Reklama

Reklama

Sexuální výchova

(seriál)
  • Velká Británie Sex Education (více)
Trailer 4
Velká Británie, (2019–2023), 29 h 20 min (Minutáž: 47–85 min)

Tvůrci:

Laurie Nunn

Hudba:

Oli Julian

Hrají:

Asa Butterfield, Emma Mackey, Gillian Anderson, Ncuti Gatwa, Kedar Williams-Stirling, Aimee Lou Wood, Connor Swindells, Patricia Allison, Tanya Reynolds (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(32)

Nesebevědomý Otis zná všechny rady na sexuální neduhy. Jeho matka je totiž terapeutka. Rebelka Maeve mu proto navrhne, aby si ve škole otevřel sexuální poradnu. (Netflix)

Recenze (424)

matestlust 

všechny recenze uživatele

Tohle je vážně totálně přepálená teenager blbost, která má ale hlubší kouzlo tak mocný, že se na to nejde nekoukat. Vtipné, nevkusné, místy dojemné, místy až na trapnostní hranici únosnosti, ale furt něco tak speciálního, že prostě musíte pouštět díl z dílem, žerete každou minutu a s každou postavou prožívate i jeho ( její ) životní příběh. Tohle se Netflixu, opět, povedlo. S dalšími sériemi ubírám 1* . ()

Handle 

všechny recenze uživatele

1. SÉRIE (60 %): Nedivil bych se, kdyby Sex Education bylo cool pro puberťáky, ale, že to bude obdivovat celé mé okolí pomalu jako nějaký filmařský klenot, to už se divím dost. Ne, že by to bylo vyloženě špatné, seriál má naopak i velmi dobrá místa, ale jako celek to nedrží pohromadě. Párkrát se nějaký ten vtípek povede, ale v zápětí se vše přepálí (a nebo nevím, jestli jsem tak starý, že už mi nepřipadá vtipné, když po sobě postavy blijou? :)). Nemyslím si ani, že se citlivě propojila komedie s dramatem. Jak kdyby seriál nechtěl být ani jedním a nebo ještě nenašel nějakou dobrou rovnováhu mezi žánry. Osobně by se mi i více zamlouvalo drama pojetí, protože ty všechny drama záblesky mi přišly většinou mnohem víc povedenější než komediální linka, ale chápu, že to nejspíš nebude směr, kterým se seriál bude ubírat. Každopádně věřím, že by další řady možná i mohly překvapit, jelikož jsem seriálu přišel trochu víc na chuť opravdu až zhruba v polovině. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neuveriteľne príjemné a dobré. Funkčné postavy, ktoré dýchajú, sú zábavné a viete s nimi cítiť. Herci bezchybní. Viem si predstaviť, ako si točenie museli užívať. Asa Butterfield rulez! Jeho humorné kreácie a balansovanie medzi looserom a veľmi uvedomelým jedincom je prirozdené a úsmevné.Čo je ale dôležité - veľmi hravou a veselou formou hovorí seriál o dospievaní a vážnych veciach. Hľadá riešenia, motivuje a zároveň je ľudský. Viete presne čo sa bude diať, ale chcete aby sa to tak dialo. Chcete takú tú telenovelu zo života, ktorá funguje na mnohých úrovniach. Pre mňa jedno z najpríjemnejších prekvapení tohto roku. Jasný dôkaz že Netflix vie ktorému nápadu dať zelenú. Teším na druhú sériu. Prvá séria - 100% Rovnako funkčné ako prvá séria. Páči sa mi ako sa postavy vyvíjajú ale ako aj všetky dostávajú potrebný priestor narušiť naše divácke percepcie. Tých čo sme moc radi nemali, sme začali rozumieť a tým ktorým držíme palce nám umožňujú prežívať emócie nášho mládi v bezhraničnej sile a údernosti. Otis a Erik si prechádzajú druhou sériou , zmenami a romantickými eskapádami a ja im veľmi moc držím palce. Otvorenosť seriálu s akou sa zameriava na problémy mladých, na normálnosť aj na sexuálnu revolúciu mi príde v rámci žánru neprekonateľné. Niečo čo sa oplatí sledovať. Aj napriek sexuálnym témam to má totiž silný morálny a ľudský rozmer. 2. séria - 100%  Ja mám tie postavy rád. A teším na ne a prežívam s nimi každý nezdar aj každý úspech. Sex Education si našťastie stále drží vysokú úroveň. Scenáristicky je to neprekonateľné. Hlavne v rámci témy akú rozoberá. To, že dokážu herci veľmi prirodzene prechádzať zo silných emócií na humor je dôkazom veľmi silného kreatívneho tímu. Všetko tam funguje ako má. A hoci sa to občas skĺzne po cliffhangeroch, ktoré sú očakávané, to neustále balansovanie medzi čiernou a bielou a ukazovanie, že postavy, zo začiatku nesympatické, majú na svoju povahu tiež svoje dôvody posúva tento film do roviny sociálnej štúdie. Má pobaviť, možno trošku aj pomôcť, ale myslím si, že každý si v nej dokáže niečo nájsť a s niečím sa stotožniť. 3. séria 100% ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

