Reklama

Reklama

Vše je pravdivé

  • Velká Británie All Is True (více)
Trailer

Snímek Vše je pravdivé se věnuje temnému a málo známému životnímu období Williama Shakespeara (Kenneth Branagh). Píše se rok 1613 a Shakespeare je největším autorem své doby. Když jeho milované divadlo Globe do základů vyhoří, rozhodne se vrátit do svého rodného města Stratfordu, kde ho očekává dlouho zanedbávaná rodina. Pronásledován myšlenkami na smrt svého jediného syna Hamneta se snaží napravit pošramocené vztahy s manželkou Anne (Judi Dench) i dcerami. Čeká ho přiznání si vlastních chyb z dob, kdy jako manžel a otec nebyl nablízku. A bude li chtít najít klid v duši, konečně se musí postavit čelem k četným rodinným tajemstvím a lžím. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (24)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Nebudu lhát, trochu jsem si spletla název filmu. Myslela jsem si, že se budu dívat na Roberta Redforda samotného plující po oceánu (film Vše je ztraceno) a on najednou na mě vykoukl Shakespeare. Překvapená jsem byla, to jo, ale I tak jsem to dokoukala. Shakespeara mám ráda a tenhle příběh vypráví zrovna o té době, o které toho moc nevíme a byla jsem hodně překvapená kolik toho nevím. Kennetha bych skoro nepoznala, ten nos a vlasy dělaly hodně! Upřímně role Iana McKellena, který se objevil jen v jedné scéně mi přišla zbytečná. A jeho role taky, nic to filmu nedalo, naopak to mohlo být o tu scénu kratší. A přitom ta scéna plan keců trvala asi 20 min! To bylo zabijácké! Bez toho by to celkem šlo a možná bych hodnotila lépe. Herecky je to skvěle zahrané, hodně se dozvíme o jeho dětech, což mi přišlo zajímavé. Ale mělo to mouchy, hodně much. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

K. Branagh sa už konečne dostal k tomu, že nielen si zrežíruje ale aj osobne stvárni svojho obľúbeného literárneho dramatika W. Shakespeara. Hneď na začiatku však prezradím, že kto čaká životopisný film o W.S., tak ten bude sklamaný. Film totiž sa zameriava len na posledné obdobie života W.S., kedy už (údajne) netvoril a viac sa snažil zapojiť sa do rodinného života. Centrom pozornosti je uctiť si pamiatku malého syna, pri ktorom v osudnej chvíli neboľ. Potom sú tu jeho dcéry a manželka. J. Dench (ďalšia „špecialistka“ na W.S.) s prehľadom stvárňuje manželku W.S.. Problémy obidvoch dcér sa „vyriešia“ pomerne rýchlo (hlavne súdny proces). Tento pasáž by zaslúžil trošku väčšiu pozornosť. Tých 101 minút napriek malej dynamiky príbehu ubehne pomerne rýchlo, vďaka solídnym výkonom hercov/herečiek a dobre napasovanými literárnymi kúskami (citátmi). V celom filmu sú 2 pozoruhodné momenty: 1) rozhovor K. Branagha so skvelým I. McKellenom (pekná báseň) a 2) rodinná hádka, pri ktorej si W.S. dozvie pravdu o synovi. Film od K. Branagha odporúčam tým, ktorý sú otvorenejší pre trošku iný typ životopisného filmu. P.S.: „Spravodlivosť nemôže pokaziť jeden dobrý príbeh.“ Osobné hodnotenie: 77% (***) ()

Reklama

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Vesměs je to taková pocta dílu Shakespeara a jeho životu. Celé je to stylizované do takové divadelní podoby, kdy třeba role Iana Mckellena je sice jen jedna scéna, ale za to velmi dlouhá, a zároveň i nejlépe zahraná. Maskéři se zde opravdu vyřádili, a Branagh je změněn k nepoznání, ale na hereckých kvalitách mu to nijak neubírá. Škoda, že samotný děj se spíše potácí od níčeho k ničemu, a je to spíše takový sled "banálních" scén ze života, bez nějakého většího a hutnějšího nosného činitele. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Výjevy ze sklonu Shakespearova života mají podobu pointovaných divadelních scén. Lidé jednají a přemýšlejí soudobou optikou, ale na druhou stranu: co my víme o tom, jak renesanční lidé prožívali své životy? Mnoho odkazů na Shakespearovo dílo i dohady o jeho životě a tak trochu detektivka o tom, jak zemřel jeho jediný syn. Vlastně je to docela nápadité. Rušivě však působilo Branaghovo namaskování. Nemuselo se tak křečovitě snažit o věrnou podobu muže, jehož portréty jsou beztak přinejmenším sporné. Takhle působil jako postava z nějakého karnevalu stvůr. SHRNUTÍ: To, že jsi velký básník, tě od rodinných trampot neuchrání. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Komorní, skvěle dobově nasvícené, temné, ponuré a přesto obyčejné. Se všemi klady i zápory, které to přináší. Není to film, na který se bude dlouho vzpomínat. Ani nějaká žánrová stálice, která stojí za to neustále připomínat. Ale ve své obyčejnosti mě to zaujalo. Je to příběh o konci jednoho života. Velikána a přesto muže, který se spíše než velkým slovům věnoval v posledních letech zahradničení a hledání odpovědí, na které neměl dosud čas. Kenneth Branaghan si tu užívá každou scénu. 60% ()

Galerie (17)

Zajímavosti (1)

  • Režisér Kenneth Branagh řekl, že kinematografie vnitřních scén byla provedena pouze pomocí svíček. (ČSFD)

Reklama

Reklama