Reklama

Reklama

Kořist

  • USA Crawl (více)
Trailer 1

Nadějná plavkyně Haley Kellerová (Kaya Scodelario) není sebevrah. Do uzavřené zóny na Floridě, která se připravuje na jeden z největších hurikánů za posledních pár desítek let, se vypravila jen kvůli tátovi (Barry Pepper). Ten se snažil na poslední chvíli zabezpečit svůj dům, ale už měl být z oblasti dávno evakuovaný, přesto se neozývá. Haley ho najde v už částečně zaplaveném sklepě, v bezvědomí a těžce zraněného. Než ho stačí odtáhnout do relativního bezpečí, připomenou se nezvaní hosté, kteří jejímu otci to zranění způsobili. Stoupající hladina vody totiž výrazně rozšířila loviště zdejších aligátorů, kteří jsou poměrně hladoví a zvědaví. Situace je vážná a poměrně beznadějná. Hurikán udeřil naplno, sklep se plní vodou a Haley je jasné, že bude záhy čelit volbě, zda se utopit nebo nechat sežrat při pokusu o záchranu. (CinemArt)

(více)

Diskuze

Vabr

Vabr (hodnocení, recenze)

Upozornění! Pokud mám jiný názor než někdo jiný v této diskuzi, neznamená to, že mi ten člověk vadí. Názor jako názor. Nic proti tomu nemám, když se někomu něco líbí, jen zde napíšu můj názor. Děkuji. O 70. létech nemám žádný názor, protože jsem moc hororů neviděl. 80. léta jsou spíše špatná podle mě. Dobré filmy jsou např.: Dětská hra, Halloween 4, Noční můra v Elm Street 3, Noční můra v Elm Street. Bohužel je více špatných filmů jako: Osvícení, Poltergeist (všechny 3 díly), Gremlins, Halloween 2, Halloween 3, Halloween 5, Noční můra v Elm Street: Freddyho pomsta, Noční můra v Elm Street 5. Zde se uživatelům líbí 80. léta, mně ne. 90. léta se mi líbí o dost více. Jdou rovnou k věci a je tam více napětí a akce. Líbí se mi: Misery nechce zemřít, Vřískot, Dětská hra 2, Vetřelec 3, Kostka, Halloween H20, Fakulta. Nelíbí se mi: To, Freddyho smrt - Poslední noční můra, Halloween: Prokletí Michaela Myerse. Třeba filmy od roku 2000 do roku 2009 se mi ve většině případů hodně nelíbí. V těchto letech se mi líbí spíše komedie. Jsou točeny šíleným stylem. Jako horory se mi líbí: Resident Evil (mému bratrovi se líbí), Texaský masakr motorovou pilou, Wolf Creek (mému bratrovi se líbí), Saw 2 (mému bratrovi se líbí), Pád do tmy, Smrtící nenávist 1, 2, 3 (mému bratrovi se líbí), Nezvratný osud 3, REC, Halloweenská noc, Saw 5, Sirotek, Případ číslo 39, Triangle, Zazděná. Nelíbily se mi: Vřískot 3, Záhada Blair Witch 2, Halloween: Zmrtvýchvstání, Oko, Strach.com, Freddy vs. Jason, Resident Evil: Apokalypsa, Oko 2, Metro, Kostka 0, Chuckyho sémě, Oko 3, Černé Vánoce, Texaský masakr motorovou pilou: Počátek, Resident Evil: Zánik, Zlověstné ticho, Saw 4, Paranormal Activity, Pach krve 2, Krvavá stopa, Halloween, Zrcadla, Zmeškaný hovor, Oni, Monstrum, The Collector, Stáhni mě do pekla, Pátek třináctého, Pach krve 3. Jde vidět, že mně se líbilo jen 10 filmů za 9 let, což je špatné, ale mému bratrovi se líbilo 15 filmů za 9 let, takže to je lepší. V těchto letech se pokoušely být horory originální a většinou hodně riskovaly s efekty, což mně kazilo dost ten požitek. Kamera mi přišla horší než v 80. nebo 90. letech, nechápu, čím to mohlo být. Kamera mi to taky dost kazila. Prostě se mi nelíbily. Nejvíce se mi líbí období od roku 2010 až do současnosti. Filmy jsou originální, mají dobrý příběh, kameru, efekty (ale na tom tolik nesejde), hlavní postavy a remakům se také nebráním. Líbí se mi např: Noční můra v Elm Street, Věc: Počátek, V/H/S, Oculus, Neutečeš, The Visit, Tajemství smrti slečny Neznámé, The Ritual, Halloween, Úniková hra. Nelíbí se mi např: Insidious, Husk, Pach krve 5, Žralokonádo, Pach krve 6, Paranormal Activity: The Ghost Dimension, Don't Knock Twice, Leatherface, První očista, Velvet Buzzsaw. Tohle bylo jen pár snímků. Tyhle roky jsou dle mě nejlepší. Pokud by vhtěl někdo vidět celý přehled může navštívit můj profil, jsou tam všechny špatné a dobré filmy z různých let. 

