Reklama

Reklama

Sexuální výchova

(seriál)
  • Velká Británie Sex Education (více)
Trailer 1
Velká Británie, (2019–2023), 29 h 20 min (Minutáž: 47–85 min)

Tvůrci:

Laurie Nunn

Hudba:

Oli Julian

Hrají:

Asa Butterfield, Emma Mackey, Gillian Anderson, Ncuti Gatwa, Kedar Williams-Stirling, Aimee Lou Wood, Connor Swindells, Patricia Allison, Tanya Reynolds (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(32)

Nesebevědomý Otis zná všechny rady na sexuální neduhy. Jeho matka je totiž terapeutka. Rebelka Maeve mu proto navrhne, aby si ve škole otevřel sexuální poradnu. (Netflix)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (19)

Sexuální výchova (2019) 

Seriál hodnotím po dvou sezónách, pro sledování třetí řady už mi nezbyla chuť. První sezóna byla vcelku v pohodě, měl jsem sice nějaké připomínky, ale nešlo o nic velkého. U sledování druhé řady mi došlo, že je seriál určen pro úplně jinou cílovou skupinu, já to respektuji a končím dřiv, než bych zklamal spokojené diváky snižováním průměrné známky. 4*- ()

Série 1 (2019) (S01) 

Po ohodnocení všech epizod se má průměrná známka za první sezónu vyšplhala na čtyři hvězdičky. Chvíli jsem uvažoval, jestli nemám jeden kousek ubrat, protože jsem seriálu v některých dílech lehce nadržoval, ale nakonec jsem se rozhodl nezasahovat. Série byla sice místy v oblasti humoru hodně chabá, na druhou stranu přišla i s velmi vtipnými pasážemi a fakt se mi líbily dramatičtější odstíny příběhu. Tím chci říct, že jsem byl vlastně spokojený a určitě se podívám i na pokračování. ()

Epizoda 1 (2019) (S01E01) 

Hned z úvodního dílu mi bylo jasné, že bych musel mít na sledování tohoto seriálu náladu, abych ho nezpražil nízkým hodnocením. Jenže dnešek se mi vcelku vydařil, náladu jsem měl výbornou, a přestože na mě první epizoda působila poněkud nejistě, rozhodl jsem se pro tři hvězdičky. Čtvrtou jsem přihodil za britskou angličtinu, na rozdíl od té americké mi připadá mnohem víc sexy. ()

Epizoda 2 (2019) (S01E02) 

I tentokrát jsem zůstal u čtyř hvězdiček, přestože mě tvůrci silně zklamali kolektivním zvracením. Tyhle scény bych čekal spíše v nějaké americké, studentské komedii společně s pitím piva hlavou dolů, situaci naštěstí zachránila babička z Útvaru rychlého nasazení, to byl drsný moment. Každopádně to bylo naposled, co jsem seriálu lehce přidal na hodnocení, příště už budu tvrďák. ()

Epizoda 3 (2019) (S01E03) 

Hmmm, zrovna, když jsem byl připraven epizodu tvrdě zkritizovat, ukázali tvůrci, že opravdu umí přijít s kvalitním scénářem. Pravda, humoru nebylo tolik (zato byl kvalitnější), ale dočkal jsem se slušných dramatických momentů, u nichž nedošlo na zbytečný patos (i když tady ta možnost byla). ()

Epizoda 4 (2019) (S01E04) 

Po minulém, kvalitnějším dílu, sklouzla čtvrtá epizoda zpět do průměru (vlastně lehkého nadprůměru), mám takový pocit, že by mě víc bavilo, kdyby byl děj postaven více na těch téměř terapeutických sezeních a méně na laciných fórcích. Ale alespoň jsem si našel svou oblíbenou postavu, Lily je démon! ()

Epizoda 5 (2019) (S01E05) 

Pátou epizodou mě tvůrci dost zklamali. Otisův nejlepší kamarád je gay, fajn, mlčel jsem, Otis radil lesbičkám, fajn, proč ne, teď ale přibyly Jacksonovy matky a následný hrdý boj žen proti příkořím a já jsem zjistil, že už je na mě děj až příliš korektní. Doufal jsem, že právě téma seriálu zaručí, že nebude tolik konvenční, zjevně k tomu ale chyběla odvaha. ()

Epizoda 6 (2019) (S01E06) 

Tvůrci si u mě šplhli vzpomínkou na otce, James Purefoy je podle mě nejlepší volbou pro tento typ postav. Jemu toho prasáka uvěřím kdykoli a bez problémů. Celkově se ale dění v epizodě ani tentokrát nedostalo z mírného nadprůměru, takže čtvrtou hvězdičku posílám jen za dvojici Remi Milburn a Lily Iglehart. 4*- ()

Epizoda 7 (2019) (S01E07) 

Sedmá epizoda se pro mě stala jednou ze dvou nejlepších v první sezóně. Nepřinesla přílišné množství infantilního humoru a dokázala zahrát na vážnou notu, aniž by mě deprimovala zbytečným patosem. Jen bych vynechal ty církevní tance a zpěvy, bylo to jako na svatbě prince Harryho a nemyslím to jako pochvalu. ()

Epizoda 8 (2019) (S01E08) 

Chybělo málo a osmá epizoda by se zařadila mezi tři nejlepší díly série, Pak se ale začaly dít podivné věci, projevila se další postava, která potvrdila mé podezření, že i když jsou v reálu homosexuálů údajně 4%, ve filmech a seriálech jich bývá asi tak 40%. Vracení svetru proběhlo navíc tak zoufale klišoidně, že jsem s hodnocením jít výš nemohl. ()

