Reklama

Reklama

Co se z nás stalo

(festivalový název)
  • Dánsko Sorgenfri (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh o světě, kde řádí hordy sousedů proměněných v nakažené lidožravé maniaky, vypráví režisér z pohledu jedné docela obyčejné současné rodiny. Nejsou tu žádní bývalí policajti, kteří trefí mozek ohnilé zombie na vzdálenost několika kilometrů, žádní vědci, kteří dokáží odhalit příčiny smrtícího viru, a žádné prázdné obchodní domy, věznice, nebo laboratoře, kde by přeživší mohli najít trvalejší azyl. Je tu jen rodinka ustrašených lidí, kterým skupina vojáků v plynových maskách přetáhne přes celý dům igelitový potah a zakáže jim vycházet ven. V takhle totální skleníkové izolaci samozřejmě intenzivně bují tísnivé pocity nejistoty, bezbrannosti a akutního ohrožení. (Festival otrlého diváka)

(více)

Recenze (39)

POMO 

všechny recenze uživatele

Áčková dánska produkcia podľa ohranej šablóny amerických zombie hororov z malého mesta. Je v tom všetko od Romerovej atmosférickejšej Noci až po Snyderov zábavnejší Úsvit. A vôbec nič naviac. Zbytočný film. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Slušné Zombie Drama z Dánska. Film je natočen sice celý v jedné ulici a soustředí se pouze na jeden barák a jednu rodinu- tedy prudká minimalistická forma, ale má to své momenty. Byť je děj filmu pomalejší, tak nějak to nenudí a tváří se film reálně, což se mi zamlouvalo. Ke konci dojde i na trochu krve a akce. Závěr je depresivní a nečekaný, za což si Dánové připisují plusové body. Like za nadrženou sexy sousedku. Story 5/10, Atmosféra 6/10, Gore 3/10, Vizuál 5/10, Akce 4/10, Napětí 6/10,Humor 2/10. Zábavnost 6/10, Lekačky 4/10. 60% ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

