Reklama

Reklama

Ruská panenka

(seriál)
  • USA Russian Doll
Trailer
Komedie / Drama / Dobrodružný / Mysteriózní
USA, (2019–2022), 7 h 3 min (Minutáž: 25–33 min)

Hudba:

Joe Wong

Hrají:

Natasha Lyonne, Greta Lee, Yul Vazquez, Charlie Barnett, Chloë Sevigny, Dascha Polanco, Brendan Sexton III, Rebecca Henderson, Ritesh Rajan, George Aloi (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(15)

Obsahy(1)

Nadia (Natasha Lyonne) slaví 36. narozeniny. Běžná oslava v newyorském bytě jejích kamarádek se však promění v její noční můru, když ji ještě ten večer srazí taxík. Místo smrti se však vrátí do koupelny onoho uměleckého bytu na onu oslavu. Po jejích několika dalších náhlých úmrtích a i návratech do oné koupelny zjišťuje, že tu něco nehraje. Ale co? (hansel97)

(více)

Recenze (57)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Perfektní zpracování oblíbeného námětu o časových smyčkách a prožívání jednoho a toho samého dne stále dokola. Kupodivu to nepůsobí vůbec repetetivně, tvůrci zkoumají dlouhou řadu zákoutí, která podobný námět nabízí, takže seriál nezačne ani na chvilku nudit. A kolik se tu vystřídá nálad! Začne to jako přisprostlá komedie ze života newyorských ochlastů, postupem času ale atmosféra zhoustne, takže třeba sedmá epizoda už je skoro regulérní psycho horor. Hlavní postava na prvý pohled nesympatická cynická fuchtle, seriál ale postupně odkrývá její lidské stránky a v závěru už jí nelze než fandit. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

