Reklama

Reklama

Démon

Trailer 1

Obsahy(1)

V inteligentním duchařském hororu, který navazuje na starou židovskou legendu o dybbukovi, posedne ženicha neklidný duch přímo uprostřed veselky. Piotr (izraelský herec Itay Tiran) přijíždí z Anglie, aby se oženil se svou krásnou snoubenkou Žanetou v rodinném domě na polském venkově. Polorozbořenou usedlost jim věnoval jeho budoucí tchán a Piotr se už nemůže dočkat, až z ní vybuduje domov pro svou novou rodinu. V předvečer svatby však najde při obhlídce pozemku pohřbené ostatky lidského těla. Chování Piotra, který je pronásledován svým děsivým objevem, se stává stále bizarnějším, zatímco kolem něj probíhá tradiční polská veselka s mnoha hosty, pitím, hudbou a tancem. Piotr je záhy přemožen zdánlivými epileptickými záchvaty, vyděsí svou nevěstu a pobouří tchána. V průběhu noci vyjde najevo, že je na svatbě nezvaný host - židovská dívka, která je nejen osamělá, ale taky dočista mrtvá. (Cinemax)

(více)

Recenze (63)

verbal 

všechny recenze uživatele

Banda najabaných Pšontků předvádí hodinu a půl deliriálně trementální Hořímápanenko pod taktovkou górnośląskieho artisty, psychotika a „scénaristy“, který patrně tak dlouho čichal toluen, až se z toho mentálního mulinexu rozhodl rozptýlit dobrovolnou permanentní návštěvou Filipa Sejmůra Hofmana. A zdá se, že tento „absolutní horor“ plně reflektuje jeho psychické rozpoložení, o čemž svědčí i následné skupinové cákání artových hnědopichů, kteří v něm opět nalézají kupříkladu transcendentální interpretaci polského naturelu, behaviorální epercepci partnerských interakcí, sofistikované memento abúzu diletantsky generovaných destilátů či dokonce bezprecedentní halachiální alegorii sionistické vendety za Osvětim a Waršavské gheto. Já tedy viděl sice kulantně zahranou, ale nudnou až otravnou pomatenou pičovinu, tak tak snesitelnou i jako kulisu k vytrhávání nehtů. Nicméně připouštím, že má percepce může být dost laická, protože styky s opačným pohlavím mám uspokojivé a taky už pěkně dlouho nefetuju. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Svatba vymknutá z kloubů. Film o pokládání otázek a utíkáním před odpověďmi. Svatebčané v alkoholovém opojení odmítají racionálně řešit nakupené problémy týkající se nalezené kostry a bláznivého ženicha, podobně jako se v alegorické rovině polský národ jen problematicky vyrovnává se svou minulostí. Démon je film vyprávěný jakoby v opojení smyslů, pod vlivem. Velmi dovedně předvádí ten stav, kdy člověk trochu vnímá, trochu blouzní, motá se po světnici a je jako kdyby mimo sebe. Zde se do toho připlete ještě jakýsi duch dybbuk, ale to je spíše méně důležité. Je to art, ale art divácky vděčný, atmosférický, opojný a až překvapivě vtipný, na mnoha místech se celý sál s chutí smál. Wrona byl velký talent a je ho škoda. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nečekej žádný děsy, krev nebo strašidelnou atmosféru. Jedná se vlastně spíš o psycholgické drama. Na Polácích se mě líbí, že si jdou vlastní cestou napříč žánry, problém je v tom, že zrovna tenhle film mě moc netrefil. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Atmosféru tomuto filmu upřít nemůžu. Je správně temná a člověk má až pocit zmaru. Jenže jediná atmosféra je na tomhle filmu to pozitivní, pro co stojí se na něj podívat. Jinak je to čistě vzato mišmaš různých scén a různých divných situací s neméně divnými lidmi, kteří Vám k srdci nepřirostou a ještě se budete neustále podivovat nad jejich chováním. Démon má sice nápad a evidentně má i hodně slušného režiséra, který si pohrál se solidním technickým zpracováním. Jenže když máte z filmu pocit nechuti, ani živá voda mu nepomůže. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Zřejmě jsem neměl náladu, ale nudil jsem se šíleně. Demon má s hororem společné minimum, vlastně nic, jedná se o drama na svatbě Poláků- tenhle výrok je možná nejděsivější z celého filmu. Párkrát zafunguje humor od doktora, ale jinak ztráta času za mě. Potěší alespoň slušná řemeslná stránka, s kterou Poláci narozdíl od nás problém nemají. 40% ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Psychologicky vtahující thriller z prostředí a nádechu Vinterbergova Festenu a optiky posedlosti Eggerseho The VVitch. Skvělý humor, atmosféra, art. Český tvůrci se polákům dívají na záda velmi vzdáleně. ____ Krátce po premiéře filmu režisér Wrona spáchal sebevraždu, velká škoda velkého talentu. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Demon zobrazuje klasickú východoeurópsku svadbu plnú alkoholu, tanca a neviazanej zábavy, ktorá sa vymkne spod kontroly. Ženích začne mať po zvláštnom náleze v záhrade nekontrolovatelné záchvaty, ktoré prítomný doktor pripisuje epilepsii. V skutočnosti však majú svadobčania ovela väčší problém, ktorý nemá so zdravotným stavom nič spoločné. - Polsko je pre mňa jednou z najsympatickejších krajín na svete a obyvatelov tejto krajiny mám velmi rád. Preto som sa tešil na môj prvý horor z tejto krajiny. Téma je zaujímavá a zobrazenie svadby je úplne realistické. Herecké obsadenie bolo vybrané úplne presne pre napísané charaktery a všetky postavy mi sedeli velmi dobre. Hororové zložky pôsobia popri tej neviazanej zábave trochu mierne, ale scény v sklepe majú svoju podstatu. Zaradenie do osamelej budovy bolo podla mňa ideálne a pomohlo upevniť situáciu okolo kultúry a histórie. Scenár sa mi zdal občas mierne chaotický, ale vo výsledku sa držal uveritelnej štruktúry, aj keď v závere neobjasnil mnoho detailov, takže najvyššie hodnotenie tomu nemôžem dať, pretože takéto závery mi pri slušne načatej tematike posadnutia proste nevyhovujú. Režijne je to zvládnuté perfektne a je škoda, že režiséra postihol daný osud. Mnoho hororov sa propaguje zvláštnymi úmrtiami okolo produkčného tímu, ale Demon môže potvrdiť, že zvláštne úmrtie týkajúce sa tohto hororu je reálne. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Démon. Minulosti? Alkoholu? V nitru každého z nás? Sardonická veselice, při které chlast teče proudem a dybbuk s vodkou nemilosrdně obnažují lidské charaktery a národní svědomí. Horor za tím nehledejte, to by se museli vykašlat na ducha z židovského folklóru a ještě více oloupat povahy destiláty uvolněných svatebčanů. Jsem přesvědčen, že wedding planner z Melancholie Udo Kier by kolem nich chodil s teatrálně zakrytým obličejem, aby je neviděl.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Když se na polskou svatební veselku přižene Dybuk, může z toho vyjít docela slušný Mindfuck. Zajímavé dílo, nic podobného jsem, myslím, ještě nikdy neviděla. Zvláštní, tíživá atmosféra ve spojení s působivou hudbou je poctivě budována již od začátku filmu. Můj obdiv patří hercům, zejména Itayi Tiranovi, ten si to vyžral nejvíc:) ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Svatba je podle učebnic psychologie řazena do první poloviny první desítky zatěžkávacích zkoušek vztahu. Všechno to chystání, plánování, organizování, zvaní, řešení koho pozvat, koho ne, koho kam posadit, kdo se s kým nemá rád a potom průběh oslavy samotný, jsou jeden velký nekonečný stres. A teď si představte, že se vám po sále, kde se koná oslava, začne vedle více či ještě více až nejvíce opilých známých a příbuzných courat duše nějaké úplně cizí ženské, která má navíc zálusk na vašeho, asi už celých požehnaných čtyřicet minut, manžela. Posedlost, ovládnutí, kletba. Co se vlastně stalo a kdy? Kdy, kam a proč zmizela Hana? Kdo zmizel Hanu? Kam zmizela její rodina? Stala se obětí války nebo se odstěhovala? Kdo byl Hanin vyvolený a kam zmizel on? Proč ten, kdo něco ví, jenom naznačí a jinak mlčí? Proč je kněz nevěřící a proč bludná duše nemá klid? A existuje na konci nešťastné cesty šťastný cíl, nebo je ta cesta nekonečná? ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

