Reklama

Reklama

Pakt Ribbentrop–Molotov

(TV film)
  • Francie Le Pacte Hitler-Staline (více)

Obsahy(1)

Spojenectví HitleraStalina bylo politickou senzací a jeho důsledky přispěly k vypuknutí druhé světové války a negativně ovlivnily životní osudy milionů Evropanů... 23. srpna 1939 se sešli představitelé nacistického Německa a Sovětského svazu, aby podepsali smlouvu o neútočení. Podle jejích signatářů se jí také říká Pakt Ribbentrop–Molotov. Bylo to zcela nečekané sblížení dvou nepřátel na život a na smrt, Hitlera a Stalina. Tato takřka neuvěřitelná aliance byla vyvrcholením událostí, které začaly nástupem nacistů k moci. Adolf Hitler byl přesvědčen, že jedná na základě jakéhosi vyššího vnuknutí, které ho činí neomylným a povolaným k vybudování nové Německé říše. Svým spoluobčanům sliboval, že obnoví bývalou slávu a moc Německa, o které přišlo kvůli porážce v první světové válce. Pro své soukmenovce žádal Hitler více životního prostoru, ten se podle něj nalézal na východě Evropy. Slované se měli stát otroky Germánů. A komunistický režim Sovětského svazu chtěl Vůdce smést s povrchu zemského i s jeho Vožděm – Josifem Vissarionovičem Stalinem. V bolševickém státě si bezohledný Stalin vypracoval pozici zbožňovaného hegemona, ale cizina se k největšímu státu světa chovala stále nedůvěřivě. Obávala se komunistické nákazy zosobněné Komunistickou internacionálou. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Komplexní, vyčerpávající, nemanipulující, historicky přesné a především pracující s kontextem, nesděluje pouze, co se stalo, ale proč se to stalo, jaké mohly být alternativy a kdo za rozhodnutími stál. Je úlevné vidět dokument, který se nespoléhá na animace nebo hrané pasáže, ale pracuje s archivními materiály, nezjednodušuje a nesnaží se diváka lapit na efektní triky. Takhle nějak si představuju profesionální, kvalitní dokument. Jedinou nevýhodou pro někoho může být, že vzhledem k délce a množství faktů předpokládá hlubší zájem o problematiku. Není to zkrátka film, u kterého můžete provozovat domácí práce nebo si povídat s přáteli. Celkový dojem: 90 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Používáním Versaillské smlouvy výrazně klesá na usedlosti Berghof spotřeba toaletního papíru, Britové neví, jestli politiku appeasementu prosazovat rezervovaně, nebo nabubřele, Francouzi čekají, co udělají Britové, Československo s Polskem si užívají zrady v kleštích dvou mocichtivých maniaků a tak snad jedině Rusové přicházejí s mírotvornými nápady a nebýt jednoho krutého Asiata a závěrečného odhalení trocha těch slov a činů politbyra, co byly tradičně lží a zločinem, jeden by i řekl, jací to byli tehdá féroví chlapíci.. O samotném Paktu je sice až poslední půlhodina, ale ta chronologicky řazená baráž před tím nechá komplexně nahlédnout do pohnutek těch, co volili mezi válkou a hanbou a nakonec se jim dostalo obojího.. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľký dôkaz toho, že ak chcete natočiť špičkový dokument, ktorý pokojne môže konkurovať všetkým Apokalypsám, nepotrebujete na to farby. Nemusíte kolorovať, aby ste ohúrili diváka, stačí ho ohúriť faktami a vhodnými zábermi k tomu. Presne tento dokument tie parametre spĺňa. Nikdy by som nepovedal, že priblíženie dohody medzi Hitlerom a Stalinom môže byť podané tak zaujímavo, tak podrobne a s toľkými zaujímavosťami. Spoznávame tu aj osoby, ktoré stáli za celým vývojom a rozhodnutiami mocných, pritom sa o nich bežne ani neučí. Získavame pohľady ďalších ľudí, ktorí mali iný pohľad a ktorý chceli vývoj udalostí smerovať inde. Stačilo len máličko a všetko by dopadlo inak. Každého fanúšika histórie tento dokument prikuje ku kreslu. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Tomuto paktu predchádzalo množstvo dvojstranných zmlúv medzi štátmi Európy a Nemeckou ríšou, respektíve Nemeckom, utajované prílohy všetkých týchto zmlúv nie sú do dnešného dňa zverejnené. Po ich odtajnení sa asi neprestaneme čudovať, čoho všetkého sú politici jednotlivých krajín schopní. Uvádzam len tie najdôležitejšie. - Prehlásenie o nepoužití násilia medzi Nemeckom a Poľskom, tzv. Pakt Pilsudski – Hitler, podpísaný v roku 1934, - Anglo – Nemecká námorná dohoda z roku 1935 (Británia umožnila Hitlerovi budovať vojnové loďstvo), - Anglo – Nemecká deklarácia, pakt Chamberlaina a Hitlera podpísaná 30.9.1938,- Francúzsko – Nemecká deklarácia zo dňa 6.12.1938 z Paríža, tzv. Bonnetov a Ribbentropov pakt, - Zmluva medzi Litovskou republikou a Nemeckou ríšou z 22.3.1939 z Berlína (Litva sa spája s Nemeckom), - Zmluva o neútočení medzi Nemeckou ríšou a Lotyšskom z 7.7.1939. Takže zmluva medzi Sovietskym zväzom a Nemeckom bola poslednou v ceste. Bola uzatvorená z iniciatívy Hitlera. Ten si potreboval zaviazať Sovietsky zväz, aby na seba vzájomne neútočili 2 dni potom keď stroskotali rokovania o vojenskej spolupráce Sovietskeho zväzu, Spojeného kráľovstva a Francúzska (21.8.1939). Pakt s dodatkami podpísali ministri zahraničných vecí Ribbentrop a Molotov 23.8.1939. Práve v jednom z tých dodatkov si obaja rozdelili Poľsko. To Poľsko, ktoré po Mnichovskej zrade si anexovalo časť Československa (Tešínsko, Orava, Spiš). Ďalšie tajné dohody boli podpísané o mesiac neskôr 28. septembra 1939. Pakt mal platnosť 10 rokov, ale už 22.6.1941 bol z neho len zdrap papiera, nacistické Nemecko napadlo 22. júna 1941 Sovietsky zväz.Dokument, ako taký ma nepresvedčil. Nič nové neobsahoval. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Njenovější pohled na Pakt Ribbentrop–Molotov vysílaný českou televizí v 00:00 (den je lhostejný) nepřínáší v podstatě nic nového. Je to historie, jeden ze zpětných pohledů na systém neuvážených rozhodnutí několika jednotivců v interakci s poddanou masou, přičemž je nesnadné stanovit, kdo více ovlivňuje koho. V Německu to byl Hitler a Deutsches Volk, v SSSR Stalin a bolševici, v Anglii, Francii a ČR fungovaly tyto systémy méně efektivně. Jejich prolínáním se tvoří světové dějiny. Ale dost o tom!... Naťukněme menší problém, spíš lingvistický než politický: proč Neville Chamberlain ve své (jednom z nejcitovanějších projevů, samozřejmě vedle „Právě jsem se vrátil z hradu!“) řeči po příletu z Mnichova: "This morning I had another talk with the German Chancellor, Herr Hitler, and here is the paper which bears his name upon it as well as mine...", mluví o Adolfu Hitlerovi jako "Pan Hitler"? Co dělá z Hitlera Pána? A co Pan znamená pro Chamberlaina, jednoho z nejostudnějších světových politiků, byť měl za sebou stejně zmatenou masu (na rozdíl od německého národa) jako Édouard Daladier? ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Jaký důvod měla ČT ke změně původního názvu Pakt Hitler-Stalin? Že by snaha umenšit odpovědnost dvou hlavních ultrahajzlů jejím přesunutím na menší hajzly v podobě tehdejších ministrů zahraničních věcí? ()

Phantasma 

všechny recenze uživatele

Tohle je potřeba stále dokola opakovat. Stále je mezi námi mnoho lidí, kteří neznají historii. Kdo se o tyhle věci zajímá, tak nic nového nezjistí. Přesto je to velmi dobře natočený a zpracovaný dokument, který shrnuje stav tehdejší Evropy a jeji nálady. Frantíci tyhle dokumenty umí nejlépe a překvapila také jeho délka - většinou to dělí na několik částí. ()

barbarossa 

všechny recenze uživatele

Typický, francouzský dokument který vybarvuje předválečný SSSR jako nějaké mírotvorce a nacistický režim jako říši zla. Připomínám, že v této době zavraždil bolševický systém v SSSR miliony vlastních občanů. ()

BioBoid 

všechny recenze uživatele

Velmi ucelený, velmi detailní, velmi objektivní. Vysíláno na ČT2 od 23:05, aby ho náhodou moc lidí nevidělo. Chápu proč. Bohužel. Proč vznikl pakt R-M? Zde je odpověď. Historie není černobílá, naopak hraje barvami. ()

Reklama

Reklama