V malom dánskom mestečku znenazdajky vypukne neznáma infekcia. Ludia sú nútení zostať v domovoch, až pokial sa situácia nevyrieši. Keď však prichádza armáda a mestečko sa ocitne v karanténe, je jasné, že ide o viac ako len infekciu. Obyvatelia mestečka sa tak dostávajú do neistoty, keďže nikto nemôže veriť ostatným. Neustále čakanie bez odpovedí však prinúti ludí k zúfalým činom. - Horory zo severských krajín sú velmi ojedinelé a mám ich velmi rád, takže som sa na Sorgenfri velmi tešil. Momentálne si nevybavujem žiadny Zombie horor z tejto oblasti, samozrejme okrem dvoch častí Dead Snow, ktoré však nie sú ani trochu seriózne, takže sa so Sorgenfri nedajú porovnať. Zombie tématiku však tvorcovia z tejto oblasti nezobrali až tak klasicky severne. Objavilo sa tu väčšie množstvo krvi a bolo to celkovo trochu akčnejšie. Herecké výkony boli dobré, takže pomohli uveritelnosti tohto hororu, pretože obyvatelia reagovali prirodzene. Prostredie malomesta v karanténe a využitie policajných a vojenských zložiek bolo zobrazené velmi kvalitne a použitá technika ma naozaj zaujala, pretože sa tam tvorcovia snažili vybudovať pocit ozajstného nebezpečenstva. Vyvrcholilo to velmi kvalitne a som spokojný aj s tým, že sa tvorcovia nesnažili pracovať prehnane s dramatickou stránkou tohto hororu, pretože u niektorých hororov zo severu to často preháňajú. Už som to písal v niekolkých komentároch, ale pozeranie hororov zo severu a hororov so Zombie tématikou ma neustále núti myslieť na prichádzajúci švédsky horor Zon 261, ktorý je pre mňa momentálne jedným z najočakávanejších hororov vôbec. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Potom čo jednu zo štvrtí menšieho mestečka zachváti neznámi chrípkový vírus, ocitá sa štvorčlenná rodina v karanténe vlastného domu. Po podniknutí niekoľkých nepopulárnych krokov sa odstupom času vynára otázka: bude lepšie zostať a neriskovať stratu života po zásahu neznámych ozbrojených síl v plynových maskách? Alebo sa predsa len pokúsiť o únik a riskovať tak nákazu? A ja si myslím, že má POMO takmer vo všetkom pravdu (pre tento krát). Navyše, mne príde potenciál filmu z pohľadu hororových prvkov dosť premrhaný. Kvalitatívne na vysokej úrovni spracovanému zombie snímku, s poctivo budovanou atmosférou, podráža nohy akurát "nesnaha" prezentovania dostatku scén s gore pasážami (teda až na záver). Predzvesťou bude hneď prvá príležitosť, kedy si tvorcovia striekancom na Samsung plazmu akurát strelia gól do vlastnej brány. Veľká škoda, že sa zo "Sorgenfri" stala viac dráma riešiaca vzťahy ako také, či polemiku: "čo len s nami bude", než poriadny horor s akciou, ktorý mohol byť po využití šance jednou z najlepších zombární na "trhu" za posledné obdobie - 60% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Obyčejná rodina má dvě nevychované děti. Šestnáctiletý Gustav si dělá, co chce, a tak není divu, že přes zákaz opustí dům, vypustí pochytané zombíky z armádních vozů, do domu vpustí svoji Sonju (s kterou se před nedávnem seznámil) a její nakaženou matku. Když se spustí peklo, jeho jedinou starostí je sex, a pak se Sonjou zdrhnou. Malá Maj si také dělá, co chce, a proto rodiče za svoji nevýchovu zaplatí. Komorní dramata mám rád, ale slibný začátek tohohle snímku se začal jaksi rozplizávat a skončil velmi očekávaně. Původní mrazení se rychle vytratilo a já na Sorgenfri asi co nevidět zapomenu... ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Pokľudné civilné prostredie Dánska a spočiatku veľmi dobre budovaná atmosféra, ktorú v druhej polovici filmu vystrieda dosť nelogické chovanie (inak sympatických) postáv, čo na mojom osobnom dojme tomuto inak zaujímavému hororu jednu hviezdu uberá. Škoda, lepší scenár by zo Sorgenfri mohol s prehľadom spraviť červeno-csfd-rámcový počin (ktorý majú myslím filmy nad 70%). ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Psychologický drama/zombie horor s pomalým tempem. Ke konci přijde i nějaká akce ale mě paradoxně seděla spíš dramatická první část filmu. Každopádně za mě koukatelný zombie drama. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Vojsko, virus, pandemie, zombíci kol mručí... mládí ale sexem žije, Sonja slastí kňučí... " Což je koneckonců rozumné, hodit mi armáda na barák plachtu z igelitu, šustil bych taky. Čím jiným se taky zabavit v nudném filmu s nesympatickou rodinou? Navíc během ponorky, v izolovaném domě, při totál karanténě a trpělivém (protože armáda vyzývá ke klidu :-)) čekání na zubatou. Hrát s rodiči flašku asi ne, možná tak s babou od vedle na Máš babu! nebo Zombíku, člověče, nezlob se! Holt si radši Gustav a Sonja vrznou, než jim úsměvy zmrznou... Bohužel, jeden apokalyptický zásun (navíc provedením krotký a mimo kameru) plus sympaticky hryzavá holčička Maj coby učiněný zombie andílek, film z průměru nevytrhnou. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Natočené to je výborne, ale čo z toho, ked' sa tvorcovia sústredili viac na tu dramatickú časť, ako na tu hororovú. To sa tie postavy chovali naozaj ako úplní idioti. ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi připomněl It Comes at Night, oba dva filmy pracují s podobnými tématy, nebo se o to aspoň pokoušejí. A zatímco It Comes at Night, je pomalejší, značně i depresivnější a víc se tam hraje na psychologickou notu, tak zde je to rychlejší a také víc napínavější. Nicméně i zde nakažení se moc nevyskytují a hodně se tu pracuje s představivostí, že tam někde sou a představují hrozbu, ale logicky největší hrozbou mají být další přeživší. A tady asi přichází první kámen úrazu, jak už název filmu vypovídá "Co se z nás stalo" tak sem očekával nějakou tu morální výstrahu, že přeživší budou horší, než nakažení a že se rodina, obrátí proti sobě a vytvoří se nějaké to parádní rodinné dusno, tak jako v The Divide. Ale ono tady nic takového neni a to je škoda, ono je tedy na filmu vidět, že má nízký rozpočet, ale tvůrci mohli jít touhle temnější cestou už od začátku. A byť finále je depresivní, tak přeci jenom neni zase tak temné a to je škoda. Film se mi líbil, do doby než postavy vyjdou ven hledat jídlo a králíka, pak je to sice rychlá vybíjená, ale bez nějakých větších morálních dopadů a to je škoda. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[FOD 2016] (Nevím, jakej film viděl POMO, ale takovou karanténu jsem ještě v žádném zombie filmu neviděl.) Co se z nás stalo je civilně pojatej film o klaustrofobní karanténě v části města, kde tvůrci (skoro) všechno ošklivé jen naznačují nebo je to slyšeno přes roh. Místo gore efektů a akce se tu poctivě buduje atmosféra a já byl nadšen. Nečekejte žádnou záchranu přeživších, ale spíš kulku, když se pokusíte opustit dům a zjistit co se to sakra vlastně děje. Navíc, koukat na film v roušce a sledovat, jak kolem vás během projekce chodí ozbrojený stráže, který pak před první řadou natáhly mlíko, to je k nezaplacení :) Jednoho diváka dokonce odtáhli ze sálu a někdo v druhý polovině filmu bušil na dveře kina. Scénář (jen) na pár místech drhnul a zaváněl klasickými klišé, ale od Dánů to je slušnej příspěvek tomuhle zahnívajícímu žánru. Jsem fakt rád, že jsem prošel vstupní zdravotní prohlídkou a mohl tyhle zombíky vidět na velkém plátně. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Seveřané prostě horory umí,o tom už nás mnohokrát přesvědčili, ale zde to vyšlo tak napůl. Film se rozjíždí v malém městečku, kdy začíná propukat nákaza a hodně mi to připomínalo Cabin Fever. Docela dlouho se zápletka nehýbe z místa a velký prostor dostane počátečnímu propukání nákazy. Není to nudné, ale postrádá to napětí, hororové prvky a moc nefungovalo sžití se s hrdiny. První hodinku bych snad ani do tohoto žánru nezařazoval. Když na závěr propukne zombie peklo, vše šlape jak má a je jen škoda, že na tuto část zbylo pouhých dvacet minut. Po vizuální stránce opět perfektní a zombie vypadaly díky skvělým maskám, pohybům hodně realisticky. Trošku promarněný potenciál......6/10 ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Zombie debut dánského hejska Bo Mikkelsena je vskutku pozoruhodný kousek. Prakticky není vůbec založen na příběhu, postavách a rajčatově protlakových výjevech. Tím hlavním tahounem celého rodinného survivalu je tu především ATMOSFÉRA! Málokterý snímek se šourajícími mrtvolami ji má tak hutnou jako právě Co se z nás stalo. Od rodinné idylky, přes počáteční fázi nákazy, karanténu a následnému "peklu na zemi" se jedná o náramnou jízdu, která je pečlivě po kouskách budována. A pokud k tomu ještě přičtete hravou vynalézavost pořadatelů Festivalu otrlého diváka, tak je zážitek o to silnější. Že nevíte co si pod tím představit? No když vám při vstupu v hygienickém obleku kontrolují ústa a dostanete stylovou roušku k tomu, kolem po sálu chodí po zuby ozbrojení mača (ve stejných oblecích), celou první řadu objedou páskou a při scéně vloupání se zombie do baráku slyšíte hlasité bouchání do dveří kinosálu, tak se není čemu divit. Za tento vynikajicí tah kinu AERO děkuji, protože jste opět vtiskli další rozměr filmu. Nicméně Co se z nás stalo byla sakra napínavá podívaná u které mě mrzel ten rychle utnutý konec, protože jsem si toužebně přál další rozvíjení příběhu. Tož za mě spokojenost a zapište si za uši: ATMOSFÉRA je to, oč tu běží! Vůbec to není zbytečný film pane POMPO. :-P ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