"Horor-ezci, horor-ezkyně, horor-ezčata", predtým než kdekoľvek na pochybnej stránke šťuchnete do tlačítka download, mali by ste vedieť, že "Demon", ani z ďaleka nie je takým démonom, akého by ste chceli očakávať. Marcin Wrona síce natočil solídnu, sociálnu, psychologickú drámu, obalenú do rúška tajomstva či vďaka myšlienke - mystéria, avšak úplne mizerný horor, ktorý vlastne ani nie je hororom (možno ho teda zato vôbec kritizovať?). Čím skôr sa divák zmieri s týmto faktom, tým skôr sa vyhne sklamaniu. Vláčne, pomalé tempo s inak slušnými hereckými výkonmi, sa ani zďaleka fanúšikovi posledne menovaného žánru nezavďačí. Nenájdete tu žiadnu akciu, vymetačku, ba dokonca ani prezentáciu preludov. Ja osobne mám drámy rád, no bohužiaľ, ani z tohto hľadiska som príliš veľkú dávku nadšenia nepobral. Žáner "horor" smelo škrtnúť .. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Polskou kinematografii jsem měl vždy rád, dala světu spustu skvělých jmen a děl. Tohle mne však absolutně zklamalo. Tvůrci jakoby se nemohli rozhodnout, zda se vydat cestou psychologického dramatu (což bych asi uvítal spíše), nebo duchařského horroru (to bývá těžší). Nakonec zůstal snímek ne na půl, ale na čtvrtině cesty. Slušná kamera, zajímavé lokace, standardní hudba (výborný folklor) a obstojné herecké výkony. Co je všechno platné, když jsem během sledování postrkoval ručičky hodin očima. Přitom jsem si vzpomněl na vynikající Petrolejové lampy, kde oním duchem-démonem je syfilis. Kdyby se tvůrci vydali podobným směrem (jenže by jim chyběli Čepek a Janžurová), vytvořili by možná silný film. Jenže kdyby... Takhle divák sleduje pouze nepodařenou svatbu, kterou překazí bubák, avšak osudy postav jsou mu lhostejné... Horor tedy rozhodně ne, bát se není čeho. P.S.ani se nedivím, že se po premiéře režisér oběsil....je to fakt na mašli. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Tento film s ponurým příběhem je tak tajemný, že některá tajemství neprozradí ani na svém konci a zanechává příliš mnoho otázek. Nicméně se povedl. Postupně se drama stupňuje a kromě svatebního alkoholového běsnění se objeví i jiné běsy při nichž jidiš dokáže být děsivější než němčina. Kromě svatebního páru a rodiny nevěsty zaujal opilý doktor, který vůbec nepije (střízlivý jak tchoř) a je ateista a vysvětluje panu faráři, co má dělat. Viděno v rámci Febiofestu. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Démon má s hororem společného jen minimum. I když místy je atmosféra zvládnutá docela dobře, tak se přikláním spíše k dramatu. Přesto se dá dost věcí vyzvednout a oproti naší tvorbě jsou výrazné rozdíly a to jsem vážně nečekal. I když vlastně koukáme na neznámé herce, tak většina z nich zahraje lépe než 99% našich a to 1% tvoří elita typu Roden. Ač jsem se místy nudil a koukat na zlité Poláky není žádný šlágr, tak i přesto se dá vše docela zvládnout. To hlavně díky kameře, střihu nebo režijní práci, která je naprosto na jiné úrovni než u většiny našich snímků .. 7/10 = 71% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý námet židovskej legendy o posadnutosti, ktorý však nebol rozvedený do niečoho zmysluplnejšieho a zaujímavejšieho. Hlavne koniec bol taký nemastný-neslaný. Naproti tomu stred snímku ponúkol niekoľko nepríjemných a spoločensky trápnejších situácií, takže som sa ani nenudil. Priemer. 60/100 ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Pokud má nevěsta díru hlubokou, kostlivce ve skříni utluč lopatou." Svéráz národní svatby w morzu wódki. Ožrat se jako to hovado boží, udělat na svatbě ostudu a bordel  a pak to svádět na chudáka dybbuka :-). Pozvat kněze, co nazývá svatbu ďáblovými úklady (tím mi mluvil z duše), ovšem vymítání odflákne a odpíská dřív než bys řekl mrtvá v ženichovi. Btw, jak přesvědčit Hanu, že se nažouželila do špatného těla? Velice snadno. Rozepnout Piotrovi poklopec a vítězoslavně tím zamávat: "Ha! A copak je asi tohle, Haničko?!" Kromě dybbukovy krize identity Wrona řešil i další artově hluboké otázky, např. matematické: Jak hlubokou díru vykope jedna košer nevěsta za dvě hodiny? Logistické: Proč, když něco vyhrabává, jí to ostatní zase zahrabávají? Existenciální: Věřit na démony? Přece žijeme ve 21. století! No jo, ale řekl to někdo dybbukovi? Zdravotní: Proč nehrajou, když tancuju? A jsem epileptik nebo jen posedlý? A zásadní: Proč "nahoře bez" byla nevěsta jen pár vteřin, zatímco ženich běhal polonahej polovinu filmu??? Závěrem: Copak na samotě u lesa, tam jenom mrholilo, zato tady opravdu "Chčije a chčije..." ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Celkom nepríjemný pocit mi navodil tento film a muzika do toho tiež démonicky vrzúkala. Príbeh, ktorý zaujme, dobré spracovanie a herci veľmi presvedčiví. Vydarená veselka. Z mojej strany spokojnosť. FILMOVÁ RULETA 2017 ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Polská svatba, spousta vodky a duch... Co dodat, královsky jsem se bavil. Bát se samozřejmě není čeho, pokud nejste zrovna Vy organizátory podobné svatby. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[Febiofest 2016] Nepijte alkohol, uvidíte mrtvé lidi a pak vám z toho hrábne a začnete mluvit jidišem :-) Tahle nepovedená svadba osobitě mísí prvky duchařského hororu, černé komedie a klade spoustu otázek, na které občas jen ve velkých náznacích odpovídá. A alkoholové opojení graduje. Kdo by se na oslavě chtěl zaobírat nějakými starými vinami a hryzajícím svědomím (vlastním, národním)? Co na tom, že po sálu chodí duch mrtvé dívky a tančí se ženichem? A kdo je její ženich na staré fotce? Jestli jste si nevšimli, tak vám unikl zásadní moment snímku. ()

Reklama

Reklama