Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Benedict Cumberbatch ztvárňuje hlavní roli v tomto aktuálním a palčivém dramatu ze zákulisí kampaně referenda o brexitu. Film sleduje tuto kampaň z pohledu nepříliš známých stratégů z obou táborů – jak příznivců, tak i odpůrců unijního odcházení. Zatímco se jedna strana snaží získat navrch nad druhou, paktují se s politiky, kteří se snaží protlačit na výsluní, a kontroverzními sponzory. V době, kdy se do popředí zpravodajského zájmu dostávají odhalení o zneužívání osobních dat i škodlivém vlivu tzv. "fake news" a mikrocílené reklamy na sociálních médiích, snímek "Brexit" zkoumá, jak moderní techniky kampaní řízených daty přispěly k jednomu z nejméně očekávaných, nanejvýš napjatých a také nejkontroverznějších rozhodnutí v moderní politické historii. (HBO Europe)

(více)

Recenze (175)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V skrátenej forme sme videli pozadie tej lživej kampane, ktorá viedla k jednému z najstupídnejšiemu rozhodnutiu oviec v dejinách. Zástancovia kampane Remain sa rozhodli útočiť na rozum voliča, zástancovia Leave zas na city a to je iste lepšia taktika, keďže väčšina ovcí rozum nemá. Ako Ricky Gervais vo famóznom vystúpení Humanity krásne vysvetlil: "Politici sa rozhodli alibisticky ponechať rozhodnutie na priemerného voliča. Do prdele, viete ako tupý je priemerný volič? Veď ešte stále máme na bielidle napísané nálepku, že Nepiť! Navrhujem, aby sme tú nálepku na dva roky odstránili. A potom usporiadajme referendum!" ()

Marze

všechny recenze uživatele

Snímek je o souboji rozumu a emocí. Jeho nejsilnější složkou je, že příběh pokračuje v realitě. Hrdinové roztočili něco, ale pak se už jen vezou a napůl s nadšením a napůl nechápajíce se dívají kam se to řítí. Cumberbatch opět hraje muže dvojí tváře se sociopatickými sklony s geniální myslí. Toto konverzační energické drama vyžaduje divákovu pozornost což se mu u mě povedlo až do konce. Film s nadhledem klade otázky jak se mění politika a oportunismus. A postavy nesklouznou ke karikaturám. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Novodobá lekce dějepisu s tématem, které asi nebude zajímat každého ale pro příznivce daného tématu, přinese spoustu zajímavých a užitečných informací. Navíc s výborným průvodce s tváří Benedicta Cumberbatcha. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Referendum se může vyhlásit, pokud se vybírá jméno náměstí nebo ulice. Tečka. Film o partičce dárečků, z pohledu proevropských zastánců. Určitě zajímavé, ale já z Bennyho zase nijak zvlášť neučůrávám, popravdě mi jeho herectví lautr nic neříká. Ani pohledný člověk to není, takže nezbylo než jen vstřebávat hojné informace a po filmu zhasnout. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Azda trochu komplikovaný jazyk spôsobí, že to mnohých divákov omrzí, ale nasadenou dynamikou a zaujímavým pohľadom do "zákulisia" brexitu bude každý vytrvalec odmenený. Príbeh mapuje obdobie od vyhlásenia referenda po jeho ukončenie. Benedict Cumberbatch je vo svojej úlohe skvelý a je vidieť, že mu tento typ postáv sedí. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Autoři tohohle filmu zjevně nebyli fanoušci opuštění unie. A je to vidět. Stejně, jako když udělali levicově zaměření filmaři životopis o Margareth Thatcherové (btw, málokdo je světonázorem tak daleko od Thatcherové, jako Maryl Streepová). Tahle tendenčnost, třeba v zobrazení Farage nebo dalších sponzorů a podporovatelů Leave křídla, filmu strašně škodí. Jinak to má tempo, napětí, dobrý výběr klíčových momentů a argumentů, i docela hezky zobrazenou britskou společnost prostřednictvím focus grupy... Kde samozřejmě jsou ti chytří, vzdělaní a pokrokoví zároveň černí nebo alespoň Indové, zatímco leavers jsou zaostalí, hloupí, bílí a chudí. Poklonu si zaslouží Cumberbatch, který toho svého geniálního sociopata vystřihl opět na výbornou a celý film táhne velmi energicky dopředu. Dal jsem 85 % a to už znamená, že mě to bavilo. A to teda bavilo. Takhle dobrý film o takhle čerstvé události... 350 milionů liber týdně. A Turecko!!! Zároveň dodávám, že podprahová linie příběhu, že mělo jít o souboj nudné pravdy s efektivnější lživou kampaní považuju za nesprávnou. Kampaně jsou vždycky zjednodušující a o sloganech, manipulující bývají obě strany a... jak jedna z postav podotýká... život je málokdy o tom, že je něco binárně jen černé nebo bílé. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Není co dodat. Vyvážené shrnutí průběhu brexitové kampaně z pohledu obou táborů, které by si měl povinně shlédnout každý, kdo šel v roce 2016 volit v referendu. Důsledkem tohoto politického debaklu je rozhádaná Británie, propadající se do čím dál tím hlubších vod nejistoty a ještě zoufalejší britská politická reprezentace, která si neví rady s tím, co jim připravili jejich předchůdci v kombinaci s nečistými marketingovými praktikami. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Benedict Cumberbatch exceluje ve snímku, který velmi podrobnou optikou reflektuje dění v zákulisí obou kampaní zainteresovaných do referenda o brexitu. Snímek Brexit má rovněž velmi svižný spád, což v kombinaci s dobře napsaným scénářem zaručuje to, že i divák této kauzy téměř neznalý se nebude v záplavě jmen a informací ztrácet. Skvělá práce! „It´s about the soul of our country. I worry. I worry that we won´t be able to heal, that this has created a type of debate, a politics that is unsophisticated, uncivilised and, worst of all, unkind.“ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Cumberbacht v holmesovském módu vede brexitovou kampaň. A jde mu to. Občas má film příliš zběsilý střih, ale jinak dává zábavně a srozumitelně nahlédnout do obou znepřátelených štábů rvoucích se o nerozhodnuté voliče. 80% ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

