Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá světová válka, 7. duben 1944. Pro tisíce vězňů z celé Evropy ve špinavých barácích a s jídlem na příděl den jako kterýkoliv jiný. Zatímco ostatní chtějí jen přežít, skupinka vězňů připravuje útěk. Když se spoluvězni shromažďují na večerní přepočítávaní, jsou už šestadvacetiletý Fredy a o šest let mladší Valér ukryti v jámě pod hromadou trámů. Nevyzrazení potřebují vydržet tři dny. Tak dlouho Němci hledají ty, kteří se pokusí o útěk z koncentračního tábora v Osvětimi. Když zvuk sirén ohlásí konec hledání, dva vyhladovělé a zmrzlé mladíky čeká sto kilometrů přes hory a nepřátelské hlídky na cestě do rodné země, na území Československa. Pokud to zvládnou, sepíšou zprávu o osvětimském pekle. Ten nejtěžší okamžik je však teprve čeká – přesvědčit svět, aby uvěřil. Film zachycuje skutečný hrdinský čin a jeden z nejvýraznějších zápisů československých občanů do světové historie vedoucí k záchraně desetitisíců lidských životů. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (154)

Tosi 

všechny recenze uživatele

Další film o nekonečném trápení vězňů v Osvětimi a jelikož se zakládá na skutečném svědectví, je životně důležitý. Zdejší procenta moc nechápu, pokud se to nezdálo někomu dost dramatický, způsobuje to pohodlí gauče. Je to drama od první do poslední minuty a ta propast, mezi utrpením v koncentrácích a lhostejností okolního světa je smutná dodnes. ()

Melios 

všechny recenze uživatele

[SPOILERY] K novému filmu Petera Bebjaka som sa dostal, takpovediac, ako slepý k husliam. Film bol mojou poslednou zastávkou toho, čo si pozrieť v kine predtým, než Covid zase zatvorí všetky kinosály. Nakoniec po všetkých ostatných filmoch som zasadol aj na premietanie domáceho počinu. Už zo začiatku musím uznať, že sa pán Bebjak týmto filmom riadne prekonal. Či už sa jedná o skvelú kameru, dobré herecké  výkony, prostredie alebo predanie strachu a hrôzy divákovi cez strieborné plátno, vo všetkom tento projekt exceluje. Vo všeobecnosti tu nemám, čo extra rozoberať. Jedná sa o film s jasným začiatkom a koncom. Vrba a Wetzler utekajú z Osvienčimu, aby po príchode na Slovensko spísali správu, ktorou chcú upozorniť okolie na hrozby koncentračných táborov. V momente úteku film začína a v momente spísania Správy aj film končí. Mierne ma mrzí, že film nemá nejakú dohru. Ihneď ako skončí hlavné poslanie hrdinov naskočia titulky, napíšu sa nejaké doplnkové informácie, a film končí s otvorený koncom. Overall ak to mám nejako zhrnúť, po produkčnej stránke sa jedná o asi aj najlepší počin, ktorý Peter Bebjak zatiaľ natočil, no stále to nie je, podľa mňa, jeho najkvalitnejší film. Snímke kazí povesť fakt, že jej scenár až moc jednoduchý a prostoduchý na tému, ktorú sa snaží zmapovať. I tak si myslím, že sa jedná o veľmi podarený počin, ktorý si zaslúži vašu pozornosť a ak máte radi vojnové filmy, môžem vám aj tento slovenský počin srdečne odporučiť. Len vás ešte musím upozorniť, že sa vo filme ukáže zopár nepríjemných jumpscarov. Netuším, prečo tam sú, no nachádza sa ich tu nemalá plejáda... ()

Reklama

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Skvely film! Rozmaznani o zivote nicnetusiaci vecni pubertiaci ovsem nepochopia: akoze 'nemal akciu' :-o?! Zasnem, az na aku nulovu nulu moze padnut empatia v nasich zemepisnych sirkach!! Keby to povedal Nemec alebo Svajciar, prosim; ale Cesi a Slovaci? Smutne.. Podla tych srackovych komentov mam fakt obavu, ze pre vypaplanych divakov sa budu tocit uz len furt vypaplanejsie filmy. Vraj nuda, ty vole, pomale vrazdenie ludi, zubata na kazdom centimetri, nesmierne vynaliezave mucenie vaznov - a divak z csfd si otvori pivo, vlnene papuce necha volne padnut pod kozeny fotel a dava fast-forward, kedy bude konecne dake mihotanie farieb a kible krvi.. Fakt naposratie tie komenty.. Takze: uzasne spracovane, precitene, zimomrive, zivotopisne. Kto dokaze zaspat pri scenach, ako Zidom po krk zakopanych v lese dupe nemecka svina na koni po rozkrvavenych hlavach, tak tomu ani tabletky nepomozu. No ano, nepristalo UFO a nikto nezachranil vesmir, to je fakt. A ani sexu sa nedozijete za macny macik. Takze asi len pre filmovych fajnsmekrov, co uz v zivote co-to presli a dokazu citit s tymi chudakmi zomierajucimi v pekle. 4* v pohodicke ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Filmy s tématikou druhej svetovej vojny, prenasledovania Židov a koncentračného tábora sú zvyčajne nabité emóciami a hutnou drámou. V tomto prípade to žiaľ neplatí - nuda ako hrom. Dejová linka zbytočne vágna, plná vaty a tam, kde by malo dôjsť na emócie, sa nedostavilo nič. Jednoducho, zlá réžia a slabý scenár. Podpriemer. 40/100 ()

Darth Maul 

všechny recenze uživatele

Príbeh Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu by si zaslúžil komplexnejšie spracovanie. Bebjak k látke pristúpil až priveľmi skratkovito. Mal som pocit, že len kĺže po povrchu, bojí sa zájsť k podstate, hrá sa s obrazom a dôležitosť „správy“ ho príliš netrápi. Najsilnejší moment filmu prišiel až počas záverečných titulkov a to tak asi nemalo byť. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (13)

  • Film vychází ze skutečných událostí. (ČSFD)
  • Film měl mít v kinech premiéru 27. ledna 2021 na Mezinárodní den památky obětí holocaustu, ale kvůli pandemii covid-19 se premiéra přesunula až na 11. listopadu 2021. (montongery)

Související novinky

Oscary a rekordní počet cizojazyčných kandidátů

Oscary a rekordní počet cizojazyčných kandidátů

09.01.2021

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) v pátek představila svým členům užší výběr 93 snímků, z nichž budou vybíráni finální kandidáti do kategorie nejlepšího cizojazyčného filmu pro… (více)

Režisér Čáry se vydal do Osvětimi

Režisér Čáry se vydal do Osvětimi

17.01.2019

Jeden z nejúspěšnějších slovenských režisérů Peter Bebjak (Čára, Spravedlnost) připravuje nové drama z koncentračního táboru Osvětim. Snímek Správa / The Report se pak navíc možná dočká i americké… (více)

Reklama

Reklama