Jindros

Jindros (hodnocení, recenze)

Samozřejmě, že nejlepší horrorové dekády jsou 70s a 80s, dokonce to není ani soutěž. Třetí místo je s velkou mezerou. Doporučuju se trochu dovzdělat a pak hodnotit. Ty filmy co vypsal Apache jsou jen špička ledovce a to ani ne celá.

na příspěvěk reagoval Nikol10

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Nikol10

Je lehké porovnávat kvalitu, pestrost a šíři záběru horrorových filmů v různých dekádách, pokud si člověk udržuje přehled. Já osobně považuju např. období, vymezené cca léty 1999 - 2005, za naprosto vynikající.

(Příklady skvělých filmů z té doby: Sleepy Hollow, Audition, Final Destination, Ginger Snaps, Suicide Club, The Others, Session 9, Dead End, Haute Tension.)

Bohužel si nelze nevšimnout, že po tomto (poměrně krátkém) horrorovém obrození přichází totální úpadek a devalvace celého žánru, kdy jsme zasypáváni nenáročnými prefabrikáty a tunami remaků filmů, pocházejících většinou právě z oněch 70. a 80. let. Remaky, které při srovnání s originály z drtivé většiny nejen neobstojí, ale obvykle se jim v žádném ohledu dokonce ani nepřiblíží.

Pokud má člověk vkus a jisté nároky, nemůže si nevšimnout, jak málo opravdu kvalitních a skutečně velkých horrorů v posledních (dejme tomu) deseti letech vzniklo. Pak stačí těchto posledních deset let srovnat s tím, jak mnoho kvalitních a velkých horrorů vzniklo právě v oněch dvou zmíněných desetiletích - tedy v 70. a 80. letech.

(Příklady: Deliverance, The Exorcist, The Wicker Man, Texas Chain Saw Massacre, Jaws, Carrie, Omen, Halloween, Dawn of the Dead, The Brood, Alien, The Shining, An American Werewolf in London, The Beyond, Evil Dead, The Thing, Poltergeist, A Nightmare on Elm Street, Demons, The Hitcher, Henry: Portrait of a Serial Killer, Prince of Darkness, Near Dark, Hellraiser, The Blob.)

Píšeš, že každá dekáda má své klenoty. Ano. Dokonce i 90. léta mají na skladě několik famózních kousků, i když úplně čistých horrorů mezi nimi zas tak moc není. A i když v 90. letech obecně zase tolik žánrových snímků jako v předchozích dvou dekádách nevznikalo (hlavně ne tak kvalitních), přesto i ony se mají čím pochlubit.

(Namátkou: Candyman, Jacob's Ladder, Bram Stoker's Dracula, Braindead, Interview with the Vampire, Dellamorte Dellamore, El Dia de la Bestia, From Dusk Til Dawn, Event Horizon.)