1. série - 55% - Jedna z nejlepších zápletek pro samostatnou epizodu nebo film, tedy časová smyčka, je v poslední době podezřele nadužívaná a Russian Doll dělá od samého začátku všechno, aby diváka natěšeného na časohrátky odradila. Ničím neosvěžený námět, nepříliš sympatická hlavní hrdinka, absurdně protivné vedlejší postavy a hromada prázdných řečí, které jen ředí už tak dost nevýrazné a stokrát viděné pokusy o vytěžení námětu. Nebýt sezóna tak krátká, zvažoval bych oproti všem svým zvyklostem seriál nechat plavat. Naštěstí se do děje včas přimíchá sympaťák Alan, Natasha Lyonne potvrdí dramatický i komediální um a poslední dva překvapivě napínavé díly mě zastihly nepřipraveného natolik, že jsem hlavním charakterům nepokrytě držel palce. I proto nechápu, že hvězdná parta scénáristek dobrovolně balancuje na hraně neúspěchu ve snaze přijít s další várkou (nebo dokonce várkami) epizod. 2. série - 20% - První sezóna vzala všechno zábavné z časových smyček, ta druhá bere všechno zábavné (a bohužel i veškerou zákonitost) z časového cestování. Nevěřil jsem, že se tu ledabyle vtipkuje o druhé světové, o mateřství, o drogách, hlavní hrdinka se tváří pořád stejně nad věcí (i když k tomu nemá sebemenší důvod a často se přetvařuje jen sama před sebou) a ještě se mě někdo pokouší přesvědčit o smysluplnosti všeho přeskakování. Alan je degradován na figurku, která se jen zmateně ptá na to, co se děje a ve většině případů je mu odpovědí "Já nevím." nebo "Děláš si srandu?". Zkrátka volba pokračování metodou pokus-omyl, která dokazuje, že některé minisérie těžit nikdy nepotřebovaly. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Škoda, že (nijak zvášť působivá) expozice trvá celé tři úvodní díly, potom se to už naštěstí rozjede a časové smyčky a hravost tvůrců opravdu naplno baví. 75% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Mám rád časové smyčky a i tahle mě bavila. Co se chytrých komedií týče, samozřejmě nad Na Hromnice o den více stále není, co se týče koketování s komediálním hororem, vyhrává zase Všechno nejhorší, ale i Ruská panenka má co nabídnout. Škoda jen, že tvůrkyně nezapojily postavu Alana do děje o nějakou tu epizodu dříve, mohlo to být ještě lepší, protože teprve odhalování propojení hlavních hrdinů bylo to, co mě opravdu zajímalo. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Teda, tá pesnička čo sa opakovala s každou smrťou hlavnej hrdinky mi po čase začala liezť pekne na nervy. Ešte teraz ju mám v hlave a nie a nie ju dostať von. Čo sa týka obsahovej stránky, mám veľmi rád tento námet - zacyklenie v časovej slučke, no v tomto prípade ma dejová linka moc neoslovila. Začiatok ešte ušiel, ale potom sa to začalo roztekať všetkými možnými smermi, ktoré ma nijak zvlášť nezaujali. A veľa vecí tu nebolo dovysvetlených, napr. to "mladšie ja," jeho význam mi akosi unikol, prišlo mi zbytočné. Samotná hlavná hrdinka mi tiež liezla poriadne na nervy - herečka výborná, no z jej postavy sa mi chcelo každú chvíľu grcať. Absolútne nechápem ako tento miniseriál mohol byť podľa jednej stránky zaradený medzi štyri najlepšie seriály tohto roku. A potom verte všelijakým rebríčkom typu "must see before die" a podobne. Veľmi slabý priemer, iba vďaka môjmu obľúbenému námetu. 50/100 ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Seriál, který sám dojíždí na svou repetitivnost, tudíž omrzí prakticky po prvním díle. Moc tomu nepomáhá, že Natasha Lyonne hraje prakticky Nicky z Orange Is The New Black a nenašla si pro roli Nadiy alespoň trochu diferenciovanou polohu. Vlastně svým způsobem vtipné, ale k dokoukání mě to neláká. ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Příběh vypráví o cynické mladé ženě jménem Nadia, která z nějakého důvodu prožívá svoje narozeniny stále dokola. Pokaždé se jí podaří nějakým nešťastným způsobem zemřít a postupně se tak snaží přijít na to, co se jí stalo a jak se z tohoto kolotoče vůbec dostat. Během 8 epizod seriál pracuje hlavně s morbidním a černým humorem. Místama dokáže zaujmout i stylem jakým jsou provedena úmrtí a co se týče vyprávění příběhu, tak v tom vyloženě exceluje. Ani nachviličku jsem se nenudila. Klíčem jsou rozhodně postavy a jejich charaktery, dialogy, humor a pevná vize autorů. Ta se nakonec promění v dost dobrý žánrový zvrat, který překvapivě funguje na jedničku. Z černé komedie, která začíná vážné a depresivní téma vyprávět humorným stylem, se vyklube cesta do minulosti a trýznivého života hlavní protagonistky. Nechybějí ani mírně hororové nebo svým způsobem 'psycho' scény, na které se opravdu moc dobře kouká. Pochvalu si rozhodně zaslouží i herci, lepší herečku si v této roli ani nedovedu představit. Natasha Lyonne je jedna z mála hereček, které cynicky-sarkastické postavy dokáží zahrát velice realisticky a to má pak jeden pocit, že ani nehrají ale jsou pouze sami sebou. Jednoduše řečeno, jde o seriálový standard, který ne každého nadchne, ale zase nadruhou stranu vůbec nevyrušuje. Musím opravdu zatleskat tvůrcům, kteří i když zvolili téma 'cestování v čase' si zachovali velkou dávku originality a našlápnutého humoru. Russian Doll je ideálnim binge-watch materiálem plný zabavných scén a dialogů. Na chuti tomu přidává ještě ústrední skladba od Harryho Nilssona, která začne hrát pokaždé, když Nadia zemře a probudí se v koupelně. - "Fun is for suckers. Staring down the barrel of my own morality always beats fun." ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tvůrci seriálu podali opravdu mimořádný výkon. Prvními dvěma díly mě otrávili tak, že kdyby do hlavní role neobsadili Nataschu Lyonne, kterou žeru hlavně pro její hlasový projev, asi bych další pokračování vzdal. To by ale byla škoda, protože s dalšími epizodami přišlo výrazné zlepšení scénáře, nuda se vytratila a já jsem se začal velmi dobře bavit. Nemůžu si pomoct, ale mám pocit, že si ze mě tvůrci celou dobu dělali srandu. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Koncept se mi líbil, tak jsem si řekl, že pro zajímavost místo na epizody to budu sledovat Russian Doll na "životy" hlavních hrdinů. Takhle to dopadlo: 2.2. Není to moje kasta lidí, v této (doteď nevím jestli vyšší nebo nižší) společnosti byste mě asi těžko hledali. Ale premisa je zajímavá, takže let's power through. Zároveň jsme prošli dostatek determinantů, se kterými se dá hrát. 3.2. Nedávno jsem dokoukal You a skutečně nechápu lidi, kteří sedí na okraji něčeho, z čeho by mohli spadnout. Život začal hodně dobře, ale skončil hodně fádně. 4.2. Mno hurá, druhá epizoda. Už se to dokonce začíná rozjíždět. Inovativní způsob využití výtahové šachty na chodníku. 5.2. Životy se zrychlují. Doufal jsem v opak, ale naději neztrácím. 6.2. Pomalu, ale jistě začínám litovat svého rozhodnutí sledovat to tímto způsobem, protože se to začíná rozjíždět a mě zajímá, co bude dál, přitom dnes to byl rekordně krátký díl. A ta smrt pod hudebním doprovodem dost zavání montáží... 7.2. Je to montáž. Mohla by začít umírat i nějak kreativněji (nechci ani žádné Dumb Ways to Die), protože začínají splývat, v tomto životě nebyla téměř žádná přidaná hodnota. 8.2. Technicky vzato se to blíží klasickému týdennímu release schedule klasických TV, jen to dostávám po kouscích a ne jednou týdně 20 min, takže nezbývá než dodat hlášku z dnešního "dílu": "This is going well." Člověk by zároveň čekal, že si na ty schody dá pozor. Přijde mi, že se zabíjí úmyslně stejně. 9.2. A máme tu scénu, které byla již v traileru. O dost humornější díky čekání, ale ona již sama o sobě byla mile černohumorná. Tak zase zítra. Zároveň evidentně bylo myšleno na mou poznámku ze včerejšího dne. 10.2. Drogy, cigarety, skutečně nic pro mě. Divácky je ale stále na co koukat, viděl jsem nejspíš nejlepší ztvárnění "drunk cam". V počtech se malinko rozcházíme prý že 4x umřela - kéž by to byla pravda. Konečně pořádný život, i když tu smrt jsem viděl na míle daleko, narozdíl od toho řidiče (úvodní autohavárie v Six Feet Under mě naučila dost). 11.2. Po dnešním dlouhém díle (hurá, epizoda 3) mám tak trochu chuť na to, aby se jednou ta regenerace zastavila a Nadia v domnění, že se jí nic nemůže stát, musela žít s následky svých činů. Třeba toho dnešního. I když asi jsem nebyl natolik heartbroken, abych si od bezdomovců nechával stříhat vlasy a pak s nimi spal pod jednou dekou. Na druhou stranu další odemčený determinant, který se za dané období dá změnit. 12.2. No, hurá, konečně se to začíná rozjíždět. Podobný "heuréka" efekt jsem měl i ve Stranger Things, tam to bylo na začátku 3. epizody, tady to bylo na jejím konci. 13.2. Zrovna Daschu Polanco si Natasha Lyonne k sobě z OITNB brát nemusela, ale ok. Jestli jsem si u Nadii stěžoval, že se v tom nevidím, tak zde se misky vah začínají obracet na druhou stranu. Nejzábavnější byl úsměv Nadii těsně před dopadem. 14.2. Ač den sv. Valentýna příliš nevyznávám, tak tento srdcebolný "život" se do dnešního dne skutečně trefil. 15.2. Nudný den s netradiční, ale celkem realistickou smrtí, a to se cení. 16.2. Líbí se mi, že ani po XY smrtích šok z restartu nemizí a není to jen překážka v ději. 17.2. (technicky vzato až 18.2.) Nejzajímavější na tomhle životě bylo asi jen prvenství jakési slow death s "dying cam", ani po cca 15-ti smrtích není nouze o inovace. 18.2. Dle Nadii mám plus jeden život, možná jsem omylem jeden přidal v montáži. Dneska to byl depresivní díl, ale postavy si za to můžou samy. 19.2. Stýská se mi po Gotta Get Up. Also - hooray, episode 6. Jinak se to začíná příjemně rozjíždět, kde Groundhog's Day šel cestou standardní romantické komedie, Russian Doll jde cestou 20.2. Tenhle život byl nabitý! Revenge plot, nezáživný hook-up, a jedno moc hezké provázání s první epizodou. 21.2. Žene se to nějak moc rychle, ale z pohledu člověka trochu znalého programování to byl zajímavý život. Also - hooray, episode 7. 22.2. To už je po včerejším dokončení Umbrella Academy druhý případ prolínání adult character-child character. To se mi bohužel nikdy nestalo. 23.2. Dvě věci jsou po dnešním životě jasné - 'Netflix neumí psát hodné rodiče nebo je líný vymýšlet drama nepramenící ze špatných rodičů' a 'Všechno se schyluje k odpovědi na otázky proč a jak a já už dopředu vím, že mě žádná odpověď neuspokojí'. 24.2. První díl, kdy mnou zvolený formát je spíš na škodu, protože podobné divné věci se musí dávkovat jedna za druhou, jinak řádně nefungují. 25.2. [The End (první řady)] Zasloužený odpočinkový díl s dobrým zvratem a nahlédnutím na character development. Navyklý na 9/10 dílů na sérii na Netflixu jsem byl při závěrečných titulcích jako Zuko z Avatara v díle Avatar and the Fire Lord: "To nemůže být všechno. Kde je ten zbytek?" Jestli bude 2. série, budu také. Druhá série díky bohu byla (třeba bude i další), o poznání jiná (což v případě toho, že se první řada dokola točila ve smyčce je skoro nutnost). Na kvalitě neubylo, stále je tu dost bláznovin, magického realismu/sci-fi a otazníků, které jsou naprosto ideální pro nějaké to eventuální kouknutí se znovu. () (méně) (více)

