Reklama

Reklama

Kořist

  • USA Crawl (více)
Trailer 1

Nadějná plavkyně Haley Kellerová (Kaya Scodelario) není sebevrah. Do uzavřené zóny na Floridě, která se připravuje na jeden z největších hurikánů za posledních pár desítek let, se vypravila jen kvůli tátovi (Barry Pepper). Ten se snažil na poslední chvíli zabezpečit svůj dům, ale už měl být z oblasti dávno evakuovaný, přesto se neozývá. Haley ho najde v už částečně zaplaveném sklepě, v bezvědomí a těžce zraněného. Než ho stačí odtáhnout do relativního bezpečí, připomenou se nezvaní hosté, kteří jejímu otci to zranění způsobili. Stoupající hladina vody totiž výrazně rozšířila loviště zdejších aligátorů, kteří jsou poměrně hladoví a zvědaví. Situace je vážná a poměrně beznadějná. Hurikán udeřil naplno, sklep se plní vodou a Haley je jasné, že bude záhy čelit volbě, zda se utopit nebo nechat sežrat při pokusu o záchranu. (CinemArt)

(více)

Recenze (405)

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Aja zase u hororu, takže lze v pohodě přehlédnout, že zde chybí propracované postavy a i to, že zde neni žádné zapamatovatelné úmrtí, tak jako u jeho předchozích filmů. Ale Aja je zase u hororu, co jako víc chtít ? Je to jednorázová akční podívaná, kde dcera a její tatík dostávají od aligátorů, solidní čočku. A je fajn, že si tvůrci tady dali práci s tím, aby ukázali, že aligátoři sou potomci dinosaurů a tak milí aligátoři zde předvedou svoje schopnosti lovení a dokonalé zabijácké instinkty. A k mému překvapení i ten pes přežije. Aja je zase u hororu, ale příště ať je to za plný počet. ()

Claw 

všechny recenze uživatele

Jako Aju mám rád, i když už netočí to, co dřív... Ale v pohodě jsem přístupný všemu, co od něj jednou za čas přijde. Tak tomu bylo i tady s "krokoušama". I když jsem si teda myslel, že to bude spíš o té katastrofě, tak hned od začátku jsem dostal výstrahu, že to bude o těch krokouších (v USA se jim říká aligátoři). Jsou tam furt, až mi to docela vadilo. Hlavně proto, že jsou dělaný nic moc extra hezky CGI a moc respektu nevzbudili. Ono je to odjakživa s těmi zvířecími horory prostě těžké. Když to je vycpaná atrapa, je to k smíchu. Když to je digitální videoherní efekt, je to k vzteku. A asi žádný herec vám nevleze do kádě plné aligátorů apod. Ale prostě monstra tady nic moc. Do půlky to bylo celkově takové slabé, utahané a ani nic moc efektního se tam nedělo. Holka docela sympatická, ale taky žádná výraznější sexy kost. Otec nesympatický a akorát dost dobré žrádlo bylo, tak to požralo ty zloděje... Ale asi tak poslední třetina je dost fajn. Je hodně napínavá, jsou tam dobré momenty, efekty, troška gore atd. Nakonec se z toho stal pěkný film. /60%/ ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

