Reklama

Reklama

Svět v plamenech

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2019–2023), 12 h 32 min (Minutáž: 56–59 min)

Tvůrci:

Peter Bowker

Scénář:

Peter Bowker

Hudba:

Dan Jones

Hrají:

Helen Hunt, Jonah Hauer-King, Julia Brown, Yrsa Daley-Ward, Arthur Darvill, Parker Sawyers, Brian J. Smith, Radosław Kaim, Tomasz Kot, Lesley Manville (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Přinášíme srdceryvné drama mnoha příběhů z 2. světové války prostřednictvím životů běžných lidí ze všech stran válečného konfliktu. Postupně se ponoříme do narůstající hrůzy rozpoutané války od vpádu Němců do Polska v září roku 1939 po bitvu o Británii. Příběh sleduje protínající se osudy živě vykreslených postav z Británie, Polska, Francie, Německa a USA. Dozvíte se, jak se potýkaly s následky války ve svém každodenním životě. Získáte tak zbrusu nový pohled na začátek války. Toto drama plné adrenalinu je citově podmanivé a dotýká se všech lidí na celém světě. Odehrávají se v něm lidské příběhy ukryté v jednom z nejzásadnějších okamžiků 20. století. (Viasat)

(více)

Recenze (28)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vždycky když vidím české reálie a průměrnou filmařinu, je mi tak nějak smutno. I když tu české prostředí dělá jen křoví, pořád by ta kvalita natočených kousků mohla být trošku větší. Tady jsem se hodně nalákal válečnými scénami. Ty jsou nakonec to nejzajímavější z celých sedmi hodin, a ještě jich tu není kdoví kolik. Přesně, jak zmínil uživatel flanker.27. Téma je podobné jako u Unsere Mütter, unsere Väter, ale kvalitou jsme někde na úrovni průměrného televizního zaplňováku plného zbytečných vztahů o hovně. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Na několika silných osobních příbězích procházka nejrůznějšími bojišti a místy a druhé světové války. Chvílemi drsně brutální, chvílemi citlivě emotivní, občas i humorné. Po skončení (1. série bohužel nemá silný konec, ba nemá téměř žádný konec) v člověku doznívá děs z hrůznosti války. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý príbeh, veľmi dobrí herci, avšak čo to prekrúcanie histórie, to si tu nikto nevšimol? Všade v Británii rozhodujú černosi, v americkej armáde sú ženy černošky, ktoré sa chlapom z vlastnej jednotky krásne feministicky vyhrážajú, že im vykrútia krk, po uliciach Londýna sa prechádza gay pár zložený z bieleho doktora a prenasledovaného černocha, pričom šlo u úplne zbytočnú a nechutnú linku, ktorá s hlavným dejom dokopy nič nemala. To všetko sa deje vo vojnových rokoch, nie v 21. storočí. Poľský odboj síce smerom ku konci vojny mohutnel, avšak určite na začiatku nezabíjali esesákov rad radom a už vôbec nie ženy. Všetko tu je prekrútené tak, aby sa udalosti 2. svetovej vojny prispôsobili liberálnej dobe. Seriál ukončil prvú sériu naozaj narýchlo, vlastne ani žiadny koniec nemá, hlavne, že sme sa dozvedeli, že nielen Židia, ale aj gayovia a černosi boli najviac za fašizmu prenasledovaní. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ajaj, názvem i žánrem seriálu jsem se nechal naprosto oklamat. Čekal jsem válečný seriál, který mě bude mocně bavit, místo toho jsem dostal jakousi téměř telenoveloidní romantiku, přičemž v pozadí probíhá něco, co divákovi vzdáleně připomíná válku. Nacistická zvěrstva se tu neukazují ani náznakem, občasná poprava, stříhání vousů nebo zavírání černochů za plot z ostnatého drátu se k tomu ani nepřibližuje. Podobně bombardování Varšavy, které obrátilo město v ruiny, v seriálu reprezentuje přelet jednoho bombardéru a tři výbuchy. Tak teď nevím, buď tvůrci nevěděli, co dělají, nebo to neumí, nebo byl seriál hrubě podfinancován. Sázím na kombinaci všech tří možností. Jedinými momenty, kdy by se dalo mluvit alespoň o snaze vytvořit atmosféru, byly návštěvy v Berlíně. Za mě velmi slabé, přesto se na případné pokračování podívám, abych se o válce zase dozvěděl něco nového. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Drama, někdy přehnané, samozřejmě vztahy, to dneska musí být snad všude, snaha zachytit toho co nejvíc,....mno, pro lidi, kteří historii této doby právě objevují, to může být fajn, pro mě nic zásadního. Skvělý výběr herců a naprosto geniální Lesley Manville. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zdrženlivě pojatá telenoveloidní válečná freska. 1)  Zajímavému pohledu na období tzv. podivné války mezi dobytím Polska a pádem Francie očima běžných Angličanů škodí chvílemi nevěrohodný děj (např. vývoz dítěte do UK) a místy nudné zpracování. Velmi zajímavé osudy jsou prezentovány nezajímavě, suše, bez šťávy. Po prvním díle jsem váhal, zdali mám ve sledování pokračovat. Nelituji, že jsem první řadu viděl, ale očekával bych, že mě tvůrci zatáhnou do svého světa hned od začátku._____ 2)  Vtipný koment FeroFabuse* poukazuje na některé z mnoha nelogičností až nesmyslů seriálu._____ 3)  Angličané hrají Angličany, Američané Američany, Poláci Poláky, Němci Němce a Francouzi Francouze. Stejně tak i mluví. V rámci českého nepříliš kvalitního dabingu však mluví všichni česky. Seriál tak přichází o výrazný prvek tvořící atmosféru. Pod dabingem je podepsáno S pro Alfa, 2019._____ 4)  Seriál nabízí mnoho pěkných kluků. Především 23letý Jonah Hauer-King (poručík Harry Chase) s milým úsměvem a zamyšleným oduševnělým pohledem se mi zamlouval. Pak je tu přitažlivý Ewan Mitchell nezjištěného věku (cholerický anglický ulejvák a bratr Harryho anglické milenky Lois Tom Bennett), 26letý Mateusz Więcławek (Kasiin bratr Grzegorz), Eryk Biedunkiewicz nezjištěného věku (malý Kasiin bratr Jan), 38letý Brian J. Smith (americký lékař v Paříži Webster), 36letý Parker Sawyers (Websterův přítel saxofonista Albert), 34letý Blake Harrison (Harryho seržant Stan) a další._____ 5)  Data narození se vztahují k roku 2019._____ 6)  Koment píši po zhlédnutí první řady. Příprava druhé řady se opozdila vzhledem ke covidu, ale už prý natáčení běží. Podle scenáristy Petera Bowkera je vývoj postav naplánován a rozvržen do šesti řad. Tak si počkáme._____ ()