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za prví sérii trochu rozpačité 4 hvězdičky. Po poněkud pozvolném rozjezdu, kdy člověk netuší, zda sleduje komedii nebo fantastické drama, se seriál od poloviby překlopí do skvělého pdycha s krásným (asi) rozuzlením... ()

Miseet 

všechny recenze uživatele

Když jsem se dozvěděla, že námět seriálu je o časových smyčkách, řekla jsem si: "super, to musím vidět".. ale nakonec jsem to ani tak vidět nemusela. První tři díly jsou naprosto otravně zdlouhavé, pak se to trochu rozjede tím, že se tam začnou dít nějaké nesrovnalosti, a objeví se postava Alana, která tomu celému také přidala na zajímavosti. Ale celý seriál je jen o jednom a tom samém dokola. Myslím si, že to šlo určitě ještě nějak okořenit. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

není to vyloženě propadák ani to není vyloženě hloupé,ale určitě se z obdobného tématu časové smyčky dalo vytřískat víc.První 2-3 díly trochu unavují tím,že opakují obdobné motivy do zblbnutí,ale příchodem Alana se děj dostane do příjemných obrátek a nakonec mě opravdu zajímalo jak všechno dopadne.Poslední dva díly už jsou trochu sci-fi,ale zase to není žádný extrémní mindfuck.Jako jednohubka ok,ale Netflix má jinší bomby...60% ()

zbyshek 

všechny recenze uživatele

Námět s opakujícím se jedním dnem/večerem byl použit snad už víckrát, než moje předsevzetí po chlastačce, že už nikdy nebudu pít. Ostatně po většinou jsem je zatím vždycky porušil. A u takových podobně laděných děl jsem se taky většinou bavil, u Russian Doll jakbysmet. Velkou měrou se na úspěchu podílela hlavní protagonistka spolu s celkem dobrých humorem. Celková zápletka a vyústění celé prekérní situace mohlo být promyšlenější, ale následně s celým zakončením jsem byl spokojen. Zabroušení do morální stránky věci bylo celkem jasné vzhledem k začátku a chování se Nadii. Žádné velké překvapení, ale za to solidní 4 hvězdy. ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Silné 4*. Charizmatická hrdinka, ktorá sa teda s ničím nesere a dáva skvelé hlášky s pop-kultúrnymi odkazmi (Fincher, Cronenberg, GoT, Pixar), kreatívne využitie časovej slučky, príjemná minutáž epizód či chillový soundtrack. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