A to jsem na to chtěl jít do kina! Děkuju osude, že si tomu utnul tipec! Na to kolik tam je krokodýlu, sem se stihl docela dost často tak 90% filmu nudit, přišlo mi to táhlý a to to má 87 minut? Tady je vidět, že se asi někde stala chyba. Buď to je tenhle styl filmu pasé, nebo Aja je píčus, co to prostě neumí a vozí se na Raimiho jméně, stejně jako 80% dnešních tvůrců že? Jé my ho do tý produkce překecali, tak jeho jméno hoďte kapslokem do traileru a na všechny plakáty! Honem! Jedna za tu bouřlivou atmosféru a za to, že na Kayu se ješte dalo koukat vcelku bez problému. Stupidita. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ťahať stokilové telo svojho otca a unikať aligátorovi, to by nedokázal ani Kája Gott. Ale Kaya Scodelario, to je samozrejme iný prípad. Hoci aligátory majú každý rok nejaké svoje obete, tu mu ani 80 zubov nestačilo, aby si pochutil na Britke, ktorá je každým rokom stále viac britká. Ale aligátorom na kráse nezáleží. Veď napríklad v roku 2016 si jeden člen tohto mierumilovného krokodíla dal na obed 90-ročnú starenku menom Bonnie Walker. No povedzte, kto by 90-ročnému človeku predpovedal, že ho zožerie aligátor? ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Naprostý nářez. Děkuji Ajovi, že v dnešní době ještě umí někdo natočit takový film. Mám rád animal horory pokud mají jen trochu dobré produkční zázemí a povede se jim uvrtat do obsazení nějakou lepší béčkovou hvězdu. Crawl je napínavý od začátku do konce, efekty jsou perfektní, aligátoři nevypadají uměle a brutální porcí krve a napětí se nešetří. Manželka mě v kině málem zlomila ruku a bála se víc než u třetí Annabelle a to že moje žena není na horory žádný máslo. Aja servíruje napětí ve smrtelných dávkách a některý lekačky jsou doslova infarktový. Tak dobrý animal horor tu nebyl roky a svoje žraločí bratrance jako Mělčiny nebo 47 metrů strčí do kapsy. Jeden z nejlepších letošních kino zážitků. Navíc se mi i perfektně do nálady trefil konec. Mám rád u takových filmů Happyendy. Samozřejmě že se ve filmu objeví pár přetažených scén, ale to je u tohohle druhu filmů naprostý standart. Nejvíc zamrzí návštěvnost kina. Bylo nás v sále 7, hold vedle běžel Teplomen daleko od domečku tak měla dnešní zdegenerovaná mládež radost z kreténa v kamaších a vynikající béčkový krvák nechali pro nás starší, aspoň bylo v sále ticho a nerušil nás žádný čurácký buzerant křoupáním nachos. Díky Alexi. Boží zážitek.100%. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Hororový specialista Alexandre Aja, vzal 2 herce, vložil je do zatopeného domu uprostřed uragánu a jako společnost jim přidal partičku aligátorů. Vznikla z toho překvapivě napínavá podívaná, které je méně krvavá, než by se dalo čekat, ale určitě je dostatečně povedená a i přes malou plochu na které se odehrává, má neuvěřitelně svižné tempo. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Zábavné a vzrušující. Hodilo by se to shlédnout spíše v létě, kdy diváci hledají úlevu od intelektuálního břemene superhrdinů. Pokud chcete skočit do filmu plného soužení, bolesti a teroru a cítit frustraci ze stoupající vody, kroužících plazů a skřípání zubů, je to film pro vás. Uspokojivá žánrovka na jedno použití má svižné tempo i napínavě graduje, zároveň je ale překvapivě seriózní a umírněná. Původem francouzský režisér Alexandre Aja poprvé vešel v mezinárodní známost díky sérii exploatačních hororů (Noc s nabroušenou břitvou, Hory mají oči), kterou završil snímkem Piraňa 3D, což bylo dost přihlouplé béčko s dementními dialogy, leč s řadou nápaditých scén zaměřených především na extrémně brutální krvavé orgie, během nichž byli lidé cupováni na kusy žravými piraňami, případně mrzačeni jinými způsoby. Později se pokusil i o pár ambicióznějších, vážnějších filmů se zřetelnějším přesahem (Rohy, Devátý život Louise Draxe). Kořist mnohem umírněnější co do brutality (nějaké otevřené zlomeniny či ukousnuté končetiny fanoušky tohoto typu filmů rozhází jen těžko) a naopak se snaží zaujmout i prací s postavami a jejich jakžtakž propracovanou psychologií. Kromě toho se Kořist bere velmi vážně – zcela jí chybí jakýkoli humor a odmyslíme-li si písničku doprovázející závěrečné titulky, tak i nadhled. Avšak nic z toho jí její béčkovou auru stejně neodpáře. Hrdinové každou chvíli narazí na příslib v podobě nějakého bezpečného úkrytu či rekvizity, jež by jim mohla pomoci v obraně proti zuřivým predátorům. Každý takový příslib je jim ale vzápětí odepřen, případně se změní okolnosti, kdy jeho využití již pozbývá smysl, a film v tomto zvládá být dostatečně invenční a napínavý. Do příběhu se vloží i nějaké okrajové vedlejší postavy, které pochopitelně slouží především jako potenciální aligátoří potrava. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Skúste sa vžiť presne do takejto danej situácie : Prší a prší, neprestáva, leje ako z krhly. Totiž, prichádza nebezpečný prírodný živel-Hurikán, ktorý po sebe väčšinou narobí strašnú spúšť (paseku), ale ešte počas jeho trvania, ste priamo v jeho zovretí, keď sa s vami absolútne nemazlí. Všade navôkol vás samá voda, a tá mimochodom stále pribúda, hladina čoraz viac stúpa. Zrazu sa nemôžete dovolať svojmu rodičovi, keď telefón má hluchý, ako peň, tak čo vtedy najlepšie urobíte ? Jednoduchá odpoveď: vydáte sa zistiť, čo sa sakra deje...? Ako sa postupne približujete z bodu A do bodu B, tak si všímate, že pri dome je už zaparkované auto dotyčného nezvestného. Hm... dobrá správa, no nie ? Áno, hurá, konečne sa našiel. Vstupujete pomaly do zatopeného baráku. Kričíte, nikto sa neozýva, a tak hľadáte. Zídete dolu do pivnice, a hľa... A je to tu. Dcéra vypátrala strateného otca ! A v tom vám do náručia „spadne” veľký a extrémne hľadný-“ALIGÁTORČEK”, a z jedného budú čochvíľa dvaja, kedy si zaumienili, že vás totálne roztrhajú na franforce. Ste uväznení a nemáte sa kam schovať. Čo teraz ? Teraz si dáme deli... ale prd, žiadnu nemám. _Skôr už Haley a jej tato budú vedieť, čo robiť, alebo ako by ste sa vy zachovali, keď by ste boli v ich koži... ? _ Alexandre a Maxime, spolu so Samom i s Kayou a Barrym už veľmi dávno dobre vedia, ako sa vtedy správne zachovať, a verte mi, že je to priam hitchcockovský adrenalín v krvi, akoby okolo mňa plávali aligátory, keď som mal rovnaký pocit, ako pri Čelustiach s ozrutným žralokom. Priznám sa, že som od Koristi čakal málo a dostalo sa mi veľkej filmovej hororovej nádielky. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Kromě toho, že se film v podstatě odehrával pouze v jednom baráku - což bylo super, mě Aja zklamal. Velmi slabé herecké výkony, aligátoři dost digitální, napětí také nic moc... Škoda promarněného námětu. 45% ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Kořist si neklade být animal hororem, který by jakýmkoli způsobem vystupoval z řady filmů v rámci svého žánru, čímž však nechci říct, že by se jednalo o skrz naskrz tuctový film. Co se technického zpracování týká, film nabízí realisticky vytvořené scény s aligátory, kteří téměř vůbec nevypadají uměle. Oproti Ajově snímku Piraňa se v tomto případě šetřilo hektolitry krve a film se zaměřoval i na rodinnou linii a vztah mezi dcerou a otcem. Ve výsledku mohli tvůrci trochu ubrat na této vztahové rovině a přidat více temných, hororových scén, byť dobrých lekaček se ve filmu našlo několik. Nicméně i tak jde o napínavý kousek, po kterém se obyvatelé oblastí s aligátory budou jistě nějakou dobu držet dál od zavodněných míst, a který bych kvalitativně přirovnal k Mělčinám z roku 2016. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ak sa divák nastaví na ľahký akčňák a prehliadne zopár nelogickostí, dokáže sa dobre pobaviť. Hutný dej ponúka skvele natočený hurikán na Floride a napokon aj tie zubaté potvory, ktoré ohrozujú hlavných hrdinov. Tento zábavný survival určite stojí na povšimnutie. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Pripomeňte mi, aby som skúsil, či svetlice horia aj vo vode. Každopádne teda jedna hviezda za ľakačky, jedna za psa a posledná za napätie, nech nežerem. Inak som už dlho nevidel tak idiotské chovanie postáv. Volať na políciu medzi aligátormi is the new odplaziť sa najprv s telefónom späť do bezpečia. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Poctivě dotažená práce s dekorací postavenou v ateliéru (postupné zaplavování pater, přesuny v prostoru v přímé vazbě na stupňující se počasí). Omezený prostor, dva herci. Není to nuda, ale vlastně ani nic originálního. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Nemusím mít 200 IQ a být odborník na aligátory, aby mi došlo, že: 1)aligátoři rozhodně asi nebudou úplně slepí 2)aligátoří nejspíš ucítí krev 3)člověk po tom, co ho kousne 4x aligátor určitě vykrvácí 4)ženská s prokouslou nohou a rukou určitě nepřeplave krokodýla 5)určitě nebude během pár hodin nikdy pršet tolik, aby se zaplavilo město až po střechy domů tzn. aspoň 10metrů....dalších nelogických nesmyslů by se dalo najít víc a co z toho, že řemeslně je film zvládnutý výborně, když nemá logiku a postrádá realističnost. Atmosféra byla skvělá, klaustrofóbní, strach z utopení, krokodýli a akce, to všechno fungovalo perfektně, jen kdyby se tvůrci drželi víc při zemi a nechali film v uvěřitelných kolejích, takhle je to jen průměrný film s inovativním nápadem, ale zahozeným potenciálem.... ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Mám velice rád tvorbu Alexandre Ajy, takže jsem se na jeho letošní novinku neskutečně těšil. Už Piraňu dokázal povznést na vyšší level, než se vůbec čekalo a teď si vzal na mušku i skomírající aligátoří/krokodýlí tématiku. Navíc mu po boku stál Sam Raimi – takže to snad ani nemohlo dopadnout zle. Tedy alespoň pro většinu diváků, i když se samozřejmě najdou i tací, které tento film moc neoslovil. Já však patřím k těm, kterým se Kořist líbila a to opravdu docela hodně. Vůbec mi nevadilo, že se děj odehrává víceméně na jednom místě – zde z velké většiny ve sklepení a prostorách jednoho domu – tu a tam v jeho nejbližším okolí, protože se tvůrcům podařilo navodit vcelku přijatelnou atmosféru, která nás provází napříč celým filmem. Aligátoři nevypadali vůbec zle, jejich útoky taky nebyli nejhorší (i když je pravda, že to co přežili ti dva, bylo dost na pováženou), naštěstí jsme si to vynahradili při útocích na několik vedlejších postav, které se ve filmu objevily. A že se bylo na co dívat. Souhlasím však s tvrzením, že postupem času se začalo jaksi vytrácet napětí a spíše se soustředili na akčnost – což už mi tak po chuti nebylo. Stejně jako některé pasáže, kde se na můj vkus až zbytečně moc kecalo a řešili rodinné problémy hlavních aktérů. Herecké obsazení však bylo v pořádku. Na to že jsem představitelku hlavní hrdinky Kayu Scodelario až dosud neznal, nevedla si vůbec špatně. Sice znám celou kupu charismatičtějších hereček, ale tak výkon předvedla slušný a nějak zvlášť mi nevadila. To samé platí i o jejím filmovém otci - Barry Pepper už několikrát předvedl, že patří mezi solidní (průměrné) herce, takže ani v tomto případě jsem neměl žádné námitky. Kořist mi tak nabídla zajímavou podívanou, která sebou samozřejmě přinesla i několik chyb, ale jako celek mi nabídla slušnou podívanou, kterou jsem si dokázal opravdu užít. Aja nezklamal, takže v tomto případě se já uchýlím k lehce nadprůměrnému ohodnocení. 70% ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Doteď si pamatuju, když jsem jako dítě hypnotizoval v zoo přes sklo aligátory a čekal dlouhé desítky minut, jestli ti lenivý parchanti, ke kterým jsem byl učen množstvím filmů respektu, jsou vůbec schopní nějakého pohybu. Nebyli, a to ani když si na jejich hřbetě stavěly párty stan tropické ropuchy, sem tam přistál kolibřík, pod ním se proplížil had, no prostě nic, pusto prázdno, apatie, nezájem, sežerte se mě. Od té doby na jakýkoli snímek, který se mě snaží přesvědčit o tom, že tenhle neokázalý živočich se ve skutečnosti hýbe, ba co víc, může značit pro někoho nebezpečí, hledím se značným podezřením. Já mám Aju a jeho bandu spřízněných maskérů rád. Mám ho rád i v jeho filmech, které mi nepřijdou kdovíjak dobré, protože ve schopnosti vyvolat pocit iminentního nebezpečí je to jeden z nejpovolanějších a setting, kde se zvyšuje hladina vody v zahnilém sklepení, kolem krouží několik hladových ještěrů a nad hlavou zuří nelítostný hurikán, je pro něj jak stvořený. Nicméně pořád se ale bavíme o hodině a půl na ploše jednoho baráku, kde bylo často nutné protahovat a připisovat scény, aby se film dostal nad hodinu, kdy právě díky této stopáži jsme donuceni stále více se zaměřovat na krystalově průzračnou horskou vodu z ledovce, která zaplavuje floridský barák, nemluvě o aligátorech, záměrně proskakujících skleněnými okny. Aja z toho byl schopný vytáhnout maximum, ale co se týče námětu, fakt se tu plete z hovna bič. ()

