Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Benedict Cumberbatch ztvárňuje hlavní roli v tomto aktuálním a palčivém dramatu ze zákulisí kampaně referenda o brexitu. Film sleduje tuto kampaň z pohledu nepříliš známých stratégů z obou táborů – jak příznivců, tak i odpůrců unijního odcházení. Zatímco se jedna strana snaží získat navrch nad druhou, paktují se s politiky, kteří se snaží protlačit na výsluní, a kontroverzními sponzory. V době, kdy se do popředí zpravodajského zájmu dostávají odhalení o zneužívání osobních dat i škodlivém vlivu tzv. "fake news" a mikrocílené reklamy na sociálních médiích, snímek "Brexit" zkoumá, jak moderní techniky kampaní řízených daty přispěly k jednomu z nejméně očekávaných, nanejvýš napjatých a také nejkontroverznějších rozhodnutí v moderní politické historii. (HBO Europe)

(více)

Recenze (175)

Matty 

všechny recenze uživatele

Cumberbatch hraje dalšího vysoce inteligentního sociopata, který jde proti všem konvencím (a jde mu to skvěle). Tentokrát nám při tom dává nahlédnout do zákulisí politiky založené na silných emocích a vyrábění alternativní reality s pomocí sociálních sítí a datových analytiků (perspektiva voličů není vzhledem k nedlouhé stopáži tolik akcentována, ale některé důvody naštvanosti a touhy po změně vyprávění zohledňuje). Informačně je to sice sice neskutečně hutné, ale zároveň přehledné, srozumitelné a velmi svižné. Zpravodajské záběry mohly být do příběhu začleněny elegantněji, občasné vyprávění obrazem (nejen nepolevujícím proudem slov) by neuškodilo a rámování příběhu „zpovídajícím se“ Cummingsem vyznívá do prázdna (vyprávění navíc odskakuje i do druhého tábora, kde nebyl přítomný). Určitou nedotaženost ale beru jako nutnou daň za to, jak brzy po britském referendu film vznikl, díky čemuž v sobě má hodně (naštvané) energie. Přes relativní věrnost skutečným událostem jde především o názorově vyhraněný politický komentář (s karikaturními kresbami některých politiků), nikoliv o nezaujatou rekonstrukci. Přes nadsazený tón a cynismus většiny postav je výsledek spíše mrazivý než zábavný, protože už teď je zřejmé, že podrytí elementární důvěry ve fakta a autority má dost zrůdné následky. Doufám alespoň, že až se v tom uvidí Johnson nebo Farage, prasknou jim cévky. 75% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já jsem tenhle film původně vůbec nechtěl dát, protože se musím přiznat, že mě už vůbec nic kolem eu, brexitu, naší politiky, světový politiky a dalšího sajratu nezajímá. Jenže jsem neodolal jménu Benedict Cumberbatch a díky tomu, že HBO GO mě to hodilo na svou HP jsem do Brexitu nakonec zajel a nelituju jediný minuty. Naopak, jsem úplně nadšen, protože film mluví mým jazykem, říká můj názor a Benedict je opět absolutně přesný, hlavně jeho záverečná řeč o té komise, to vytetovat na něčí čelo. Jasně behaviorální cílení je dneska asi největší magie reklamy, potažmo politické kampaně a to jak ovliňuje naše názory, to je až hororově pravdivé a výsledek ? Já už nemám na nic názor, ze všech stran dostávám skrz media protichudné, ale zaručeně ověřené infa, všichni kolem nás do nás hučí tu svou pravdu, to je dnes a denně, Babiš, EU, migranti, Zeman, demokracie a jediný co z toho všeho máme, je rozeštvaná společnost, plná nenávisti, nulových schopností naslouchat druhýmu, v Británni to došlo tak daleko, že byla zavražděna poslankyně, to je přece něco strašnýho a co se stalo ? Nic, dál to pokračuje úplně ve stejných kolejích, mediálně vlivová agresivita vůbec nemá žádných hranic, infekce nenavisti, která svědčí politicko - ekonomickým vychcánkům z obou táborů jede na plný pecky a bohužel, bohužel jim to vychází na stoprocent. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tohle se Anglánům povedlo. Nemusím tím samotný Brexit, myslím tím film Brexit. Ekonomické téma zhmotnili kvalitní filmařinou a představili mi období před Brexitem, které způsobilo, že se v Anglii nakonec rozhodli o vystoupení z Evropské Unie. V cizině jsem zažil mnoho Anglánů a je mi jasné, že když si můžou myslet, že Praha je samostatná země a Českou republiku neznají, tak stačí, aby na ně nějaký místní Tomio udělá oči, ukázal, proč je dobré vystoupit z EU a oni ho bez skrupulí následovali. Nic ale není tak povrchní, jak na první pohled vypadá a hlavní postava v podobě neuvěřitelně civilního Benedicta Cumberbatche, kterého byste si v tu chvíli spletli s místním intelektuálem v hospodě u Tetřeva, mi tu osvětlil celou řadu věcí, díky kterým na Brexit koukám z trošku širší perspektivy. Hodně zajímavý a dobře natočený film. