Reklama

Reklama

Nekonformní malířka Laura Reynolds (Elizabeth Taylor) žije v dřevěném domku na pláži malebného kalifornského pobřeží, dostatečně vzdálena od okolní civilizace. Hrdá a nezávislá žena odmítá připustit jiný než škodlivý vliv společnosti na utváření lidského charakteru a svého devítiletého nemanželského syna Dannyho proto raději vzdělává sama. Po opakovaném střetu se zákonem je úřady donucena k volbě - Danny musí neprodleně nastoupit do sansimeonské církevní školy v Monterrey, nebo skončí v polepšovně. Ačkoliv ředitel školy San Simeon Edward Hewitt (Richard Burton) se pokouší paní Reynoldsovou přesvědčit, že jeho ústav není vězením, jejich první setkání skončí rozmíškou. Tehdy si stárnoucí protestant, oddaný manžel a otec dvou dětí uvědomí, jak daleko se za dvacet let vedení školy existenčně závislé na milosrdenství podporovatelů ale i lidí s nečistými úmysly odvrátil od svého původního poslání. (dopitak)

(více)

Recenze (17)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Elizabeth Taylor s Richardem Burtonem bývají obvykle zárukou kvalitního filmu. Když se tomu navíc přidá Eva Marie Saint a Charles Bronson mělo by to být ještě tuplované. Tenhle příběh o konfliktu víry a smyslnosti, kněze a ateistické umělkyně, ale povážlivě skřípe a na dnešní dobu nepůsobí příliš hodnověrně. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem opět shlédl a musím uznat, že herectví těch dvou bylo úžasně přirozené, pokud byli před kamerou spolu. Je mezi nimi jakési až erotické dusno, zkrátka osudoví partneři, režisér nemohl vybrat lépe.. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Tento film je typickým dítětem své doby a zcela nesprávně bývá někdy řazen mezi filmy náboženské. Pravý opak však je pravdou. Na příběhu anglikánského kazatele (Ricard Burton), jemuž manželství nabourá svobodomyslná beatnická umělkyně (Liz Taylorová), lze pozorovat evidentní tendenci bořit tradiční morálku. Revoluci 60. let tu dokonce poslouží kázání selhavšího reverenda, v němž oceňuje "okořenění" křesťanských principů opravdovostí naturalistů... Po formální stránce je např. komické, kterak herecká primadona Taylorová (tehdy již 33letá), ve filmu žijící v osamělé chatě na mořském pobřeží, vystřídá celou škálu prvotřídních šatů a využívá veškerých výdobytků kosmetiky... Dnes film působí opravdu spíše úsměvně a výrazně dobově. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Vydařené drama, kterému herecky dominuje někdejší čerstvý manželský pár Burton/Taylor. Je to dlouhé, je to únavné, ale je v tom něco, co se vám zalíbí. Možná je to jen okolí Big Sur, odhalená socha Liz či její model s ňadry ve dlaních, letní atmosféra, růžová poštovní schránka co je na konci z neznámého důvodu červená, vlny, ptáci, co já vím. Chválím i český dabing z dílny ČT 1994 s Jiřím Štěpničkou a Valerií Zavadskou. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Pastor a voľnomyšlienkárska žena sa dostali do pasce vzájomného citu. Príbeh nastoľuje otázky náboženského pokrytectva a ženskej emancipácie. Ako vždy ide o herecký koncert Elizabeth Taylor a Richarda Burtona. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Vincente Minnelli /Meet me in St. Louis, Jak je tezke byt dedeckem/ natocil sympaticku spolocensku konverzacku. O tom, ako ona vychovava syna, pricom jej ponatie lasky a moralky je dost sporne, na vetvy je potom z toho pastor Hewitt v podani Richarda Burtona /Where Eagles Dare, Kleopatra/. Nie je tu uceleny pribeh, o nejakej akcii nemoze byt ani reci, ale vyborne to odsypa, dialogy su na urovni. Okrem Elizabeth Krajcirky a Richarda Burtona som tu videl aj Charlesa Bronsona /Mechanik Zabijak, Prani Smrti/. Pre taketo filmy sa snad Minnelli narodil : 87 % ()