místy přepálená a často předvídatelná či dosti klišovitá rom-com-dram vztahovka ze střední, které ovšem díky zajímavým postavám, mistrně dávkovaným emocím a naprosto fantastickému soundtracku nejde nepodlehnout.. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Sexuální výchova sa odohráva v zvláštnej bubline plnej mixov. Občas pôsobí, že sa odohráva v časoch bez internetu, ale pritom sociálne siete sú neoddeliteľnou súčasťou života. Wales v ktorom je stredná škola kopírujúca tie americké s ich kastami (nerdi, športovci, banda dominantných nafrnených povýšeneckých báb,...). Seriál má dve roviny. V jednej rieši sexuálne problémy puberťákov, ale aj dospelých, nevážnym, zábavným spôsobom. V tej druhej rieši vážne vzťahové problémy a traumata. V prvej sérii bol pomer 50 na 50, v druhej 30 na 70. Mám dva problémy. Čím viac dielov som videl, tým viac mi začal byť Otis nesympatický (čím logicky seriál pre mňa končí, pretože hlavná postava Vás fakt nemá srať) a zároveň viac, a viac vystupoval do popredia ten výchovný účel. Žiadny problém nie je divný milé deti, nikto nie je divný milé deti. Určite najmenej násilná a najviac prirodzene pôsobiaca LGBTQ+ prezentačka za poslednú dobu. Potešila Gillian Anderson, ale ďalšie série vidieť už fakt nepotrebujem. Nie som totiž cieľovka sluníčkových aktivit, ktoré sa maskujú za sex. A aby som nezabudol, aj Vám Emma Mackey pripadá ako britská, menej pekná kópia Margot Robbie? ()

ChArLeNe 

všechny recenze uživatele

Dej niečo ako mix Masters of Sex a Charlie Bartlett. Sympatické postavy, ktoré si človek obľúbi. Prvá polovica oddychová, vtipná, druhá polovica vo väčšine smutná dráma. Poznámka pre seba - dávať si pozor na mix žánrov komédia + dráma či romantický, pokiaľ sa chcem smiať počas celej jazdy, pretože v polovici sa to vždy zmení buď na depresívnu drámu alebo gýčovitú romantiku. ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Občas se objeví dílko, které rozzáří mé srdce. Tenhle upřímný, zábavný a magický seriál jsem přijmul se samozřejností a přirozeností.. ()

Hismael 

všechny recenze uživatele

Seriál diváky učí tolerovat neherosexuální vztahy mezi lidmi, všech možných barev pleti. Je to taková prezentace progresivního liberálního světa, kde se všechny genderové identity, rasové kombinace, tělesné postižení a sexuální orientace berou automaticky bez problému. Občas to může působit, že je tam toho už moc a i z toho největšího agresivního odpůrce se nakonec stane bisexuál. Začátek každé série je spíše komedie a postupem času se zvážní. Nejčastěji seriál zobrazuje homosexualitu, ale ve třetí sérii chce jít dál a už tam jsou i nebinární osoby navrhující místnosti pro třetí pohlaví. I když to může znít jako přehnaný LGBT slepenec, je především první a druhá série hodně zábavná a budete chtít vidět každý další díl. Třetí série už je na tom o něco hůř. Nemá tak silný příběh jako předchozí série, ale po té druhé, jí rozhodně budete chtít vidět. ()