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Stylizace do "wannabe sorkinovky" sedne, co citelně chybí je odstup. Třeba by si pak autoři odsputili dětinské ztvárnění (rádoby) politiků (ne, že by si to nezasloužili, ale patří to do zcela jinak pojatého filmu) a předně by měli více informací čili by nemuseli tak neškodně klouzat po povrchu. Dalo se to pojmout jako souboj dvou lídrů kampaní à la Duel Frost/Nixon, mohlo to jít po "rozervané duši Británie" a zahryznout se to do příčin pod povrchem, do opomíjené části populace, mohlo se zabrousit do tajů cílené "reklamy" a práce s daty ze sociálních sítí, do... Ne, že by to tu vše nebylo. Je, ale tak povrchně a letem světem, že pokud jste četli aspoň jeden článek o příčinách Brexitu (potažmo zvolení Trumpa apod.), tak to neřekne nic nového; natož pak zajímavého. Přesto to má tempo, vynikající výkony a několik působivých scén (druhé sezení s focus group, pokec po práci nad pivkem a finální monolog před komisí). ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,CO SE OBVYKLE DĚLÁ, KDYŽ SELŽE SYSTÉM? RESETUJE SE. NEDĚLÁM NIC JINÉHO. RESETUJU. CO UDĚLALI ONI? CO JSTE UDĚLALI VY VŠICHNI? ZNOVU JSTE NAHODILI STEJNÝ OPERAČNÍ SYSTÉM, TU SAMOU, OŠOUPANOU STAROU POLITIKU S KRÁTKODOBÝMI CÍLI A SEBESTŘEDNÝMI, OMEZENÝMI KECY...“ /// Hodně slov a ještě víc politiky. Tý zákulisní… Zapomeňte na vděčný hrátky jako je House of Cards, nebo oslavné životopisy. Tady jde o podstatu vedení kampaně. REÁLNÝ kampaně! Prostě tohle není pro obyčejnýho člověka, co se chce bavit. Tohle je popsaném sled událostí, který ovlivnili Británii a zřejmě celou Evropu. Kladně? Záporně? Každopádně i naši opoždění političtí dinosauři se můžou poučit. Jestli to ovšem pochopěj… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nečetl jsem ani „Unleashing Demons: The Inside Story of Brexit“ od Craiga Olivera, ani „All Out War: The Full Story of How Brexit Sank Britain's Political Vlase“ od Tima Shipmana. 2.) Furt přemejšlím, jak změnit běh dějin. 3.) Thx za titule „need4seed“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Anyone can start a fire. Nuže, burn, motherfucker, burn. Z něčeho, co dle trailerů působilo jako parodie a potom jako typicky cynická sračka přiživující se na aktuálních událostech, se nakonec prostřednictvím jediné stolové scény vyklubalo nečekaně přesné shrnutí toho, proč jsme jako západní civilizace totálně v prdeli. Jo a Rory Kinnear je moje duševní zviřátko a tvář Jackovy absolutní rezignace. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Benedict Cumberbatch hraje zase Sherlocka, akorát bez drog, vlasů, a místo ušlechtilé kauzy kope tentokrát za druhý tým v překvapivě lidském dramatu o jednom z nejsmutnějších politických debaklů naší doby. 8/10 ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Když jde podobným způsobem vytvářet reklamní kampaně, tak proč ne i politickou. Ano, dosáhla opravdu kolosálních rozměrů, sice jsem si občas připadala jak akvarijní rybka v Pacifiku, ale vůbec jsem se tím netrápila. Politika mě celkem nezajímá, takže u mě by měli asi utrum všechny strany. Ještě není tato kauza ukončená, tak časem uvidíme (možná) jak to všechno dopadlo. Spíš mně vadil střih. To píši zcela vyjimečně. Měla jsem pocit, že se sešla parta maniakálních střihačů, přiznávám, že mě to dost rušilo. Jinak Benedikt byl opět ve své vynikající formě, ale u něj je to bráno už jako samozřejmost. