Reklama

Reklama

3 mimo: Příběhy z Arkádie

(seriál)
  • USA 3Below: Tales of Arcadia
Trailer
USA, (2018–2019), 10 h 20 min (Minutáž: 23–24 min)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(26)

Po nouzovém přistání na Zemi se dva urození mimozemští teenageři snaží splynout s lidmi, aby unikli mezigalaktickým lovcům odměn. (Netflix)

Recenze (4)

AloeB 

všechny recenze uživatele

3Bellow je navazující seriál na mé milované Trollhunters, kravinku, kterou jsem v hodnocení možná dost nespravedlivě vychválil do nebes, zážitek mi však dala. Nejsem si jistý, zda se to samé dá říct i o mimozemšťanském pokračování. Lze sice říct, že se dějově ani vypravěčsky nic nemění, ale změna prostředí dělá hodně. Od tajemných trollích jeskyní a roztomilých obříků jsme se přesunuli k divným emzákům z planety, z níž by měli dědicové trůnu být rádi, že utekli, protože není ničím než bladerunnerovskou/atlasomrakovskou sci-fi metropolí pro děti. Výrazný rozdíl obou seriálů ukazuje krásný rozdíl mezi stereotypním fantasy a stereotypním sci-fi - to první ukazuje přírodní svět, když byl ještě v pořádku, a to druhé svět, který je už dlouho v nepořádku. Ve výběru mezi těmito dvěma seriály bych tedy upřednostnil fantasy před sci-fi, protože je to skutečně ten žánr, do nějž se utíká před realitou, ne ten žánr, který před realitou varuje (Samozřejmě, tady by šlo namítat, že 3bellow je jednoduchostí děje jen fantasy v převleku, ale je snad zřejmé, jak to myslím.) Toto srovnání mezi seriály ze stejného universa se vyloženě nabízí, myslím si však, že by bylo vhodné hodnotit 3 mimo i jako samostatné dílo. Zde je pak zajímavá reverzní tropa, v níž se namísto obyčejného dítěte putujícího do tajemného světa (třeba do králičí nory nebo do světa za skříní) dostávají těžce neobyčejné děti do světa obyčejného. Výrazným prvkem seriálu je tedy konfrontace mimozemšťanů in disguise se světem amerických dětí/teenagerů. Zde to ovšem opět narušuje původní seriál, jehož postavy i události do děje aktivně vstupují (jistě, opačné se teoreticky stalo již v jedné epizodě Trollhunters, zde to bylo však v rámci jedné easter egg epizody, nikoliv jako základní stavební kameny děje). Z hlediska worldbuildingu budiž, bylo by zvláštní, kdyby se ti zvláštní hrdinové v Arcadii ani jednou nesetkali, ale jednak to poněkud narušuje sci-fi feeling a jednak to ničí moji tezi o divných dětech v obyčejném světě, protože zde se dočkali všeho, jen ne obyčejného. Upřímně si však nemyslím, že na většině této kritiky jakkoliv záleží a že o těchto věcech Guillermo del Toro nějak moc přemýšlel. Podle mě je Guillermo del Toro nerd a chce se bavit. A dokud to baví ostatní, tak proč ne. Mě 3bellow tolik nezaujali, ale je to poctivý a milý dětský seriál, který navzdory primitivitě nepůsobí jako tahání peněz z hloupých dětí - což se o jiných filmech a seriálech říct nedá. ()

kikikz_860 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to v pohode seriál ale moc mi nesedí do Trollhunters sveta. Príde mi to moc dávať sci-fi do fantasy sveta a vedel by som si to predstaviť bez tohto seriálu. Je to asi hlavne pre deti a mladších takže tu sú také veci ktoré nedávajú zmysel alebo máte otázky ale odpovede nikdy nedostanete. Nieje to zlé ale nesedí mi to do toho sveta. ()

AdelleR 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Arcadijský potenciál využit na maximum. Mimozemská kultura byla originální, líbilo se mi, jak se postavy postupně integrovaly mezi pozemšťany, spousta dějových linek byla vyřešena fakt skvěle a cením i řešení důležitých témat (xenofobie, rasismus, lgbt). Opět to je animák už s jednou nohou napřed, nejen co se týče zmíněného, ale i třeba s trochou grafičtějšího zpracování určitých smrtí. Navíc je to skvěle propojené již s předchozími Trollhunters, je to akční, neskutečně vtipné a jede si to zkrátka v tom svém skvělém duchu. Skoro mi je líto, že to má jen dvě série. ()

Reklama

Reklama