Reklama

Reklama

Judea a Řím: Fatální konflikt

(seriál)
  • Česko Osudný konflikt: Judea a Řím (více)
Austrálie, 2018, 1 h 44 min (Minutáž: 52 min)

Epizody(2)

Obsahy(1)

Dvoudílný seriál se soustředí na bouřlivý život krále Heroda a rozebere velkolepý vzrůst a tragický pád Judei pod vládou římské říše. Tyto dvě události, které dělí 70 let, navždy spojuje jeden muž, jenž měl na starost záznam toho, co vedlo k pádu Judei: kontroverzní historik Flavius Josephus. Pořad zkoumá historii z nového úhlu pohledu a využívá k tomu slov a skutků tohoto nechvalně známého přívržence Židů, generála, historika a údajného zrádce. S využitím různých médií seriál oživí tento příběh nástupu a pádu Jeruzaléma. Rozhovory s odborníky, dramatizace, animace a nádherná CGI malují barvitý obraz, který je stejně bohatý jako samotná historie. (Viasat)

(více)

Recenze (5)

jungewolf 

všechny recenze uživatele

1.díl : 5 * a 75 % . Objevný je římský beton : směs sopečného popela, drti z vápence a štěrku z vyvřelin rozmíchaná ve vodě. Seriál vznikl v australsko-německo-italské koprodukci .  ***Jen faktická poznámka : Matoušovo evangelium je jedno ze 4 evangelií v Novém zákoně, NENÍ součástí Starého zákona. Se to ňák ČT "ztratilo v překladu" ... :-) . /// 2.díl : 5 * a 72 % , až na pár chyb to celkem šlo . ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkně udělaný dokument. Trochu mi tam neseděly ty jednoduché animace, ale zase to bylo něčím jinačí. Nejvíce mne bavila ta část, kde Iosephus Flavius zradí. Zvláštní, vždycky jsem si myslel, že podle jména byl Říman. Někdy se holt musí stát takové události aby historie získala důležité pisatele a svědky velkých dějinných událostí, kterými potlačení židovského povstání a dobytí Jeruzaléma bezpochyby bylo. Budiž to ponaučením dnešním civilizacím a národům, že se fakt nevyplácí zaútočit na silnějšího spoléhajíc, že se přidá Bůh a celé to dokončí. Tak trochu mi to připomíná dnešní ruSSko. Dostat se do šarvátky s mocným Římem a jeho nejlepší armádou na světě fakt nebylo moudré a přivolalo to na Židy jen zkázu a utrpení. Ačkoliv v rámci edice antická knihovna mám lecos v doma, Válka židovská mi tam chyběla. Ke svému zděšení jsem zjistil, že ta dvojdílná od Academie je i v antíkách do mrtě rozebraná a těžko sehnatelná. Naštěstí jsem měl kliku a sehnal ji.  A tak se těším na autentické vyprávění Iosepha Flafia, který měl vize od samotného Boha a popsal krvavé události tak jak se staly v roce 70 n.l.  * * * * ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Díly: 1) Vzestup, 2) Pád. -------- V titulcích (obou dílů) filmu uvedeno: režie Nik Wansbrough. -------- Výborně, jméno režiséra opraveno, pochvala udělena 23. 4. 2022. ()

Konev 

všechny recenze uživatele

Veškerý děj je skoro celý postavený na vyprávění Josepha Flavia, který se dal k Římanům, aby si zachránil život. Doživotní renta a vlastní dům za to stálo. Místy se to neshoduje s biblickou zprávou /římská vojska v roce 66 nenadále odešla a vrátila se až za 4 roky/, ale jinak jsem se dozvěděl několik podrobností, které jsem dříve nevěděl /třeba to, že Římané při obléhání pouštěli lidi dovnitř Jeruzaléma, ale už ne ven, protože tak chtěli docílit rychlejšího vyhladovění obyvatel/. Škoda, že tvůrci nepoužili nějakou animaci, aby nám místo zbořeniště a popisu, jak to bylo tenkrát, neukázaly ty skvosty v reálu. ()

Reklama

Reklama