Reklama

Reklama

Kořist

  • USA Crawl (více)
Trailer 1

Nadějná plavkyně Haley Kellerová (Kaya Scodelario) není sebevrah. Do uzavřené zóny na Floridě, která se připravuje na jeden z největších hurikánů za posledních pár desítek let, se vypravila jen kvůli tátovi (Barry Pepper). Ten se snažil na poslední chvíli zabezpečit svůj dům, ale už měl být z oblasti dávno evakuovaný, přesto se neozývá. Haley ho najde v už částečně zaplaveném sklepě, v bezvědomí a těžce zraněného. Než ho stačí odtáhnout do relativního bezpečí, připomenou se nezvaní hosté, kteří jejímu otci to zranění způsobili. Stoupající hladina vody totiž výrazně rozšířila loviště zdejších aligátorů, kteří jsou poměrně hladoví a zvědaví. Situace je vážná a poměrně beznadějná. Hurikán udeřil naplno, sklep se plní vodou a Haley je jasné, že bude záhy čelit volbě, zda se utopit nebo nechat sežrat při pokusu o záchranu. (CinemArt)

(více)

Recenze (405)

POMO 

všechny recenze uživatele

Hezká digitální výprava a v druhé polovině slušná gradace v napětí a nepředvídatelném využitím prostorově omezeného dějiště. Na zprvu tak průhledně působící námět o šikovné plavkyni a vztahu k otci, který je potřeba vyléčit, je to nakonec poctivě, nelíně napsaný i zrežírovaný survival horor. O půl hvězdy záživnější než námětem podobné Mělčiny. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Jaxe krotí krokodýli aneb Aligátornádo z divokých snů Maxipsa Fíka. Porno se zvířátky už tu dlouho nebylo a Ája zmákla se čtyřmi herci (včetně krokoušů) docela kulantní, jednoduchou a přímočarou žánrovou možná i dvojhubku s nesežratelným rodinným tandemem, natolik hezky natočenou, zábavnou a vinně potěšující, že ji bez zardění odpustím všechny ty díry v sýru a lapsy, rozzuřenou turboplavkyni, co je schopna s PMS dohnat a pokousat aligátora v jeho přirozeném prostředí, a dokonce i terminálními traumaty, šokem a akutní hemoragií pohrdajícího kůl dedyho Beryho Pepře, který si s otevřenou zlomeninou bérce a in ulna ukousnutou hnátou v pohodě střihne hoďku intenzivního crossfitu a ještě při tom pěstí nenažrané plazy. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Aja ve službách mainstreamu marně vzpomíná na svoje skvostné začátky a přitom přemýšlí, kde za ta léta ztratil koule. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Na americký film natočený v Srbsku a odehrávající se ze dvou třetin ve sklepě jednoho starého baráku, jde o nadstandardně uspokojivou žánrovku. Přes béčkový námět film nadto nevypadá lacině a nabízí velmi solidní CGI se zvířátky, která nepůsobí digitálně. Aja počínaje úvodními titulky nepromarní jedinou minutu a neustále dávkuje informace o postavách a vztazích mezi nimi, které později přijdou vhod (stejně ekonomicky jsou zužitkovány skoro všechny postavy a objekty, na něž protagonistka během svižné expozice narazí). Hrdinové tak nepředstavují jen chodící fláky masa pro aligátory. Rozumíme jejich motivacím, fandíme jim a chápeme, kde v sobě berou sílu vzdor všem šrámům zatnout zuby a postavit se nebezpečí. Překonávání rodinného traumatu je s eko-hororovou zápletkou umně provázané i díky skutečnosti, že dům, kde se většina děje odehrává, zpřítomňuje hrdinčino dětství, potažmo otcovo selhání. Jeho zaplavování vodou (díky které Halley může předvést, co jí jde nejlíp) a postupná likvidace tak představuje nevyhnutelnou součást „rodinné terapie“. Pravda, během delších dialogů vyprávění padá řetěz, postavy jsou až příliš šablonovité a vzhledem k R-kovému ratingu bych čekal víc scén, v nichž aligátoři trhají lidi na kusy, ale když už zábavnou a nenáročnou formou připomínat, že pokud chceme přežít, měli bychom respektovat hlavně přírodu, pak klidně takhle. 65% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Oddechová letní animal attack blbinka. Aligátoří survival odehrávající se během hurikánu kategorie pět zněl na papíře lákavě, zvlášť s Ajou za kamerou a produkujícím Raimim. To by to ovšem pánové museli pojmout temněji a hororověji. Crawl bohužel nemá moc koule, což je vzhledem k Ajově historii překvapivé. Gore naprosto mizivé, všechno je skryto buďto ve tmě nebo v přívalu šplouchající vody. Aligátoři vypadají občas trochu uměle, ale ne zas nějak moc. Hrozivější jsou spíš ty dialogy mezi otcem a dcerou. Brr. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jsem docela v šoku, jak mě ten film bavil. Tvůrci hlavním hrdinům pořád vymýšlely nové překážky a když už Haley s taťkou najdou ucházející řešení ( v rámci žánru filmu ) , hoděj do placu ještě větší překážku. Já si vždycky v těhle situacích představuji jak by se zachoval Chuck Norris nebo Vinnetou. Určitě tenhle biják na letní pobyt v kině stojí za hřích. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Napínavá hororová podívaná o dvou hrdinech, kteří se octnou během hurikánu uvězněni ve sklepě s hladovými aligátory. Chytré a zajímavé postavy, skvěle budované napětí i pár docela drsných scén dělají z Kořisti hodně fajn žánrovou zábavu. Škoda, že se v závěru mění z hororu do akčního béčka. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $13,5miliónaTržby USA $39,014,193 Tržby Celosvetovo $90,510,445Tržby za predaj Blu-ray v USA Tržby za predaj DVD v USA ║ Skôr taká jednohubka ale dobre, zbytočne sa to vatovo nenaťahuje, má to dobré napätie, dusnú atmosféru, vypäté momenty, triky a technická stránka v pohode. Mám rád filmy daného tipu, kde volaká potvora ohrozuje nešťastníkov, takže som so to v celku vychutnal. /videl v kine: 70%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nikdo po Ajovi nechtěl hnedka Čelisti krokodýlích filmů, ale... Tenhle kočkopes, který není ani dostatečně vážný a napínavý, aby mohl fungovat, ehm ehm, "seriózně", ovšem zároveň není ani dostatečně nablblý a přepálený, aby fungoval alespoň v guilty pleasure rovině (takových momentů je, bohužel, naprosté minimum), není ničím jiným než stokrát viděnou žánrovou tuctovkou bez náboje, nápadu a adrenalinu. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Film jsem pustil přes domácí kino, skvělé zvukové efekty a některé tak silné, že jsme se 5 x lekli. Parádní film. Kéž by bylo takových filmů více, 100% si určitě zaslouží! ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Alexandre Aja po delší době opět na scéně s aligátořím Survivalem, který společně s Rogue patří k tomu nejlepšímu, co se s aligátory dá najít. Má to rychlé tempo, slušnou porci napětí, uvěřitelné aligátory, kteří vyvolávají respekt po každé, co jsou na scéně a dojde i na trochu gore, ikdyž většina je schována pod vodou. Já se upřímně bavil a při letošní hororové bídě se nestydím dát 4 hvězdy. 70% ()