The Walking Dead na dánský způsob. A k mému překvapení výborně zpracovaný, technicky brilantní a dost napínavý flm. Atmosféra v prvních dvou třetinách je budována velmi umně a realisticky - rodina je uzavřena uvnitř domu a nemá tušení, co se vlastně děje. Jenže těch 80 minut je fakt málo, očekávané inferno trvá jen pár minut a závěr působí velmi useknutě. Celkovým dojmem Sogenfri působí opravdu spíše jako jen epizoda z výše zmíněného seriálu, což je trochu škoda. Mělo to rozhodně na víc. Nicméně za zombie děcko palec nahoru, na tohle by amíci koule neměli. ()

berusche 

všechny recenze uživatele

Ráda bych poděkovala předskokanům snímku z FOD, protože díky nim si to publikum užilo o něco více. Možná jen škoda toho spoileru. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

MOŽNÉ SPOILERY! Začátek je dost slušný - městem se šíří nějaký virus a sledujeme reakce lidí na to všechno. Především jedné rodiny a jednoho manželského páru. Zajímavě se to tam mezi nimi vyvíjí, atmosféra funguje dobře, sice to má utahané momenty, ale nevadí, člověk se těší na to, jak to celé vyvrcholí. Atmosféra se dobře vyvíjí i přes tu občasnou utahanost, ale bum, pak přijde posledních 20 minut a všechno se to zřítí jako domeček z karet. Ono tady totiž začíná docházet k nějaké akci a bohužel, je to tragické. Ne, že by tak akce působila špatně a amatérsky, ale všechna ta logika těch vztahů se tam začne rozpadat a u zajímavých postav dojde k stupidním smrtím. A konec nic nezachránil, spíš naopak, ono to vlastně všechno bylo jasné od té doby, co kolem jejich baráku bylo zombies jako na konci Dead Set (a kdo ten seriál zná a viděl ho, tak asi tuší, o čem mluví). ¨Škoda, rozehrané to bylo dobře, ale pak to celé upadlo do toho nejhoršího, co mohlo. Ale závěrečné titulky zajímavé, aspoň co se toho nápisu filmu týče, já myslel, že tohle problikávání dělá jenom Gaspar Noe. 3* ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Jestli je něco opravdu zbytečné, tak číst Pomovi komentáře. :) Co se týče Sorgenfri tak je to klasický severský triller, takže čekejte spíš klaustrofobickou atmosféru a psychologický rozbor lidských vztahů tváří v tvář neznámému zlu, než americké komediální vyvražďovačky. Mikkelsen si nejvíce notuje asi s Balaguerem. A co dále Bo? ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Film sám osebe nie je zlý, iba pôsobí ako obohratá platňa, ktorá ponúka len to čo ste už mnohokrát zažili a nič nové.... ()

Reklama

Reklama