Reklama

Reklama

Flesh for Frankenstein

  • USA Andy Warhol's Frankenstein (více)
Trailer

Obsahy(1)

Baron Frankenstein (Udo Kier) žije v incestním manželství se svojí sestrou, Baronkou Katrin (Monique van Vooren). Jejich děti s láskou stínají hlavy panenek s pomocí miniaturní gilotiny. Nikoho pak již nepřekvapí, že se hlava této povedené rodinky pokouší syntetizovat dvojici, ve které by byly uchovány ideály starověkého Řecka, přetrvávající částečně pouze u srbské rasy. Jeho touha je stejně tak germánská jako šílená. V tomto filmu se také staneme svědky realizace erotických možností nezhojeného masa, a to když se Frankenstein uspokojí se svým oblíbeným monstrem. Později tohoto „neosexuálního“ prvku využil i David Cronenberg ve svém legendárním filmu Crash. (Febiofest)

(více)

Recenze (26)

POMO 

všechny recenze uživatele

Jediný film našeho souhvězdí, ve kterém uvidíte Udo Kiera v laboratoři slastně osouložívat mrtvou dívku slepenou z částí různých těl, hrabajíc se jí u toho ve vnitřnostech rozpáraného břicha. S napomenutím asistenta, ať se na něj nekouká jak úchyl a filozofickým post-coitum dodatkem “To know death, you have to fuck life.” Kontroverzní dílko Flesh for Frankenstein z produkce Andyho Warhola (!) má hororový námět, ale není ani náznakem hororové. Je pouze explicitně krvavé, ale silně umělým, v dnešní době spíše komickým způsobem. A přehrávajícími herci a jejich strojeným zasazením do scény až teatrálně nepřirozené. V jedné scéně dokonce dvě konverzující postavy stojí natočené k sobě bokem, čelem na kameru. Přitom zápletka s vedlejšími postavami jako sexuchtivou MILF manželkou a jejím milencem, a dětmi, které tajně pozorují všechny nepřístojnosti dějící se na Frankensteinově hradě, je vymyšlena dobře. I s tím povýšeneckým aristokratickým tónem, který se táhne celým příběhem (dobře natočené večeře u dlouhého zámeckého stolu). Ale ta celková režijní exekutiva, panečku... Místama mentálně takřka edwoodovská. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Mno, normálně bych za takovéhle jasné béčko dala nejspíš 2*, ale to by film nesměl mít pár zásadních kladů (byť né každý by je mohl za klady považovat): 1) tvůrci filmu ani samotní herci se neberou zas tak moc vážně, a dělají nám z milého, občas trochu krvavého horůrku chvílemi vtipnou veselohru (po většinu času tu téměř všichni předvádějí něco, co se dá nazvat herectvím jen s notnou dávkou ironie - ale většinou je to docela roztomilé, takže proč ne). 2) k vtipnosti snímku přispívají také nehorázně uměle vypadající kusy těl, ze kterých Frenki posléze skládá svého "nadčlověka" (ale aspoň se můžeme zasmát - stejně tak je naprosto skvělá scéna s čerstvě uťatou hlavou - všimněte si očíček:)). Naproti tomu použité vnitřnosti jsou dokonalé - aby také ne, když jsou pravé (byť jen zvířecí) - nejednomu řezníkovi by zaplesalo srdíčko nad tak krásnými exempláři. 3) snad ten nejdůležitější klad - jsem dosti provařená se svou slabostí pro Udo Kiera (bože, tady je tak mladej!), takže moje zaujatost mi jaksi brání hodnotit film úplně objektivně - přestože i mistr tesař Udo se zde nejednou utne (ovšem v rámci jeho role je to podle mě vlastně skoro v pořádku) - pověstná je jeho záměna slov "death" a "life" ve Frenkiho výroku, který poté zní "To know death, you must fuck life in the gall bladder!" - prý to ale řekl s takovým přesvědčivým nasazením (ano, řekl:)), že se Morrissey neodvážil tuto scénu přetočit. . . . . Když si dám dohromady všechny výše uvedené klady, nemůžu prostě jinak než dát 4*. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