ForgetMeNot5 

všechny recenze uživatele

Tento seriál byl pro mě překvapení v mnoha ohledech. Tak předně projekt nedisponuje zrovna historickou akurátností, což je škoda, neboť by to přidalo na hloubce i uveřitelnosti příběhů, které sledujeme. Co se týče dialogů,  ty též nejsou nic přeborného, konverzace působí dost upjatě a nepřirozeně. Tento projekt je tak ukázkou toho, že můžete mít skvělého herce (např. Sean Bean), ale jakmile má špatný dialog, veškerá jeho práce přichází vniveč. Samozřejmě se zde vyskytují i fajn dialogy, které je třeba zmínit, ale minimálně v polovině případů nejsou příliš dobré.  Co se týče struktury seriálu, který je ve formě různých střípků osudů lidí za války po různých částech Evropy, je jistě výhodný fakt, že si člověk najde linku, která ho zaujme. Podle mě je třeba vystihnout události v Anglii (rodina Bennetů a jejich dynamika vztahů okolo mi přijdou hodně fascinující, včetně způsobu, jakým rodina funguje), zápletka v Berlíně byla taky rozhodně zajímavá a stojí za zmínění (Události rodiny s dcerou Helgou). Co se týče zápletky ve Varšavě, jsem byla ze začátku poměrně optimistická, ale ve finále se z toho nic zajímavého a kreativního nevyklubalo. Jednalo se spíše o repetitivní záležitost. Celkově je ovšem, podle mě, kámen úrazu tohoto seriálu v jednom prostém elementu - hl. Postava (Harry). Za mě se jedná určitě o jednu z plochých postav seriálu, ke které si neumím najít cestu a ani žádné sympatie. Popravdě bych těžko hledala způsob, jak jej charakterizovat. Naštěstí se ale screen time některých postav pohybuje poměrně stejně, takže to ty ostatní, mnohem zajímavější postavy, vytahují. Doslova i Harryho matka je mnohem zajímavější charakter.  Třebaže to celkově působí jako zhejtovaná záležitost, tak jsem byla s projektem spokojená. V mnoha ohledech to skřípalo a třebaže zcela objektivně se jedná o záležitost při nejlepším na 3* hvězdy, rozhodla jsem se dát 4*. Za mě se totiž jedná o určitě zajímavý (a sakra návykový) příběh, u kterého jsem zvědavá, jak se věci vyvinou. Stejně tak jako s většinou dost komplexních postav. GDE druhá série? ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Mám rád tyhle ze širokého pohledu pojaté dobové díla, která se nezaměřují na jeden příběh na jednom místě, ale snaží se to všechno pochytit tak nějak co nejvíc komplexně. Tu jsme v Polsku, pak Paříž, Německo...A všude je to trochu o něčem jiném. Škoda absence většího rozpočtu, která neumožňuje uskutečnit tu akční stránku, kterou by určitě spousta lidí ráda viděla. Snad už brzo se k nám přinese druhá řada, aby to nezůstalo tak nějak bez závěru. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Slabé, unylé, Nacisti zde nejsou až tak špatní, jako by se jednalo o jinou neskutečnou válku. Jaksi nevím, co tím režisér sledoval, asi nemněl dost prostředků na natočení víc vypovídajících scén o hrůzách války a pod.  Prostě 7 dílů prakticky nanic, tak za jednu *. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