A tak se oklikou dostáváme zase k současnosti, kdy po oněch kvalitativních žních z počátku 21. století přichází sešup do pekel remaků a prefabrikátů s cílovou skupinou v podobě nenáročných teenagerů, kterým ke štěstí stačí lekačkové orgie a k nepoznání přežvýkané nápady z minulosti. Současný filmový horror je továrna, vydělávající obrovské peníze na lidské hlouposti, nevzdělanosti a nenáročnosti. Těch pár jiných, nějak vybočujících snímků, to nemá šanci vyvážit nebo zvrátit. Zvlášť když jejich jinakost neznamená automaticky kvalitu.

Jak tu už pravil Dudek, "...dnes je často kriticky velmi dobře přijímán horor, který se nějakým způsobem vymyká - ať je to stylem, dobovým ukotvením atp. Protože ve vší té sterilitě to působí svěžím dojmem."

Jenomže to, že se tu a tam setkáme s takovým osvěžujícím závanem, ještě neznamená, že tu najednou máme něco skutečně velkého, nebo jinak srovnatelného s žánrovými klasikami minulosti.

Nerad bych ale byl podezříván z nějakého automatického odmítání všech horrorů z posledních deseti, patnácti let. To je samozřejmě naprostý nesmysl. Dění v žánru stále poměrně bedlivě sleduju a jakýkoliv objev kvalitního horroru je pro mě potěšením. Ale předstírat, že současný stav nemá hodně blízko ke katastrofě, určitě nemíním. Za to mi bohužel nikdo neplatí.

Nikol10

Nikol10 (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

Nesouhlasím, že nejlepší vlna hororu byla v 70.A 80.letech.Kazda dekáda má své klenoty, ať už milované, nebo nenáviděne. Zmínění Strasaci, ač mají skvěle herecké obsazení a zajímavou myšlenku mne příliš nezaujali. A mohla bych pokračovat dále. Těžko říct, co zrovna ty považuješ za mistrovské dílo, já raději budování atmosféry, mysteriozni a ducharske horory. Sirotčinec, Ti druzí výborné španělské horory. Kruh a Nenávist zase japonské, nová francouzska vlna od vynikajícího a nadejneho režiséra Pascala Laugiera (Martyrs, Ghostland) , nebo Uvnitř.Co se týče americké produkce Wan točí sice pohádky, ale vždy to tak nebylo že. Viz Saw, nebo první V zajetí demonu . Šestý smysl, Nezvratný odsud, výborná myšlenka i zpracování. Z opravdu nových hororu určitě stojí za zmínku Tiché místo, Čarodějnice, remake It. Ano moc toho není, ale v minulosti těch opravdových klenotů taky není milion že. Horory s jistým přesahem a myšlenkou stále jsou, akorát většinou ne v kinech a masy taky asi neoslovi.

na příspěvěk reagoval Mr.Apache

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Yoshitsune

Přečti si, co tady napsal pan Dudek.

(Já bych to lépe neřekl. Je to přesně to, na co se snažím v podobných diskuzích typu filmových horror dnes a v minulosti, upozorňovat neustále. Problém je, že spousta lidí se ani nesnaží pořádně číst, co píšu. Často si myslí, že píšu o sobě nebo co. :-) Tak snad když to tady konečně napsal i někdo jiný, tomu bude věnována dostatečná pozornost.)

Dudek

Dudek (hodnocení, recenze)

No, zrovna devadesátá léta jsem neřešil. Ale jinak těžko říct. Je to spíš můj pocit, ale nemyslím si, že by na ně cílil v takové míře jako dnes. Nebo minimálně ony horory, které si zachovaly své jméno do dnešní doby. Tedy větší část z nich. Filmy jako Osvícení, Rosemary má děťátko, Strašáci, Rituál, Suspiria mně jako terno pro mládež nepřijdou, Evil Dead, Čelisti, Alien, Predátor, Věc a podobné možná ano. Ale jsou to věci, které něco řeknou i starším lidem nebo hlavně jim. Což se o těch současných hororech říct asi nedá. Úplně nevím zda Wanovi uspávačky a jejich deriváty, To a podobné věci něco řeknou staršímu publiku. Ale soudím jen dle sebe.

