Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pro partičku středoškoláků z malého amerického městečka je klíčem k úspěšnému víkendu přemluvení libovolného dospělého, aby jim koupil alkohol. Osamělá paní Sue Ann (Octavia Spencer) je v tomhle směru přímo darem z nebes. Nejen že teenagerům bez mrknutí oka koupí bednu alkoholu, ale navíc jim nabídne sklepní prostory ve svém odlehlém domě, aby si ho tam mohli vypít a trochu přitom zablbli. „Máma“ Sue Ann má jen pár drobných podmínek. Aspoň jeden z účastníků musí zůstat střízlivý, aby ostatní bezpečně odvezl domů. V jejím domě se nesmí klít a nikdo nesmí chodit nahoru, do obytných prostor domu, což jsou všechno celkem rozumná pravidla. A tak se místní děcka scházejí u mámy čím dál častěji, jenž e do pařící pohody se pomalu začínají vkrádat temnější tóny, když se z nadstandardní pohostinnosti paní domu postupně stane zvláštní druh posedlosti a jistota, že jednou přijde den, kdy za to bude něco chtít. Z dokonalého snu všech teenagerů se záhy vyklube noční můra a nejlepší místo ve městě se promění v nejhorší místo na Zemi. Ona vám to přece říkala, děcka. Nahoru jste neměly chodit. (CinemArt)

(více)