jeden z mála počinů s válečnou tématikou který se zabývá osudem židů ale zase se v těch příbězích zas až tak moc nezdržuje,Každý ví jaká byla válka obrovská tragedie nejen pro ně.Potkáváme spoustu známých herců.Dobrou práci odvedli producenti s výběrem exteriérů a interiérů.Kostýmy,masky rekvizity to muselo být velmi náročné.Jen česky dabing za moc nestál.Klasická šeptanda.Kdy řeč se ztrácela v ruchech...Viděno znova 10.1.2024.Slovenský dabing a je to úplně o něčem jiném.Potlesk za profesionalitu. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Hlavně udělej, co je správné, ne co je britské..." A mohl to také udělat lépe. Čekal jsem víc. "To je mrtvá nacistka, to mi ke štěstí stačí!" ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Mix válčení a rodinného a vztahového dramatu daleko od fronty. Vizuál dost dobrý, příběhové velice průměrné a v závěru úplně ustřižené jako by snad najednou došly peníze na další díl. Škoda, z tohohle šlo dostat víc. ()

FeroFabus 

všechny recenze uživatele

Této směsi nesmyslů a absurdit jsem nedal odpad jen pro výborné herecké výkony většiny aktérů (hlavně Sean Bean v pro něho zcela atypické roli). Nesmysl č.1 Dva polští vojáci po pádu Gdaňska utečou a narazí na sovětské vojáky, utečou znovu a ponějaké době narazí na britské vojáky. To jako utíkali přes  celé Polsko Německo až na západní pobřeží Francie?   Nesmysl č.2 Harry byl ve Waršavě 1. září 1939, ale Lois, kterou přivedl do jiného stavu ještě před tím v Anglii porodí až včervenci 1940.  Nesmysl č.3 polská odbojářka balí stále ve stejné hospodě německé vojáky, které potom zabijí a hloupým Němcům trvá skoro rok, než na to příjdou a když  už má oprátku kolem krku, tak ji uprostřed Varšavy odbojáři zachrání  a utečou.  No a když se Tom z Francie dostane do Španělska, Janek se se  svým bratrem šťastně shledá v Anglickém blázinci, Harry seskočí do okupovaného Polska, kde se shledá se svojí polskou manželkou a chtějí se dostat do Jugoslávie(?????) a Lois souhlásí s Vernonou nabídkou ke sňatku, tak jedno oko ani ucho nezůstane suchý. A zcela samostatná kapitola je příběh černošského homosexuála a jeho amerického přítele v  okupované Paříži, jaký to mělo smysl zřejmě neví ani režisér  a scénarista  v jedné osobě. Zřejmě pro povinný počet černochů a homosexuálů v jakémkoliv dnešním filmu i když to je sebevětší nesmysl. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Natočeno hodně výpravně a pohráli si s atmosférou a dobovými obrazy. Nevím, jestli je potřeba i do filmů z časů minulých rvát povinnou linku lásky dvou chlapů a aby to byly dvě mouchy jednou ranou, tak jeden je bílý a druhý černý. Vůbec se to tam nehodilo. Poslední dvě epizody šly hodně dolů, skoro telenovela a nuda. Konec tak otevřený, až žádný. ()