1. série Russian Doll je další z řady seriálů, které na nás v poslední době chrlí neúnavný kolos jménem Netflix. Některé mají větší reklamu a některé menší a tenhle podle mě mohl dostat i silnější podporu, protože patří k těm zajímavějším. Trailer k Russian Doll mě zaujal několika věcmi. V prvé řadě má seriál nabízet zápletku podobnou situaci ve filmu „Groundhog Day“ nebo o dost novější (a přesnější) „Happy Death Day“. V druhé řadě má známou tvář v podobě Natashy Lyonne, která po Prcičkách udělala díru do světa jako Nicky z OITNB. A ve řadě třetí má mezi tvůrci jméno také Amy Poehler. Shrnuto a podtrženo to vychází jako seriál, který by mě měl bavit. Samotný úvod mi dal trošku zabrat. Hlavní problém jsem měl, že v Nadii jsem prostě viděl Nicky. Ale postupem času jsem nějak otupěl a přijal to. Zápletka s opakováním narozeninového dne mě zaujala a těšil jsem se na to, kolik různých variací nabídne. Vážně zajímavý je vývoj seriálu během pouhých 8 epizod. To, co začíná jako opilecká epizoda ze života nezajímavých postav se postupně rozvíjí v drama, kde atmosféra houstne a k závěru to má vážně grády. Druhá řada není třeba, závěr se podařil. 2. série Po dokoukání druhé řady se budu opakovat - tohle vážně pokračování nepotřebovalo. Jako jednohubka s časovou smyčkou to fungovalo, ale druhá řada už tomu nedokázala přinést nic zajímavého. Cestování časem mám rád, ale tenhle nápad s vlakem 6622 mi moc neseděl a nedával smysl. Je vidět, že Natasha Lyonne si roli Nadii užívá, ale to bohužel nestačí. Alan už byl jako postava v podstatě zbytečný a Annie Murphy sice potěšila, ale nezachránila to. Bohužel je to o dost slabší než první řada a to je škoda, protože to tím zkazilo dojem. ()

alisa.upir 

všechny recenze uživatele

Tohle téma už bylo na plátně tolikrát zpracované, že to fakt už není zajímavý. Charakter postavy taky originální není (hned jsem si představila třeba hlavní postavu v Blacklistu, úplně stejně napsaná), a ten “mysteriózní” děj, kterej vlastně vůbec není vysvětlenej a nedává smysl, mě k tomu teda naštval ještě víc. Komedie to fakt není, je tam spousta napůl trapnejch hlášek, který svůj peak měly možná před dvaceti lety, když ještě někdo třeba věděl, kdo je Nick Cave. Celkově se to snaží být něčím, čím to není. Dokoukala jsem to 1,5x zrychleně, protože Netflix to rychlejc neumí. Nevím, proč si sama sobě způsobují takový utrpení. ()

DaUr 

všechny recenze uživatele

1. série - 75 %. Nijak originální, ale zábavná jednohubka s výbornou Natashou Lyonne. Neřekl bych, že připravovaná druhá série je vyloženě zapotřebí, ale nebudu lhát, zvědavý na ni vcelku jsem. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Nadia je sice většinu času napřesdržku, ale já z ní nemůžu spustit oči. Fascinuje mě vzhledem, mimikou i tím prokouřeným hlasem. A pak dostane parťáka, který nemůže být odlišnější než ona... a mě to baví, čím dál víc. Časová smyčka je celkem obehraný formát, ale tohle je takovým trošku podvratným způsobem zábavné a svěží. ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Waititiho Star Wars možná ani nevzniknou

Waititiho Star Wars možná ani nevzniknou

02.07.2022

No, tak jsme udělali hezkou 360 ° a skončili zpátky tam, kde jsme s filmovými Star Wars už od konce deváté epizody. Po informacích, že příští film režiséra Taiki Waititiho (Thor: Láska jako hrom) je… (více)

Dostane Boba Fett vlastní seriál?

Dostane Boba Fett vlastní seriál?

07.11.2020

Od první epizody nové řady seriálového Mandaloriana uběhl teprve týden, ačkoliv je tedy stále příliš brzy na vyzrazování konkrétních detailů, následnému spoileru se bohužel nevyhneme. Pokud si… (více)

Taika Waititi natočí Star Wars

Taika Waititi natočí Star Wars

04.05.2020

…a scénář mu napíše Krysty Wilson-Cairns, jež získala nominaci za 1917 a naposled pro Edgara Wrighta napsala thriller Last Night in Soho. Zprávu potvrdil samotný Lucasfilm v Den Star Wars. Informace… (více)

Reklama

Reklama