Reklama

Reklama

Sergio Leone – portrét psance

(TV film)
  • Francie Sergio Leone - Une Amérique de légende (více)

Obsahy(1)

Muž, jehož „spaghetti westerny“ předčily své americké předobrazy a staly se legendami... Zapomeňte na Felliniho, zapomeňte na italský neorealismus, zapomeňte na komedie. Dnes přijdou pistolníci s kolty „proklatě nízko“ a bude se střílet a jezdit na koních. Řeč bude totiž o jednom mimořádném fenoménu světové kinematografie, který byl ve svých počátcích hanlivě nazýván „spaghetti western“. V polovině šedesátých let, kdy se zdálo, že americkému filmovému westernu začíná docházet dech, se zčistajasna objevil jistý Bob Robertson, který natočil film Pro hrst dolarů s neznámým Američanem jménem Clint Eastwood v hlavní roli. Snímek se stal celosvětovým trhákem, Bob Robertson se ukázal být italským režisérem jménem Sergio Leone a Eastwood se stal hvězdou. Leone má také zásluhu na obrovské popularitě skladatele Ennia Morriconeho. Hudba pro další Leoneův legendární film Tenkrát na Západě vynesla skladatele do hvězdných výšin a dodnes ji znají zdaleka ne jen filmoví fanoušci. Dnešní dokument mapuje Leoneovu cestu poměrně krátkým tvůrčím životem (od roku 1954 do roku 1984 natočil pouhou desítku filmů). Jednou ze zajímavostí je, že se narodil do filmařské rodiny a jeho otec Vincenzo patřil k průkopníkům němého filmu v Itálii. (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Úžasný umělec, který do mála dál všechno, většina jiných točí mnoho, ale dává málo a o to je svět pak chudší, díky S.L.! ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Dobrý dokument ale pro režiséra jeho formátu bych čekal trochu jinou úroveň. Hrozně krátké, rychlé, málo detailů. Nejvíce mě tam zamrzelo, že tam nepadlo jak důležité bylo pro něj přátelství s Morriconem. Spoustu informací jsem měl načteno z knihy E. Morricone. I tak jsem za něj rád. Leone je jeden z mých vůbec nejoblíbenějších režisérů. Nesmrtelná legenda. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Typické schéma pro dnešní televizní dokumenty z francouzské produkce (stručný výcuc trvající 50 minut) rozhodně není dostačujícím formátem na pokrytí biografie tak svérázného a komplexního tvůrce, jakým byl Sergio Leone. Informace v kostce, které zde dostaneme, jsou opravdu velmi obecné a připomínají spíš školní referát než skutečnou dokumentaristickou práci. Pro fanoušky Leoneho to musí být zkrátka málo. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Sergio Leone kraľuje môjmu rebríčku desiatky najobľúbenejších filmových režisérov. O Sergio Leonem som napísal, že dokázal poraziť Američanov v ich autochtónnom filmovom žánri - westerne. Nebol to rýchle, ani jednoduché. Rýchly a jednoduchý bol bohužiaľ film o tejto režisérskej legende. Bolo to príliš úchytkové, prekážal mi malý podiel venovaný Ennio Morriconemu, zaujalo ma vyzdvihovanie rodiny pre život a tvorbu a takisto význam skutočného priateľstva. Ale bolo toho dosť málo, takže keď sa mám vyjadriť takmer pejoratívne, bol to odfláknutý dokument, o ktorom si myslím, že si Sergio Leone taký nezaslúžil. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že umělcův život probíhal velmi lehce hladce a vycházelo mu na co sáhl. Nešlo se do větší hloubky. Mohl třeba vysvětlit , proč nerad točil historické filmy. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný dokument, ale na konci jsem byl trochu zklamaný, že byla pominuta sedmdesátá léta. Vůbec tu nezaznělo, co Leone dělal v té době. Možná by stačilo pár vět. Je to bílé místo. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Povedené, zajímavé i když z filmů Serdža jsem už vyrostl...😉 Že Leone s Moricconem spolu chodili do školy, to nevymyslíš... ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Obraz jednoho z nejlepších režisérů, kterému většina ostatních nesahá nikam. Byl prostě legenda, nejen svým způsobem práce, názory a filmy, ale třeba i obdivuhodným vztahem ke své rodině, která mu byla vším. "Nevěřím v politice ani slovo. Já už věřím jen v rodinu. A v přátelství." Škoda, že toho nestihl natočit víc. Dokument o něm podává celistvé informace, ale mohlo by se zacházet víc do detailů. Rušivé jsou ty loutkové mezivstupy. Další novou informací pro mě bylo zjistit, jaká se z Claudie Cardinale stala stará škeble. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Ačkoli Leone natočil pouze 7 filmů, každý z nich má za sebou tak bohatou historii, že se tomu nevyrovná ani 70 obyčejných filmů. A tento dokument důstojným způsobem mapuje jak jeho tvorbu, tak jeho život. Uvidíme spoustu ukázek z filmů, promluví jak sám Leone, tak jeho spolupracovníci a přátelé a samozřejmě nemůže chybět Morriconeho hudba. Dokument takový, jaký sice asi čekáme, ale i tak tam kvalita byla veliká. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Směle nasaďte, do čela narazte klobouky, plně nasypte do zásoby kolty. Z dáli ostruhy vášně zní, zblízka pohledy upřené, tajuplné, tváře ošlehané. Dostavník prašných cest, divokých prérií. Poctivý, pravý srdcový westman přijíždí. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Veľký režisér, jeho život a tvorba ako z rýchlika prekladané ukážkami z filmov. Niečo som sa dozvedel a celkom mi to stačilo, keďže sa nepotrebujem rýpať v životných detailoch tvorcu ani v teoretických aspektoch filmu. –––– Volám sa Sergio Leone. Moje filmy sú vždy veľmi dlhé, a vždy ich zostrihajú. ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