Recenze (191)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $5miliónovTržby USA $45,373,120Tržby Celosvetovo $60,582,764Tržby za predaj Blu-ray v USA $1,195,103Tržby za predaj DVD v USA $1,065,314║ Až zbytočne prekombinované a v konečnom výsledku banálne. Potenciál režiséra Tate Taylor strašne vyprcháva. /45%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Už ten nápad, že hlavní hororový záporák bude tlustá černoška je super. Byla prdel, že jí fakt prodávali, jako charakter nahánějící hrůzu, takže je tam v noci zlověstně pozoruje z dálky, v růžovym svetru a teplákách, a pak odejde, že by se za to nestydělo kdejaké monstrum. Upřímně jsem se bavil. Jo, není to scénáristické veledílo. Na druhou stranu žádnej teenager mě tam nesral a Octavia Spencer si guilty pleasure roli užívá s noblesou. Překvapilo mě, že tam je Juliette Lewis. Nějak jsem myslel, že už zmizela. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Byl jsem napnutý jako guma u trenek :-) Nečetl jsem si obsah filmu, takže jsem vůbec nevěděl oč půjde a to doporučuji všem! A herečka Octavia Spencer je prostě skvělá. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Další očekávaný-nepovedený horor, kterému by slušel více Netflix, protože v kinech nemá, co dělat. Celý film je až moc teen a sledovat hodinu partu středoškoláků jak paří ve sklepě hodně rychle omrzí až jsem si říkal, že by film mohl lépe fungovat jako teen komedie ( ale to by museli tvůrci zapracovat na hláškách). Jediným kladem je tedy Octavia Spencer, která si krade celý film pro sebe a její psychopatické rysy je zábavné sledovat. Naštěstí ve finále se trošku přiostří, ale pořád se film drží dost na uzdě a diváka v hororech zběhlého nemá takřka čím překvapit. Vyloženě jsem netrpěl, takže na průměr to výjde, ale doporučuji se spíš podívat na film doma než v kině. 50% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý „oddychový“ triler idúci na istotu, bez príkras a prekvapení, ale zase s množstvom nepríjemných scén, mrazivou stalkerkou (á la Annie Wilkes), sympatickou hlavnou hrdinkou a šialeným finále. Scenár je predvídateľný, ale prekvapivo mi to vôbec nevadilo. Skôr naopak. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Koho by napadlo, že přeblafnout špatnýho kokota, může mít po dvaceti letech celkem brutální následky. Oktávku mám celkem ráda, ve Tváři vody mě teda neskutečně srala její nominace na Oscara, ale naopak když hrála boha (jop, bůh je černá tlustá žena) v Chatrči, tak tam mi seděla jak prdel na hrnec. No a tady ukazuje, že umí zahrát i duševně chorou, lehce labilní, zhrzenou píču. A že jí hraje kurva dobře ! Místní omladina mně překvapivě přišla celkem v cajku a hlavně ty dvě kočky se mi líbily. Každopádně kálet do bezvědomí u černý mámy ve sklepě se časem ukáže jako dost blbej nápad a brzo to začne smrdět kolosálním průserem. Film je i poučný a krásně ukáže, že když se spolu srazí pravej americkej pick-up a Mercedes, tak pick-up dopadne mnohem líp, dále tekutej diazepam Vás uspí tak, že se dokážete proměnit na žehlící prkno, nebo že se dá zavřít huba i ukecaný blondýně plus, jako bonus, černoch může být fofrem bílej a vyznávat neupřímně lásku vede k opíchání. Co dodat, až někdy budu s Alíkem chtít kalit a prostory na kalbu mi nabídne tlustá černoška v růžovém, tak jí preventivně mrdnu wokem po palici. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Tate Taylor je všeuměl přesně v tom slova smyslu, že neumí vůbec nic. Jeho mixování žánrů od oscar bait přes thriller až nyní po horor je sympatické, nicméně vznikly jen směšně snaživé filmy, které jako celek evokují, že Taylor sice splácne dohromady cokoliv, ale já se ptám: Kde je nějaký srdíčko? A jako vždy platí, že se u toho, probůh, hlavně nesmí přemýšlet! Oceňuju ale poselství, že introverti a oběti zločinů jsou maniaci a pokud se s nima nebudete kamarádit, tak vás maniakálně zavraždí... na to se dá napojit. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Partia kamarátov sa snaží dostať k alkoholu a preto oslovujú dospelých, či by im nepomohli. Väčšina z nich ich pošle kade lahšie, ale našťastie natrafia aj na pohodových dospelákov, ako je napríklad Sue Ann (Octavia Spencer). Tá im ochotne pomôže a dokonca ich pozve aj do svojho domu, kde sa mládež nemusí obávať toho, že by ich náhodou pristihol nejaký strážca zákona. Jej pivnica sa pre deti stane miestom odpočinku a ona sa stane ich náhradnou matkou. Ale len do chvíle, keď nerozvážni mladiství porušia jej pravidlá. - Popravde som kvôli hereckému obsadeniu vela nečakal, keďže ide okrem Octavie Spencer prevažne o televíznych hercov, ale paradoxne považujem práve herecké výkony za najsvetlejšiu stránku tohto inak menej záživného hororu. Scenár sa dá tiež pochváliť, a aj keď je dej dosť predvídatelný, práve spomínané herecké výkony ho robia v mojich očiach záživnejším a dynamickejším. Celá zápletka drží vďaka retrospektívnym scénam dobre pokope a dáva na konci zmysel, ale je tu až príliš cítiť režisérovu opatrnosť a to, že s hororom nemá žiadne predchádzajúce skúsenosti. Pre pohodový večer ideálny film, ale v kinách tento typ filmu nemá šancu uspieť. + herečka z Halloween II a The Shape of Water + herec z No One Lives + herečka z A Haunted House 2 a Pandemic ()

Morien odpad!

všechny recenze uživatele

Jako jo, děcka jsou pitomý, ale jsou až takhle pitomý? Octavia Spencer je boží (ale Tate Taylor asi není), nicméně nyní se na ni trochu hněvám, že mě nalákala na tenhle film. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jedna „schůzka naslepo“ v potemnělém školním kumbálku a hned je oheň na střeše.. Jižanské dead end prostředí, kde jsou vrcholem zábavy chlastačky ve sklepení podivínské párty mamá a Octavia Spencer, jakožto prsatější James Earl Jones s nevyřízenými účty, jsou nezanedbatelnými klady, které leccos vyžehlí za slepá místa v logice a unáhleně působící konec. Po strážníku Tateu Taylorovi tak zůstává decentně psychologická jednohubka o tom, že některé křivdy je prostě těžké spolknout.. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