KULT!! Jednoznačně kult v rámci "drsnějšího" horroru, v podstatě jak exploitaition subžánru, tak i splatteru. Při eskapádách hraběte Frankensteina a jeho sluhy jsem si nemohl vzpomenout na téměř identické příběhy Herberta Westa a jeho kamaráda Dana Caina, který za něj řešil všechny "průsery" ... Vždyť podíváte-li se v tomto filmu na podzemní laboratoř, jako by ji tvůrci o několik desítek let mladší trilogie Re-Animátora (1985)a Nevěsty Re-Animátora (1990) tak trochu obkoukali a navrhli podobně. Tento film mne v záplavě hororů úplně minul, ale i tak jsem byl úplně uzemněn tím, jaký skvost jsem možná na mnoho let zcela propásl!! Ten film obsahuje veškerá klišé a to ještě tak dokonale a nekompromisně zpracována, že mi to prostě zaráželo dech. Už jednak to, že nenavozuje žádný humor, který bych instinktivně ze splatterově laděných filmů posledních 20 let čekal, vše je smutné, utahané, ponuré ...pesimistické a všechny postavy jsou ve filmu NAPROSTO vyšinuté! To je prostě jeden úchyl a magor vedl druhého. Navíc tak amorální film na rok 1973, se hned tak nevidí, podle mne ho trumfnul až o 2 roky Island of Death (ale to je úplně jiný level horrorové tvorby ...). Tenhle film má prostě koule!!! A pěkně chlupatý, jak si možná v několika záběrech všimneme. Obrovská porce nahoty, obrovská porce gore scén, mrtvol, krve, doslova potoky a gejzíry krve, části lidských těl, spousta sexu, incest, nekrofilie, pohlavní styk s mrtvolou (!!!!!!), použití zvířecích orgánů dotvářející dokonale pocit zhnusení atd., atd. ... Tohle je prostě skvost a spolu s podobně starým masakrem Bay of Blood (1971) rozhodně diktoval horrorový směr a klišé až do dnešní doby ... Ještě zmíním perfektní prostředí a neuvěřitelně špatné herecké výkony mužského osazenstva (chvílemi šílené ..) a úžasně provedené triky a masky, na svoji dobu opravdu na jedničku s hvězdičkou ... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Popravdě, tohle mě moc neoslovilo. Flesh for Frankenstein je koprodukční trash, jemuž vévodí tehdy ještě mladý Udo Kier se strašným německým přízvukem. Zbytek osazenstva tu podává natolik teatrální výkony, že nejde brát tenhle film vůbec vážně. Známý námět je tentokrát podán zcela kontroverzním způsobem. Fanatický baron šuká uměle vytvořenou ženu, oběti jsou připravovány o hlavy i vnitřnosti, ale nejnechutnější jsou erotické scény s nahými senilními dámami s povislými prsy a neučesanými bobry. A ty Bloody vážně nerad. Tahle záležitost tudíž rozhodně není mým šálkem kávy. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ten film je stejně nádherný jako přízvuk Udo Kiera. Plný krásných lidí, myšlenek a filmařiny. Doufám, že srbská rasa uchovávající odkaz árijského Řecka brzy zaplaví svět. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Chvílemi roztomile roztomilé, chvílemi roztomile debilní. Ale jak Frankenstein, tak jeho dětičky jsou cool a to je důležité. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Směs horroru, dramatu, erotiky a černé komedie. Film, který musel zákonitě vyvolat problémy a bude přijímán i dnes nejednoznačně. Výborná hudba se od sentimentálních smyčců dopracuje až k typicky hororovému nářku, jak ho známe z hammerovských filmů (děti zkoumají podzemní mučírnu plnou zrezivělých nástrojů a pavučin a při tom čelí útoku rozzuřených netopýrů, či Udo Frankenstein si konečně vyhlédne hlavu pro své monstrum a číhá na dárce v lese s obřími nůžkami...). Erotika odpovídá zobrazování doby, byť nejvíce si asi kamera všímá zcela obnaženého Joea, zatímco opravdu nádherného ženského těla se divák nedočká. Znalci Morrisseyových filmů nebudou překvapeni. Samotnou kapitolou jsou gore efekty, které místy působí komicky (ustřižení hlavy), místy povedeně nechutně (přestřihávání stehů za vydatného krvácení či vytahování vnitřností). Vůbec vnitřností je kopice, ať už vyndaných, vlastnoručně vytržených či visících na kopí... Nesouhlasím, že film o původní předlohu nezavadil. Naopak - hledání možností oživení mrtvé tkáně je hlavní myšlenkou. Smutná je pak scéna, kdy se doktor snaží přimět dva své exempláře k pohlavnímu styku... Ač je film místy opravdu humorný (a závěr mi připomněl české parodie plné mrtvol - Čtyři vraždy, Konec agenta nebo Tajemství hradu), tak při pohledu na děti, co drží v rukou lesklé skalpely, mrazí... ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem sestříhanou verzi, takže žádného slibovaného gorefestu jsem se nedočkal, i když i v plné verzi by se mé hodnocení asi radikálně nezměnilo. Dočkal jsem se jen přitepleného monstra a parodie na kdovíco se směšnými hereckými výkony, které jakoby vypadly z filmů o bavorských kožených kalhotách. Pár hezkých momentů by se našlo, hlavně úplný začátek a úplný konec, kdy si veškerou pozornost ukradou dvě roztomile úchylná dítka barona Frankensteina a jen kvůli nich dávám hodnocení, které dávám, jinak bych byl mnohem krutější. ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Notoricky známy príbeh o Frankensteinovi sa rozhodol Paul Morrissey ozvláštniť značnou porciou nechutností, nezanedbateľným prílevom pestrého humoru a nemeckým prízvukom anglicky hovoriaceho Barona Frankensteina v podaní vynikajúceho Udo Kiera, ktorý sa na rozdiel napríklad od jeho neskoršieho predstavenia vo filme EXPOSE z roku 1976, nedočkal predabovania. Honosné sídlo Frankensteinovcov v Srbsku obývané barónom a jeho sestrou – súčasne manželkou, s ktorou splodil dve krásne deti, sa má stať miestom zrodu novej zombie rasy, počatej dokonalým párom muža a ženy – oživlých mŕtvych výberovej kvality. Lenže tieto stvorenia zo starostlivo vybratého mäsa a kostí z nedávno usmrtených, tipovo sa hodiacich kusov pre plány baróna, nie je ľahké prinútiť k potrebnému aktu. Ich samotné oživenie je len polovicou úspechu. ### V roku 1975 si "Flesh for Frankenstein" všimli aj cenzori z BBFC, ktorí boli nútení film vďaka jeho kontroverzným scénam skrátiť o 8 minút oproti pôvodnej verzii z roku 1973, pre potreby kino-releasu na území Veľkej Británie. Uncut verzia vychádza v septembri 1981 zásluhou distribučného štúdia “Video Gems“ s označením Rated: X. V roku 1982 sa zásluhou štúdia “VIPCO“, dostáva "Flesh for Frankenstein" opäť do kín, tentoraz zostrih skrátený ale iba o 2 minúty a 8 sekúnd. Film sa v tejto podobe vysielal aj na pódiu jedného z najslávnejších londýnskych stánkov kultúry – tzv. “Scala cinema“. Spoločnosť “VIPCO“ tento nový kino-zostrih nahodila v novembri toho roku aj na VHS-ky, distribuované do požičovní a predajní v Británii. Aj napriek niečo málo vyše dvojminútovému zníženiu, verzia "Flesh for Frankenstein" obsahovala stále čosi, čo sa dalo cenzormi bez problémov a s opodstatnením napadnúť. V marci 1984 sa preto s filmom rozhodli už ďalej nepárať, a zakázali ho úplne. Docielili toho umiestnením filmu na tzv. zoznam "Video nasties", z čoho vyplýval pre "Flesh for Frankenstein" ban na území Británie na dobu neurčitú. O opätovný Cut re-release filmu "Flesh for Frankenstein", sa zaslúžilo v roku 1996 distribučné štúdio “First Independent video“ (verzia skrátená o 56 sekúnd oproti originálu). Re-releasu Uncut verzie sa dočkalo britské publikum zásluhou štúdia “Tartan“, ktoré v marci roku 2006 vydalo "Flesh for Frankenstein" v remasterovanej podobe na DVD (Rated: 18). Zaujímavosťou a zároveň mojim zbožným prianím je, vidieť "Flesh for Frankenstein" v pôvodnom 3-D prevedení, s akým sa v čase svojho vzniku premietal v špecializovaných kinách s označením Rated: X. Všetko však zostane asi iba v rovine nesplneného priania, keďže tento pôvodný 3-D výtlačok na kotúči pre kiná, údajne vysielaný pod pôvodným názvom “Andy Warhol's Frankenstein“, sa pravdepodobne už nepodarí nájsť :/ (Film sa točil v rímskych ateliéroch Cinecitta). Nedá mi, aby som záver komentáru neukončil citátom z filmu – “To know death, Otto, you have to fuck life... in the gall bladder!“, ktorý použila ako vtipné intro americká grindcoreová skupina "Impetigo" k piesni “Mortuaria“ (album z roku 1992 – “Horror Of The Zombies“). ### PS – kratučké úryvky z filmu je možné zachytiť napríklad v dokumentoch o horore ako napríklad Monster Mania (1997), Ban the Sadist Videos! (2005), Ban the Sadist Videos!: Part 2 (2006), prípadne v iných výberoch zameraných jednak na postavu Frankensteina, prípadne na zoznam “Video Nasties“. Fragment z filmu "Flesh for Frankenstein" sa dostal aj do nemeckej “dokumentárnej“ TV grotesky, autoparódie na život a filmy Udo Kiera - Tod eines Weltstars (1994). () (méně) (více)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Totálna fajnšmekerská záležitosť, v ktorej z frankensteinovského motívu neostal kameň na kameni. To však nieje vôbec ten najdôležitejší problém. Ak máte radi horory, ešte lepšie tie ktoré sa neštítia násilia, zvrhlostí a svojrázneho poňatia, ste na správnej adrese. V tom je toto dielo dokonalé. Ale to, že pri ňom človek občas zíva, či sleduje všetko, len nie film, už problémom je. A ten problém sa volá NUDA. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Flesh for Frankenstein“ je v podstatě trashovým filmem a je mi jasné, že každému nesedne, ale ono pojetí šíleného vědce, který je úchylný, podobně jako je úchylný jeho pomocník, za mě tenhle příběh oživuje a dává mu ještě trochu jinou rovinu, než je ve „Frankensteinovi“ normálně. Tohle není od takového filmu málo, navíc je hodně explicitní, a to jak v násilí, tak i v nahotě. ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Toto je niečo opäť tak šialené neopakovateľné ako Blood for Dracula, že dvíham hodnotenia obidvoch filmov na maximum. Udo Kier so svojím uleteným prizvukom, jeho pomocník Otto, perfektne sa hodiace prostredie hradu a krajiny okolo, a príbeh... No, príbeh... Neopakovateľná anarchia, zhmotnená na plátne, nezabudnuteľné crazy hlášky a gore síce nedokonalé, ale neopakovateľné a priekopnícke. A pozerá sa to s otvorenými ústami, aj preto, že to má krásnu kameru a výpravu! Kult vo všetkých zmysloch tohto slova! ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