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Precizně odměřená záležitost, která přidanou hodnotou i způsobem natočení hraničí až s hraným dokumentem, ačkoliv je to ryzí film. Zastánci brexitu sice pokrývají většinu stopáže, ale ani jedna strana zde není tlačena jako ta správná, takže zaujatý divák nemusí dostávat předem mdloby, pokud tedy je pouze zaujatý a není nekritický fanatik. Velmi těsná většina voličů si odhlasovala stanovisko v rámci nejdebilnějšího možného způsobu, který k tomu lze v demokratickém systému využít (referendum v otázkách složitějších než: "Má se v naší vesnici pokácet ten dub u potravin?"). Jakmile utichly bujaré oslavy rádoby nezávislosti, rázem se zjistilo, že proklamované důvody k danému stanovisku byly o nic opřené lži, samotní podporovatelé daného stanoviska byli obětí manipulace, hry na nejnižší pudy a součástí největšího šmírování soukromí, které si neuměl představit ani Orwell. Hlavní buřiči se vypařili jak pára nad hrncem před náhle se objevnou odpovědností a všichni po hystericky proběhlé kampani s úžasem zjistili fantasticky paradoxní skutečnost, že jednak nemají žádnou vizi jak s výsledkem naložit, výsledek nejvíce ublíží těm, kteří se na něm podepsali, ale především, že by hlasování dopadlo úplně opačně, pokud by hned druhý den mohli hlasovat znovu. Velice hodnotný snímek nejenom pro Brity, protože naprosto totožné postupy v ovlivňování voličů a ochcávání volebních zákonů se dějí po celém světě. Trump ten samý rok téměř identicky vyhrál prezidentský úřad, ačkoliv byl na začátku kampaně jen směšný kašpar pro pobavení bez sebemenší šance přelézt primárky vlastní strany. Cynik sice může pochybovat jak chce, ale pokud na několik milionů klíčových lidí namíříte miliardu cílených reklam díky nelegálnímu šmírování jejich soukromí, světe div se, chytnou se, stejně jako se chytají reklam na vložky nebo fakt kůl balení čipsů k fotbálku. A proč jsem ve většině komentáře nepopisoval ani tak film? Protože Cambridge Analytica působila i v České republice, kde spolupracovala s ruským Lukoilem. Kdo má historicky i v současnosti blízko k Lukoilu a měl v té době před důležitými volbami, to asi zmiňovat nemusím. O to víc bolestivý je pohled na Brexit (film i skutečnost), protože v tom člověk až nepříjemně nachází sám sebe, respektive tuzemské politické kampaně a hysterické společenské nálady, které vyvolávají. 90 % Nejvíce ochcaný nebyl ve výsledku britský volič, ale celé (proevropské) Skotsko, které si těsnou většinou odhlasovalo "zůstat v Británii" ve vlastním referendu o nezávislosti, i díky tomu, že nezávislost by pro něj znamenalo ztrátu členství v EU, o které by muselo znovu žádat samostatně. A o dva roky později je z té EU nedobrovolně vytáhli výhradně Angličané, kteří Skoty dříve úpěnlivě prosili, ať samostatnost nevolí a oni si mohli v Londýně i nadále ve své malé obdobě Unie hrát na to, že Británie je stále Velká. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Brexit je nejotravnější téma minimálně poslední dekády a ani trefný příspěvek ze strany HBO na tom nic nemění. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled do zákulisí kampaně za Brexit a trochu i do duší frustrovaných britských voličů, mezi které se na konci zařazuje i Cumberbatchova postava, která je jeho dalším odvarem z Sherlocka. A právě scény, kde otevřeně zazní frustrace stojící za odchodem, jsou na filmu nejpůsobivější. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Dynamicky natočené zpracování nedávné kampaně neblaze proslulého referenda, která potvrdila, že polarizace obyvatelstva jedné země začíná především díky sociálním sítím vytvářet prostor pro nový druh válek. Hlas už nemají jen ti chytří nebo hloupí, ale i ti kterým je všechno jedno, ale právo rozhodnout si nedají vzít. Vznikají bizarní výsledky díky recesistům a lidem, kteří si myslí že změnou tradičního vzorce chování vyzrají na současný rozpadající se systém. Emoce a populismus vs argumentace a narcisismus. Skutečná demokracie vs řízená vláda elit. Přes všechen pokrok se vždycky vracíme zpět k původnímu problému. Každý jsme jiný. Cumberbatch je jako vždy vynikající, Kinnear jako symbol selhávajícího establishmentu rovněž. Popkulturní narážky vtipné a glosy trefné. Ten typ filmu, který v mozku roztáčí kolečka. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Je mi z toho všeho kolem Brexitu už velice nevolno. Ale pokud se vyhnu politologickým problémům, které mám vzhledem k svému oboru na stole každý den a zmíním pouze film samotný, resp Benedicta Cumberbatche, který si opět (například po Patricku Melrosovi) vyhlídl roli přímo na tělo a po anglicku jej vystihl dokonalým způsobem, budu až na nějaké scény (jakoby vytržené úplně z hlavního konceptu) veskrze pozitivní. Nutno říct, že ambice tu nejsou nijak větší než je u televizního filmu (HBO) pro danou oblast (hlavně EU, v US to nikoho zajímat nebude) obvyklé, ale jako takové levnější a dobře zrežírované drama plně dostačující. A samozřejmě velice poučné. BTW : Film končí tam, kde má nastoupit Theresa May a pokud sledujete aktuální dění, jistě byste se nedivili, kdyby za pár let přišel sequel. Bude to totiž ještě divoké...7/10 ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Zpočátku se mi moc nelíbilo, jak lacině jednostranně scénář vykresluje probrexitové politiky - málem jako pekelníky (chyběly jen rohy) nebo jako mafiány od Scorseseho (chyběly jen italské přízvuky). Ale postupně se toho film zbavil, když se víc a víc soustředil na Cumberbatchova žraloka Cummingse, no a když do hry vstoupil ten - promiňte - hňup Johnson, už mi nějaká jednostrannost vůbec nevadila, naopak. Brexit (film) nabídl řadu důležitých námětů k zamyšlení, otazníků i vykřičníků, a hodně toho říká zdaleka nejen o současné Velké Británie. Konec rozhodně patří k těm nejsmutnějším závěrům filmů, jaké jsem v poslední době viděl. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli je to mou averzí vůči politikům nebo to byla nesympatie vůči hlavnímu představiteli, ale poprvé jsem se nedokázala vpravit do děje a nudila jsem se. Po druhé tomu nebylo o moc jinak ... (28. 10. 2019) ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Hravo urobeny a v konecnom dosledku dost mrazivy varovny prst nad stavom spolocnosti a jej manipulovanim. Na TV film super. Skoda, ze sa tvorcovia nevenovali viac aj druhej strane. Mohol z toho byt s prizmurenim oka politicky Heat. A nielen kvoli scene snavstevou baru. 8/10 ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Zhusta zábavný film o nejspektakulárnější střelbě do vlastní nohy v moderních dějinách. A vzhledem ke kvalitám scénáře i hereckému obsazení (navzdory zřejmé autorské afinitě k liberální pro-unijní demokracii, a tedy s jistou nepopiratelnou tendenčností) bych uvítal pokračování, druhý díl... Aktuální stav britské politické scény zaručuje stejnou, ne-li větší zábavu... Už potenciální základní kostra příběhu vyvolává cukání koutků úst: "nejagilnější agitátoři Leave se zříkají jakékoli odpovědnosti -> praktickou realizaci Leave přebírá agitátorka Remain -> agitátoři Leave si zajišťují občanství v / bezcelní styk s EU -> odhaluje se principiální nemožnost důstojného Soft Brexitu v souvislosti se severoirskou hranicí -> směřování k Hard Brexitu -> lidé si začínají vytvářet zásoby jídla a léků, potravinové banky posilují kapacity -> vláda pomocí prázdných kamiónů simuluje fronty na celnicích a uvažuje o případném vyhlášení stanného práva..." A v závěru by mohla bouchnout nějaká bomba jako předzvěst obnovené teroristické činnosti oblíbené skupiny IRA... Jak krásně by se tady dala ironizovat směšná sebestřednost a iluze imperiální nadřazenosti, které dokáží vyprodukovat nesmyslná řešení typu "znovupřipojení Irska k Velké Británii" nebo "dobrovolné vystoupení Irska z EU kvůli Velké Británii"... Takové pokračování by bylo jistě minimálně stejně tak zábavné, jako tento Haynesův film s dokonalým Cumberbatchem v roli poněkud chytřejšího anglického Prchala: Zábavné hořce a s ocáskem deprese zalité slzou lítosti. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ máte radi kampaňové filmy, repsektíve sa v problematike vyznáte, Brexit je film pre vás, pretože vás asi málo čím sklame, snáď len tým, že nejde príliš do hĺbky, ale to by asi muselo ísť o seriál. Pokiaľ vám je jedno, ako prebieha zákulisie podobných politických hier, Brexit vás z letargie nevytrhne. A to preto, že som v ňom nevidel nič extra šokujúce, proste klasické neférové praktiky v kampani, tentokrát pred referendom. Otázkou ale samozrejme zostáva, prečo je toto referendum platné, keď sa vyvíjali protiprávne taktiky na strane "take back control". Občas som mal dojem, že film prejde do konverzačnej komédie - satiry, ale nestalo sa tak. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Stejně jako nynější svět ovládájí sociální média, Benedict Cumberbatch ovládne každý film, ve kterém hraje. Naprosto skvělá podívaná. ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Reklama

Reklama