Uživatel Dudek smazal svůj příspěvek.

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

v té době neletělo stěhování nábytku, ale seriový vrazi, monstra z vesmíru a nebo nějaký démoni. Itálie v té době zvládala všechno. 

na příspěvěk reagoval Mr.Apache

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

a horory z osmdesátek a devadesátek, snad necílily na mladší publikum ? však kolik děcek se snažilo dostat do kina na film s hvězdičkou. 

na příspěvěk reagoval Mr.Apache

Dudek

Dudek (hodnocení, recenze)

Problém spousty letošních hororů (Mr.Apache odpustí pravopis) je i v tom, že se zkratka jedná o prefabrikáty, které prostě chtějí být jen atrakcí pro mladší publikum. Jsou strašně plytké a formálně těžko rozeznatelné. Soustředí se tedy na lekání, i když nelákají. Sdělení nebo obsah jako celek není důležité. Ty oslavované žánrovky ze 70. nebo 80. let reflektovaly dobu a často reagovaly na aktuální strach společnosti. Snažily se sdělovat nějakou myšlenku a spoustu z nich natočili významné tvůrčí osobnosti, které neprosluly zrovna jako hororoví autoři. Sraček vznikala hromada, ale filtr doby naštěstí umožnil se tomuto odpadu vyhnout. Souhlasím i s tím, že díky tomu je dnes kriticky velmi dobře přijímán často horor, který se nějakým způsobem vymyká - ať je to stylem, dobovým ukotvením atp. Protože ve vší té sterilitě to působí svěžím dojmem. Na druhou stranu doufám, že finanční úspěch některých filmů napomůže pozitivnímu žánrovemu vnímání, a třeba se zase nějaký silný autor pustí do hororu, který vydrží déle než jednu generaci.

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Přehled si můžeš udělat. Dnes už k tomu máš možnosti. Kdysi nebyly možnosti, ale byl zájem se vzdělávat. Dnes jsou možnosti téměř nekonečné (oproti minulosti, o které mluvím, určitě), ale zájem o vzdělání schází.

Mnozí mí přátelé se diví, že ztrácím čas diskuzemi s nevzdělanou holotou. Já jsem ale věčný optimista a propagátor. Myslím si, že není možné, aby se alespoň občas někdo nadějný se zájmem o vzdělání a objevování kvality neobjevil. Jsme na internetu a ten je volně přístupný mnohým. Proto ho stále využívám a neodstřihávám se od těchto možností, jako to bohužel udělali mnozí mí přátelé. Stále věřím, že alespoň někdo, kdo ocení mou snahu, se jednou za čas najde. Musím u toho vytrpět mnohé, ale ještě pořád to úplně nevzdávám.

Možná to jednou přijde.

Dnes ještě ne.

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

Ok, nemám v tom takový přehled, takže je možné, že se dnes točí méně kvalitních hororů. Nebo ti nesedne styl dnešních hororů a proto ti přijde, že je kvalitních méně. Ať už je to jakkoliv, jsem rád, že jsme si to ujasnili.

