Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedinou cestou, která spojovala Leningrad se zbytkem země, bylo rozsáhlé Ladožské jezero. Tudy probíhaly evakuace civilního obyvatelstva. Uskutečňovaly se na starých, nepříliš bezpečných lodích, které byly navíc přeplněny. Na jednu z nich se dostává i dvojice hlavních hrdinů, mladičká dívka Nasťa a voják kadet Kosťa, který je tam poněkud inkognito, na přání svého otce, který evakuaci organizuje. Společně s nimi je na lodi i vyšetřovatel NKVD. Nastin otec si prošel pověstnými čistkami a jeho půvabná dcera utkvěla mladému příslušníkovi tajné policie v paměti. Loď vyplouvá potmě, v noci ale přijde silná bouře, která ji poškodí, a navíc se stává cílem náletu německých letadel. (ČSFD)

(více)

Recenze (12)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Před 14 dni proběhla v Rusku velmi očekávána premiéra filmu Zachránit Leningrad, samozřejmě i mě zajímalo filmové zpracování této válečné události. Bohužel musím konstatovat, že film má víc much než jsem schopen přehlížet. První co mě mrzí, že rusové se nedrží své filmařské řeči založené na syrovosti a autentičnosti, tady ta snaha o Hollywood byla až do očí bijící a když se k tomu přidala neschopnost zaměřit se na motivy a jednání postav na úkor událostí, které následně vyzněli do prázdna "bitva o kopec" a pokupě to drželo jen proto, že to bylo na jedným filmovým pásku bylo zle nedobře. Naštěstí jsou rusové velmi zručný pokud jde o obrazovou složku, takže třeba akční nálety na loď mě bavili, ale fakt měli Němci k dispozici jen dvě letadla ? Mohlo to být ještě velkolepější přece. Proč se třeba fimaři více nazaměřili na civilisty v podpalubí, to mohlo vyznít hodně tísnivě. Schváleně jsem se koukl na hodnocení ruských diváků a ani oni a že jsou to velcí patrioti a k dané události jist ěmají emotivnější vztah než já tento film nehodnotí nějak nadšeně, ŠKoda naprosto promrhraný potenciál. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kdysi na střelnici nás poučovali o střelbě dávkou: První rána zasahuje břicho, druhá hlavu, třetí sestřeluje nízko letící vrtulník. No, tady jedna rána z Mosinu, za kterou by se nemusel stydět ani Zajcev, sestřelila nízko letící Messerschmitt. Pochopitelně to byl poslední náboj, aby to bylo správně filmové, už chyběla jen deaktivace bomby vteřinu před výbuchem. I když technicky je to povedené, realistické to moc není, skutečně to obrazově připomíná spíš holyvůdské dojáky než ruskou syrovost (tak jak nám jí naservíroval třeba nedávný Ržev). Vedlejší dějová linka s Nastiným otcem byla lepší a dobíjení německého postavení na výšinách bylo natočené mnohem realističtěji než ústřední událost okolo taženého prámu, což je škoda. Na druhou stranu dobrý závan skrze odkazy na politické procesy a postavu důstojníka NKVD, který zde podobně jako ve zmíněném Rževu vystupuje jako skrz naskrz parchant (na konci sice trochu prozře, ale to už to tolik nekazilo). Díky tomu si nakonec tvůrci zaslouží alespoň průměrné hodnocení. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak nevím. Rusové nám tu s kaviárem naservírovali válečný film o jedné z méně známých epizod války o Leningrad. S kaviárem píšu proto, že byl plný parádních bojových scén. Ty Rusové umí a tak už jsme na ně celkem u jejich soudobé tvorby zvyklí. Šílená ale tam byla ta romance a ten patos... Vůbec nechápu, proč byla v noci loď osvětlená jak na Svatého Jána. Vždyť tam už jen chyběly barevné girlandy žárovek rozsvícených mezi stěžni... Útok dvou Me109 samozřejmě potěšil, ale aby po útoky kulomety železná loď vybuchovala..to tedy nevím od čeho. A nebo soudruzi v těch kufrech umístěných na palubě táhli něco jiného než hadry... A pak to prozření kapitána NKVD. Pod palbou luftwaffe najednou pochopí, že i on je doslova na jedné lodi, že i on je Rus a nepřítel je jinde. Že ten třídní počká... Závěr v přístavu mně fakt dostal a jen jsem čekal jestli kucí dají hudlana nebo ne. No a ty sestřely? Eh..nechme raději toho... No, pokud jste zvědaví - na to se už budete muset podívat sami. Tehdy to muselo být peklo a jsem rád, že nám tvůrci na plátně odkryly přibližné kontury toho co se tenkrát událo. Ale jak říkám přibližné. Tenhle film mohl být hodně slušným válečným dramatem, bohužel Rusové zůstali kdesi v půlce cesty mezi kvalitním zpracováním, solidními gigitálními efekty a ne moc uvěřitelným scénářem s přiblblou romancí jakéhosi