danecek24

všechny recenze uživatele

23. Zlatý Glóbus za rok 1965 - nominace (2) - Nejlepší hudba - Johnny Mandel, Nejlepší filmová píseň - "The Shadow Of Your Smile" - Hudba Johnny Mandel, text Paul Francis Webster ()

zette 

všechny recenze uživatele

Myslim, ze tento film byl staromodni uz v roce 1965. Vyborne herecke obsazeni, coz bude mozna to jedine, co si za par dni z teto jedne velke nudy budu pamatovat. Kdyz budu hodne tolerantni, muzu dat sotva prumer. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Tak Elizabeth Taylor na koncertě pro Mercuryho říkala ,,Nebojte se nebudu zpívat,, A podobnou podporu potřebuji vždycky i já, když ve filmu hraje ona. Tady se mi ale líbila. Film byl zajímavý, drama lehčí. 3,5/5 ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Nejdřív to vypadalo fakt nadějně, když na sebe Taylorová a Burton štěkali a vyměňovali si názory na výchovu dětí a náboženství. Ale jakmile to sklouzlo do romantiky, bylo po zábavě. Nastala neskutečná nuda s divným závěrem. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Tenhle poměrně neznámý film jsem si stáhl jen kvůli výbornému hereckému obsazení a hlavně oskarové písničce. Fungovalo to tak napůl. Krásná kamera zabírající krásné přírodní scenérie podpořená náladovou hudbou. Dva skvělí herci v hlavních rolích; Charles Bronson v roli opilého hulváta spíše do počtu. A zpočátku výborný příběh - krásná, ale nezávislá, muži a systémem opovrhující malířka žije na pobřeží se synem, který musí do katolické školy. Tak se střetává s jejím ředitelem, pokrokovým ženatým knězem, který kvůli své funkci musí dělat morální ústupky. Jejich názorové střety a jiskrné debaty jsou perfektní, ale pak přijde nevyhnutelné - zamilují se a film se pozvolna mění v utahanou melodramatickou romanci, která navíc na konci podivně vyšumí. Nebylo to špatné, ale ani žádný zázrak. A písnička? Neznámý průměrný "crooning" cajdák co zazní necelou minutu v titulkách... přitom v roce 1965 bylo tolik jiných možností na výběr. ()

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Burton i Taylorová se snažili, leč... Ženská, která se na jednu stranu prsí svou samostatností, brečí, že nemá peníze a nakonec je přijme od svého milence, místo aby si soudně vymohla alimenty u otce svého dítěte? Ženská, která se snaží být rebelkou, a přitom má tak bohatou garderobu (vzhledem k postavě nepochybně šitou na míru), na rozdíl od střídmého šatníku regulérní ženy jejího milence? Přes všechny líbivé záběry mě to nijak nepřesvědčilo.. A nebýt Richarda Burtona.... Ovšem i mladý Charles Bronson byl k sežrání. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Dobrý snímek s hvězdným obsazením. Přitažlivá Taylorka, Burton jako kněz a ředitel školy, Bronson stále ještě bez knírku, Saintová (jedna z osudových hitchcockovských hrdinek) překvapivě cudná. Viděno s dabingem České televize z roku 1994, Zawadská a Štěpnička k ústřední dvojice pasují velmi dobře. ()

Ganka 

všechny recenze uživatele

Kouzelná Elizabeth a šarmantní Richard jako by pro sebe byli stvořeni a na plátně jim to spolu hrozně sluší (a nejspíš to taky věděli, když byli několik let manželé). Líbil se mi neotřelý námět i knězovo dilema. ()

Reklama

Reklama