Reklama

Reklama

Čtyři v tanku T-34 a všude kolem po zuby ozbrojení nacisté... V létě roku 1941 sovětsko-německá smlouva o neútočení a přátelství náhle padá. Jednotky Wehrmachtu během pár měsíců postupují přes pobaltské republiky, Bělorusko a Ukrajinu až do vnitrozemí a Rudá armáda bojuje o každou vesnici. Jednou z nich je i víska, kde se střetne Jägerova tanková rota proti poslednímu zbývajícímu tanku T-34 velitele Ivuškina. Přes početní nevýhodu se však ruskému tanku podaří útok odrazit a krýt ústup nemocnice. O několik let později se Jäger s Ivuškinem znovu setkává, a zatímco nacistický důstojník povýšil na velitele tankové divize, ruský tankista padl do zajetí. Změnila se i situace na frontě: smyčka kolem Říše se stahuje z Východu i ze Západu a Jäger musí co nejrychleji připravit mladé rekruty na obranu země. S tím mu má pomoci právě Ivuškin, který dostane k dispozici ukořistěný tank T-34 a posádku z lágru, aby ze sebe na tankodromu udělali cvičný terč. Ruský velitel nabídku přijímá, místo Jägerovy sebevražedné mise ovšem chystá vlastní plán útěku... Ruský válečný film z roku 2018 koncipoval režisér a scenárista Alexej Sidorov podle svých slov jako akční podívanou pro novou generaci a zároveň jako poctu válečným veteránům. Nákladný projekt z části natáčený v Česku tak klade velký důraz detaily – od uniforem přes zrestaurování vyřazeného tanku T-34 až po výstavbu vesnice, která hned úvodem lehne popelem. Samotný děj stejně jako hlavní postava jsou však fiktivní a válečnými příběhy se inspirují jen velmi volně. Jsou například známy případy, kdy se sovětským vojákům podařilo utéct z německého zajetí, ovšem bez pomoci tanku. (Česká televize)

(více)

Diskuze

CePino

CePino (hodnocení, recenze)

Kdyby se někomu chtělo přidat do zajímavostí..

1) na zaměřovači v T-34 jsou šrouby s křížovou drážkou (křížáky). vím že patent na křížovou drážku koupil Phillips v roce 1932, ale že by se ta novinky tak rychle dostala do ruského tanku?

2) ve druhé polovině filmu kam oko dohlédne, tam rozkvetlá řepková pole. doteď jsem si myslel že se v té době jezdilo na dřevoplyn a oni už blbli s bionaftou.

Kruegrr

Kruegrr (hodnocení, recenze)

Režie: Putin

Sděláno na ruských PC

Jako komedie to bylo dobrý, už dlouho sem se tak nezasmál... scénky z Lokte pobavily, pamatuju když sem osobně viděl výzdobu města, nejvíc scéna - ze nic krást nebudou, ale požádají o Jidlo, to jsem se svalil v záchvatech pod stůl... ty rusky hovada by znásilnili všechny dočky a ukradli co by potkali a pak se totálně vyžrali přímo na náměstí... Rusákům zůstala už jen vzpomínka na vyhranou válku a pod vedením soudruha Putina se řítí nezadržitelně do řiti....

na příspěvěk reagoval Wez

Uživatel Kruegrr smazal svůj příspěvek.

Zdendin

Zdendin (hodnocení, recenze)

Stále nechápu proč se snažili utéci na Prahu, kde je v roce 1944 plno Němců :-)

Uživatel Sa.sa smazal svůj příspěvek.

Bynk

Bynk (hodnocení, recenze)

6. Na začiatku filmu je použitý tank T-34/76. Tank, v ktorom Rusi utiekli z nemeckého tábora, je tank T-34/85.

 

Tí rusy sú skvelí mechanici, urobit upgrade tanku doslova za pochodu pri hvizde striel. :-) 

na příspěvěk reagoval Echelon1

Sepp37

Sepp37 (hodnocení, recenze)

Opäť sa tu stretla banda ktorá hodnotí realistickosť akčného filmu plného CGI efektov. Som zvedavý, či takéto kecy máte aj pri sledovaní Expendables.