3 hvězdy si určitě film zaslouží. Jasné, je to téma které už tu bylo tisíckrát, ale přesto film přinese cosi nového a je i v určitých chvílích i napínavý a zábavný 55% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl první trailer, říkal jsem si, že by to díky Octavii Spencer mohlo být o něco zajímavější než všechny ty moderní generické horory (jež spojuje studio Blumhouse a obří výdělky), kterých je teď všude přímo tuna. S prvními ohlasy se mé tužby nepříliš překvapivě rozptýlily a dostali jsme pouze to. Pokud člověk kouká na všechny horory, už na tom byl pravděpodobně v kině. Vy ostatní věřte, že se jedná o klasický lehce nadprůměrný slasher, překvapivě s několika hodně známými herci (Luke Evans), jež snadno zapadne a mnoho lidí si jej může plést s jinými dvoupísmennými filmy (My od Peela). Ale rozhodně tu byly horší horory a tady jsem se nenudil...6/10 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Pochopitelně je to cílené na náctileté publikum, rozhodně je to místy šité horkou jehlou a samozřejmě je obtížné to brát celkově vážně. Banální problém se sháněním chlastu využije korpulentní (oscarová) dáma Octavia Spencer a získá si tím skupinku mladých lidí. Jelikož nejsou plnoletí, tak se situace opakuje. A nakonec skončí v jejím sklepě, který jim nabídne k opíjení se a flámování. Puberťákům (až na výjimku v podobě okaté Diany Silvers, která se nově přistěhovala a snaží se v novém prostředí adaptovat) nic nedochází, celý život odmítaná a sociálně odříznutá „máma“ přitom skrývá kupu tajemství a rozhodně není tak cool, jak si mladí myslí. První hodinka je fajn. Dokonce hodně fajn. Do příběhu se promítá nálada maloměsta, ze kterého chce každý pryč, antihrdinčiny postranní úmysly diváka zajímají, pochopitelně tu půjde o odplatu a velký psychický škraloup z dětství. Dvě tři ostřejší scény navíc by nicméně neuškodily. Poslední půlhodinka je pak už ryzí thriller, ve kterém ovšem naivita náctiletých a selhávající scénář ještě víc vyplují na povrch. Působivější dojem tak bohužel nezanechá. Kritiku okolo celkem chápu, ale mně to sedlo. S překvapivějším scénářem to mohlo být i na čtyři hvězdy!! ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