Lama.Lama 

všechny recenze uživatele

Za poslední řadu bohužel ubírám hvězdu. Netflix očividně přišel s duhovou tabulkou, co všechno se musí narvat za pí*oviny do 4. řady, aby se šlo s trendem LGBT+++++++++(nekonečno) hoven. Well, what a shame. Z prvních několika dílů mi bylo silně nevolno, musela jsem proklikávat, abych to vůbec zvládla. WTF and WHY. A smutná věc je, že kvůli tomu na ty kvalitní a hluboké zápletky (a bylo jich tam celkem dost) zbylo tak málo prostoru, že některé vyzněly hrozně uspěchaně a povrchně zpracovaně. Mmm a ještě teda naprosté šlápnutí vedle - Erik a jeho božské setkání. O.O Radši budu předstírat, že 4. řada neexistuje. ()

spaceboyCZ 

všechny recenze uživatele

Vtipne, misty hloubave, se skvelymi hereckymi vykony (Gillian vypada temer jako Meryl Streep :O ), s uzasnym retro feelingem. Osm dilu zhltnutych cobydup a pevne doufam, ze natoci i druhou serii. Je to takovy vtipny nahled na sexualni problemy teenageru dnesni doby. Scenar je opravdu skvele napsany, herci perfektne vybrani a btw., hudba? To je kapitola sama pro sebe.. Tvurci si opravdu vyhrali. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Jó.. i po druhé sezóně s přehledem za silné 4.. Je sice fakt, že nekonečné udržování napětí mezi několika postavami (především samozřejmě mezi Oisem a Maeve) je už poněkud umělé a především frustrující.. a, že pár "výchovných"motivů se nepodařilo podat úplně čistě... Ale SE pořád stojí především na brilantně napsaných a mezi sebou namixovaných charakterech. Dalo by se říct, že tady není postava která by působila jako vata nebo se výrazněji svým charakterem překrývala s jinou. Taky chválím, že konečně někdo pracuje s homosexualitou jako s motivem který (už) prostě není téma.. Trošku doufám, že by to třetí série mohla se ctí uzavřít. Tohle se totiž fakt nedá protahovat do nekonečna.. ()

kolda1990 

všechny recenze uživatele

Bezesporu zajímavý seriál, postavy dobře zahrané obzvlášť Gillian Anderson a Emma Mackey se mi velice líbily. Za to hlavnímu hrdinovi Asovi Butterfieldovi jsem nějak nemohl přijít na chuť. Překvapily mě dost otevřené sexuální situace, nad kterými se člověk musel pousmát. Ale nebyl to ten typicky trapný americký humor, na který jsou všichni zvyklí v pubertálních "komediích". Tady to mělo místy hloubku i úroveň to tomu nemůžu upřít. Ale tady je cílovka jasná, no být mi o 13-14 let méně asi bych to bral jinak než teď. Potvrdilo se, že komedie není opravdu můj šálek kávy. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Feel good seriál, který, být uhrovitý puboš,, asi hodnotím ještě lépe. Pár klišoidních scén, trochu genderově LGBT korektní, ale už ted se těším na druhou sezonu. Všichni strašní sympaťáci a jako porce navíc je Gillian Anderson, která neskutečně válí. Díky Netflixe! ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vážně by mě zajímalo, jak se mi podařilo 3 roky úspěšně přehlížet takový seriálový klenot. První 2 série Sex Ed jsou hodně vtipné, s humorně šíleným pohledem na svět, který doplňují nějaké dramatické situace. V tom je asi největší rozdíl se sérií třetí, která překládá naprostý nášup kvalitního dramatu. Nejsem si vlastně úplně jistý, jestli jsem doteď v nějakém jiném seriálu viděl tak kvalitní práci s vývojem postav a s jejich psychickým vývojem, napadá mě snad jen Buffy. Seriál disponuje ohromným množstvím skutečně zajímavých charakterů a velmi dobře skáče z jedné linky do druhé, navzájem je proplétá a umně zamotává. Fakt, že "každý s každým", ať je to kluk nebo holka, popřípadě ohromné množství LGBT komunity na škole (v procentench vyšších, než vysokých), je sice malinko ke škodě, ale při stávající kvalitě jsem schopný lecco přehlédnout. Typicky americká střední, tedy krom britského zevnějšku, mi úplně k ostrovní architektuře okolí sice nesedí, ale uznávám, že kromě zjevného cílení na americký trh měla tato volba tvůrců svůj smysl - totiž, že takto celý koncept opravdu funguje. Skvělé herecké obsazení. Hudba je také vynikají. Sex Ed se Netflixu prostě povedlo! Edit: Čtvrtá série si vysloužila vlastní komentář, rozdíl v lehkosti, ostrovtipu a celkové kvalitě je znatelný. ()