Echelon1

Echelon1 (hodnocení, recenze)

Prometheus69

Že raketýr. :-D Keby si to tu nespomenul, ani by som si to nevšimol. Ale nebol to náhodou len niekto ďalší z tej budovy vymrštený výbuchom? Podľa toho záberu by som to skôr chápal tak (navyše, že pri priamom zásahu tankovou - k tomu explozívnou - strelou po človeku zostane takmer len prach, netreba ani dopĺňať).

na příspěvěk reagoval Prometheus69

Ivoman

Ivoman (hodnocení, recenze)

Prometheus69

A když takovou scénu vidíš v jakýmkoliv filmu z jůesesej tak jsi z toho skoro hotovej a slintáš u toho, ale jak je taková scéna v ruským filmu, tak se směješ a pomlouváš. 

na příspěvěk reagoval Prometheus69

Ivoman

Ivoman (hodnocení, recenze)

hippie2222

Parodie na sovětské válečné filmy ? Prosím tě, ty jedno děcko škaredý uhrovatý, běž do koupelny a napleskej si přes držku. A zrovna si tam udělej dobře, protože ti to tlačí na mozek viditelně. 

na příspěvěk reagoval Prometheus69

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Je to děsně kůl, parádní triky, zábavnější je to možná víc než hraní World Of Tanks... a jinak je to fakt nebetyčná hovadina. Ale vlastně proč ne, já to bral jako parodii na sovětský válečný filmy a kdybych měl jistotu, že to tak tovarišč Sidorov chtěl a že to není myšlený vážně, klidně tomu dvě hvězdy přidám, rozhodně jsem se nenudil. Ale něco mi řiká, že tak to nebude... ;)

Dobrej koment: kulyk

na příspěvěk reagoval Ivoman

Sepp37

Sepp37 (hodnocení, recenze)

Prometheus69

Na ten si moc nepotrpím. Fury sa ale tváril hrozne vážne ale nedokázal to podať... Toto je na rovinu úlet ale v rámci nejakého zdravého rozumu. 

na příspěvěk reagoval Prometheus69

Sepp37

Sepp37 (hodnocení, recenze)

Bavilo ma to viac ako Fury. Samozrejme že táto partia mala pri úteku asi všetko šťastie sveta ale nikde nevidím "žáner: dokumentárny" takže mi to je jedno. Tí čo tu píšete že je to rozprávka asi sledujú celý život iba Discovery a čítajú iba encyklopédie.

na příspěvěk reagoval Prometheus69

Uživatel Raccoon.city smazal svůj příspěvek.

Uživatel Raccoon.city smazal svůj příspěvek.

Material

Material (hodnocení, recenze)

Takže...................ok ako film.Ale len film .Pretože ujst z nemeckeho zajatia a to ešte s tankom by bolo nemožné.Luftwaffe by ich dostalo okamžite ..Je to ale logicke že rusi budu ponižovat Nemecko v scifi rozprávkovom filme ..Cez to šetko Davam 9 z 10--

na příspěvěk reagoval Sepp37

Echelon1

Echelon1 (hodnocení, recenze)

Bynk

Pokiaľ od jedného človeka viem, tak existuje viacero (dva?) podobných príbehov/legiend, kedy sovietska posádka, pripravená ako živý cieľ, unika. O jedných sa nič nevie, druhí všetci pri úteku umreli (vraj posledný, čo to vyprával, zomrel na vyčerpanie). 

na příspěvěk reagoval Raccoon.city

Bynk

Bynk (hodnocení, recenze)

Na Russkej wiki som našil zhruba toto: 

 

Táto akcia sa koná v hlbokej zadnej časti nacistického Nemecka 22. júna 1942 . Na zlepšenie vlastností ich protitankových zbraní používajú Nemci zachytené tanky Červenej armády ako "živé" ciele. „Mortal posádky“ vozidiel sú obsadení vojnovými zajatcami posádok tankov a civilistov z koncentračných táborov .

Film rozpráva o úteku zo zajatia jednej z týchto posádok tanku T-34 , ovládaného vodičom Ivanom, neznámym tankovým esom . 
História:
Sergej Orlov sa o tomto príbehu dozvedel v jednom článku z Komsomolskaja Pravda. Podľa oznámenia, ktoré v ňom bolo uverejnené, v NDR bola legenda o zajatých ruských tankových posádkach, ktorí počas testov nemeckých zbrojno-piercingových zbraní unikli z ich palebného pásma na tridsaťštyri.

na příspěvěk reagoval Echelon1, Raccoon.city

Bynk

Bynk (hodnocení, recenze)

A už viem tento :-)
  Zhavoronok
 (Sovětský svaz)
 Жаворонок
 (Sovětský svaz)
 Skřivánek

Reklama

Reklama