Stillborn83 

všechny recenze uživatele

Dej nám začína v Británii polroka pred vstupom hitlerových vojsk na územie Poľska, potom sa ocitáme na začiatku II. svetovej vojny v Poľsku a sledujeme poprepletané osudy štyroch rodín (ak som správne narátal). Ich príbehy sú samozrejme vymyslené, no sú zasadené do reálnych situácií, ktoré sa udiali počas vojny (už spomínaná okupácia Poľska, ktorá rozpútala celý nezmysel menom druhá svetová vojna, okupácia Belgicka, Francúzska, Dunkirk, poľský odboj...).  Áno, miestami mám pocit, že sa tvorcovia snažia zachytiť každú významnejšiu udalosť vojny, no niekedy je to na škodu. Každopádne, chytilo ma to riadne, no o to viac som ostal nemilo prekvapený, keď som zistil, že nejde o minisériu, ale seriál 😃  Siedma časť skončí veľmi „nákazlivo“, lenže natáčanie druhej série, ktorá bola ohlásená na rok 2020 prekazila pandémia, takže ktovie kedy sa jej dočkáme.... Nemôžem zabudnúť ani na super herecké výkony (akurát mi mierne vadil hlavný hrdina Jonah Hauer-King), krásnu britskú angličtinu a poľštinu. Výborné sú najmä baby Julia Brown a Zofia Wichłacz. Excelujú aj hosťujúce hviezdy seriálu Helen Hunt, Sean Bean a Lesley Manville. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Soubor režisérů podílejících se na projektu už mají za sebou docela kvalitní projekty. Z tohoto pohledu vypadá Svět v plamenech dobře. Bohužel na mě po skončení působí s lehce smíšenými pocity. Sledujeme několik zapletených osudů lidí jimž do života zasáhla válka. Pravdou je, že od počátku máme možnost otevřít i téma Polska a zachování se světu vůči Německu, to má na starost postava Helen Hunt. Bohužel poslední díl je spíše trochu pohádkou s happy endem a to přesto, že to tak ještě v předposlední epizodě moc nevypadalo. A to nemluvím o tom, kterak černošské ženy běžně jezdí na pěvecké zájezdy potěšit muže. A gay pár běloch s černochem? To je úplné sci-fi tehdejší doby. Seriál, který se snaží být moderním seriálem dnešní doby ovšem popisuje dobu úplně jinou nemůže tak zásadně překrucovat historii jen proto, aby ho dnes nikdo z lecčehos neobvinil. Tak buď chceme točit podle pravdy nebo jak by se nám to ideálně líbilo. Dějové linky nejsou dotažené, takže seriál působí, že končí někde uprostřed. Alespoň jednotlivé herecké výkony jsou skvělé. ()

Veber 

všechny recenze uživatele

Pozor, možné spoilery! Nebudu zastírat, jsem dost zklamaná. Asi i proto, že jsem netušila, že se jedná o první sérii - protože ten závěr, co to mělo jako být??? Herci hrají celkem dobře, příběh není úplně hloupý ALE je toho moc. Příliš mnoho postav (takže jsem se s žádnou nesžila). Snaha převyprávět množství událostí vede ke značné zkratkovitosti. Pak je tu (možná i vlivem dnešní doby) příliš témat, např.: posttraumatický válečný syndrom, nemanželské dítě, přístup nacistů k hendicapovaným, gayům, afroameričanům... Řešení válečných sirotků plus osobní vztahy postav mezi sebou. Pak tu jsou přesuny postav, kdy se vedlejší postavy z války hroutí, zatímco ty hlavní jdou bez mrknutí oka z akce do akce. A ten poslední díl to tedy dost zazdil. Očekávání jsem měla velká, ale nebyla bohužel naplněna. Místo tohoto vřele doporučuji minisérii Válečná generace, ta byla skvělá, na tu se podívejte. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Výborně natočený seriál s dobrým scénářem. Bohužel na druhou stranu je natočen až moc stravitelně, takže nic nového či nervy drásajícího divák neuvidí, jen známá klišé. Po válečných scénách to nakonec sklouzne do převládající telenovely. Je to prostě televize pro pohodový večer, aby měl člověk pocit, že se dívá na něco hodnotného. Nejvíc mi ovšem vadila zcela zbytečná postava teplého Afričana. A samozřejmě ten konec uprostřed akční scény, ten rozdejchávám ještě teď. Ale za mě jinak dobrý... 3+ ()

Reklama

Reklama