milostného trojúhelníku. Dávám tedy jen za tři náboje do pušky na sestřelení tří Me109 :-) * * * ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to takové manželství filmu Titanik a ruského propagandistického filmu. Ve filmu režiséra Alekseje Kozlova létají kulky a svoboda je brána vážně. Do toho jsou situování dva milenci Nastěnka (Maria Melnikova) a Kosťa (Andrey Mironov-Udalov). Nasťa je dcera špiona (Valerij Degtyar) a Kosťa je sem vyslám na příkaz svého otce (Vitalij Kishchenko). Akce a filmová řemesla jsou ve filmu na vysoké úrovni. Krev a gore, výbuchy, požár, poct uvězněn v pasti a další emoce. Povaha špionážní práce otce Nastěnky nění vysvětlena. Je zde pár úchvatných scén jako Kosťova akce proti bojovému letadlu. Film je vhodný pro fanoušky historie druhé světové války jako jsem já. Film tedy nemá takovou hloubku, emoce a heroismus jako podobné jiné filmy, např. Hacksaw Ridge. Ale panáka vodky si při sledování filmu dát můžete. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Starý ruský válečný filmy v sobě mají takovou syrovost, třeba Jdi a dívej se. Novější jsou víc akční (9. rota), ale pořád tam je tak nějak ten ruskej duch. U filmu o Leningradu jsem bych čekal, že to bude hodně o těch obyčejných lidech, hladu, kanibalismu, tlaku Němců a sovětské tyranii... Prostě o spoustě fakt zajímavých věcí, které tu bohužel vůbec nejsou. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Rusko se teda nepředvedlo, jejich válečné bomby mám rád ale tohle se nepovedlo. Celou dobu příběh neumí diváka držet v pozornosti, celkem se nic neděje a moc se ani nestane ke konci, a oto ani nejde ale film je prostě slabý. Tady se šetřilo a nebo prostě nechtělo udělat velkofilm škoda, trailer byl skvěly a těšil jsem se teď jsem spiš unuděn. Scéna s lodi potěšila ale film nezachránila. Dramaticky se film snaží hodně ale co dodat. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Film o evakuácii obyvateľov Leningradu počas druhej svetovej. Je to o niečo záživnejšie ako otrasný bezdejový Dunkirk a technická stránka je rovnako kvalitná, ale ani tu ma príliš nezaujali postavy a tak nejak mi bolo jedno kto prežije. Filmu chýba poriadne napätie. Je to také konštantne nudné. 4/10. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film je skutočnou udalosťou. Ide o málo poznaný príbeh z obdobia blokády Leningradu. Otázkou pri riešení tejto problematiky je, prečo Wehrmacht neobkľúčil aj Ladožské jazero, ktoré sa stalo dôležitou tepnou života pre Leningrad? Na túto oblasť mali podľa nemeckého velenia zaútočiť fínske jednotky, ich cieľ mal byť prekročiť rieku Svir a spojiť sa s nemeckou 16. armádou. Fíni ale nevkročili na sovietske územie a tak ostala táto cesta otvorená. A túto výhodu začal využívať aj nový dočasný veliteľ leningradského frontu generál Žukov (od 11.9.1941 odvolaný maršal Vorošilov). Hneď rozhodol o prepravení kadetov z vojenských škôl na pomoc frontu. Dňa 16.9. boli študenti leningradských námorných škôl, námornej lekárskej akadémie a hydrografickej správy námorníctva v prístave Osinovets nalodení na čln č. 752. V tej dobe už boli na lodi dôstojníci a civilní pracovníci týchto škôl spoločne s rodinnými príslušníkmi. Celkovo 1200 až 1500 ľudí. Cieľom bol prístav Novaja Ladoga. V noci 17. septembra bol presun uskutočnený. Ale preťaženie lode a búrka mala za následok jej potopenie. Na signály SOS prvé zareagovali stíhačky Luftwaffe a potom aj bombardéry. Preto bol výsledok tejto tragédie taký katastrofálny. Remorkéru Orol a delovému člnu Železnjakov sa podarilo zachrániť 24 respektíve 216 ľudí. Zaujímavosťou je, že táto tragédia bola do roku 2004 utajovaná v archívoch Ruskej federácie a od tej doby sa začalo rozsiahle vyšetrovanie a jeho súčasťou je aj tento film. Preto je Баржа № 752 predovšetkým pre mnohých úplne neznámym údajom ale v historickom podaní je o tejto lodi tento film. Dej filmu sa zameriava na kadeta Kosťu, ktorý bol povolaný na vojnu ale jeho otec, plukovník Gorelov, nechce riskovať život svojho jediného syna a tak ho zaradí medzi evakuované osoby. Chápem, že dnes už asi veľmi ťažko uvidíme filmy z tzv. pôvodnej sovietskej klasiky, zamerané na oduševnenie a boj za vlasť aj s nasadením života. Ale to vôbec nie je cieľom tohto filmu. Snaží sa nám ukázať nezmyselnosť vojny ako takej a ako sme všetci bezbranní pri používaní násilia a to je jedno akými prostriedkami je prezentované. ()

