Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malá Gigi (Leslie Caron) je vychovávána svoji babičkou a příležitostně dostává společenské lekce od babiččiny sestry – kurtizány. U babičky se setkává s bohatým mladíkem Gastonem (Louis Jourdan). Gaston k nim chodí nasávat domácí pohodu a dobírat si Gigi. Ani si neuvědomí, že z ní vyrostla slečna. Tato proměna způsobí změnu jejich vztahu, kdy babička dá jasně najevo, že nenechá Gigi zkompromitovat bez záruky na finanční zajištění. Gaston přistoupí na obchodní podmínky, ale hned první večer kdy uvede Gigi do společnosti si uvědomí, že ji miluje a požádá o její ruku. (Jezinka)

(více)

Recenze (45)

Houdini 

všechny recenze uživatele

NFR 1991, Oscar 9 : Nejlepší film, Režie, Kamera, Výprava, Kostýmy, Střih, Hudba, Píseň - "Gigi", Scénář - A ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý děj s milostnou zápletkou nemůže u většiny muzikálů nikoho překvapit. Tohle je tak trochu netypický muzikál, jelikož těch písniček v něm zase až tak moc není. Nicméně v něm není ani moc tvůrčí kreativity a vůbec si myslím, že Vincente Minnelli měl mnohem lepší filmy. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Docela legrační představa, že tenhle celkem nevýrazný muzikál, na němž jediné, co mi zůstane v paměti, budou ty šílené francouzské přízvuky, vyhrál ve své době rekordních devět Oscarů. Že by okouzlení tou přeplácanou mizanscénou, kde je v každém záběru aspoň dvakrát víc věcí, než by bylo nutný, sniž by pro ně měl režisér nějaké uplatnění? To opravdu nemohl Hollywood vygenerovat lepšího reprezentanta? Naštěstí na Oscary historie vždycky kašlala... ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

It's a bore! Not at all! Zbožňuji tento film. Zcela upřímně a zcela bez zábran. Ještě před jeho zakoupením jsem znala ústřední píseň Gigi nazpívanou úžasně Bingem Crosbym (ve filmu se objevuje v podání Louise Jourdana) zpaměti, profil filmu na ČSFD jsem si ale nezobrazovala, abych se při jeho sledování nenechávala příliš ovlivnit názory jiných. Gigi jsem si tak na místní databázi vyhledala až po zhlédnutí a nestačím se divit. Jen 71%? Bez přehánění jsem čekala klidně 80% i to, že nebudu první člověk píšící oslavný pětihvězdičkový komentář. Ale osud zjevně chtěl, abych byla první, kdo tu tento americký muzikál vychválí do nebes a já si tuto příležitost nenechám ujít. Ano, můžete si povzneseně stěžovat, že je to vlastně příliš ploché, ale který romantický film přímočarý není? Gigi není v základní lince o nic nápaditější než desítky jiných příběhů, obsahuje ale ten pověstný stupínek k nezapomenutelnosti v jeho obalení do zajímavých písní, vtipných dialogů a netradičních postav, především bezchybné a neopakovatelné postavě věčně nespokojeného Gastona, který právě kandiduje na mého nejoblíbenějšího romantického hrdinu vůbec. Jeho písně zaměřující se místo stokrát slyšených variací na spojení "Miluji tě," případně "Jsi úžasná" na to, jaká je vše nuda a jak jeho přítelkyně rozhodně nemyslí na něj, jsou dokonalé. Ano, dokonalé. Už dlouho jsem se u filmu takhle nebavila a snad ještě nikdy mi nepřišlo, že by měly filmové duety lepší využití než právě v Gigi. Tento film chci vidět ještě několikrát znovu! "I was refused, rejected, rebuffed and repudiated!" ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Gigi je příběh o změně dívky v ženu. Maurice Chevalier k tomu zazpívá píseň "Dík, bož dík, za ta malá děvčátka , co rostou do krásy" a prochází se po slavném pařížském parku Elysejských polích. Gigi je příběh, ve kterém můžeme sledovat, jak je dívka vychovávána v kurtizánu. Jako při každá výchově i při této se to dítě docela obyčejně nudí. Gigi je příběh s dnes již neviditelným lehce moralistickým a erotickým nádechem. Gigi je Minelliho poctou Paříži, stejně jako mnohem slavnější Američan v Paříži. Gigi patří mezi mé nejoblíbenější filmy v rámci Minelliho tvorby, už jenom pro tu scénu u kašny, která vypadá jako reminiscence Američana v Paříži. Svým nasvícením a atmosférou je téměř totožná z jednou z částí oné legendární čtvrdhodinové taneční sekvence v jeho závěru. Zatímco v Američinovi je však už tahle scéna překomobinovaná (Tímhle směrem již dále vývoj nemohl jít), zde si divák užije mnohem více melancholické atmosféry, kterou chtěl Minelli zřejmě dosáhnout. Gigi je na muzikál film s nezvykle intimních příběhem jen několika málo postav. Gigi ani není vlastně pravý muzikál a pro to má na muzikál právě třeba ve srovnání s Američanem v Paříži nezvykle zajimavý a propracovaný děj, což je dáno tím, že vychází z ve své době poměrně slavné literární předlohy. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Velmi mila, technicky a remeselne paradne urobena feel good zalezitost. Akurat ten scenar mohol davat hrdinom pod nohy napaditejsie polena. 8/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Gigi som videl po 24 rokoch. Vopred musím povedať, že ho treba vidieť jednoznačne v originálnom znení, dabing piesní by mohol čaro tohto inteligentného, eskapického muzikálu zruinovať. Hlavne texty piesní a rýmy sú veľmi vtipné a trefné. Nie som fanúšikom muzikálov, ale pri Gigi som sa za dve hodiny ani raz nepozrel na hodinky. Je to tým, že skoro každá scéna obsahuje nejaký skvelý vtip a Minnelliho vizuálna pestrosť, chytrosť a svižnosť dialógov nikdy nenudí. K úplnej dokonalosti mu chýba iba Audrey Hepburn v hlavnej úlohe. Nič proti Leslie, ale všetci vieme, že Audrey bola len jedna. Tie oscary neboli rozdané len tak, každá odmenená zložka filmu stojí za to. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Žiži je příjemný film s příjemným obsazením odehrávající se v příjemném prostředí. 2x jsem se usmál hláškám pedofila, který si střihl na začátku filmu pedofilně laděnou píseň a 4x během filmu zaznělo slovo ,,gay", což je vysoký nadstandart. Muzikálová angličtina je brutálně primitivní a uchu lahodící. Zpívá se málo a vesměs pořád to samé. S oscarem bytostně nesouhlasím, ale to je tak všechno co s tím zmůžu. Nicméně se dle mého vysoce odborného názoru nejedná o žádný průšvih. Film lze dokoukat bez újmy na zdraví. Slaboučké 2*. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Myslím, že je příznačné pro dějiny i současnost cen Americké filmové akademie, že zrovna tento film, produkovaný legendárním Arthurem Freedem, dostal ve své době 9 Oscarů - přičemž si dnes málokdo vzpomene, že vůbec existoval. Na co také vzpomínat? Zápletka z pařížské high society počátku 20. století je totálně banální (má si chudé děvče Gigi vzít multimilionáře, nebo ne?), písničky mají sice důvtipné texty á la My Fair Lady (s níž by se dalo najít více pojících bodů), ale není zde ani jedna skutečně chytlavá melodie. Skvělá je seladonská postava i v pozdním věku charismatického Maurice Chevaliera a zdařilé jsou secesní kostýmy a výprava - ale v zásadě tento film vskutku ničím moc nezaujme. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