A snad bude druhé To povedenější než to první. :)

na příspěvěk reagoval Mr.Apache

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Minulost byla různá. Sraček vznikalo vždycky dost. Jelikož jsem ale většinu z té minulosti poznával většinou až v současnosti (tady taky záleží na tom, co považujeme ještě za minulost a co už za současnost), nemusel jsem se probírat hromadami sraček a sahal jsem rovnou po klenotech. Jistě nemusím vysvětlovat proč to bylo takhle. I když samozřejmě mohu, to není problém. Problém je, že těch klenotů bylo opravdu hodně, zvláště v 70. a 80. letech. Kolik jich tady máme dnes? Myslím tím opravdových klenotů, ne jen lehce nadprůměrných kousků. Jednoduše řečeno: Protiváha sraček a klenotů byla minimálně v těch dvou výše zmíněných dekádách viditelná. V posledních deseti letech už je problém najít alespoň ty lehce nadprůměrné. Protiváha neexistuje.

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

Ok, a chceš mi říct, že to v minulosti bylo jiné? Nebo taky na jeden dobrej horor vzniklo třeba pět až deset průměrných až úplně zlých hororů? 

na příspěvěk reagoval Mr.Apache

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Tvrdil jsem někdy, že mě k tomu někdo nutí? Já se na ně snažím nedívat. Nejsem masochista.

Obsahově i řemeslně dobré? Já myslím, že s tím slovem "řemeslně" jsi to docela trefil. Wan je takový řemeslník. Škoda, že přesně vystihl, po čem touží tupé masy teenagerů a ještě větší škoda, že si toho všimli ostatní řemeslníci. Filmový horror je momentálně přímo zaplaven wanovinami: Od různých variací na Insidious přes panenku Annabelle a To až po jeptišky na pružině.

V tohle nenáročné bahno se rozředil dnešní filmový horror. Dalo by se to přežít, kdyby k tomu jako protiváha vznikalo i něco hodnotného. Kámen úrazu je v tom, že jaksi kde nic, tu nic. A už to trvá hodně dlouho. Možná je to dokonce setrvalý stav.

A ty chceš, abych k tomu mlčel? Abych se spokojil? Proč?

PS: Zaslepení nostalgií je nějaká tvoje obsesivní teorie, kterou už dobře znám, protože mi ji předhazuješ ob příspěvek. :-) Zkus se toho vyvarovat, je to naprostý nesmysl. Myslel jsem, že jsem ti to už dávno vysvětlil. Pokud máš pocit, že ne (a asi máš, jinak bys to opět nevytahoval), milerád ti to ještě jednou vysvětlím. Ale ne tady - nerad bych tím znovu dokola zatěžoval náhodné kolemjdoucí.

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

Ale víš, že tento tvůj postoj nemusí sdílet každý (a ani nesdílí) a  neměl bys pohlížet na takové lidi s despektem. Některé Wanovy filmy jsou obsahově i řemeslně fakt dobré a to ti potvrdí i mnozí kritici, nejen obyčejní diváci.

Na druhou stranu se ti ten jeho přístup (a třeba i přístup mnohých či všech současných tvůrců - i když to mi už trochu zavání nějakým zaslepením nostalgií :) samozřejmě nemusí líbit. Nikdo tě nenutí se na ty filmy dívat.

na příspěvěk reagoval Mr.Apache

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Jsem opravdu velmi zaujatý proti tomu, co nabízejí.

Co se týče čistě Saw, tak ten byl ještě v pohodě. Hlavně se mi líbil začátek. (Mimochodem vykradený z 60 let starého dílu Twilight Zone.)

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

Související novinky

Sam Raimi slibuje další Evil Dead

Sam Raimi slibuje další Evil Dead

05.01.2020

Když zhruba před půl rokem připlaval do kin aligátoří horor Kořist, naznačoval jeho producent kultovní režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Spider-Man), že se od něj fanoušci možná brzy dočkají i… (více)

Jaký film si letos oblíbil Quentin Tarantino?

Jaký film si letos oblíbil Quentin Tarantino?

03.11.2019

Zatímco kultovní režisér Quentin Tarantino letos v létě skládal poctu zlaté éře Hollywoodu, hororový režisér Alexandre Aja na to šel o něco přímočařeji a radši poslal diváky na zápas mezi Kayou… (více)

Reklama

Reklama