Reklama

Reklama

Ideální palác

  • Francie L'Incroyable Histoire du facteur Cheval (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Na sklonku 19. století si prostý pošťák Joseph Ferdinand Cheval (Jacques Gamblin) každý den klestí cestu od vesnice k vesnici po celém Drôme. Z tíživé samoty jej vytrhne setkání s osudovou ženou Philomenou (Laetitia Castová). Z jejich svazku vzejde dcera Alice. Kvůli dítěti, které miluje nadevše, se Cheval vrhne do riskantního projektu, jehož cílem je postavit pro Alici vlastníma rukama dokonalý palác. Tento obyčejný muž, kterému život vždy házel klacky pod nohy, ve svém úsilí nikdy nepoleví a zasvětí dlouhých třiatřicet let výstavbě neobyčejného díla – "Ideálního paláce". (HBO Europe)

(více)

Recenze (24)

dopitak 

všechny recenze uživatele

To si tak seženete novější film s Laetitií, protože chcete mít všechny její odhalené. A místo toho se dvě hodiny díváte na blázna, co patlá z bláta jakousi ruskou barabiznu. K tomu všemu Tonda Navrátil hlasově neobsáhne 40 let života jednoho člověka, takže se tam ve studiu dusí a vy se trápíte s ním. Smutný film, málo se děje, těžko se na to dívá. Že v žádném případě nejsem odpůrce francouzských artů, dokládá třeba moje hodnocení filmu o malíři Ronoirovi, viděného v Lucerně v rámci Cinema Mundi. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý příběh a námět, který si zasloužil zfilmování. O podobném příběhu jsem vůbec nevěděl, takže zde film u mě účel jednoznačně splnil. Okamžitě jsem po shlédnutí studoval, kde se tento Ideální palác nachází a přemýšlel nad tím, že jestli ještě někdy budu moci za hranice, tak sem bych se moc rád podíval. Film byl navíc poměrně precizní ve vyprávění, takže tu herecky neskutečně dominoval Jacques Gamblin svojí rolí sebestředného Ferdinanda Chevala. Na to ale, jak sebestředný byl, ho film vykresluje docela jednoduše. To je ale asi jediná výtka jinak u moc zajímavého příběhu z Francie. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Kdyby to nebyl skutečný příběh, mohlo by se to zdát až naivně nerealistické, ale je-li to odraz skutečnosti klobouk dolů. Jak před Josephem Ferdinandem Chevalem, tak před filmaři, kteří z toho neudělali ani kýč ani spektákl, ale uměřené, hladivé drama o vůli a pokoře. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Film je po celou stopáž svůdně příjemný a realistický. Je zde krásná krajina. Ale zároveň film nepřekročí pošťákovu sebestřednost. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Palác dokonalý, no film nedokonalý a nudný. V podstate ide o chlapíka, čo si zarputilo zaumienil niečo postaviť bez patričného vzdelania, pláca tam hlinu a na konci je vidieť výsledok, ktorý sa dá obdivovať. No cesta k tomu je sprevádzaná dojmom blázna, nejakého pochabého rojka, ktorý niečo vytvára úplne bezdôvodne. Zo všetkého by som pochválil len Laetitiu Casta, ktorá dôstojne zahrala tie životné premeny a na jej tvári bolo vidieť zub čas, kým sa po padnutí poslednej klapky zas vrátila k modelingu, teda odhaľovaniu. Som rád, že má aj oblečenú polohu v repertoári. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Kdybych o tom věděl, nejspíš bych se tam stavil, a možná i přespal, při cestě z Lyonu na jih. Ale nejspíš ne, fotky a filmový přepis stavby Palais Idéal, postačí. Pěkný romantický film, jak to Francouzi umí. Pošťák Ferdinand Cheval patří do spolku Donů Quijotů, jehož cílem je odolat senilitě tím, že jeho členové zemřou v příslušném věku při konání hrdinských činů. - Pár poznámek opět k názvu. Film se jmenuje Neuveřitelný příběh pošťáka Chevala, pokud toužíme po jiném překladu, pak nejspíš Dokonalý či úžasný palác, v žádném případě ideální, toto slovo nelze spojovat s palácem, aniž by vznikl nesmysl (palác jako idea). Nanejvýš se můžeme ještě poučit z "poetických" postupů. Verš ve slavné fantazii Arthura Rimbauda Ma Bohème: mon paletot aussi devenait idéal, překládá Nezval: Také můj svrchníček byl jen vidinou, Čapek: můj svrchník z sebe málem skutečnost už shodil, Hrubín: svrchník jen iluzí byl málem, Kadlec sice: můj kabát taky byl už jenom ideál, všechny překlady se však shodují v tom, že Rimbaudův "kabát" už byl jen pomyslný, byl jen jakousi imitací kabátu nehodného tohoto slova. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Palais Idéal du facteur Cheval v dedinke Hauterives som mal tú česť navštíviť - je to unikátne a pôsobivé dielo, ktorý je krásny nielen na pohľad, ale má aj pozoruhodnú históriu. A práve k nej môžeme prostredníctvom tohto filmu vykročiť. Osobne by som skôr čakal dokument, ale napokon aj filmové spracovanie bolo zvládnuté na výbornú. Jacques Gamblin zvládol postavu poštára Chevala skvelo, a celkovo sa mi film páčil aj po scenáristickej a vizuálnej stránke. Cheval rozhodne nemal jednoduchý život, a keď sa rozhodol postaviť pre svoju princeznú palác, stal sa skôr terčom posmechu a nepochopenia. Napokon je však toto 33-ročné dielo vzácnym kúskom tzv. naivného umenia, ktoré chodia obdivovať turisti z celého sveta. Výborná práca! 5* ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi vyrazil dech. Oslavuje nezlomnost lidské vůle, která akceptuje moc přírody, aniž by se jí nechala pokořit. Venkovský pošťák Joseph Ferdinand Cheval musel každý den zvládnout 32 km chůze po opuštěných cestách, aby doručil dopisy. Kde na stavbu toho nádherného paláce vzal sílu a čas, to mi hlava nebere. Kdyby nešlo o příběh podle skutečných událostí, tak bych snad ani nevěřila, že se něco takového skutečně mohlo stát. (80%) ()