Bordoshut 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Recenze na britský seriál Sex Education: 1. řada – 95 % je zřejmě jedna z nejuspokojivějších sérií, kterou jsem kdy viděl. Je plná "štěstí v neštěstí" momentů a obsahuje snad úplně všechny konflikty z života běžného puberťáka, tudíž snad úplně každému z této věkové kategorie musí při sledovaní vykouzlit úsměv na tváři. Nebo alespoň zlepšit náladu, protože si uvědomí, že – ať už řeší cokoli – není sám. Pokrytí všech možných témat je vskutku obdivuhodné, a přitom vylíčené obdivuhodně uvěřitelně. I přesto však příběh stojí především na postavách. Každá z nich je vypiplaná do detailu a ty, které nejsou, na ty se oko Mordoru zaměří v jedné z příštích sérií. Jejich kvalitní napsání a ztvárnění pěkně ilustruje fakt, že tvůrci mohou v průběhu seriálu z kohokoliv, kdo měl dosud vedlejší roli, udělat protagonistu (byť jen dočasně) a stejně to bude zábavné, koukatelné a co víc – dokážou nás o hrdinovi / hrdince, které jsme si mysleli, že znát nechceme, přesvědčit, že ji znát chceme a to hodně. Napříč seriálem exceluje britský humor, který je vždy ve správný čas na správném místě. To samé samozřejmě platí i o výběru hudby, jak koneckonců bývá u seriálů zvykem. Zamiloval jsem si ústřední duo Otis & Maeve, ale mám rád všechny výraznější postavy, všechny jsou dobře napsané i zahrané – pokud ne uvěřitelné, tak alespoň komické a Sex Education rozhodně není podívaná pro bručouny. Ti ať si jdou bručet jinam. Já se skvěle bavil. 2. řada – 85 % už pro mě není takovou srdcovkou jako ta první. Je tomu tak z velké části proto, že hlavní dva charaktery ustupují lehce do pozadí a velká pozornost je věnována ostatním postavám. Už to prostě není jen o nich. Neříkám, že mě osudy jiných postav nebavily, byly koneckonců výborné, promyšlené a především uvěřitelné a ozdobené pečlivou dávkou britského humoru – ovšem z osobních neobjektivních prožitků musím říct, že si mě nezískaly tolik. Proto i 2. sérii hodnotím s mírným odstupem a paradoxně objektivněji. Je načase vyzdvihnout pozitiva: HERCI: *****/5; HUMOR: ****/5; HUDBA: *****/5. Jednoznačně tři nejsilnější články seriálu. Kdyby existovalo kritérium jako "rehabilitace týnejdžerské duše", tak bude mít ******/5. K negativům: KAUZALITA ODŮVODNĚNÍ: **/5 – v této disciplíně Sex Education lehce pokulhává, jednotlivé epizody jsou daleko více epizodické než v předchozí řadě, svůj podíl viny na tom nese i přebytek polo-hlavních postav. PROVÁZANOST: ***/5. Toť asi k mým nejzásadnějším problémům s 2. řadou. Snad na závěr se ještě hodí dodat: AKCE: ne. Jo, a Ola mi není vůbec sympatická! Co to kecám? Nejsem vůbec objektivní. 3. řada – 75/80 % Za mě jednoznačně nejslabší série. Začínám mít pocit, že můj výsledný dojem se utváří podle toho, jaký spolu mají vztah Otis a Maeve. A tady byl na bodu mrazu. Zrovna tak jako v minulé sérii bylo zajímavým zpestřením podívat se na kobylku i vedlejším postavám, zde už se divákova pozornost natolik tříští mezi jednotlivé leckdy i zbytečné charaktery, že už je toho moc a výsledkem je lehce výstřední směs bez zjeveného spojovacího prvku a já jsem z toho teda jelen. Otisovi a Maeve je tady přes veškerou snahu věnováno vlastně strašně málo prostoru, divák se o nich nic nového nedozví, závěrečný zvrat působí jako parádní marcipán na dortu, který někdo zapomněl osladit. Celá zápletka s trans lidma mě teda neokouzlila a za sebe musím říct, že tohle téma tvůrci neprodali (ani herci, abych byl fér). Kde se však musím autorů zastat, je celá "epizodka" s Ruby, která se moc povedla a nesouhlasím s tím, že by pak po Ruby neštěkl ani pes, jednoduše už v seriálu nedostala prostor – epizodičnost, kdy klidně v průběhu jedné epizody vznikne i se vyřeší něco sexuální problém, je jeden ze základních atributů seriálu, který se táhne napříč sériemi už od vzniku "kliniky", tak nechápu, na co si teď lidé najednou stěžují. Zřejmě je to jen důkaz toho, že tvůrci odvedli dobrou práci a z relativně slepé odbočky od Maeve se stala opěvovaná aférka se zástupem fandů. Teď proč jsem takto klesl s hodnocením: mám pocit, že se tady toho až tolik neděje, spoustu scén vnímám vyloženě jako vatu mezi hlavním příběhem Otis a Maeve, které jsem si v 1. řadě tak zamiloval a nemůžu se zbavit pocitu, že celá ta věc s krutou autoritářskou upjatou mrchou... ehm ředitelkou je tu jen proto, aby se něco dělo. Za prvé je to v dnešní době poměrně nereálné a za druhé mám pocit, že se nám tu seriál už příliš okatě snaží tlačit před nos různé utlačované menšiny a nedejbože nám i předat nějakou message, což mě jako prostinkému divákovi leze na nervy a taky bych řekl, že by si to "Sexuální výchova" klidně mohla odpustit. () (méně) (více)