kajda.l odpad!

všechny recenze uživatele

Pozor! Pozor! Éra Avengers končí. Začíná nová epocha (super)hrdinství. A tímto povolávací rozkaz mezi nezničitelné získávají Aquawoman Kaya s taťuldou. Pochodeň vzhůru. Ať žije svoboda! Aligátor je šunt. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

No měli jsme tady v podobné situaci žraloky a tygra a teď přišli aligátoři. Musím pochválit fakt vše, reálnost, hostina aligátorů, prostředí celý příběh byla jedna velká lahůdka kterou jsem si užil. Otec s dcerou fakt můžou mluvit o štěstí. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Asi jediný důvod, pro který lze tenhle film někomu doporučit, je myslím technicky docela zdařile a vizuálně pohledně vyobrazená atmosféra hurikánem napadeného floridského městysu. Ale tím to hasne. Po mém prvotním nadšeném zaujetí ("Paráda, další na pohled pěkné, relaxačně výživné a trikově povedené béčko!") se můj pohled na film postupně změnil ("Sakra, další hloupej a hlavně nudnej film se slabým scénářem, nesympatickou holkou, kňučícím čoklem a obří porcí klišé..."). Kdyby všelijaká ta klišé a polopatismy byly aspoň podány s nadsázkou a kdyby byl film zábavný, jako rejžova po všech stránkách skvostná Piranha z 2010. Ale tohle je oproti žánrově příbuzné Piranhi o několik stupňů nižší level. Digitální krokouši (pardon, aligátoři) jsou sice docela působiví a několik scén s nimi je vcelku záživných, ale celkově na mě film příliš dojem neudělal a místo na exteráku skončí po jednom použití v koši. ()

Související novinky

Sam Raimi slibuje další Evil Dead

Sam Raimi slibuje další Evil Dead

05.01.2020

Když zhruba před půl rokem připlaval do kin aligátoří horor Kořist, naznačoval jeho producent kultovní režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Spider-Man), že se od něj fanoušci možná brzy dočkají i… (více)

Jaký film si letos oblíbil Quentin Tarantino?

Jaký film si letos oblíbil Quentin Tarantino?

03.11.2019

Zatímco kultovní režisér Quentin Tarantino letos v létě skládal poctu zlaté éře Hollywoodu, hororový režisér Alexandre Aja na to šel o něco přímočařeji a radši poslal diváky na zápas mezi Kayou… (více)

Reklama

Reklama