woodsman 

všechny recenze uživatele

to je neuveritelne ten palac naozaj existuje nechapem ako to mohol dokazat sak sa musel zodrat k smrti zaujimavy film tam musim raz ist pozret ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Presne takíto ľudia takmer fanaticky idúci za svojim cieľom zanechajú po sebe trvalé stopy. Za akú cenu to je zobrazuje tento film. Interesantné.. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Krasny filmik: velmi citlivy, pravdivy, uzasne hlbavy, jemny - a bez velkych kecov, uchylaren a superlativ. O prostom cloveku, ktory si pri vsetkej kazdodennej obycajnosti plnil svoje najobycajnejsie povinnosti a stvoril najneobycajnejsie diela. Holymi rukami, bez kapitalu, bez skol, bez pomoci, bez marketingu: z dobrotivosti slachetneho srdca a hlbokej duse, ktoru stroje a podnikatelia Bill Gates nikdy mat nebudu. 5* ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Ilustrativní životopisný film o snaze pošťáka v průběhu let ulepit jakousi stavbu připomínající výstřední palác. ()

curil 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý film. Příběh zarputilého pošťáka, kterém náhoda o následně příroda, stromy, ptáci, vnuknou myšlenku, kterou nemůže opustit. Tak stvoří úžasnou stavbu složenou ze všech možných stylů, které zná pouze z novin a časopisů. Zajímalo mě, zda skutečný "palác" opravdu existuje; stojí u malého městečka Hauterives. Skvělý herecký výkon Jacquesa Gamblina, který diváka vtáhne do děje svou vitalitou, úspornou mluvou (více mlčením) a mimikou tváře, kdy hledá dlouho správný výraz nebo podporu v nápovědi své manželky Philomeny. Příběh mě dojal, málokdy je v dnešní době hlavním hrdinou obyčejný a tak zásadový člověk. ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film o zvláštním člověku a ještě zvláštnějším paláci. Stopáž tak akorát, být to delší, asi by to bylo nesnesitelné. ()

Venom666 

všechny recenze uživatele

Krásný dojemný film, pojedeme tam na dovolenou, Hauterives je od nás jenom 1300 km už se těšíme bude tam krásně. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobre nakrútený životný príbeh poštára Josefa Ferdinanda Chevala, ktorý bol zrejme autista ale napriek svojmu nie príliš spoločenskému správaniu sa mu podarilo zanechať svetu okrem potomkov aj úžasné architektonické dielo, do ktorého vďaka svojej tvrdohlavosti a pochopeniu blízkych, investoval neuveriteľné množstvo času a úsilia. Výborná produkcia a herecké výkony približujú divákovi ako osobnosť tak aj spleť vzťahov a emócií pretkávajúcich jeho život. Režisér z toho nerobil drámu, ale citlivo staval atmosféru vzťahov tak, že na konci nezostane jedno oko suché. 75% ()

Verody91053 

všechny recenze uživatele

Krásny a citlivý filmársky počin. Pomalé tempo, ale napriek tomu sa stále niečo deje. Dej sa odohráva na francúzskom vidieku na prelome 19. a 20. st., kde je výborne ukázané ako ľudia vtedy žili, aké mali starosti a aký je život krehký. Pekne spracovaný príbeh muža, ktorý je skúšaný osudom, nájde však vášeň pre stavbu paláca a nič ho nezastaví. V tomto filme naozaj vidno dôležitosť rodiny a lásky k nej a k jej členom. Tiež je tu ukázané, že človek môže a vie dosiahnuť a vytvoriť veľké veci, ak si to zaumieni, bude usilovne pracovať a nevzdá sa. Koniec bol ozaj dojemný, kde som vyronila nie jednu slzičku. Určite odporúčam :) ()

Reklama

Reklama