Série 2 (2020) (S02) 

Po první sezóně jsem byl se seriálem v podstatě spokojen, po druhé řadě už to ale neplatí. Já samozřejmě vím, že jsou gayové jasně v kurzu, ale kdyby mi v tomhle městečku upadla bankovka vysoké hodnoty, nechal bych ji ležet, jsou i důležitější věci než peníze, Aimee by mi jistě rozuměla. Taky mi hodně vadila pestrobarevná Anglie, místy hodně chabý humor, Ola a slabé využití Lily. ()

Epizoda 1 (2020) (S02E01) 

Úvodní epizoda druhé sezóny mě tedy dvakrát neoslovila, zase tady jednou byla spousta infantilního humoru. Pokud je seriál určen spíše teenagerům, nejsem si jistý, jestli tyhle vtípky i pro ně nebudou trochu chabé. Každopádně musím vyzdvihnout výkon Bena Kingsleyho v roli Oly. 3*- ()

Epizoda 2 (2020) (S02E02) 

S druhou epizodou přišlo mírné zlepšení, tvůrci se už tolik nesoustředili na neustálé stanování a zapojili více do děje postavu Jean Milburn, která mě opravdu baví. Podobně dostala více prostoru i Lily Iglehart, ale pořád to nebylo dost. Má oblíbená mimozemšťanka by mohla dění glosovat častěji. ()

Epizoda 3 (2020) (S02E03) 

Hmmm, zdá se, že tvůrci nalezli svůj standard, jen je škoda, že je trochu nízký. Pořád si myslím, že jde o slibné téma, ze kterého by se dalo vytěžit mnohem víc, nebýt nezralého humoru. Postava Maeve vnáší do děje závan dramatu, tak uvidím, kam to povede. ()

Epizoda 4 (2020) (S02E04) 

Děj opět přinesl mírné zlepšení, ne ale takové, které by mi stálo za přihození hvězdičky. Seriál už tradičně zvedá hustotu homosexuální populace ze čtyř na čtyřicet procent, ale nešť. Klidně si o mně říkejte, že jsem povrchní hajzl, ale pokud bych měl na výběr mezi Maeve a Olou, neváhal bych s volbou ani vteřinu. Přitom si plně uvědomuji, že Ola může mít celou řadu skvělých vlastností, ale mně se vždycky víc líbily ženy. ()

Epizoda 5 (2020) (S02E05) 

S těmi čtyřiceti procenty jsem situaci evidentně podcenil, vždyť už ani nejsou v menšině. Děj páté epizody za moc nestál, hlavní "hrdina" si místo pěkné holky vybral ošklivého chlapce a celkově tu bylo chlapců na můj vkus až příliš. Takže důvodem pro třetí kousek byl jednoznačně příspěvek Jamese Purefoye, ten mě málokdy zklame. ()

Epizoda 6 (2020) (S02E06) 

S každým dalším dílem mě začíná druhá sezóna docela otravovat. Já vlastně ani nevím, jak se tohle městečko jmenuje, je mi ale jasné, že tady populační exploze nehrozí. Tenhle politicko korektní vlezdoprdelismus (místy doslovný) mě už vážně nebaví, ale zbývají už jen dvě epizody, musím vydržet... ()

Epizoda 7 (2020) (S02E07) 

Musel jsem mírně přidat na hodnocení, hledání alespoň jediné záležitosti, která by mohla být společná místnímu dívčímu kolektivu, mě fakt pobavila. Aby to mohly být čisté tři hvězdičky, nesměly by přijít tance a zpěvy v kostele a jediný ateista by nesměl být po všech stránkách politicky korektní. 3*- ()

Epizoda 8 (2020) (S02E08) 

Romeo a Julie v Lilyině režii- ten muzikál byl dokonalý, a to nemám rád muzikály. Ta hvězdička je za něj. Jinak to pro mě byla úplná katastrofa. Tvůrci se rozhodli použít kdejaké klišé, ti špatní si pohlédli do svědomí a háčkem pro třetí sezónu byl jasně závěr se zásahem záludného kripla. A já se ptám: "Proč vždycky my?" Jasně, my mrzáci jsme záludní, o tom žádná, ale využívat to takhle prvoplánově... ()

Související novinky

Margot Robbie chystá filmové The Sims

Margot Robbie chystá filmové The Sims

23.03.2024

Loňský rok byl pro hvězdnou herečku a schopnou producentku Margot Robbie (Babylon) poměrně přelomový. Její produkční společnost LuckyChap přenesla na plátna kin svět Barbie, tedy nejvýdělečnější film… (více)

Doctor Who má novou tvář

Doctor Who má novou tvář

09.05.2022

Stanice BBC oznámila novou hlavní tvář slavného a desítky let běžícího seriálu Doctor Who. Titulní roli již čtrnáctého Pána času tak počínaje další sérií ztvární 29letý rwandsko-skotský herec Ncuti… (více)

Netflix rozšířil produkci ve Velké Británii

Netflix rozšířil produkci ve Velké Británii

28.11.2020

Britské projekty, zejména pak seriály Koruna a Sexuální výchova, slaví dlouhodobě velký úspěch u předplatitelů Netflixu. Nejen proto streamovací gigant letos výrazně navýšil rozpočet pro britskou… (více)

Reklama

Reklama