"It´s about the soul of our country. I worry. I worry that we won´t be able to heal, that this has created a type of debate, a politics that is unsophisticated, uncivilised and, worst of all, unkind." ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

působivý náhled do zákulisí tohoto britského fuck-upu, který trefně demonstruje, s jakými sračkami se v posledních letech musí potýkat většina západních demokracií (ať už jde o Británii, USA anebo ten náš Kocourkov) a k čemu to vede.. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Pěkná ukázka, jak funguje současná politika a film, který má co říct prakticky každému, protože ukazuje, že by člověk neměl věřit všemu, co si přečte nebo mu je slíbeno. A na brexitu je to tady úplně krásně ukázáno. Benedacht Cumberbitch jako vždy perfektní. ()

k4n9ur

všechny recenze uživatele

Nestačí že otom poslouchám roky dnes a denně kde můžu, ještě se budu koukat na celovečerní film? Ta Británie je na ten Brexit fakt asi úchylná. Ať už jsou do prdele a nemluvěj o tom pořád jenom. Čumáci. Britain, piss off! #PISSOFFXIT ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Forma je v přehledná, zábavná a u filmu se dá i celkem zasmát (což myslím naprosto vážně). Cumberbatch je děsně cool. A poselství je zcela jasné a optimismus mi nedodalo. Jenom nechápu, co měl znamenat ten záhadný zvuk? ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Vhodné pro Angličany, jejich obdivovatele a politické masochisty. Chybí mi dostatečný vhled do věci a autorům očividně chybí dostatečný odstup od téhož. Výsledkem je pro mě směska trivialit, při které se nudím. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si den vyhlášení výsledků referenda. Byl jsem tehdy na orchestrálním zájezdě ve Francii a na mobilu bedňáka (o kterém se nakonec ukázalo, že muzikantům vykrádá peněženky) viděl výsledek. Brexit byl velkou ranou a zklamáním pro eurooptimisty a v podstatě šlo o první velkou manifestaci rozdělené společnosti na západě. Pokud jde o film, tvůrci plus mínus deklarují, na čí straně stojí. To mi nevadí – jsem přesvědčený o tom, že kdo fandí smysluplné debatě a nedá se utáhnout emocionálním apelem, musí Brexit (alespoň tak, jak proběhl), vnímat jako nefér věc. Výsledek zvrátit nejde a je asi dobře, že tahle groteska pomalu končí. Rozhodně ale film využiju v hodinách společenských věd. (1 320.) ()