Proč je to, probůh tak krátké ?! I když toho Leone moc nenatočil (pouhých sedm filmů !) povídat o nich může hodiny a o Morriconem a sám Morricone, Eastwood, Fonda. Nakonec to působí jako hodinový trailer, na mnohem delší dokument. ()

keoma26 

všechny recenze uživatele

Celkem informativní a v rámci té malé plochy i emocionální dokument, kde mi asi nejvíc překvapila spekulace o tom, že slavný vozatajský závod v Beh Hurovi nejspíš točil z pozice asistenta režie právě Sergio... pro fanoušky žánru povinnost, pro fanoušky filmu ostatně taky. ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Ráda se občas podívám na dokument, díky kterému se dozvím informace o nějaké významné osobnosti z oboru filmu, o níž toho příliš do té doby nevím. Samozřejmě jsem znala jméno Sergio Leone, kult filmu Tenkrát na západě, věděla jsem o Leoneho propojení se skladatelem Morriconem, ale tím jsem tak nějak končila. Domnívám se, že dokument nám zdařile přibližuje Leoneho život i tvorbu, mám po jeho zhlédnutí dojem, že lépe chápu, proč přistupoval ke svému filmu tak, jak přistupoval, volil ty které metody, témata, jednoduše že jsem snad trochu pronikla do osobnosti, uvažování, životních osudů význačného režiséra, které zjevně výrazně ovlivnily jeho tvorbu. A to není podle mě vůbec málo a ne každému dokumentu se takový dojem u diváka podaří vyvolat. Proto jsem se při váhání mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami rozhodla pro pět. ()

tomma 

všechny recenze uživatele

Je to takový ten typ dokumentu, který by se hodil promítat v rámci školní výuky, a který každý školáček má rád, protože tím odpadá výuka. Taková dobrá příležitost seznámit je s Leonem a jeho filmy. Ale dokument jim stejně nic nového nepřinese, neboť všichni budou čumět do mobilu a vyřizovat agendu. Pro znalé Leonova díla jde o zrychlený, povrchní opus, od kolébky do hrobu zvládnuto do 60 minut. No možná by to trošku osvěžil komentář uspávače hadů. ()

Monco 

všechny recenze uživatele

Krásný dokument o Sergiovi. Ale klidně mohl být delší o 1h nebo 2h. Jako jeho fanoušek žeru všechny informace o jeho filmech. ()

Reklama

Reklama