☠ Video Nasties, The Complete 72 Banned Titles List 20/72☠ Och !! To bolo čo ? toľko gore, mäsa a krvi som v takom starom filme ešte nevidel. Neslýchaná odpornosť a lacnosť ktorá si zaslúži patriť do video nasties. ľudí tu krájajú na kúsky a v podstate počas celej doby to snímajú priamo (nezdá sa mi že by boli tie orgány umelé skôr patrili zvieraťom.) Prekvapil ma tu herec Udo Kier čo je dneska už celkom známa tvár najväčší šok som dostal keď som zbadal herečku Liù Bosisio známu ako manželku účtovníka Fantozziho to bol pohľad keď z nej na konci vychádzali črevá. Vlastne tu črevá vychádzali každému jeden si ich keď mu nikto nepomohol nakoniec vybral sám. Jediné čo nehorázne zamrzí sú herecké výkony ktoré sú nenormálne zlé to sa nedá pozerať proste ako kabaret. Je to taký nechcený early superlacný sleazy Braindead. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Asi najuchylnejsi Margheriti. Odporny Joe Dallessandro vzdy balancoval na pomedzi homosexuality a heterosexuality, neviem, neviem, ci bol Margheriti inspirovany Fulciho "tvorbou" - to bol totiz znamy taliansky chlivak ..... 15 % ()