Parlay 

všechny recenze uživatele

Brilantní. Není sporu o tom, že 90% procent tvůrčího týmu by volilo "remain", ale i přesto se mi třaskavé téma brexitu zdálo být podáno netendenčně a s neohroženou střelbou i do vlastních řad. Prostor tudíž mimo jiné dostaly jak vypočítavý a neférový (až podvodný) přístup brexitářů k faktům, tak i podcenění a nezvládnutí kampaně zastánců setrvání (vedení kampaně dle zajeté šablony, přecenění vyhodnocování faktů z pohledu voličů a nulová empatie vůči tzv. potaženým globalizace). Řemeslné kvality snímku jsou nepopiratelné a plusem je i rozumná minutáž - tempo je chvílemi až smrtící a nuda je tak na nucené dovolené. Well done. Ale pro jistotu - nemyslím tím brexit, ale Brexit :-) ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Pohled do zákulisí je vždy poučný, ačkoliv samozřejmě bývá subjektivně zabarven tvůrci. České zákulisí politických řemeslníků a jejich IQ najatých přesvědčovačů není o nic lepší ani horší - v tomto je tento snímek zdařilý. Osobně mě ale nejvíc zaujalo a vlastně to nechápu, že Cumberbatch hraje stále stejnou roli - ať už ztvárňuje kohokoliv - a ano to oproti všem pravidlům logiky funguje a ještě navíc je to výborné. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

o politiku se v posledních letch radši moc nezajímám (aby mi úplně nejeblo),můj vztah k evropské unii je lehce vágní a nikterak vyhrocený ani na jednu stranu a o brexitu v detailu prakticky nic nevím. To ovšem neznamená, že bych si neužil tuhle primárně televizní zábavu, protože je to prostě tak dobře natočené, že to zákonitě musí zajímat i politické ignoranty. Není tu sice všechno polopatě vysvětlováno, takže je možné občas lehce tápat, ale ve výsledku to ani trochu nevadí. Jako bonus se pak to celé dá naroubovat i na tuzemskou politickou situaci (občas sem úplně viděl Pitomia) a vlastně nejen na ní. Cumberbatch si pak střihnul dalšího působivého sociopata...80% ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Film o dokonalé kampani "ODCHÁZISTŮ" a nedokonalé kampani "ZŮSTALISTŮ".V novodobé historii byly jen dvě skutečné bitvy o Británii a to v roce 1940 vedená Winstonem Churchillem,nejvytrvalejším politikem v historii a další v roce 2016 o vystoupení z Evropské unie kde i přes skeptické očekávání opět zvítězil rozum a cit pro další vývoj Evropy.Herec Benedict Cumberbatch,vedoucí štábu "ODCHÁZISTŮ" působil ve své roli víc než věrohodně a také věděl že volební energii musí cílit na nerozhodnuté voliče,kteří jsou na okraji společnosti,bez zájmů politiků a dalších společenských kruhů,protože právě ti budou chtít něco změnit a to referendum o vystoupení z EU bude pro ně jako nová naděje.Bylo vidět že "ZŮSTALISTÉ" zaspali dobu a u voličů cílili především na ekonomickou stránku a na zaměstnanost,ale přitom přehlíželi nejpalčivější problém současnosti tedy bezpečnost obyvatel kterou příchod migrantů výrazně narušil,ale který "ODCHÁZISTÉ" ve své kampani právem využili.Migrace není jako hra Dostihy a sázky kde každý může libovolně měnit stáje,z hlediska budoucnosti není možné tolerovat v takovém měřítku přesun obyvatelstva z kontinentů na jiné kontinenty.Jako vlastenec a velký odpůrce Evropské unie jsem očekával,že si Velká Británie zachová důstojnost,bude vzorem pro ostatní státy a odejde se ctí,ale zatím se chová jako žena která je vystavena domácímu násilí a i přesto nechce opustit byt z obav před nejistou budoucností.Film se na konci snažil ukázat že voliči pro ODCHOD byli podprahově ovlivněni sociálními sítěmi a reklamami,ale jako u prezidentské volby v ČR byla již většina voličů rozhodnutá dávno před tím než začala nějaká politická kampaň.BREXIT vlak se rozjel a já doufám že má dost nafty aby dojel až do cíle. ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Reklama

Reklama