50-te a 60-te roky boli zlatou érou muzikálov, hlavne na Oscaroch bol vtedy tento žáner megaúspešný. S odstupom polstoročia však väčšina z týchto slávnych filmov stratila svoje kúzlo a aj keď mám muzikály rád, príliš ma nechytajú, či už dejom alebo hudobným spracovaním. Bližšie sú mi tie novšie (Moulin Rouge, Chicago, Dreamgirls), ktoré sú o kúsoček menej naivné. Tento 9-násobný oscarový víťaz žiaľ nefunguje ani ako romantický film, keďže v ňom nie je jediná scéna, kedy by to medzi ústrednou dvojicou mohlo zaiskriť a ani ako muzikál, keď ma nedokázala zaujať ani jediná pieseň. Možno mala dostať viac priestoru Leslie Caron než Chevalier s Jourdanom, lebo ich spev mi vôbec nesedel. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

V histórii filmu sa natočilo už spústu gýčovitých love storys, ale to že bude mať deväťoscarový hit romantický motív tak nepravdepodobný a za vlasy pritiahnutý, to musí doslova šokovať. Titulná hrdinka sa lekciami u svojej babičkinej sestry učí, ako sa stať tou najlepšou zlatokopkou, pretože to je podľa lektorky to jediné správne pre modernú ženu. Samozrejme si Gigi získava sympatie tým, že jej tieto veci nič nevravia a rovnako ich odcudzuje. Len aby sa mohla nakoniec stať jednou z tých fúrií, ktoré zahadzujú život na úkor materializmu, ale samozrejme len kvôli láske k mužovi, ktorý to ponúka. Gigi sa z dobrodružného, milého dievčaťa stáva manželkou boháča, aby sa film mohol skončiť happy endom. Pre koho? ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že mě až překvapilo, jak jednoduchý film někdy může získat 9 Oscarů- Jedná se o muzikál, který vyniká hlavně krásnou výpravou a kostýmy a... a to je vlastně všechno. Příběh je nesmírně jednoduchý, roztahaný a postavy nejsou nijak skvěle napsané. Prostě jen příliš dlouhý milostný příběh o tom, co se kdysi stalo v Paříži. ()

Mairiel 

všechny recenze uživatele

To je tak strašné, až je to úplně geniální! Je to barevný kýč a obraz je kvůli širokoúhlému objektivu krapet deformovaný a je to strašně romantické a vůbec, ale stejně se mi to líbilo... ()

Derek 

všechny recenze uživatele

s 9timi oskarmi (z rekordnych 9 nominacii) mozno najprecenovanejsi oskarovy vitaz. prvych 40 minut sa vlecie (i ked thanks heaven for little girls je chytlave i ked dnes posobi riadne pedofilnym dojmom) za co moze i dost staticka rezia a praca s kamerou (i ked film vyzera celkom pekne ale v porovni s west side story o rok neskor posoby prilis divadelne). nastastie v polovici sa to ako tak rozbehne i hlavne vdaka vtipnym vedlajsim uloham... ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Obyčejný, v podstatě málo zajímavý muzikál, v němž moc nezaujme příběh, ale hlavně ani hudba a texty písní, což je docela průšvih. ()

Reklama

Reklama