gangsterský príbeh ma šmrnc a postavy majú taktiež výborne rozdané karty až do samotného konca, pretože až keď film skončí, až vtedy môžete mať istotu, kto s kým vymyl podlahu. 75% - 4* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Elegantnější alternativa Podfu(c)ku, která se nehonosí až tolika zábavnými zvraty a vystačí si s překvapivě učesaným stylem, ale zase se opírá o skvělé a nepředvídatelné postavy a minimálně na poprvé také o hravé skládání fabule, jejíž podoba se vyvíjí a mění na základě vědění a vlastní interpretace jednoho z protagonistů. Důležité je, že Ritchie se hned od začátku snaží být před divákem a vnucovat mu otázky, jejichž zodpovězení vyžaduje kompletní (a poněkud nespolehlivou) rekonstrukci - jako ve většině ostatních Ritchiovek se příběh pyramidově drolí do epizodek, které mají směřovat k velkému rozuzlení, a tentokrát se navíc ještě sám podrývá různými subjektivními hledisky, přičemž finální akt není sám o sobě a navzdory očekáváním zase tak překvapivý a jeho účinek tkví právě v tom, že příběh těch elegantních, učesaných a vždy připravených 'gentlemenů' se nakonec vyřeší skrze zásah toho starého, nepředvídatelného a trochu natvrdlého světa, který si ale udržuje své ryzí kodexy. Je to zábavné a neotřelé a zdejší hrdiny mě zkrátka bavilo sledovat, ale přece mi celková výstavba vyprávění přišla místy vágní a nosný konflikt až příliš podřízený matoucímu scénáristickému vtípku, který vypluje v závěru na povrch. Jinými slovy - výborná nahláškovaná jízda, která ale na rozdíl od Podfu(c)ku, držícího pedál na podlaze v každé scéně, v jednotlivých epizodkách poněkud ztrácí a triumfuje sice trochu uměle navozeným, ale sympaticky podvratným a chytrým vyústěním. A s báječnými herci, kteří si to náramně užívají. 80% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Jestli je podle nový módy Forrest Gump problematickej, tak by měl POMO začít hledat lopatu, protože po tomhle kolektivním hodnocení Gentlemanů se to tady brzo vymaže všechno... Gáj Ričí si dál dělá co chce a já jenom doufám, že mu nikdo nikdy nezačne radit, že to doopravdy vlastně chce dělat trochu jinak. Pokud to tady někdo komplet zpracoval na první pokus, tak má můj obdiv. Já se smířím se svojí diváckou průměrností a dám si to celý ještě jednou pěkně dokola. Hvězda číslo pět chce totiž za kámoškama. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Guy Ritchie svou režijní kariéru v roce 1998 nastartoval režijním debutem gangsterkou Sbal prachy a vypadni jejíž zákulisí je hodně divoké, jisté ale bylo, že Ritchie tehdy dokázal předvést, že má v sobě nezpochybnitelný talent, který tkví především v tom, že má divoký a hyperaktivní styl a přístup k vyprávění. Ritchie následně v roce 2000 navázal další gangsterkou Podfu(c)k a následně se lety vypracoval k blockbusterům jako dvojice filmů se Sherlockem Holmesem v podání Roberta Downeyho Jr., filmovém Krycí jméno U. N. C. L. E., Král Artuš: Legenda o meči nebo hraný Aladin. Po téměř dekádě (poprvé od RocknRolly) se ale Ritchie definitivně vrátil k žánru, který mu nastartoval kariéru a i když jsou Gentlemani možná ritchieovští až na půdu a Ritchie se až příliš drží svých příliš jasných trademarků, právě v tom tkví kouzlo Ritchieho Gentlemanů, kteří jsou skutečně záživnou filmovou podívanou. Gentlemani jsou díky svým hrdinům uhlazenější než u Sbal prachy a vypadni nebo Podfu(c)ku, Ritchie se ale pořád drží hrdinů, kteří jsou ve svém nitru ty pravá gangsterská hovada. Slušně oblečená a s chováním gentlemana ale pořád hovada. Na rozdíl od SPAV nebo Podfu(c)ku platí, že protagonisty nejsou méněcenní členové podsvětí ale ti důležitější charaktery. Hlavy drogových impérií, consiglierové nebo důležitá esa podsvětí. Výjimkou tu jen Colin Farrell, který sám o sobě prohlašuje, že není gangster, protože gangster opravdu není i když se technicky jako gangster celkem chová. Jeho Kouč má svůj morální kodex a i když své žáky vychovává k tomu aby byli schopni rozkopat držku, rozhodně nerad páchá zbytečné násilí. Farrell je společně s Charlie Hunnamem a Hughem Grantem členem trojlístku, které si své role opravdu užívá. Zatímco Farrell je právě ten dobrák s morálním kodexem, Grant tu hraje novináře, který má uši všude, je schopný dostat se ke spoustě šťavnatým informacím a rozhodně nejde o novináře, kterému jde o spravedlnost. Grant tu představuje toho novináře, který nejprve zjišťuje špínu a pak se ptá kdo nabídne nejvíc. Grant si tuhle pozici nadrženého úchylného novináře strašně užívá a předvádí jeden z nejlepších výkonů ve své kariéře za posledních pár let. Nejvíc za to ale stojí přece jen podání postavy Raye Charlie Hunnanem. Hunnam tu nahodil pózu totálně chladného profesionála, který je jako consigliere mimořádně schopný a například scéna kdy v bytě při užívání trávy seřve partu výrostků za to, že jsou závislí na heroinu je totálně boží. I Matthew McConaughey je jako Pearson totálně boží a své si tu v pohodě odehrají i Henry Golding, Michelle Dockery nebo Jeremy Strong. Trio hlavních hvězd ale tvoří především právě Farrell, Grant a Hunnam. U Gentlemanů platí, že Guy Ritchie z roku 2019 není už tím Guyem Ritchie jako v roce 1998. To znamená, že roky Guy Ritchie zrál a tudíž rozhodně nedorazí v podobě Gentlemanů divočina jako u SPAV nebo Podfu(c)ku, pořád jsou ale Gentlemani neskutečně zábavnou hyperaktivní filmovou jízdou, která chrlí jeden zajímavý nápad za druhým, hraje si s faktem, že je film vyprávěný jako filmový scénář kde je možné cokoliv a vše je schválně tak trochu přitažené za vlasy. Je to celé šílená jízda, ovšem neskutečně zábavná jízda, která si s divákem prostě náramně hraje a baví ho celou dobu. Těch nápadů možná v celkovém součtu není tolik jak je u Ritchieho člověk zvyklý, ve finále to ale člověku tak nějak stačí, protože je prostě rád, že vidí po delší době solidní britskou gangsterku. Krásně to vypadá, krásně to utíká, je to vtipný, svižný, ještě jednou neskutečně zábavný a především pořád ten klasický nápaditý Guy Ritchie, který sice točí uhlazeněji a dospěleji, ta britská nezkrotná sila co ale v roce 1998 dorazila se Sbal prachy a vypadni v něm pořád je. A stojí za to tuhle zábavnou gangsterku, kterou si navíc herci očividně užili vidět. Už jenom kvůli, že vám ten film vysvětlí, že označení kunda černá vlastně vždy nemusí vyznít úplně rasisticky...... Viděno v kině: 2x () (méně) (více)