Remedy 

všechny recenze uživatele

Pozitivní je, že Sex Education dokáže s pozoruhodnou lehkostí rozvíjet i dramatické linky a přitom se obratně vyhýbat přílišně existenciálním či depresivním vodám. Je to zkrátka skvěle napsaný seriál s kupou zajímavých postav, které v divákovi vyvolají spíše pozitivní emoce. Celému vyprávění nechybí ani sympatický nadhled, přičemž hlavní narativ zůstává seriózní přesně do té míry, jak je třeba. Má to zkrátka ten nejlepší možný balanc dramatu a komedie. ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele

Po druhé sérii mohu s klidem konstatovat, že Sex Education je nehorázná pecka. Nejedná se jen o hit první povedené série jako třeba 13 reasons, druhá série je stejně tak nebo možná ještě více kvalitní než ta první. Hlavní sílou tohoto seriálu jsou postavy, všechny jsou jedinečné, zajímavé a především výborně napsané. Každá si diváka získá nějak jinak ať už v kladném nebo záporném pojetí. Tahle banda teenagerů člověka prostě baví a člověk jim tak nějak fandí všem stejně. Zvraty i zápletky jsou zajímavé, ale jsou hlavně velmi skutečné. Nedějí se tu scénáristicky přehnané pasáže, vše je příjemně obyčejné a přesto výjimečné. Nedá se vyloženě říct, co se stane a divák prostě jen doufá v happy end. Teda já rozhodně doufal a budu doufat i u třetí série. ()

Patw 

všechny recenze uživatele

Příjemná seriálová novinka pro Netlix jak dělaná, ale to jí samozřejmě nebere na kvalitě, spíš naopak. Seriál mě chytl a nedalo se zabránit kliknutí na další díl. Velmi sympatické obsazení, všichni herci byli skvělí začínajíc samozřejmě Gillian Anderson, pokračující přes Asu až po nováčky Aimee Lou Wood, Ncuti Gatwa či dvojnici Margot Robbie Emma Mackey a další - všichni herci nesou seriál na svých bedrech a fungují perfektně jako tým se správnou chemií. Scénář je také vtipný, plný chytrého a trefného britského humoru ať už jde o vtipy napsané nebo jen předvedené gesty. Velmi příjemné překvapení. Teď už jen doufat, že bude další řady (nebo lépe - řady). Velké plus za dokonalý soundtrack u každé epizody! ()

Související novinky

Margot Robbie chystá filmové The Sims

Margot Robbie chystá filmové The Sims

23.03.2024

Loňský rok byl pro hvězdnou herečku a schopnou producentku Margot Robbie (Babylon) poměrně přelomový. Její produkční společnost LuckyChap přenesla na plátna kin svět Barbie, tedy nejvýdělečnější film… (více)

Doctor Who má novou tvář

Doctor Who má novou tvář

09.05.2022

Stanice BBC oznámila novou hlavní tvář slavného a desítky let běžícího seriálu Doctor Who. Titulní roli již čtrnáctého Pána času tak počínaje další sérií ztvární 29letý rwandsko-skotský herec Ncuti… (více)

Netflix rozšířil produkci ve Velké Británii

Netflix rozšířil produkci ve Velké Británii

28.11.2020

Britské projekty, zejména pak seriály Koruna a Sexuální výchova, slaví dlouhodobě velký úspěch u předplatitelů Netflixu. Nejen proto streamovací gigant letos výrazně navýšil rozpočet pro britskou… (více)

Reklama

Reklama