A nakonec proč ne. Největší slabinou toho snímku je ve finále to, že se jej tvůrci snažili neuváženě protlačit jako divácky (čti komerčněji) vděčnější horor, ale ono to přitom je úplně normální a snadno stravitelné sociální drama, které se akorát na konci trošku zvrtne, no bóže. Viděl jsem stokrát horší fláky. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Octavia Spencer je dobrá herečka. Chtělo to čas než se prosadila v menších rolích jako ve Spider-Manovi nebo ve S.W.A.T.U., v roce 2011 se ale dočkala role v Černobílém světě v režii Tatea Taylora a Spencer byla v této roli tak skvělá, že si zaslouženě došla pro Oscara za nejlepší herečku ve vedlejší roli. Od té doby se jí kariéra slušně rozjela a objevila se v jiných Oscarovkách jako Skrytá čísla a Tvář vody, přičemž za oba filmy dostala další nominaci ve stejné kategorii. Octavia Spencer a Tate Taylor už byli delší dobu přátelé a když si Spencer vyžádala roli v které ještě divák afroameričanku ve středních letech neviděl ideálně v horrovo/thrillerovém žánru tak jí Taylor do své novinky obsadil a tak Octavia Spencer získala hlavní roli v horroru Máma. Jak již bylo řečeno tak Taylor stojí za hodně solidním Černobílým světem a ještě 3 roky nazpátek natočil slušný thriller Dívka ve vlaku. Taylor je schopný režisér a u těchto dvou projektů byla jeho zdařilá režisérská ruka velice znát. Když jsem se proto dozvěděl, že právě Taylor zrežíruje nový horror a ještě, že v něm hraje Spencer řekl jsem si, že přece musí dorazit zase dobrý horrový film, který bude výrazně jiný než zbytek aktuální žánrové konkurence a většiny Blumhouseovek. Jenže ve finále spíš ne.... Máma trvá 99 minut a dělí se na dvě výrazné poloviny- tu první, která příliš netlačí na pilu, rozvíjí vztah Spencer s teenagery a dost rychle utíká. Poté ale dorazí druhá polovina kde Spencer výrazně přitvrdí, vše se výrazně zpomalí a vlastně přestane bavit ve všech směrech a ohledech. Spencer je výborná a táhne tenhle horrový průměr nahoru. Spencer dokáže působit jako milá tetička a zároveň dokáže přepnout na brutálního psychopata. Spencer si odehrává vše neskutečně, bohužel ale scénář jako by nevěděl zda mám k postavě Spencer cítit nenávist a přát jí smrt nebo jí litovat a přát jí ať všechny vesele povraždí. Jenom kvůli celému tomuhle faktu si nejsem jistý jak mám postavu Sue Ann vnímat a celé to působí jako Scotty Landes za psacím stolem taky nevěděl co má divák cítit což je trochu problém. Kromě Spencer jinak nikdo moc nemá co hrát: Je tu sice Luke Evans, Juliette Lewis nebo Missi Pyle, nikdo z nich ale prostě nemá nějak zajímavou postavu a nikdo z mladistvých reálně nezaujme což je škoda. Máma má jinak filmové řemeslo výrazně zajímavější než většina horrorů. Kamera pracuje se spousty detailů, především s těmi, které se týkají Octavie Spencer. Spencer umí do kamery dát neuvěřitelně děsivý úsměv, bohužel to ale nějak kvalitu filmu nahoru netahá. Celé je to bohužel jakýsi podivný mix klasického horroru občas s prvky středoškolské komedie a psychologického thrilleru kde se má divák dostat do duše Octavie Spencer. Ani postupné flashbacky a vysvětlování toho proč je taková jaká je ale jednoduše nepomůžou.... Celé si to přitom do děje bere spoustu zajímavých témat, kterým by si měla současná společnost věnovat: Šikana, rasizmus, problém ve výchově mladistvých, se žádným z těchto témat se ale nikdy reálně nepracuje a vlastně to zmizí jako by se nic nedělo. Mámu táhne nahoru především herecký koncert Octavie Spencer, která jede celou dobu neskutečně a především závěrečná scéna je skvělým vyvrcholením jejího dějového archu. Na druhou stranu ale nechápu proč se svým plánem čekala tak dlouho, celou dobu jsem si pokládal otázku jestli začala jako vraždit z ničeho nic a především závěrečná třetina kde se do všeho začnou tahat všechna ta psychologická traumata a říkat si jak někdo něco zanedbal, někdo něco provedl, někdo si tohle nezasloužil a podobně je prostě příšerně nedomyšlená a nedotažená. A je to škoda.... Slušně natočená levná horrová záležitost, která je jak je u Blumhouseu zvykem minimálně slušně producentsky zastoupena a v rámci žánru zdařile natočená. Nějaký nový žánrový monument ale rozhodně nedorazil a mě jenom zajímá jak by si s podobným námětem pohrál takový Jordan Peele.... () (méně) (více)