KlárkaS 

všechny recenze uživatele

Takjo, i'm all in a po druhý návštěvě kina zvedám na plný hodnocení. A jak si tak uvědomuju, tak se z toho pomalu stává tradice, že jakmile dojedou závěrečný titulky Ritchieho filmů, už otvírám kalendář a plánuju další projekci. Tenhle film mi dal kromě velkýho úsměvu na tváři vlastně úplně všecko: dokonalý herecký ensemble, Charlieho Hunnama, fantastický akcenty všech zúčastněných, hodně trávy, hodně gangsterů, Charlieho Hunnama, hodně dobrý muziky, hodně c**tování, pár bezva meta momentů a hodně ritchieovskýho střihu, kterej ale není už tak moc na speedu a je o trošku sofistikovanější a vyspělejší, než bejval. No a hlavně to má gangsta gentlemana Charlieho Hunnama v modrým burberry kabátu, ve kterým schovává samopal a do toho hraje Shimmy Shimmy Ya?! Jsem ve filmovym nebi snad? Díky a chci to ještě jednou. Update: Dala jsem potřetí v kině a už se těším, až to bude v mý domací bluray kolekci! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Výborná záležitost! Krycí jméno UNCLE mne nadchlo a tak mi bylo jasné, že Guy Ritchie nabídne další porci super zábavy. Mimochodem se na UNCLE v jedné pasáži i vtipně odkáže. McConaughey byl boží, stejně tak bavil Farrell. Z koho jsem fakt nemohl byl Hugh Grant! Konečně opustil ty role romantických anglických seladonů a zahrál si v něčem pořádném! Film určitě povýšil i skvělý český dabing. Mimochodem příběh odráčkovi a lvovi fakt pobavil! :-). Takže já dávám ne za půl kila, ale za 5 kila masa a je mi jedno odkud! * * * * * ()

Související novinky

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

27.01.2024

Před deseti lety byl Matthew McConaughey na absolutním vrcholu. Hlavní role v nolanovce, která je jednou z nejlepších sci-fi poslední dekády. Za Klub poslední naděje vyfoukl DiCapriovi Oscara, navíc… (více)

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Seriálových Gentlemanů se ujme Netflix

Seriálových Gentlemanů se ujme Netflix

13.03.2022

Málokdy se stává, aby britský režisér Guy Ritchie (Rozhněvaný muž, Sherlock Holmes) oznamoval spin-off některého ze svých snímků, natož pak aby ho oznamoval takřka ihned po premiéře. Jenže svět… (více)

Reklama

Reklama