Reklama

Reklama

Čtyři v tanku T-34 a všude kolem po zuby ozbrojení nacisté... V létě roku 1941 sovětsko-německá smlouva o neútočení a přátelství náhle padá. Jednotky Wehrmachtu během pár měsíců postupují přes pobaltské republiky, Bělorusko a Ukrajinu až do vnitrozemí a Rudá armáda bojuje o každou vesnici. Jednou z nich je i víska, kde se střetne Jägerova tanková rota proti poslednímu zbývajícímu tanku T-34 velitele Ivuškina. Přes početní nevýhodu se však ruskému tanku podaří útok odrazit a krýt ústup nemocnice. O několik let později se Jäger s Ivuškinem znovu setkává, a zatímco nacistický důstojník povýšil na velitele tankové divize, ruský tankista padl do zajetí. Změnila se i situace na frontě: smyčka kolem Říše se stahuje z Východu i ze Západu a Jäger musí co nejrychleji připravit mladé rekruty na obranu země. S tím mu má pomoci právě Ivuškin, který dostane k dispozici ukořistěný tank T-34 a posádku z lágru, aby ze sebe na tankodromu udělali cvičný terč. Ruský velitel nabídku přijímá, místo Jägerovy sebevražedné mise ovšem chystá vlastní plán útěku... Ruský válečný film z roku 2018 koncipoval režisér a scenárista Alexej Sidorov podle svých slov jako akční podívanou pro novou generaci a zároveň jako poctu válečným veteránům. Nákladný projekt z části natáčený v Česku tak klade velký důraz detaily – od uniforem přes zrestaurování vyřazeného tanku T-34 až po výstavbu vesnice, která hned úvodem lehne popelem. Samotný děj stejně jako hlavní postava jsou však fiktivní a válečnými příběhy se inspirují jen velmi volně. Jsou například známy případy, kdy se sovětským vojákům podařilo utéct z německého zajetí, ovšem bez pomoci tanku. (Česká televize)

(více)

Recenze (261)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Rusové tento odkaz na ruskou tankovou legendu pojali standardně po svém – velikášsky a s hrdými národními hesly. Navíc se ale příběh odehrává v českém prostředí a závěrečná tanková bitva navíc pod hradem Loket ve stejně pojmenované vesničce. Tím jsem zjihnul a přijal i některé až moc okaté digitální záběry, které vypadaly jak z videohry z přelomu tisíciletí. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $10miliónovTržby Celosvetovo $35,950,901▐ Rusáci rozbijú Nemecké územie z jeho jadra na minďar, neserú sa s náckami. Podarené. Úvod vyznie ako klasický vojnoví film o tankistoch - hrdinoch Rudej armády a ich nebojácnosti. Po pol hodinke sa to ale zvrtne na útek z väzenia a demoláciu nemeckej ríše z jedinou posádkou tanku T-34 a len šiestych nábojov do kanóna. Kto im vojde do cesty nech sa trasie. Hravé, občas nápadité, kamera detailná aj pri strelách / kanonáde, aj keď občas je metúce kto na koho vlastne strieľa a občas zakopneme aj o nejaký ten frk. Dobre, môže byť. /70%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,CO KDYŽ PŘEŽIJEME?“ … „TAK PŮJDEME DO DALŠÍ BITVY.…“ /// Podporučík Ivuškin… na toho sovětská armáda čekala jak na Stalina. A díky němu náckové, stojící před Moskvou, zažijou pár krušnejch chvilek… Mám trochu problém s tím jejich CGI dělaným na efekt. Taky choreo bojový jednotky nepůsobí v úvodní válečný scéně nějak famózně. A přitom je to celkem napínavej souboj. Tanků. Čekal jsem, že se film ponese v podobným duchu (a soudruh Ivuškin (s tankem) zlikviduje nezvanou fašistickou armádu), ale vona přišla překvapivá (a zajímavá) změna. A začal se chystat nerovnej souboj… hezky to ubíhá a baví a jsem zvědavej, co všechno (za píčoviny) ještě vymyslej. Vono to je trochu (možná i víc) přitažený za uši, ale na to sere pes. Válka je udělaná dobře a pozdějc odpustím i to jejich CGI, se kterým to je jako s ruskejma digitálkama – funkci plní, ale dívat se na ně nedá. Válka, válka… nejde ani tak o bitvy, jako o souboje. Ano, těch tanků. Je to odlehčený – teda aspoň doufám, že to tak zamýšleli. Takže to tak beru a celkem se u toho bavím. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Vzpomínám, jak jsme tenkrát vojenskou kuchyní odrazili útok tanku. 2.) Často si představuju, jak se ruskej tank prohání Hitlerovým Německem. 3.) S tankem jsem baletil Labutí jezero. 4.) Thx za titule „jahrja“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ruské Fury je nečekaně solidním konkurentem a po delší době opravdu parádní válečná podívaná.Je to takový osobní duel Ruského kapitána vs Německého, kteří si jdou po krku celý film a oba dva jsou nejlepší v oboru. Potěší české reálie, perfektní tankové bitvy podpořené slow motiony i slušná dávka napětí. Jako Highlight považuji scénu s tréningem, kdy Rusové vytřou zrak Němcům naprosto s grácií a vykouzlí úsměv na tváři nejednomu divákovi. Paráda. 80% ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Bohatýrské bukkake heroismu, patosu a obžersky inscenované tankové akce. Juvenilní válečná fantazie se propojila s fetišistickou adorací T-34 a dala vzniknout jednomu z nejpompéznějších a zábavně nejzhůvěřilejších filmů všech dob. Formálně je to jako Michael Bay s kapačkou vodky nastřelenou rovnou do srdce a koncepčně jak to nejklukovštější od Davida A. Priora. Zatímco americká filmová propaganda vždy cílila na srdce, zakládala si na emocích i příběhu a díky tomu vábila a obluzovala, Rusové válcují a dobývají diváky hysterií a ohlušujícím spektáklem. Jestliže ale klasiky typu "Pád Berlína" představují palici, která lidem v pomalém manuálním tempu do hlavy vtlouká kýžené ideály a hodnoty, pak "Legenda jménem T-34" je přetaktovanou sbíječkou s nitro pohonem (není náhodou, že Sidorov předtím točil boxerské bijáky). Kam se hrabou největší americké blockbustery, takhle rozmašírovanou hlavu jsem neměl snad od prvního dětského zhlédnutí "Komanda". Doufám, že brzy vznikne sequel a crossover "T-34 vs. Godzilla vs. Kong". ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Naprosto šialene skvelá guilty pleasure a seriózna pocta tankistom v jednom. Keby Rusi točili komiksové filmy o vojne vyzerali by asi takto. 9/10 ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ondynoj jsem mu říkal méně toho gerojství, chlapče, méně toho gerojství. Edit: OK, nejdřív jsem dal dvě, protože, seriózně řečeno, je to hovadina, ale zpětně si říkám, že zábavná hovadina, nenudil jsem se ani chvíli a ty dvě hodiny docela slušně uběhly. Tu a tam neubránil jsem se cynické poznámce, ale na dvě a níž mám jiné adepty. Proti hrdinství jinak nic nemám, jen ve válečných filmech vítám pokud možno realismus. Tohle je dílko technicky nepochybně nadaných tvůrců, kteří ale tak nějak ještě neodrostli pubertě a hraní War Thunder. P. S.: Na západě se balí holky na ferrari, na východě na T-34. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Ruský western z druhé světové války nenudí. I to je způsob jak se vyrovnat se strašlivým dědictvím, které tento konflikt v této zemi zanechal. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ruský gerój Ivan sa vyseká z každej srágory. Aj z nemeckého zajatia. Pomocníkom je mu legendárny sovietsky tank T-34. Je to akčné, zábavné aj dojímavé. Vzdávajúce poctu všetkým tankistom červenej armády. A popritom všetko skvelom ide zároveň aj skvele jednorazové, lebo poňatím príbehu veľmi jednoduché dobrodružstvo. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pravda nesmí stát v cestě dobrému příběhu a myšlenka hrdinných tankistů, kteří si bránu pekla otevřou služebním vozem,  je zábavnější, než by se jeden nadál. Film v rámci válečných hrdinských děl vyzdvihuje to, že nepřítel je personalisován do důstojného soupeře. V bídě a zmaru boje proti výrazné přesile, stejně jako v koncentračním táboře, je pár vydařených odlehčujících momentů. Pokud film pojmeme jako válečnou fantasy, jíž nepochybně je, ať byl počáteční záměr tvůrců jakýkoliv, nemůžou nám divácky vadit ani triky jako z počítačové hry. Od prvního válečného filmu, co jsem kdy viděla, mě nepřestalo těšit, když Němci nějakým způsobem ostrouhaj. Tady třeba ostrouhali most. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Tak krásne typicky po rusky naivné i úsmevné zároveň, ale asi sa to dalo čakať :) Vlastenectvo sa tomuto národu nedá rovnako uprieť, ako hentej podradnej krajine čo ma plnú hubu “slobody” .. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Za kouřovou clonou hustou tak, že by se dala krájet, a možná ještě dál, je v tanku načálnik. Nejprve vodka zažbluňká, potom diesel zakuňká, pod pásem hrkne, posádka krkne, a teprve pak se v průlezu objeví Rusosníček.... Chvíli po vstupu páteřních vojsk evropské části dnešního NATO, kdesi ve Zmrzlé Prdeli, zahřívané jen krví dezorientovaných rudoarmějců, šlo z úzkých do ještě tenčích. Bylo třeba krýt ústup rodících matek, jednonohých batolat a štábních důstojníků s hemeroidickými výhřezy. Naštěstí dorazil poručík Ivuškin, malaďéc, který z pozůstatku vojclů sestavil posádku, co by si zástupce stroje Rudý namazala na komisárek. I se Šarikem. Po kratším motivačním proslovu vidí všichni ti, co ještě nebyli demobilizování do hrobu, že Ivuškin je lahodný na duchu i po těle, vznikl zkřížením Timura s Pavlíkem Morozovů, v každém očku mu jasná hvězda svítí a aby byl plně užitečný, v prdeli permanentně ohřívá láhev s mlékem pro případného okoldoucího podvyživeného kojence. Jsou tedy strženi jeho nadšením a s písní na rtech kráčí zdechnout v pancéřované rakvi. Samotné bojové lapálie pak jsou velice zdařile natočeny a míjející se granáty si ve zpomalených záběrech třesou ručičkami, přejíc si orgastické odbachnutí. Triková stránka filmu všeobecně stojí za zhlédnutí. I onen úvod, co jsem tak obšírně a pravdivě popsal, samozřejmě. Samozřejmě, že pravdivě! Později se však děj poněkud vymyká z reality a od okamžiku, kdy (spoiler) je muklům předán pohyblivý cíl i s municí, vykloubí se úplně. Pak už si prostě ruský člověk popustil uzdičku, leckdy i fantazii, a jede si scífko jako vyšité. Ovšem stále ještě efektně natočené. No nic, to už si dokoukejte sami, jen bych ještě rád upozornil na roli Irči Strašnobaumky. V Priťaženje (za vlasy) se snažila rozcabit ufonovi, zde se na první pohled zamokřila z olysalého, seřezaného, omrzlého, zavšiveného, podvyživeného, roky nemytého a zjevně retardovaného vězně. Komu dá příště? Návrhy posílejte na ministerstvo kultury Ruské federace: http://www.mkmk.ru, případně Nejedlému. On jim to vyřídí. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Rusi nás často zásobujú vojnovými filmami, ale v posledných rokoch mám pocit akoby točili pre detské publikum max. tínedžerov. Nemeckému hajzlovi dáme na ksicht jazvu, aby bolo jasné kto je na strane zla a kto na tej opačnej, pridáme kopu spomalených záberov nech je to cool pre mládež a zápletka nemusí byť nič moc aj tak tomu p...u rozumejú, hlavne nech je to akčné a stále sa niečo deje. Od vážneho a poctivého vojnového filmu to má ďaleko, aj keď niektoré scény sú fajn. Oceňujem scény z vnútra tanku, ktoré predsa len nie sú časté, ale inak iba priemer, ktorý stačí vidieť iba raz. 60%. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Je to taková předělávka ( kdo chce čte remake) staršího sovětského Skřivánka.  Kladem je třeba úvodní bitva, technické provedení samotného filmu, kvalitní protivník ( není hloupý až imbecilní, není bezúčelně krutý, je vojensky na určité výši.) Opět jako Skřivánek má i Legenda T-34 českou stopu. Vtipná věta: Chlapče tebe mě posílá snad sám Stalin. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Skvele som sa bavil, len je pri tom potreba veľmi nepremýšľať. Akčné scény sú úplne peckové, pri väčšine výstrelov z dela kamera rotuje okolo projektilu. Neexistuje lepší tankový film. Skoro to prekonalo aj Fury (2014). Toto je slabšie len v tom, že necítite ten adrenalín v kabíne. Ale o to sa vo Fury postarali určite úžasní herci. Najslabšia časť je však v koncentráku, kde to všetko veľmi nefunguje. Neviem, ako má v roku 1944 Nemcom pomôcť, že kadeti budú strieľať na pohyblivý bezbranný cieľ so superveliteľom vo vnútri. Každopádne špeciálne efekty na jednotku a aj keď sme jasne niekedy videli, že tank je celý počítačový, tak to tak netrhalo oči. Na ruský film bomba. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Ayer predviedol vo Fury Shermany a hrdí Rusi zas svoje mašiny T-34. Mám rád tankové bitky a filmy a keď nerátam lacné filmy s mizernými efektami, moc ich nieje. T-34 ma celkom prekvapila hlavne v rámci efektov, pretože to bolo natočene skutočne pekne, veľmi dobre sa na to pozeralo, v akciách nezmámim hercov nebol problém fandiť, potešila aj výprava a obzvlášť (moje obľúbené) nemecké Panthery. Jasné, že aj tu sa nájde kopec blbostí, aby boli Rusi za hrdinov a rozprášili hordy náckov jedným tankom. No ako som hovoril, veľmi pekne sa na to pozerá, nenudí to a to mi stačilo k dobrému zážitku. 80% - 4* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Někdo říká Fury, já říkám Skřivánek (1964). Tohle je prostě taková jeho modernější variace. Tankové souboje byly fajn, hned ten první mi připomněl honičku ve vesničce v Bělym tigru. Zajímavé byly i všechny ty zpomalené záběry střel, které jindy ve válečných filmech s tanky dělají jen vžum :-). Laik si tak alespoň dokáže představit jak to v tanku vypadalo, když se něco propálilo pláštěm dovnitř a tam to v tom stísněném prostoru plném nejen mužů, ale i paliva a munice explodovalo... A jak už zde padlo, potěšily české lokace, cíl Praha i koncentrácké kápo Carda. Ke všem těm tankům a polopásům mně ještě zaujala Irina a kdyby se mnou chtěla jet v mé T34 na projížďku rozhodně bych se nebránil. Potud spokojenost. Ovšem dále lépe nepřemýšlet. Průstřel dvou německých tanků jedním T34-76... ehm... Ta snadnost s jakou kucí rudoarmějský louskali Panzery... Skoro jsem měl pocit, že sedí v nějakém Is2. Myslím si, že v roce 44 měli Němci zcela jiné starosti, než honit nějaký tank a když už tam ukázali Pak40 a osmaosmdesátku, kde byli protitankovci s panzerfaustama? Nebo nějaká Stuka? Vždyť stačili 2 borci v každém baráku na vjezdu do města a bylo by vymalováno... No nic, nebudu spoilerovat. Film je věnován tankistům, to je hezké. Určitě to nebyla v tancích za války žádná prča. Jedna z nejhorších smrtí co je si myslím, že je uhoření a tím většina osádek v případě zásahu končila. Případně je dorážely kulomety když opouštěli nouzovými otvory hořící stroj. Takže díky efektům to bylo lepší než Skřivánek a proto i více hodnotím, na 4 hvězdy ale nejdu. Dávám za 3 protipancéřové náboje. * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Troška pritiahnuté za vlasy a miestami smiešne patriotické, no keď si to porovnám napríklad so Železným srdcom (2014), tak tento snímok je aj tak jasný víťaz. A to i z pohľadu komercie a konzumnosti. Veľmi dobre sa na to pozerá, príbeh nenudí a miestami sa tu vyskytne aj nejaký ten vtip. Na záver dokonca prišlo aj na romantiku. Je tu teda z každého rožku trošku a výsledný dojem je veľmi slušný. 80/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Duke Nukem začal mluvit rusky a stal se tankistou. A stejně jako herní legenda je nesmírně zábavný a napínavý. Rozhodně to není žádné umělecké veledílo, ale velice svižný akční film. ()

Reklama

Reklama