MightyHal 

všechny recenze uživatele

Udo Kier září v milé romantické komedii, ve které hraje Barona co tráví dlouhé večery ve své laboratoři kde se snaží donutit své modifikované mrtvoly k splození dítěte? Oka, romantická komedie to není, jako spíše neskutečně zábavný béčko s naprosto geniálně ujetým Udo Kierem a příjemným černým humorem. Scéna kde například Udo se snaží unést chlápka z nevěstince mě skoro až dostala do kolen, díky naprosto skvělým hláškám a přízvuku. Navíc si k tomu přičtěte docela fajn gore a máte fakt až skoro ujetou taškařici na světě. Musím pochválit i příjemnou hudbu která se k zasazení příběhů skvěle hodí. Pro mně velké překvapení a doporučuji všem otrlejším divákům. ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Kulťák, říká se. Musím přiznat, že to předvádí originální přístup ke klasické látce. Pak už chvály končí. Andy Warhol byl možná zapařený homosexuál, ale musí to čišet téměř ze všeho, čeho se byť jen vzdáleně, pouhou inspirací dotkl? Fuck him and his fucktory. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Spise usmevny horor plny nepresvedcivych hereckych vykonu. Vlastne mi prijde, ze nejake to herectvi predvadeji jen postavy ve vedlejsich rolich. Jako treba mlcici deti, sluzka atd. Mlady Frankenstein (Kier s podivnou anglictinou) se snazi se svym pomocnikem vytvorit "female zombie" a "male zombie" (jak tomu sam rika), a donutit je ke zplozeni ditete. Coz se mu moc nedari... P.S.: v roli female zombie sexy Dalila Di Lazzaro... 3- ()

Vaklaf 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je radost. Jak je vidět, u Warhola se urodili nejen Velveti, ale i jiný výborný věci. Mladík Udo Kier je naprosto výtečnej, hodně mi připomínal Sheldona z Big bang theory - holt šílenej vědec. V celým filmu se snoubí brutality se správnou ujetostí a parádním černým humorem, kterej ale není nijak stupidní a je spíš tak nějak implicitní, než aby se vyloženě vnucoval. U některých okamžiků si až člověk říká, že na tu dobu se s nějakou korektností moc hlavu nelámali (Frankensteinovo zcela sexuální mazlení s vnitřnostma...), ale na druhou stranu lidi ve Warholově Továrně si nelámali hlavu tak nějak s ničim. Zůstává mi záhadou, proč tu film není známější, vzhledem k všeobecné oblíbenosti hororů. Každopádně se zřejmě nevyhneme srovnání s Re-animátorem, který je však dle mého soudu o něco slabší (ač ho mám taky moc rád). Především je o dost humornější a Jeffrey Combs (bez ohledu na jeho kvality a kultovnost) na Kiera zkrátka nemá. Zvláště co se týče slizkosti a šílenosti. Vřele doporučuju. ()

Reklama

Reklama