Kordus 

všechny recenze uživatele

Takový ten film, kde jedna z postav hodinu běhá s otevřenou zlomeninou nohy, jako by se nechumelilo, zatímco já se pak sotva vybelhal z kina, protože jsem si přeseděl nohu... Mile přiblblé, ale znovu to vidět nepotřebuju. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Nikdy ťa nesmú vidieť plakať." Toto bude drsné, ale tie svine zabudli na to, že je tu alfapredátor, ktorý akoby celý svoj život čakal paradoxne práve na tento kurva krvavý stret., aby našiel sám seba. Na Korisť som sa tešil a napokon ma bavila, aj keď k dokonalému, intenzívnemu hororovému zážitku mala ďaleko (na to sa v nej príliš ľahko strácajú a ničia mobily a prežívajú smrteľné zranenia). Napriek tomu bez debaty jeden z 10. najlepších krokodílích/aligátorích hororov, aké som kedy videl a po druhom pozretí jasné, nekompromisné a riadne drsné 4*. Aja a Raimi si ma získali ostrým tempom, skvelou zápletkou (dusná Florida, aligátor v podzemí domu, vonku zúri smrtiaci hurikán, záchranárske zložky nestíhajú), množstvom atrakcií (nechcem spoilerovať, ale dosť výrazne sa menia lokality... a počet rôznych iných "vecí") alebo aj tým, že ako hrdinka, tak zvieratá sa správajú ako keby šlo o štvrté pokračovanie (takže sa v pohode v pivnici štvornožky plazí v tesnej blízkosti ľudožravého aligátora a ešte pri tom vtipkuje s otcom). Čiže všetko ide rýchlo k jadru pudla, samé vyvražďovanie bez zbytočného čakania, postavy s predátormi bojujú bez mihnutia oka ako keby to robili každý deň po dobu posledných dvoch desaťročí a predátori rozhodne nechodia okolo horúcej kaše, ale útočia tak agresívne a zbesilo, ako keby tri mesiace nežrali. Nechýba povinné klišé (vedľajšie postavy zviera roztrhá za pár sekúnd, dôležité jemne škrabne a následne im ochotne poskytne dostatok času na útek), ale kašlem na to. Štvrtú hviezdu pridávam jednak za postavy, ktoré si ma získali svojou bojovnosťou (hrdinka mi tým, ako to nevzdáva a do poslednej chvíle bojuje, pripomenula geniálnu Blake Lively zo Smrtiaceho prílivu) a jednak za Barryho Peppera, pre ktorého mám od Zachráňte vojaka Ryana slabosť a tu je fakt ozrutný sympaťák. Zbožňujem tie flashbacky! Aj diváci boli spokojní; celosvetová tržba 83 miliónov síce nie je na prvý pohľad závratná, ale s filmom sa jednak spájali nulové očakávania a jednak stál iba 13. Takže sa čudujem, že nevznikla dvojka. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Florida: The Movie. Bez Kayi by to bylo poloviční, ale takhle si to šlo docela vychutnat jako to příjemný béčko, který to i přiznaně je. 7/10 ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Přišel jsem se slinou, ale byl to těžký aligátoří průměr - od AJ (a Raimiho produkce) bych přeci jen čekal zábavnější pecku. Bez nářezových míst, mdlý hlavní postavy a chyběl mi tam humor. Přesto pěkný set se zatopenou benzinkou a fajn oddychovka na kino v neděli večer. ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Aja(jaj). Pan režisér promrhal další šanci na restart své po hříchu uvadající kariéry, k čemuž velkou měrou přispěla i tragikomická kvalita scénáře bratrů Rasmussenů. Crawl obsahuje natolik zásadní díry v logice, že místy vůbec netušíme, zda-li je snímek míněn vážně. Během prvotního setkání s aligátorem domácím jsem byl konsternován absurditou okamžiku, při scéně následující již pouze obracel oči v sloup. Aligátoři mají nejsilnější stisk ze všech žijících živočichů, takže obyčejné povrchové škrábance na končetinách hlavní hrdinky zkrátka nelze přejít mávnutím ruky. Jakožto zdejší žánrový expert tak musím tomuto po všech směrech bezzubému hororu udělit odpad. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Floridu zasiahne krutý hurikán a väčšina obyvatelov musí byť evakuovaná. Haley (Kaya Scodelario) sa snaží dovolať svojmu otcovi, ten ale telefón nezdvíha. Preto učiní rázne rozhodnutie a vyberie sa napriek drsným podmienkam do jeho domu. Vietor a voda ale nie sú jediným prírodným živlom, ktorý ju bude ohrozovať. - Končí nám dekáda, a ked sa pozriem na filmografiu Alexandreho Aju, tak je pre mňa asi jej najväčším hororovým sklamaním. Z originálnych a hlavne desivých hororov prešiel na úplne generické nezmysly, ktoré neprinášajú nič nové. Rovnaký je aj jeho najnovší počin Crawl, v ktorom ma bavili asi tak prvé 4 minúty, keď tam bola výborná kamera so zábermi na vyšportované ženské pozadia. Potom už je to len úplne predvídatelná záležitosť plná digitálnych príšeriek, a aj keď sa herci sakramentsky snažia dať tomu nejaký náboj, ich snaha zlyháva na úsmevnom scenári. Tento film som pozeral bez toho, aby som o ňom čokolvek vedel, ale asi si tieto kinohorory vždy dopredu čeknem, lebo pozerať sa na toto ma fakt nebavilo. + herečka z Pride and Prejudice and Zombies + herečka z Mayhem ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Taková roztomilá jednohubka. Přemýšlím, jestli napsat, že film dostává bezvýznamné plusové body za píseň k finálním titulkům, no asi jo. Ale rozhodně a paradoxně to byl spíš takový bezkrevný film. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ač se to nezdá, zdržování se v našich sklepeních s vínem a demižony slivovice a ve sklepeních obyvatel poloostrova Florida má jednu věc společnou. Když v nich začne stoupat hladina, nastává problém.. Poněkud agresivní „pea-brained lizard shits“ se celou dobu perou se střídmým dávkováním realismu a nadhledu, nicméně nechce se mi po řemeslné stránce tradičně kvalitního Aju nějak přehnaně stírat. Už jen proto, že letmý pohled do historie natural horroru ukazuje, že až na pár vousatých výjimek (Jaws, The Birds) je tento žánr předurčen k divácké rezervovanosti a pohrdání.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Aligátornado. Aneb jak dokonale zabít film prvním zobrazením digitální fauny, které nemá nic společného s realismem. Výsledkem je jen dokonalá, vážně se tvářící nuda o ničem s dialogy z kanálu. Aja by se měl vrátit ke kořenům. ()

Související novinky

Sam Raimi slibuje další Evil Dead

Sam Raimi slibuje další Evil Dead

05.01.2020

Když zhruba před půl rokem připlaval do kin aligátoří horor Kořist, naznačoval jeho producent kultovní režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Spider-Man), že se od něj fanoušci možná brzy dočkají i… (více)

Jaký film si letos oblíbil Quentin Tarantino?

Jaký film si letos oblíbil Quentin Tarantino?

03.11.2019

Zatímco kultovní režisér Quentin Tarantino letos v létě skládal poctu zlaté éře Hollywoodu, hororový režisér Alexandre Aja na to šel o něco přímočařeji a radši poslal diváky na zápas mezi Kayou… (více)

Reklama

Reklama