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi nezáživný príbeh o jednej ublýženej a hlavne pošahanej. Obsahová stránka bola tak blbá, že vlastne otravovala po celý čas. Na žáner horor tiež rýchlo zabudnite, skôr ide iba o taký uťahaný thriller. Ale aj to len posledných 30 minút. Našťastie technická stránka nebola zlá. Na hranici odpadu. 30/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Octavia Spencer to zahrála sice obstojně, ale i tak mě tenhle film nehorázně nudil. Nic novýho pod sluncem. Za mě ztráta času. Hodně slabý 2 hvězdy. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(65%) Tento netypický film MÁMA, v originálu zvaný jako MA nebyl úplně k zahození. Sice je zde hodnocen čistě průměrně, ale já v tom viděl zajímavý nápady a potenciál, který nebyl jednak zcela využit a jednak to bylo žánrově dost zamíchané a nepovedené, což neberu jako velkou chybu, ale jen naznačuji, že to mohlo dopadnout možná o ždibec lépe. První cca 2/3 snímku jsou takové pozvolné, většinou se to soustředí na mladou skupinku středoškoláků. Rozhodně nemůžu říci, že bych byl jimi nějak pohoršen, znám horší. Hlavní mladá hrdinka Diana Silvers svou roli zahrála dobře, jen mi moc nesedla, nelíbila se mi, ale to je zřejmě jen mým subjektivním názorem. Ostatní mladý herci bez problému. Potěšila mě i menší role Luka Evanse, který zde nemá nijak zajímavou postavu, ale nakonec v příběhu hraje klíčovou roli. Nicméně hlavním tahounem tohoto počinu je bezpochyby Octavia Specner, která svou zajímavou úlohu zvládla bravurně. Opravdu bych jí přál, aby se ocitla v lepší verzi tohoto snímku. Bavila mě od začátku do konce. Ty první dvě třetiny se tak nějak rozjížděla, v každé scéně zabavila a ke konci málem excelovala. Celkově to na mě jako horor vůbec nepůsobilo, byl to prostě takový thriller pro mladé. Pontu to mělo slušnou, i když ne tak zajímavou. Co se týče těch flaschbacků, mohlo jich být víc a ještě bych je lépe natočil, než jen takové náznaky. Krvavé to bylo až v poslední dvacetiminutovce, ale tak nějak s rozumem. Nějaké to napětí a atmosféra, to tu fungovalo tak napůl včetně nevýrazné hudby, která ale byla pro potřeby této filmové záležitosti dostačující. Takže asi tak. Bavila mě O.Specner, slušné finále, pointa atd. Prostě lehký nadprůměr, víc bych v tom nehledal ani nijak zvlášť nekritizoval. Na to jedno shlédnutí, je to obstojná zábava. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Hubené hororové h(l)ody. Mohlo mě napadnout, že to takhle dopadne, když se režisér doposud o horory nijak nezajímal. Ambiciozní Tate Taylor (ve filmu si zahrál policistu) se zkrátka domluvil s Octavií Spencer na tom, že když jejich spolupráce na snímku Černobílý svět (2011) byla před léty úspěšná, totéž by mohlo platit o hororu Máma, který by mohl být novátorským. Určité novum obsahuje, skoro hodinu pořádně brnká na nervy, aniž by se výrazně ponořil do hororových tenat, přihazuje neotřelé psychologické hrátky a ústřední psychopatka je korpulentní černoška, do níž byste to hned neřekli. Ovšem po hodině by měl film vygradovat do (předpokládaného) finálního masakru, ve kterém žena černé pleti, spřátelenou omladinou familiérně oslovovaná Máma, vyrobí z teenagerů kečup. Jenže prdlajs, v jejím sklepě sice dojde k dostaveníčku a generačním rozdílům, ovšem hororový divák dostane pořádně slabou výslužku. Nemůžu ale prohlásit, že by se film nelíbil. Jeho průhlednost je skoro originální a černoška, která si podá současné i bývalé středoškoláky, je dostatečně nadprůměrně zahraná i propracovaná. Ve filmu hrají i jiné známé persony, jmenovitě Luke Evans, Juliette Lewis, Missi Pile a Allison Janney, přičemž až na poslední jmenovanou jsou stran vývoje událostí celkem důležité. Neřeším nesrovnalosti stran věku, kdy Evans je o devět let mladší než Spencer, logicky by tedy jen těžko měli společná studia na střední škole. Řady omladiny neprořídly, uvědomělá Diana Silvers prostě zdatně přežívá, a není sama. Mrtvol je pomálu, takže žádné velké (p)osvícení v tomto ohledu nečekat. Zajímavým aspektem filmu je profese psychopatky - pracuje na veterinární klinice, ovšem zvířátka nedojdou újmy. Slabinou je fakt až ten závěr. Octavia Spencer je však natolik přesvědčivá, že nepřijmout její pozvání zapařit v suterénu jejího domu, by byla docela škoda. 7/10 ()

Reklama

Reklama