Pttak 

všechny recenze uživatele

Z tohohle filmu mám takový rozporuplný dojmy. Chvílema se mě zdálo, že se ve vážných scénách Nasťa (Marija Melniková) tak trochu culí (usmívá). Což nepřidalo na vážnosti některých situací. Naopak některý válečný scény se mě fakt líbily. Víceméně jako celek to funguje, ale když to porovnám s jinými válečnými snímky, tak je tenhle filmek podle mě prostě jenom průměr. Takže za tři. ()

netWoor 

všechny recenze uživatele

Rusové se snaží dohnat Hollywood. Což o to, řemeslně se jim to povedlo, bohužel je dohání i po scenáristické stránce. Název Zachránit Leningrad nemá s filmem nic společného, vlastně jde o takovej válečnej Titanik (s Ryanovskou bojovou vsuvkou, aby se neřeklo, která tam ale vlastně nemá co dělat) s naprosto kokotskou zápletkou, kde jsou jen kokotské postavy, které se jak kokoti chovají. Z toho jedna je excelentní snajpr (vlastně každej, kdo tam vystřelil). Opravdový výsmech ruskému válečnému filmu, v kontextu tohoto filmu i Panfilovci jsou veledílo. Dám dvě, bo jsem dokoukal. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Ačkoli film pojednává o hrdinských událostech, nedopadl tak, jak by si sami autoři jistě přáli. A diváci už vůbec. Ruskou tvorbu mám rád, ale tento scénář mi přišel jako kopie Titaniku napasovaná na Ladožské jezero. Autoři se sice snažili, ale první polovina je naprosto o ničem a i v té druhé to často vázne. Digitální efekty jsou až moc okaté a scény s Němci hodně podivné. 2- ()

Upiri kralik 

všechny recenze uživatele

Byl jsem hodně skeptický na začátku a hodně nadšený na konci. Celkově bych charakterizoval film jako plod hollywoodského akčního tatínka a ruské matky, co si toho hodně pamatuje. Není to tak těžké a brutální, jako sovětské válečné filmy, zároveň ne tak upjaté a patetické, jako americké - od obou něco, a spíš to lepší. Začátek je trochu pomalý, ale pak se dění v pár minutách rozjede. Zajímavý příběh, krásné kulisy, vyvedené akční scény. Celou story se line romantická linka, která do něj dobře zapadá a nepůsobí jak pěst na oko, jako třeba v Pearl Harbor, navíc vnáší do příběhu pár překvapivých obratů. Oceňuji také několik náznaků doby, třeba rádoby všemocného vyšetřovatele NKVD. Ačkoliv je to vojenský snímek o smutné události, nese se spíše v optimistickém duchu, oslavujícím odvahu, schopnost čelit nebezpečí a rozhodnost. !Spoiler! Od závěrečných scén jsem čekal konec ve stylu Titanicu, ale vše dopadlo přesně opačně: utopí se skoro všichni KROMĚ hlavních postav. Za mě 85%, na jednu podívání a seznámení se s hodně hutnou stránkou evropských dějin ideální. ()

Reklama

Reklama